Τεχνικά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

Τεχνικά

fluorocarbon-2-carpmatchfishingMύθοι και πραγματικότητα για τις αόρατες πετονιές (Fluorocarbon)-H σύγκριση με τις Monofilament

Toυ Γιάννη Μαστρογιαννάκη, Δημήτρη Σφαλτού

Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να προσεγγίσουμε καλύτερα ένα από τα πιο βασικά εργαλεία μας στο ψάρεμα. Αυτό δεν είναι άλλο από την πετονιά, γιατί η σωστή επιλογή της, αποτελεί πονοκέφαλο για πολλούς από εμάς. Όταν είναι το μέσο που μας συνδέει με τον πόθο-ψάρι, τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή! Η γκάμα που διατίθεται στην αγορά είναι τεράστια και οι επιλογές παρά πολλές. Η τωρινή εξέλιξη της μας φέρνει αντιμέτωπους με μια αρκετά μεγάλη ποικιλία, που διαχωρίζεται με βάση το υλικό και τον τρόπο που αυτή κατασκευάζεται (π.χ Co-filament από ίνες κοβαλτίου και οι Fused lines από συμπιεσμένες ίνες πολυαιθυλενίου). Η λίστα είναι αρκετά μεγάλη, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε τις δύο πιο μεγάλες κατηγορίες από άποψη δημοτικότητας. Τις fluorocarbon (γνωστές σε όλους ως και “αόρατες”) και τις monofilament (γνωστές ως και νάιλον).

Torzite-1Fuji Torzite: Ένα ανώτερο δαχτυλίδι
Του Δημήτρη Σφαλτού

Μιλώντας για οδηγούς καλαμιών, η σκέψη όλων μας πάει αυτόματα στην κορυφαία στον κόσμο εταιρεία Fuji . Κάθε εταιρεία κατασκευής καλαμιών που σέβεται τον εαυτό της ,έχει στα κορυφαία της μοντέλα τους οδηγούς της Fuji .

Ήταν η εταιρεία που έκανε την επανάσταση στο ψάρεμα, όταν το 1981 εισήγαγε στην γκάμα της τους οδηγούς με SiC κεραμικό. Η νέα επανάσταση από την Fuji στα κεραμικά υλικά ονομάζεται Torzite, και ήδη κυριαρχεί στα hi-end μοντέλα των εταιριών κατασκευής καλαμιών .

Ο τίτλος supreme ring, δηλαδή ανώτερο δαχτυλίδι, δεν έχει δοθεί τυχαία στο Torzite από την Fuji. Το νέο επαναστατικό υλικό μεγιστοποιεί την απόδοση του κορμού (blank) του καλαμιού μας, και την λειτουργία της πετονιάς του νήματος σε σχέση με αυτό.

 

rod-protection-how-to-protect-your-fishing-rod-carpmatchfishingAπαραίτητες συμβουλές φροντίδας,προστασίας και συντήρησης για τα καλάμια ψαρέματος
Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης, Νίκος Ζάρας, Γιώργος Χούσος
Είναι το καλάμι μας τόσο σωστό όσο το αγοράσαμε; Διατηρεί την ίδια δράση, την ίδια δύναμη και ευλυγισία? Οι κόλλες του και οι ενώσεις του αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου ή έχουν φθαρεί?
Καλό είναι ,αφού μάθουμε τον χειρισμό ενός καλαμιού, τα πλεονεκτήματα και τα όριά του, , να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις αρχικές του ιδιότητες και να το απολαύσουμε για όσο δυνατόν περισσότερα χρόνια. Ας δούμε πως...

 

gfs-stardust-skones-plastikopoihshs-carpmatchfishingΠώς να πλαστικοποιήσετε τα βαρίδια ψαρέματος με τις σκόνες πλαστικοποίησης
Του Δημήτρη Σφαλτού

Το βαρίδι είναι ένα από τα βασικά εξαρτήματα μιας αρματωσιάς και χρησιμοποιείται συνήθως για να φτάσει το δόλωμά μας στα σημεία που θέλουμε.

Εκτός από το θέμα της βολής, της συγκράτησης στο βυθό, και της επιθυμητής απόστασης, το μολύβι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν το μέσο για να καρφωθεί από μόνο του ένα ψάρι.

Και στις δυο περιπτώσεις , όταν τα θηράματα είναι μεγάλα και καχύποπτα ,χρειάζεται μια επιπλέον παραλλαγή για να είναι το μολύβι μας αόρατο, η πλαστικοποίηση.

 

Surf-new-buzzer-pod-carpmatchfishingCasting: Πώς να τοποθετήσετε ηχητικούς και οπτικούς βομβητές carp πάνω σε βάση surf


Toυ Κώστα Αρχοντή/Δημήτρη Σφαλτού


Στην τεχνική του casting μέγιστη σημασία παίζει η σωστή ειδοποίηση της τσιμπιάς, για να είμαστε δίπλα στο καλάμι την πιο κατάλληλη στιγμή και να έχουμε τον σωστό χρόνο στο κάρφωμα. Πλήθος οπτικών και ηχητικών ειδοποιητών έχουν επιστρατευτεί για να γίνει σωστά η δουλειά αυτή ,με πολλά όμως προβλήματα.

Η πιο καίρια και αποτελεσματική λύση μακράν ,είναι η χρησιμοποίηση βομβητών carp πάνω στην βάση surf για το ψάρεμα του κυπρίνου.

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.