Συναρπαστικά ψαρέματα casting στην ανατολική Αττική-Μέρος πρώτο (Πόρτο Ράφτη-Χαμολιά-Βραυρώνα)
Του Δημοσθένη Βελισσάρη
Φωτογραφίες:Δημοσθένης Βελισσάρης
Συναρπαστικοί ψαρότοποι με εκλεκτά θηράματα χαρακτηρίζονται αυτοί οι πολυψαρεμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής, αρκεί να υπάρχουν οι σωστές συνθήκες!
Αν κάποτε μου πρότεινες να αναλώσω ψαρέματα ,ποντάροντας πάνω σε αυτά τα μέρη, θα σε έλεγα τρελό...Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική!
Τα τελευταία χρόνια που έχω την τύχη να μένω στην ανατολική Αττική, αναλώθηκα σε διάφορα κοντινά ψαρέματα και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω κοντινούς ψαρότοπους. Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως κρατάνε αξιόλογα ψάρια, όπως μεγάλους σαργούς, μουρμούρες και τσιπούρες τρόπαια! Μιλάμε φυσικά για πολυψαρεμένους τόπους, πολύ κοντά στην Αττική, και όχι σε κάποιο ιδιαίτερο νησί!
Αυτό από μόνο του ανεβάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Σίγουρα λοιπόν δεν πρόκειται για άγνωστους ψαρότοπους, όμως ξεψαχνίζοντάς τους διαπίστωσα πως θα έπρεπε να τροποποιήσω καινοτομίες, αντιλήψεις και φυσικά τον εξοπλισμό που είχα συνηθίσει μέχρι τώρα.
Μυστικά δεν υπάρχουν, άλλωστε λίγο πολύ οι περισσότεροι ψαράδες πηγαίνοντας ένα ψαρότοπο αποκωδικοποιούν τις θετικές συνθήκες που τον διακρίνουν. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά ξεκινώντας από το μαγικό Πόρτο Ράφτη.
Στο εξωτικό Πόρτο Ράφτη!
Στα περισσότερα σημεία του ο βυθός είναι σκληρός με βράχια και φυκιάδες. Δεν είναι ό,τι πιο ιδανικό για τον εξοπλισμό μας και για αυτό η τεχνική του rock casting επιβάλλεται.
Σκληρά καλάμια, δυνατές πετονιές και ένα δυνατό παράμαλο είναι τα χαρακτηριστικά που θα μας βοηθήσουν να αναμετρηθούμε με μεγάλα θηράματα. Οι αρματωσιές μας θα πρέπει να είναι μονάγκιστρες, καθώς όπως προαναφέραμε οι περισσότεροι βυθοί της περιοχής είναι σχεδόν αφιλόξενοι. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, ψαρεύοντας με μεγάλα δολώματα ήρθαμε σε αναμέτρηση με πολύ όμορφα ψάρια, όπως σαργούς, τσιπούρες και μουρμούρες.
Οι συνθήκες που δούλεψαν πιο πολύ ήταν οι ήπιοι βόρειοι άνεμοι και το σπάσιμο του καιρού.
Στα άδυτα της Χαμολιάς.
Λίγο πιο βορειοδυτικά από το Πόρτο Ράφτη και διανύοντας μία απόσταση λίγων χιλιόμετρων βρεθήκαμε στην Χαμολιά. Βράχια, ξέρες και τεράστιες φυκιάδες απαρτίζουν το βυθό της και τον κάνουν έναν από τους πιο δύσκολους της ανατολικής αττικής. Εδώ λοιπόν η τεχνική του rock fishing σχεδόν επιβάλλεται! Από τα πιο αποδοτικά δολώματα είναι το σκουλήκι φαραώ.
Είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική για την αλίευση μεγάλων σαργών, αλλά και της μεγάλης τσιπούρας. Αν αναλογιστούμε λοιπόν τη δυσκολία του βυθού, όσο και την ιδιαιτερότητα των θηραμάτων, τότε είναι εύλογο να αξιοποιήσουμε τις όποιες γνωστές τεχνικές. Όταν δούμε μια μυδρή κίνηση της μύτης του καλαμιού, τότε συνήθως έχουμε ένα μικρό άγγιγμα του δολώματος και στην συνέχεια μία μεγάλη έκρηξη αδρεναλίνης!
Αν καταφέρουμε και πάρουμε από το ψάρι τα πρώτα τραβήγματα θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.... Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να απομακρύνουμε το ψάρι από τις ξέρες, και τότε πιστέψτε με θα μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για το θήραμα που βγάλαμε. Χρησιμοποιούμε την ίδια αρματωσιά με το Πόρτο Ράφτη, δηλαδή σταθερό μονάγκιστρο και ένα τριαντάρι παράμαλο fluorocarbon.
Αυτό είναι ικανό να τεθεί αντιμέτωπο ακόμα και με το πιο μεγάλο και δύσκολο θήραμα του τόπου. Στην χαμουλιά δουλεύει πάρα πολύ το μονοδόλι, σε αντίθεση με το Πόρτο Ράφτη που το δόλωμα που κάνει τη διαφορά είναι το φαραώ.
Στην Βραυρώνα και στον κάβο της χήρας!
Δίπλα από την Χαμολιά είναι η Βραυρώνα. και συγκεκριμένα ο ονομαζόμενος κάβος της χήρας. Αν νομίζετε ότι οι άλλοι δύο πρώτοι ψαρότοποι είναι δύσκολοι, μάλλον γελαστήκατε, καθώς ο κάβος της χήρας είναι ίσως ο πιο δύσκολος ψαρότοπος που έχω ψαρέψει. Απαρτίζεται από χαράκια, σπηλιές, μεγάλες φυκιάδες και ξέρες που υψώνονται από το βυθό. Για αυτό όμως κρατάει και ψάρια!
Πρόκειται για ένα πραγματικό υδάτινο survivor! Εδώ τα μολύβια temolino ίσως καθορίσουν την έκφραση του ψαρέματος. Aυτό το ιδιαίτερο βαρίδι μας έχει βγάλει αρκετές φορές από τη δύσκολη διαδικασία των σκαλωμάτων, αποφεύγοντας ιδανικά τις υδάτινες παγίδες, ακόμη και στο πρώτο σήκωμα της αρματωσιάς από το βυθό.
Επιπλέον είναι χρήσιμο να βάλετε ένα float στο παράμαλο για να υπερνικήσετε τις τεράστιες φυκιάδες και να διακρίνεται το δόλωμα ανάμεσα στα φύκια. Μονάγκιστρο και εδώ σταθερό, και για δολώματα κυρίως να χρησιμοποιήσετε ασπροδόλια, όπως μάνα, μανάκι και μονοδόλι. Και φαραώ να έχετε μαζί σας, κακό δεν θα είναι!
Αυτός ο σπουδαίος ψαρότοπος κρατάει σαργούς, μελανούρια και σπάνια τσιπούρες. Φεύγοντας από εκεί και οδηγώντας βόρειο-ανατολικά σε απόσταση 2 km θα συναντήσουμε τη Λούτσα-Αρτέμιδα.... Συνεχίζεται ....Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα πάμε στην Λούτσα για μουρμούρες!