Οδοιπορικά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

sinarpastika psaremata casting anatoliki attiki porto rafti xamolia vraurona carpmatchfishing 1Συναρπαστικά ψαρέματα casting στην ανατολική Αττική-Μέρος πρώτο (Πόρτο Ράφτη-Χαμολιά-Βραυρώνα)

Του Δημοσθένη Βελισσάρη

Φωτογραφίες:Δημοσθένης Βελισσάρης

Συναρπαστικοί ψαρότοποι με εκλεκτά θηράματα χαρακτηρίζονται αυτοί οι πολυψαρεμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής, αρκεί να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες!

Αν κάποτε μου πρότεινες να αναλώσω ψαρέματα ,ποντάροντας πάνω σε αυτά τα μέρη, θα σε έλεγα τρελό...Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική!

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια που έχω την τύχη να μένω στην ανατολική Αττική, αναλώθηκα σε διάφορα κοντινά ψαρέματα και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω κοντινούς ψαρότοπους. Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως κρατάνε αξιόλογα ψάρια, όπως μεγάλους σαργούς, μουρμούρες και τσιπούρες τρόπαια! Μιλάμε φυσικά για πολυψαρεμένους τόπους, πολύ κοντά στην Αττική, και όχι σε κάποιο ιδιαίτερο νησί!

porto rafti casting sargos carpmatchfishing

Αυτό από μόνο του ανεβάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Σίγουρα λοιπόν δεν πρόκειται για άγνωστους ψαρότοπους, όμως ξεψαχνίζοντάς τους διαπίστωσα πως θα έπρεπε να τροποποιήσω καινοτομίες, αντιλήψεις και φυσικά τον εξοπλισμό που είχα συνηθίσει μέχρι τώρα. 

sargoi casting anatoliki attiki porto rafti carpmatchfishing

Μυστικά δεν υπάρχουν, άλλωστε λίγο πολύ οι περισσότεροι ψαράδες πηγαίνοντας ένα ψαρότοπο αποκωδικοποιούν τις θετικές συνθήκες που τον διακρίνουν. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά ξεκινώντας από το μαγικό Πόρτο Ράφτη.

Στο εξωτικό Πόρτο Ράφτη!

Στα περισσότερα σημεία του ο βυθός είναι σκληρός με βράχια και φυκιάδες. Δεν είναι ό,τι πιο ιδανικό για τον εξοπλισμό μας και για αυτό η τεχνική του rock casting επιβάλλεται.

sargos porto rafti casting carpmatchfishing

Σκληρά καλάμια, δυνατές πετονιές και ένα δυνατό παράμαλο είναι τα χαρακτηριστικά που θα μας βοηθήσουν να αναμετρηθούμε με μεγάλα θηράματα. Οι αρματωσιές μας θα πρέπει να είναι μονάγκιστρες, καθώς όπως προαναφέραμε οι περισσότεροι βυθοί της περιοχής είναι σχεδόν αφιλόξενοι. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, ψαρεύοντας με μεγάλα δολώματα ήρθαμε σε αναμέτρηση με πολύ όμορφα ψάρια, όπως σαργούς, τσιπούρες και μουρμούρες.

tsipoura porto rafti casting psarema carpmatchfishing

Οι συνθήκες που δούλεψαν πιο πολύ ήταν οι ήπιοι βόρειοι άνεμοι και το σπάσιμο του καιρού.

Στα άδυτα της Χαμολιάς.

Λίγο πιο βορειοδυτικά από το Πόρτο Ράφτη και διανύοντας μία απόσταση λίγων χιλιόμετρων βρεθήκαμε στην Χαμολιά. Βράχια, ξέρες και τεράστιες φυκιάδες απαρτίζουν το βυθό της και τον κάνουν έναν από τους πιο δύσκολους της ανατολικής αττικής. Εδώ λοιπόν η τεχνική του rock fishing σχεδόν επιβάλλεται! Από τα πιο αποδοτικά δολώματα είναι το σκουλήκι φαραώ.

farao skouliki casting psarema carpmatchfishing

Είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική για την αλίευση μεγάλων σαργών, αλλά και της μεγάλης τσιπούρας. Αν αναλογιστούμε λοιπόν τη δυσκολία του βυθού, όσο και την ιδιαιτερότητα των θηραμάτων, τότε είναι εύλογο να αξιοποιήσουμε τις όποιες γνωστές τεχνικές. Όταν δούμε μια μυδρή κίνηση της μύτης του καλαμιού, τότε συνήθως έχουμε ένα μικρό άγγιγμα του δολώματος και στην συνέχεια μία μεγάλη έκρηξη αδρεναλίνης!

tsipoura night casting porto rafti carpmatchfishing

Αν καταφέρουμε και πάρουμε από το ψάρι τα πρώτα τραβήγματα θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.... Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να απομακρύνουμε το ψάρι από τις ξέρες, και τότε πιστέψτε με θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για το θήραμα που βγάλαμε. Χρησιμοποιούμε την ίδια αρματωσιά με το Πόρτο Ράφτη, δηλαδή σταθερό μονάγκιστρο και ένα τριαντάρι παράμαλο fluorocarbon.

armatosia rock casting carpmatchfishing

Αυτό είναι ικανό να τεθεί αντιμέτωπο ακόμα και με το πιο μεγάλο και δύσκολο θήραμα του τόπου. Στην χαμουλιά δουλεύει πάρα πολύ το μονοδόλι, σε αντίθεση με το Πόρτο Ράφτη που το δόλωμα που κάνει τη διαφορά είναι το φαραώ.

sargoi casting carpmatchfishing

Στην Βραυρώνα και στον κάβο της χήρας!

Δίπλα από την Χαμολιά είναι η Βραυρώνα. και συγκεκριμένα ο ονομαζόμενος κάβος της χήρας. Αν νομίζετε ότι οι άλλοι δύο πρώτοι ψαρότοποι είναι δύσκολοι, μάλλον γελαστήκατε, καθώς ο κάβος της χήρας είναι ίσως ο πιο δύσκολος ψαρότοπος που έχω ψαρέψει. Απαρτίζεται από χαράκια, σπηλιές, μεγάλες φυκιάδες και ξέρες που υψώνονται από το βυθό. Για αυτό όμως κρατάει και ψάρια!

sargos kavos xiras vraurona casting carpmatchfishing

Πρόκειται για ένα πραγματικό υδάτινο survivor! Εδώ τα μολύβια temolino ίσως καθορίσουν την έκφραση του ψαρέματος. Aυτό το ιδιαίτερο βαρίδι μας έχει βγάλει αρκετές φορές από τη δύσκολη διαδικασία των σκαλωμάτων, αποφεύγοντας ιδανικά τις υδάτινες παγίδες, ακόμη και στο πρώτο σήκωμα της αρματωσιάς από το βυθό.

armatosia rock casting gia skalomata carpmatchfishing

Επιπλέον είναι χρήσιμο να βάλετε ένα float στο παράμαλο για να υπερνικήσετε τις τεράστιες φυκιάδες και να διακρίνεται το δόλωμα ανάμεσα στα φύκια. Μονάγκιστρο και εδώ σταθερό, και για δολώματα κυρίως να χρησιμοποιήσετε ασπροδόλια, όπως μάνα, μανάκι και μονοδόλι. Και φαραώ να έχετε μαζί σας, κακό δεν θα είναι!

sargos kavos xiras vraurona carpmatchfishing

Αυτός ο σπουδαίος ψαρότοπος κρατάει σαργούς, μελανούρια και σπάνια τσιπούρες. Φεύγοντας από εκεί και οδηγώντας βόρειο-ανατολικά σε απόσταση 2 km θα συναντήσουμε τη Λούτσα-Αρτέμιδα.... Συνεχίζεται ....Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα πάμε στην Λούτσα για μουρμούρες!

sunset casting porto rafti psarema carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.