Εging: Εξειδικευμένοι γάντζοι για καλαμάρια-Eging Gaffs vs απόχη
Του Δημήτρη Σφαλτού / Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Ψαλτόπουλος
Το Eging είναι μία από τις πιο εξελισσόμενες τεχνικές αυτή την περίοδο, και από τις πιο δημοφιλείς κατά την διάρκεια του φθινόπωρου και του χειμώνα. Καλαμάρια και σουπιές αλιεύονται συνεχώς από τους παράκτιους ψαράδες, μερικά από αυτά φτάνοντας τους ελαφριούς εξοπλισμούς στα όρια. Ένα σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες του eging είναι το σήκωμα από ύψος μεγάλων καλαμαριών, σουπιών, ή γενικά κεφαλοπόδων που δεν είναι καλά πιασμένα από τις καλαμαριέρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι λύσεις είναι δύο: εξειδικευμένοι γάντζοι για καλαμάρια (squid gaffs) ή οι κλασικές απόχες.
Τα καλαμάρια και οι σουπιές πολλές φορές τρώνε ανόρεχτα, αγγίζουν ελάχιστα τις καλαμαριέρες, ή πιάνονται πολύ επιπόλαια από τα μακριά πλοκάμια τους. Επίσης πολλά καλαμάρια χτυπάνε τυχαία πάνω σε απότομα jerks που κάνουμε με τις καλαμαριέρες, και το κάρφωμα δεν είναι καίριο.
Τέλος , οι σουπιές έχουν πολύ μικρότερα πλοκάμια από τα καλαμάρια και στατιστικά ξεκαρφώνονται πιο εύκολα από τα καλαμάρια. Συνέπεια όλων των παραπάνω , είναι να μην μπορούμε να σηκώσουμε με το καλάμι μας μόνο μεγάλα καλαμάρια, σουπιές, χωρίς τον κίνδυνο να σχιστούν από το βάρος τους, ή από το επιπόλαιο κάρφωμα. Για αυτό το λόγο μπορούμε να επιστρατεύσουμε δύο εργαλεία, τον εξιδικευμένο γάντζο eging gaff για καλαμάρια ή μια απόχη.
Γάντζοι για eging-Eging Gaffs
Πρόκειται για εξειδικευμένους γάντζους για eging, οι οποίοι έχουν πολλαπλά άγκιστρα, σαν τα αρπάδια μιας καλαμαριέρας. Τα μήκη τους κυμαίνονται από 3 και φτάνουν ακόμη και τα 5,50 μέτρα.
Οι πιο μακριοί γάντζοι έχουν κατασκευαστεί για ψάρεμα πάνω από μεγάλες προβλήτες, ντόκους, βαθιά λιμάνια και απότομα βράχια. Οι πιο κοντοί είναι για κανονικές αποστάσεις , μιας και είναι λίγο πιο μακριοί από το καλάμι μας. Στο εμπόριο πια υπάρχουν πολλά σχέδια για να επιλέξετε , αλλά η φιλοσοφία είναι κοινή. Πρόκειται για ένα τηλεσκοπικό γάντζο, που εκτείνεται σαν καλάμι απίκο, και μια κεφαλή με ανοξείδωτα αρπάδια, τα οποία βρίσκονται σε μια μεταλλική κεφαλή. Τα αρπάδια μαζεύονται και ανοίγουν κατά το δοκούν, ενώ στα εξειδικευμένα μοντέλα μπαίνουν μέσα σε πλαστική θήκη για να αποθηκεύονται με ασφάλεια.
Οι εξειδικευμένοι γάντζοι για eging έχουν λουράκι μεταφοράς ή κλιπ μαγνητικό για να μπαίνουν σε ζώνες, τσάντες, γιλέκα κτλ, ενώ οι μεγαλύτεροι των 5 μέτρων και άνω ,λουράκι για να μπαίνουν χιαστί στην πλάτη μας. Οι τιμές των πιο ακριβών είναι λίγο τσιμπημένες, αλλά λύνουν κυριολεκτικά τα χέρια, αφού πιάνουν ελάχιστο χώρο, και ο ψαράς γίνεται πολύ ευέλικτος.
Για παράδειγμα ο τρίμετρος γάντζος γίνεται περίπου 50-55 εκατοστά, ενώ ο πεντάμετρος περίπου στα 70-80 εκατοστά. Υπάρχουν όμως πλέον και γάντζοι σε καλύτερες τιμές, αρκεί να ψάξει κανείς.
Στο εμπόριο υπάρχουν οι κεφαλές για τέτοιους γάντζους ( με λίγο πιο μεγάλα άγκιστρα), οι οποίοι μπαίνουν/βιδώνουν στα κοντάρια απόχης για το match fishing.
Η δουλειά μας γίνεται πάλι, αλλά με το μεγάλο μήκος τους δεν διευκολύνονται πολύ οι μετακινήσεις πάνω σε βράχια και δύσβατα μέρη. Στην ουσία είναι να σαν να κουβαλάς μια μακριά απόχη. Το εξάρτημα αυτό υπάρχει και στην Ελλάδα και μπαίνει βιδωτά στα κοντάρια για match.
Το κάρφωμα με τον γάντζο δεν είναι δύσκολο, γιατί το καλαμάρι και η σουπιά έχουν μαλακό κοιλιακό τοίχωμα και τα άγκιστρα του γάντζου διεισδύουν έυκολα. Φτάνει να γίνει με τον απλό τρόπο που θα περιγράψουμε παρακάτω...
Το ζητούμενο είναι να γίνει το κάρφωμα από το πίσω/πλάγιο μέρος του κεφαλόποδου, προκειμένου να μην μας αντιληφθεί και αρχίσει να ξεφυσάει νερό και ξεκαρφωθεί από την αντίσταση. Για αυτό το λόγο πλησιάζουμε πάντα τον γάντζο από το πίσω ή πλάγιο μέρος τους, για να μην μας πάρουν είδηση.
Μόλις καρφώσουμε το καλαμάρι με τον τηλεσκοπικό γάντζο, δεν το σηκώνουμε ποτέ οριζόντια από το νερό, αλλά μόνο κάθετα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό , για να μην σπάσουμε τον γάντζο μας από το βάρος. Πιάνουμε τον γάντζο κάθετα και σηκώνουμε προς τα πάνω βάζοντας τα στελέχη μέσα το ένα στο άλλο, μέχρι το καλαμάρι να έρθει στα πόδια μας.
Το κακό με το γάντζο είναι ότι μετά το κάρφωμα δεν μπορούμε να κάνουμε catch and release, αλλά εάν κάτι είναι μεγάλο σπάνια κάποιος θα το ρίξει ξανά στη θάλασσα. Τα μικρά καλαμάρια και οι σουπιές σηκώνονται και με το καλάμι, εάν είναι να ελευθερωθούν, χωρίς να χρειάζεται ο γάντζος. Οι θερμοί υποστηρικτές του catch and release , πάντα και παντού, καλό θα είναι να προτιμήσουν την απόχη.
Η απόχη στο eging
Η απόχη στο eging δεν ξεφεύγει από τις άλλες τεχνικές. Καλό θα είναι το δίχτυ να είναι από πετονιά για να μην ποτίζει μελάνια, και να ξεπλένεται πιο εύκολα. Το μήκος εξαρτάται από τα μέρη που ψαρεύετε και μπορεί να είναι μια μικρή πτυσσόμενη των 2,5 μέτρων, ή να προσφύγετε σε πιο μακριές τύπου match, εάν τα ύψη είναι πιο μεγάλα.
Όσο βέβαια μακραίνει μια απόχη, τόσο πιο δύσκολη είναι στην μετακίνησή της. Προσωπικά θεωρώ ότι το eging είναι μια τεχνική που βρίσκεσαι συνεχώς σε κίνηση, και ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένος για έχει ελάχιστο βάρος, να μην δυσκολεύει στις κινήσεις και να έχουμε πάντα ελεύθερο το ένα χέρι μας, για σκαρφαλώματα σε βράχια, και άλλα δύσκολα μέρη. Η απόχη όπως και να το κάνουμε είναι σε σχέση με το γάντζο ένα επιπλέον αξεσουάρ που κουβαλάμε παντού με τα χέρια. Το άνοιξε –κλείσε σε κάθε μέρος που πάμε μπορεί να είναι χρονοβόρο και σημαντικό εάν τα καλαμάρια είναι περαστικά και χτυπάνε τις καλαμαριέρες μας για λίγο διάστημα.
Το απόχιασμα επιπλέον με την απόχη είναι λίγο πιο δύσκολο. Τα καλαμάρια και οι σουπιές την βλέπουν λόγω όγκου και δίνουν μεγαλύτερη προσπάθεια με τραβήγματα μπροστά στα πόδια μας να απαγκιστρωθούν. Σε επιπόλαια καρφώματα είναι τις περισσότερες φορές μοιραίο το ξεκάρφωμα… Η απόχη καλό είναι να έρθει από τα πλάγια προς το καλαμάρι, για να μην τρομάξει, πίσω από την ουρά, ή εάν είναι εντελώς ξεθεωμένο να το βάλουμε στην ευθεία σαν τα ψάρι.
Ένα κακό που έχει η απόχη, είναι ότι με το που θα μπει μέσα το καλαμάρι ή η σουπιά και σηκωθεί έξω από το νερό, ευθειάζεται με το κοντάρι, και μόλις εκτοξεύσει το μελάνι θα μας έχει «κεντράρει» με απίστευτη ακρίβεια!!! Είμαι μάρτυρας σε πολλά τέτοια περιστατικά, με τον καημένο τον ψαρά να στάζει μελάνια, μια πραγματικά πολύ δυσάρεστη κατάσταση…
Γαντζος eging gaff ή απόχη, ο καθένας θα κρίνει με βάση τις ανάγκες του, τα χρήματα του που διαθέτει, και το πόσο θέλει να εξειδικεύσει την τεχνική του. Και επειδή απόχες….υπάρχουν(!), μακάρι περισσότεροι γάντζοι για καλαμάρια (squid gaffs) να ξεκινήσουν να εισάγονται και στην Ελλάδα, γιατί είναι ένα εξάρτημα που πραγματικά λύνει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις ξεκαρφωμένων τροπαίων!!! Να είστε όλοι καλά!