MATCH WAGGLER FISHING ON THE DROP ΓΙΑ ΛΑΒΡΑΚΙΑ
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες: Γιώργου Χούσου και Γιώργου Βαρέλη
Συνθήκες, συνθήκες, συνθήκες. Το κύριο συστατικό επιτυχίας σε όλα τα ψαρέματα, σε όλες τις τεχνικές. Ένα συστατικό που πλήθος γενεών ψαράδων προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν , για να αυξήσουν την αποδοτικότητα στην τεχνική τους και να κατανοήσουν τα μυστήρια της φύσης. Στο match waggler fishing όμως αποτελεί βασική προϋπόθεση, για να προσεγγίσουμε τα ψάρια, ακόμα και για να χρησιμοποιήσουμε την πιο κατάλληλη αρματωσιά.
Οι φωτογραφίες μας-ΝΑΙ-είναι προκλητικές, αλλά το 70% των λαβρακιών επέστρεψαν πίσω στην θάλασσα, λόγω οριακού μεγέθους (κάτω απο κιλό!).
Την εποχή που διανύουμε οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι μειωμένες διατροφικές συνήθειες των ψαριών , μας κάνουν όλο και περισσότερο να ψάχνουμε τις ελάχιστες γόνιμες ώρες , που θα μπορούμε να ψαρέψουμε με θετικά αποτελέσματα.
Θα πρέπει να ψάξουμε εκείνα τα μέρη που θα έχουν πιο σταθερές θερμοκρασίες, κάλυψη από έντονα καιρικά φαινόμενα, και μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτά τα μέρη δεν είναι άλλα από τα μεγάλα λιμάνια, όπου πολλά ψάρια αναπαράγονται, προστατεύονται, βρίσκουν τροφή, κυνηγούνε τα κοπάδια των μικρόψαρων που απαγκιάζουν και έχουν μόνιμο καταφύγιο.
Σε αυτά τα μέρη μπορούμε να έχουμε μια πιο καλή προσέγγιση στην match με waggler φελλό τεχνική. Το τετράπτυχο συνθήκες, τοποθεσία, τεχνική και δόλωμα, είναι αυτό που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα.
Έχει τύχει μέσα στον χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης, τα ψάρια να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την κατανάλωση επιπλέον πρωτεΐνης, ακόμα και τα γνήσια αρπακτικά, όπως τα λαβράκια.
Η επιπλέον πρωτεΐνη μπορεί να τους δοθεί με το πιο κλασικό δόλωμα του match waggler fishing, την προνύμφη μύγας. Το ζήτημα πλέον είναι η σωστή παρουσίαση , μιας και στατιστικά τα αξιόλογα λαβράκια που πιάνονται με προνύμφη μύγας όλο και λιγοστεύουν.
ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ MATCH!
Τα λαβράκια σαν κύριοι κυνηγοί του λιμανιού, τον χειμώνα έρχονται σε επαφή με διαφορετικές πηγές τροφών. Έχουν την πρόκληση των μεγάλων κοπαδιών μικρόψαρων που απαγκιάζουν στα λιμάνια, τα καρκινοειδή και τα μαλάκια.
Σε ειδικές συνθήκες όμως θα τα δείτε να κυκλοφορούν σε κοπάδια, να βρίσκονται μαζεμένα κάτω από σκάφη, και να κυνηγούνε σαν αγέλη με προσεκτικές συντονισμένες κινήσεις.
Οι συνθήκες που καθορίζουν αυτή την ιδιαίτερη συμπεριφορά είναι η αλληλουχία ζεστών ημερών, το σπάσιμο του καιρού μετά από κακοκαιρία, το τέλος μιας δυνατής βροχής, το γέμισμα του φεγγαριού και η κλασική θολούρα των νερών.
Σε αυτές τις συνθήκες τα λαβράκια προσεγγίζονται θαυμάσια με την προνύμφη μύγας και πραγματικά μπορούμε να κάνουμε πάρα πολύ καλές ψαριές. Το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνει η σωστή παρουσίαση του δολώματος με την χρήση μιας on the drop αρματωσιάς.
Τα λαβράκια σε πολυψαρεμένους τόπους έχουν μάθει να είναι πάρα πολύ προσεκτικά με την προνύμφη μύγας. Είναι ένα δόλωμα που χρησιμοποιείται για όλα τα ψάρια, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Τα λαβράκια επειδή κυνηγούνε συνήθως με καρτέρι , έχουν δει πάρα πολλές φορές ψάρια άλλων ειδών να πιάνονται με προνύμφη και γίνονται καχύποπτα.
Ειδικά μέρες με καθαρά νερά τα λαβράκια αγνοούν προκλητικά την δολωμένη προνύμφη, περισσότερο προκλητικά τρώνε μόνο τις ελεύθερες προνύμφες , που πέφτουν με το μαλάγρωμα. Με αυτές τις συνθήκες η αποτυχία είναι μάλλον εξασφαλισμένη και δεν μας σώζει τίποτα, ούτε καν τα πολύ λεπτά παράμαλλα των 0,10 χιλιοστών!
Άρα για να τα ψαρέψουμε σωστά , η ύπαρξη θολούρας είναι βασική συνθήκη, να βρούμε τα σωστά ρεύματα που δεν θα μας παρασύρουνε μακριά τις προνύμφες, και να έχουμε μια αρματωσιά που θα κάνει την δολωμένη προνύμφη να μοιάζει σαν τις ελεύθερες του μαλαγρώματος.
ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ ON THE DROP
Σε αυτό το ψάρεμα των λαβρακιών , δεν θα χρησιμοποιήσουμε καθόλου μαλάγρα, παρά μόνο όταν δεν θα δούμε ψάρια καθόλου στην περιοχή μας. Τα λαβράκια πονηρεύονται σε δύσκολους τόπους περισσότερο με την υπερβολική χρήση μαλάγρας, ειδικά την περίοδο του χειμώνα.
Η ελεύθερη προνύμφη που πέφτει σε πολύ μικρές ποσότητες και συνεχόμενα, είναι ότι καλύτερο για να μαζέψουμε το κοπάδι των λαβρακιών στην ψαρεύτρα μας. Για να δώσουμε στο δόλωμα φυσικότερη κίνηση θα χρειαστούμε ένα μακρύ παράμαλο και πολλά απλωτά μολύβια, έτσι ώστε να εξαλείψουμε τα μεγάλα τόξα της αρματωσιάς.
Οι αρματωσιές αυτές ονομάζονται on the drop (πάνω στο κατέβασμα), έχουν προέλθει από το ψάρεμα στα γλυκά νερά, και είναι σχεδιασμένες για να αρπάζουν τα ψάρια το δόλωμα όταν αυτό αργοκατεβαίνει. Αρματωσιές on the drop υπάρχουν σε πολλές παραλλαγές, με τις περισσότερες να είναι σταθερές.
Μπορούν να υπάρξουν και συρόμενες (εάν το βάθος είναι μεγαλύτερο από το μήκος του καλαμιού), αλλά οι σταθερές έχουν την μέγιστη ευαισθησία, σε συνδυασμό με ένα straight φελλό.
3 είναι οι πιο κύριες αρματωσιές «αργοκατεβάσματος». Για να γίνω πιο κατανοητός ξεχωρίζω το βάρος bulk που είναι το βάρος του φελλού αζύγιστος , και το βάρος drop, το οποίο είναι το βάρος που απαιτείται για να ζυγιστεί ο φελλός 100%.
Το βάρος drop συνήθως είναι πάνω στην αρματωσιά. Η πιο κλασική αρματωσιά είναι αυτή με όλα τα μολύβια του βάρους drop να στοπάρουν σταθερά τον φελλό μπροστά-πίσω , και ένα μακρύ παράμαλο , που μπορεί να φτάνει σε μήκος μέχρι τις 2,5 οργιές. Η αρματωσιά αυτή μπορεί να ψαρευτεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις και με άλλα δολώματα, όπως τα μεγάλα ζωντανά.
Η δεύτερη αρματωσιά είναι και αυτή σταθερή , με δύο μεγαλύτερα μολύβια να στοπάρουνε τον φελλό, και τα υπόλοιπα του βάρους drop να διασκορπίζονται με μεγάλο μήκος.
Η σύνδεση του παράμαλου με την μάνα γίνεται με θηλιές, ενώ ποτέ δεν βάζουμε μολύβια πάνω στο παράμαλο, όταν ψαρεύουμε το λαβράκι.
Το λαβράκι κάνει πολλά ισχυρά κεφάλια και δεν θα συγχωρέσει ποτέ μια τραυματισμένη μάνα ή ένα πληγωμένο παράμαλο. Η μόνη περίπτωση για να βάλουμε μολύβια στο παράμαλο είναι να τα πατήσουμε πάνω σε πλαστική σφήνα, για να μην το πληγώσουν.
Η τρίτη αρματωσιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν συρομένη, αλλά και σαν σταθερή.Ο φελλός στοπάρεται με ένα κινούμενο κόμπο στόπερ πάνω στο τελευταίο μολύβι, ενώ τα υπόλοιπα βαρίδια διασπείρονται πάνω στην μάνα σε διαστήματα των 10 εκατοστών. Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να δουλέψει σωστά μια on the drop αρματωσιά , οι φελλοί θα ζυγίζονται με το πολύ ένα γραμμάριο, και μόνο σε βαθιά νερά θα βάζουμε 2 γραμμάρια βάρος drop.
Ένα πολύ σημαντικό θέμα στο ψάρεμα του λαβρακιού, είναι η ποσότητα του δολώματος που θα βάλουμε. Αν και είμαι υποστηρικτής των λιτών δολωσιών με μέγιστο τις 3 προνύμφες για να μην συνθλίβονται και σπάνε, εδώ θα το παρακάνω λίγο.
Τα πονηρεμένα λαβράκια έχουν την τάση να αρπάζουν μια μία τις προνύμφες που πέφτουν με το μαλάγρωμα και τα μεγαλύτερα δεν πλησιάζουν εάν δούνε περισσότερες δολωμένες. Έτσι θα βρούμε ένα δυνατό αγκίστρι σε μικρό νούμερο 14-20, και θα το δολώσουμε με μία μόνο προνύμφη μύγας.
Είναι ένα ρίσκο που παίρνουμε, μιας και ένα μεγάλο λαβράκι μπορεί να ανοίξει με την πίεση ένα μικρό αγκίστρι, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι το μικρό αγκίστρι εάν καρφωθεί με δύναμη δεν φεύγει εύκολα ακόμα και από τους σκληρούς ουρανίσκους των ψαριών.
Κάντε προσεκτική επιλογή αγκιστριού και δεν θα απογοητευτείτε. Υπάρχουνε βέβαια και οι περιπτώσεις που θα πάρουμε ψάρια και σε κλασικές δολωσιές και σε άλλες με περισσότερες προνύμφες μύγας. Τα λαβράκι αυτά όμως η θα είναι σχετικά απονήρευτα ή θα είναι μικρού μεγέθους.
Κάντε προσεκτική επιλογή στα εργαλεία σας σε αυτά τα ψαρέματα, ειδικά αυτή την δύσκολη εποχή. Μπορεί να περιμένουμε όλη την νύχτα για ένα τσίμπημα ή να πάρουμε πολλά λαβράκια μαζεμένα.
Προοδευτικά καλάμια, βυθιζόμενες μάνες, καλά αόρατα παράμαλα, μικρά sialum, φελλούς ευαίσθητους με διάφανο σώμα και φρένα σωστά ρυθμισμένα. Καλός ρουχισμός για τις κρύες νύχτες, πολύ υπομονή και επιμονή.
Κάτι τελευταίο, αλλά ζωτικά σημαντικό. Με την προνύμφη μύγας είναι αναπόφευκτο να πιάσουμε και αρκετά μικρά λαβράκια. Ψάρια κάτω από κιλό δεν είναι σωστό να κρατάμε σε καμιά περίπτωση, γιατί ούτε καν έχουν αναπαραχθεί. Για τους κακοπροαίρετους που θα σχολιάσουν τις προκλητικές μας φωτογραφίες: Οι φωτογραφίες μας-ΝΑΙ-είναι προκλητικές, αλλά το 70% των λαβρακιών επέστρεψαν πίσω στην θάλασσα, λόγω οριακού μεγέθους (κάτω απο κιλό!).
Κάντε απελευθέρωση των μικρών ψαριών στο τέλος του ψαρέματος για να μην φύγει το κοπάδι. Ένας κιούρτος από πλαστικοποιημένο υλικό για μην τραυματίζονται τα λαβράκια και μπλέκουν τα πτερύγια τους είναι απαραίτητος.
Να είστε όλοι καλά!
Μην παραλείψετε στην συνέχεια να παρακολουθήσετε δύο από τα πιο όμορφα βίντεο με ψάρεμα λαβρακιών, που θα σας δώσουν ακόμη περισσότερες live πληροφορίες για το ψάρεμα των λαβρακιών με αρματωσιές on the drop!!!