Για γλυκά νερά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

fishing leads i sosti epilogi varidiou psarematos carpmatchfishingΠως να επιλέξετε το σωστό βαρίδι για τα ψαρέματά σας
Του Δημήτρη Σφαλτού και Χρήστου Παπαευθυμίου

Με όλη την συζήτηση που γίνεται μόνο πάνω στα δολώματα και με όλες τις διαφημιστικές εκστρατείες που γίνονται από τις εταιρίες, είναι εύκολο να αγνοηθούν απλοί παράμετροι στο ψάρεμα, παράμετροι όπως είναι η σωστή χρήση των βαριδιών.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την σωστή χρήση του κάθε βαριδιού στην κάθε κατάσταση και περίπτωση του ψαρέματος. Ειρωνεία είναι ,ότι η επιλογή του λανθασμένου τύπου βαριδιού θα μπορούσε να διώξει το ψάρι μακριά από το δόλωμα σας .

Από την άποψη της ρίψης, θα μπορούσε να κάνει αισθητή την διαφορά στην απόσταση, ή ακόμα και να μπερδευτεί πολύ εύκολα το παράμαλλο πάνω στην μανά.

 

 

Τα υλικά των βαριδιών-Lead materials

Σε όλους μας είναι γνωστό ότι το πιο διαδεδομένο υλικό για την κατασκευή των βαριδιών είναι ο μόλυβδος. Είναι ένα βαρύ μέταλλο το οποίο έχει την ιδιότητα να βυθίζει την πετονιά στο σημείο που ακριβώς θέλουμε. Όμως ο μόλυβδος δεν είναι ένα αθώο μέταλλο.

molyvdos lead material making fishing leads carpmatchfishing

Έχει τοξικές ιδιότητες και θέλει συγκεκριμένη διαδικασία για να διαμορφωθεί στα γνωστά σε μας βαρίδια. Στο εξωτερικό υπάρχει περιορισμός στην χρήση των βαριδιών και πλέον προτείνεται η χρήση μόνο πλαστικοποιημένων , για να περιορίζονται οι τοξικές ιδιότητες του μολύβδου και για να μην βλάπτεται το περιβάλλον.

fishing leads carp leadsack carpmatchfishing

Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά δαγκωτά μολυβάκια (shots) , τα οποία τίθενται πλέον σε περιορισμούς και σε μεγέθη πάνω από 0,3 γρ θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι πλαστικοποιημένα.

Πρώτα πρέπει να διαχωρίσουμε τα βαρίδια ,σε βαρίδια με στριφτάρι και σε inline βαρίδια.

Inline βαρίδια-Inline Leads

Τα inline βαρίδια χρησιμοποιούνται σε βυθούς με σκληρό βυθό ,οπού αποτελείται από αμμοχάλικο, άργιλο ή συμπαγή πέτρωμα. Στο πέταγμα το inline βαρίδι θα βυθιστεί πρώτα με τη μύτη ,αλλά επειδή ο βυθός είναι σκληρός δεν θα βουλιάξει μέσα σε αυτόν. Οπως το λέει και η λέξη, η πετονιά περνάει από μέσα τους, και εαν αφαιρεθεί η πλαστική σφήνα που συγκρατεί το στριφτάρι του παράμαλου, γίνονται συρόμενα.

inlineleads syromena baridia carpmatchfishing

Το πλεονέκτημα ενός inline βαριδιού είναι ότι δουλεύει εξαιρετικά με μια αρματωσιά ακαριαίου καρφώματος-bolt rig.Τα περισσότερα inline βαρίδια έχουν το μεγαλύτερο βάρος τους συγκεντρωμένο στη μεριά του παράμαλλου. Μ'αυτον τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο κάρφωμα στα διάφορα τσιμπήματα και παράλληλα να δοκιμάσουμε διαφόρων ειδών παράμαλα.

Βαρίδια με στριφτάρι-Swivel Leads

Τα στριφταρωτά βαρίδια είναι ιδανικά για ψάρεμα σε μαλακούς ή λασπώδεις βυθούς. Εάν χρησιμοποιήσετε inline βαρίδια σε λασπώδεις βυθούς, μπορεί να βυθιστεί το βαρίδι μαζί με το παράμαλλο στη λάσπη. Σε αντίθεση με τα inline,τα στριφταρωτά βαρίδια επειδή έχουν μια απόσταση από την πετονιά μας εμποδίζουν το παράμαλλο μας να θαφτεί στη λάσπη.

varidia me striftari swivel leads carpmatchfishing

Επίσης με τα στριφταρωτα βαρίδια μπορούμε να δουλέψουμε ένα παράμαλλο τύπου helicopter , ένα chod rig, ή ένα απλά συρόμενο παράμαλλο. Με την εφαρμογή του απελευθερωτή βαριδιού ή κλιπ ασφαλείας, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε πετρώδεις βυθούς ή σε αρκετά σκαλώματα.

Bαρίδια inline με σωληνάκι

Mια μικρή υποκατηγορία βαριδιών είναι αυτά που έχουν μεγαλύτερο ενσωματωμένο σωληνάκι κατά του μπερδέματος. Αυτά είναι από τα πρώτα βαρίδια που χρησιμοποιήθηκαν για το ψάρεμα του κυπρίνου, είναι συνήθως κλασικού βάρους (40-120 γρ), και λειτουργούν με συρόμενο σύστημα.

lead with tube carpmatchfishing epilogi varidiou psarematos

leads with tube baridia me solinaki carpmatchfishing

Το σωληνάκι κατά του μπερδέματος είναι τις περισσότερες φορές σκληρό και έχει άριστες ιδιότητες κατά του μπερδέματος του παράμαλλου κατά την διάρκεια της βολής.

Επιλογή του σωστού σχήματος βαριδιού

Υπάρχουν διάφορες μορφές βαριδιών για να διαλέξουμε, ανάλογα με τον τύπο του βυθού, τις αρματωσιές και τις διάφορες συνθήκες ψαρέματος

Βαρίδια απόστασης-Distance Leads

Τα βαρίδια απόστασης είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε μακρινές ρίψεις. Έχουν ομόκεντρο σχέδιο, και το βάρος τους συνήθως είναι συγκεντρωμένο στο κατώτατο μισό του βαριδιού.

distance leads varidia volis carpmatchfishing

Είναι πολύ σταθερά στη ρίψη και ταιριάζουν σε σκληρούς βυθούς. Φτάνουνε εκεί, που δεν μπορεί να φτάσει κάποιο αλλο βαρίδι, ακόμη και σε περισσότερα γραμμάρια. Υπάρχουνε καινοτόμα σχέδια με επίπεδες πλευρές που καταφέρνουνε επίσης καλό κράτημα σε σαθρούς βυθούς.

Βαρίδια zip-Zip Leads

Τα βαρίδια zip προήρθαν από τα πρωταθλήματα ρίψεων και έχουν ταξινομηθεί εδώ και πολλά χρόνια ως τα καλύτερα βαρίδια μακρινών ρίψεων. Το σχήμα τους είναι το κλασικό της μυτερής σφαίρας.

 varidia zip leads carpmatchfishing

Στη σύγχρονη εποχή μας έχουν αντικατασταθεί βέβαια από τα βαρίδια απόστασης ,αλλά είναι πολλοί αυτοί που τα προτιμούν ακόμη και θεωρούν ότι είναι πολύ αποτελεσματικά σε βυθούς με βούρκο, επειδή ξεκολλούν εύκολα τραβώντας τα πίσω λόγω του λεπτού σχήματος τους.

Βαρίδια με τρεις λοβούς-Trilobe Leads

Tα βαρίδια trilobe είναι και αυτά σχεδιασμένα για λίμνες με λασπώδεις βυθούς ή ρεύματα. Συνήθως η κάτω τους πλευρά είναι επίπεδη ενώ η πάνω τους πλευρά έχει μια μακρόστενη τραβηγμένη άκρη, και 3 αυλακώσεις . Στην ουσία έχουν τρεις άκρες και η ιδέα αυτού του σχήματος είναι όταν πέφτει το βαρίδι πάνω στην επιφάνεια του νερού να βυθίζεται πολύ αργά μέχρι το βυθό ,έχοντας ως αποτέλεσμα να μην βυθίζεται στον βούρκο.

 trilobe leads carpmatchfishing

Τα βαρίδια trilobe δεν είναι ικανά για μακρινές αποστάσεις αλλά είναι τα καταλληλότερα για λασπώδεις βυθούς δίνοντας λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα. Επίσης χρησιμοποιούνται για ψάρεμα σε ποτάμια, γιατί χάρη στο χαμηλό τους προφίλ δεν παρασέρνονται εύκολα από τα ρεύματα.

Βαρίδια αχλάδια-Pear Leads

Ενώ δεν είναι πολύ ικανά για ρίψεις μεγάλης απόστασης όπως τα βαρίδια zip και τα βαρίδια αποστάσεως, όταν τα χρησιμοποιούμε σκεφτόμαστε τον στόχο και την ακρίβεια. Έχουν το σχήμα του αχλαδιού και είναι κοντόχοντρα. Όταν ψαρεύουμε σε λίμνες δύσκολες με δέντρα και μεγάλα χόρτα, και θέλουμε να ρίξουμε την αρματωσιά μας μπροστά από αυτά, είναι το βαρίδι που θα μας δώσει τη λύση στο θέμα της ακριβέστερης ρίψης.

pear leads axladia carpmatchfishing 

Επίσης είναι πολύ καλά και για ρίψεις με πολύ αέρα. Εάν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε λίμνες με βούρκο χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο βάρος βαριδιού πχ. 50 γραμμάριων έτσι ώστε να καλυφτεί ελάχιστα από τη λάσπη, επιτυγχάνοντας μια ωραία κάλυψη. To ίδιο ισχύει και για τις αμμουδιές στην θάλασσα.
Τα βαρίδια με σχήμα το αχλάδι έχουνε 3 παραλλαγές. Το κλασικό οβάλ σχήμα που δουλεύει σε βυθούς με πιο μαλακή σύσταση, το πεπλατυσμένο αχλάδι (flat pear) που δουλεύει για κράτημα σε πετρώδεις βυθούς και το τετράγωνο αχλάδι (square pear) , ένα κατά την άποψη μου από τα καλύτερα βαρίδια στο ψάρεμα του κυπρίνου, ειδικό για πέτρες και ακαριαίο κάρφωμα σε όλες τις αρματωσιές.

Στρογγυλά βαρίδια-Round Leads

Τα παλιότερα χρόνια ήταν το πιο συνηθισμένο σχέδιο μολυβιού, που ήταν διαθέσιμο στην αγορά. Πλέον δεν χρησιμοποιείται ευρέως και η αντικατάστασή του έχει γίνει από τα βαρίδια σαν το κλασικό αχλάδι.

round lead carpmatchfishing 

Μπορεί να είναι λίγο δυσκίνητα στη χρήση τους αλλά είναι ακόμη αποτελεσματικά και έχουν δουλέψει πολύ καλά σε πολλές περιπτώσεις. Το θέμα με αυτά τα βαρίδια είναι ότι βυθίζονται πολύ εύκολα σε λίμνες με λασπώδη βυθό ή βούρκο, για αυτό και αντικαταστήθηκαν με τα πιο μακριά αχλάδια.

Βαρίδια συγκράτησης-Grip Leads

Τα βαρίδια grip είναι σχεδιασμένα για ειδικές περιπτώσεις , όπου χρειαζόμαστε κράτημα σε βυθό και ακαριαίο κάρφωμα . Λόγω του σχήματος τους και των μικρών εξογκωμάτων που διαθέτουν, είναι καταλληλότερα από τα απλά βαρίδια, για βυθούς όπου η αρματωσιά μας πρέπει να γαντζώνεται. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι βυθοί με μεγάλες κλίσεις όπως απότομα πατάρια, και το ψάρεμα σε ποτάμι όπου το νερό έχει ισχυρά ρεύματα.

baridia grip leads carpmatchfishing

Τα τελευταία χρόνια τα βαρίδια τύπου grip χρησιμοποιούνται ευρέως στην θάλασσα, σε αμμουδιές και σε περιοχές με ισχυρά ρεύματα. Στερεώνονται καλά στους περισσότερους βυθούς, βοηθώντας τα μέγιστα σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Τραβώντας τα, δημιουργούν και γραμμές, τις οποίες ακολουθούν ψάρια όπως οι τσιπούρες, οι μουρμούρες και οι σαργοί. Παρόλο αυτά, τα grip leads αποτελούν μία κλασική και αποδοτική επιλογή για το carpfishing, όσα χρόνια και αν περάσουν...

carp grip lead varidia psarematos carpmatchfishing

Βαρίδια ανίχνευσης βυθού(marker leads)

Είναι ειδικά μελετημένα βαρίδια , τα οποία χρησιμοποιούνται για να σέρνονται στον βυθό, και να μας δίνουν πληροφορίες για την σύστασή του. Από τα υπολείμματα πάνω τους συμπεραίνουμε εάν ψαρεύουμε σε λάσπη, βούρκο, φύκια, ή πέτρες. Έχουν εξογκώματα πάνω τους για να καταλαβαίνουμε καλύτερα την αίσθηση του βυθού.

baridia eksereynisis bythou marker lead carpmatchfishing

Κάποιες εταιρείες δεν τα έχουν ούτε πλαστικοπoιημένα, για να έχουν καλύτερη αίσθηση στον βυθό. Βασικά βαρίδια για όλα τα ψαρέματα τύπου casting, carpfishing, ledgering κτλ, φτιαγμένα για ψαράδες-γνώστες, που θέλουν να ξέρουν που ακριβώς ψαρεύουν και να προσαρμόσουν την αρματωσιά, τα δολώματα και την τεχνική τους.

korda marker lead carpmatchfishing

Βαρίδια μαλαγρωτές(aroma/method leads)

Ενώ στα θαλασσινά ψαρέματα υπάρχει πληθώρα τέτοιων βαριδιών που ανοιγοκλείνουν, στις λίμνες έχουν παρουσιαστεί κάποια μοντέλα, τα οποία έχουν στα πλαϊνά τους πορώδη επιφάνεια, ικανή να κρατάει αρώματα. Η παραλλαγή στα γλυκά νερά είναι επιβεβλημένη για τα πονηρεμένα ψάρια.

baridia malagrotes feeder leads inline carpmatchfishing

Σε αυτά τα βαρίδια ρίχνουμε μια ποσότητα αρώματος πάνω τους , και αυτά συνεχίζουν να μαλαγρώνουν την περιοχή , πολύ κοντά στο αγκίστρι. Υπάρχει επίσης ένας μοναδικός τύπος σε ένα βαρίδι της εταιρείας Fox, το οποίο είναι σχεδιασμένο και κομμένο με lazer, σαν μαλαγρωτής feeder, το οποίο δέχεται πάνω του πάστες, ζυμάρια, ή πολύ κολλώδη μαλάγρα τύπου method (paste-bombs).

baridi malagrvtis method lead feeder carpmatchfishing

Βαρίδια με επίπεδη επιφάνεια-Flat leads

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές βαριδιών που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά όλες οδηγούν στην απλή και κλασσική μορφή μολυβιού. Η πιο κλασσική παραλλαγή είναι το επίπεδο βαρίδι flat pear (πεπλατυσμένο αχλάδι) ,έχει το σχήμα του βαριδιού pear, με την διαφορά ότι έχει δυο επίπεδες πλευρές.

peplatismena varidia flat pears carpmatchfishing

Είναι σχεδιασμένο για να κρατήσει την αρματωσιά μας σε απότομους βυθούς έτσι ώστε να μην κυλήσει όπως θα έκαναν τα κλασικά βαρίδια pear και zip,και επίσης δεν θα βουλιάζει εύκολα σε λασπώδη βυθό.

Tετράγωνα αχλάδια-Square Pears

Τα τετράγωνα αχλάδια είναι από τα τελευταία επιτεύγματα στον τομέα του carp-fishing, και έχουν την μορφή ζαριού. Είτε με συρόμενο σύστημα, είτε με στριφτάρι, το τετράγωνο αχλάδι χρησιμοποιείται για την σύλληψη καχύποπτων κυπρινοειδών και όχι μόνο. Η βασική αρχή ενός τέτοιου βαριδιού  είναι ότι έχει καλή πρόσφυση σε επιφάνειες, όπως λάσπη, άμμο, μικρές πέτρες, φύκια, ενώ μόλις το ψάρι βάλει στο στόμα του το δολωμένο αγκίστρι, θα νιώσει όλο το βάρος του βαριδιού άμεσα, επιτυγχάνοντας ένα σίγουρο κάρφωμα.

tetragona axladia square pears leads varidia carpmatchfishing

Οι επίπεδες επιφάνειές του κρατάνε καλά και σε ήπια ρεύματα του βυθού, και πλέον είναι από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα βαρίδια στο ψάρεμα του κυπρίνου. Στην Ελλάδα έχει εφαρμογή στις περισσότερες τεχνητές λίμνες μας, ενώ πολλοί το χρησιμοποιούν και στην θάλασσα.

Βαρίδια πέτρες-Stone Leads

Είναι στην ουσία πέτρες, τρυπημένες με dremel τρυπάνι, μέσα στις οποίες έχει τοποθετηθεί με εποξική κόλλα ένα στριφτάρι. Τα βαρίδια πέτρες έχουν ακανόνιστο σχήμα, μικρό βάρος, και δεν είναι ικανά ούτε για μεσαίες βολές.

baridi petra stone lead swivel carpmatchfishing

Χρησιμοποιούνται για πολύ πονηρά ψαρέματα, για πολύ καχύποπτα ψάρια, τα οποία τρώνε μπροστά στα «πόδια» μας...

Επιστρώματα βαριδιών-πλαστικοποιήσεις

Τα επιστρώματα και οι πλαστικοποιήσεις βαριδιών έχουν εξελιχτεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Συνήθως τα περισσότερα βαρίδια ήταν από γυμνό μέταλλο και μερικά είναι ακόμα έτσι, αλλά η πλειοψηφία πλέον έχει επίστρωμα. Το επίστρωμα εξυπηρετεί δυο σκοπούς. Αρχικά δίνει ένα προστατευτικό κάλυμμα στο βαρίδι, εμποδίζοντας το να γδαρθεί όταν έρθει σε επαφή με σκληρά αντικείμενα, όπως πέτρες και χαλίκια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίσουμε και το γδάρσιμο του παράμαλλου που βρίσκεται δίπλα στο παράμαλλο.

camouflage fishing leads carpmatchfishing

Επιπλέον το επίστρωμα δίνει έναν μεγάλο βαθμό κάλυψης και μπορείτε να βρείτε μεγάλο αριθμών χρωμάτων που θα ταιριάξουν σχεδόν σε οποιαδήποτε είδος βυθού. Σε καθαρά γλυκά νερά να προτιμάτε τα βαρίδια με mat επικάλυψη ,γιατί τα βαρίδια με γυαλιστερή επικάλυψη συνήθως προκαλούν αντανάκλαση μέσα στο νερό με αποτέλεσμα να απομακρύνουν και να πονηρεύουν τα ψάρια. Σκόνες πλαστικοποίησης υπάρχουν άφθονες στο εμπόριο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων καμουφλάζ, για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

coated carp leads stardust carpmatchfishing

Στην θάλασσα τα πράγματα αλλάζουν , και πλέον έχουμε πολλά έντονα χρώματα, φοσφωρούχα, με glitters, τα οποία χρησιμεύουν στην προσέλκυση «περίεργων» ψαριών, όπως ο σαργός, η μουρμούρα, η τσιπούρα κτλ.

sea all around fishing leads textured carpmatchfishing

Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα βαρίδια μπορούν να βρεθούν και σε inline έκδοση, και σε συρόμενη έκδοση, για να χρησιμοποιηθούν σε κάθε κατάσταση ψαρέματος. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι όλες οι διαφορετικές μορφές βαριδιών που σας παρουσιάσαμε έχουν ένα συγκεκριμένο και ξεχωριστό σκοπό. Με την σωστή χρήση του βαριδιού μπορείτε να πετύχετε καλύτερη παρουσίαση της αρματωσιάς σας στο νερό ,αλλά και να καταφέρετε ένα πιο αποτελεσματικό κάρφωμα.

fishing leads psareytika varidia leadcase carpmatchfishing

Είναι τα πιο χρήσιμα στοιχεία για τα βαρίδια ψαρέματος, σε θάλασσα και στα γλυκά νερά. Παραλλαγές υπάρχουν πάρα πολλές, ο παραπάνω οδηγός θα σας βοηθήσει τα μέγιστα, στο να διαλέξετε το σωστό βαρίδι για τα ψαρέματά σας.

carp fishing leads carp carpmatchfishing

Υ.Γ:Τα περισσότερα σχέδια βαριδιών των φωτογραφιών μας προέρχονται από τις εταιρείες Fox και  Korda, καθώς και κάποια μοναδικά σχέδια με πλαστικοποιήσεις, που προμηθευτήκαμε από το κατάστημα ειδών αλιείας του φίλου Στέφανου Κυριτσόπουλου Extreme Fishing ,στην πόλη της Καρδίτσας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Extreme Fishing

extreme-fishing-logo2

Είδη αλιείας-Είδη camping-Ζωντανά δολώματα
Λεωφόρος Δημοκρατίας & Αργοναυτών 29-Καρδίτσα
Κυριτσόπουλος Στέφανος
Τηλ : 2441022129 / 6973248671

www carp matchfishing gr logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.