Αγώνες
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

protos agonas psarematos arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1Το πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλιείας με φελλό σε εσωτερικά νερά στο Παραποτάμιο Πάρκο της Άρτας

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Νίκος Ζάρας

Mε μεγάλη επιτυχία και τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις από τους συλλόγους , τους αθλητές και τους επισκέπτες, ολοκληρώθηκε το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αλιείας με φελλό σε εσωτερικά νερά, που έγινε για πρώτη φορά στο Παραποτάμιο Πάρκο της Άρτας.

Πρόκειται για μια λίμνη δίπλα στην πόλη της Άρτας, με μεγάλα ψάρια και φυσική ομορφιά, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο τις αγωνιστικές λίμνες του εξωτερικού!

 

 

 

 

Τη διοργάνωση του αγώνα είχε αναλάβει η ΕΟΥΔΑ, ο Δήμος Αρταίων και η Περιφέρεια Ηπείρου. Ο αγώνας που γινόταν με καλάμι και φελλό, ολοκληρώθηκε σε δύο αγώνες πρωταθλήματος, με την συμμετοχή 6 συλλόγων και με την ικανοποιητική προσέλευση των αθλητών των συλλόγων, αλλά και πολλών επισκεπτών από την πόλη της Άρτας.

syllogoi agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

Οι σύλλογοι που πήραν μέλος ήταν ο ΑΣΕΑ Ιωαννίνων, τα Δελφίνια Περιστερίου, Τρίτωνας FC, Πτολεμαίδα FC, ANO Καρύστου, και ΝΟΤ Καλλιθέας. Το σύνολο των αθλητών ήταν 20 στον αριθμό. Οι τεχνικές που επιτρεπόταν ήταν με χαρακτηριστικό τον φελλό, ενώ την τιμητική τους είχαν οι τεχνικές του match waggler fishing, pole fishing, whip fishing (απίκο) και bolognese.

foto agonas psarematos arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

O καιρός ήταν ηλιόλουστος , και τα αλιεύματα επίσης σε πολύ ικανοποιητικούς αριθμούς. Τα είδη των αλιευμάτων ήταν κυπρίνοι, πεταλούδες, ποταμοκέφαλοι, και βάρβοι. Ο αγώνας ήταν διήμερος , με 4 ώρες διάρκεια την κάθε ημέρα.

psaria agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

Όλα τα ψάρια κρατήθηκαν στο τέλος του αγώνα ζωντανά σε δίχτυα τύπου keepnet, για να απελευθερωθούν όλα, όπως γίνεται σε όλους τους αγώνες των εσωτερικών υδάτων.

psaria 2 agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

Πολλοί επισκέπτες , καθώς και μικρά παιδιά παρακολούθησαν τους αθλητές να απελευθερώνουν τα αλιεύματα, μετά τη λήξη του αγώνα , τη διαδικασία καταγραφής τους, και το ζύγισμά από τους κριτές. Όλα τα ψάρια ήταν ζωντανά κατά την ώρα της απελευθέρωσης.

zygisma apeleytherosi psarion agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

Στις δύο μέρες του αγώνα αλιεύθηκαν ψάρια, με συνολικό βάρος πάνω 150 κιλά, με το μεγαλύτερο ψάρι (κυπρίνος)να αγγίζει τα 2,600 κιλά. Ακολούθησαν οι απονομές των διακρίσεων, από τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, τον Πρόεδρο της ΕΟΥΔΑ Δημήτρη Γαλήνα και τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Δημήτρη Σφήκα.

katataxi agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1 

aponomes agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

Όλα καλά λοιπόν με αυτόν τον αγώνα, οι σύλλογοι και οι αθλητές έμειναν πολύ ευχαριστημένοι, πάμε όμως στο δια ταύτα, που είναι για εμένα προσωπικά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι. Υπάρχει ένα στολίδι στην πόλη της Άρτας , που λέγεται Παραποτάμιο Πάρκο. Για όσους δεν με ξέρουν , γεννήθηκα στην Άρτα, και σε αυτήν την λίμνη ψάρευα απο παιδί. Μέχρι πρότινος η εκμετάλλευση για αθλητική αλιεία, για τουριστική αξιοποίηση, για πανελλαδικό ψαρευτικό προορισμό,  φάνταζε ανέκδοτο απο τους τοπικούς φορείς! Όλες μας οι προσωπικές προσπάθειες να γίνει κάτι με την αλιεία σε αυτή την λίμνη, να γίνουν υποδομές-εξέδρες για ψάρεμα, εκμετάλλευση για τουριστική αλιεία, ανάδειξη την πόλης, είχαν πέσει δυστυχώς στο κενό.

symmetexontes 2 agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

Ενώ σε άλλες χώρες η τουριστική και αθλητική αλιεία είναι βασικό κομμάτι ανάπτυξης, εδώ δεν γίνεται τίποτα... Παρουσιάστηκε όμως αυτές τις ημέρες μια μεγάλη ευκαιρία! Έτρεξαν πάρα πολύ κάποιοι άνθρωποι, σαν τον φίλο Γιώργο Ντούμα του ερασιτεχνικού συλλόγου αλιέων της Άρτας, ο Κώστας Φρίγκας, ο Κώστας Καστρινός και άλλοι πολλοί, για να γίνει και να οργανωθεί αυτός ο αγώνας με μεγάλη επιτυχία! Ευτυχώς που βρήκαν ανταπόκριση απο τον δήμο Αρταίων, που εύχομαι να συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό συνεργασίας.

symmetexontes 3 agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

Εύχομαι από την καρδιά μου, να καταλάβουν οι τοπικοί φορείς τις δυνατότητες αυτού του παραλίμνιου πάρκου, να το εκμεταλλευτούν σωστά, να φτιαχτούν εξέδρες-υποδομές-ψαρεύτρες, κτλ, να προστατευτούν τα αλιεύματα, για να φιλοξενηθούν αρκετοί μελλοντικοί αγώνες, ακόμη και παγκόσμια πρωταθλήματα. Η συνεργασία με την ομοσπονδία , τους τοπικούς φορείς και τα άτομα που έχουν εμπειρία απο τέτοιες διοργανώσεις , είναι καθοριστική.

symmetexontes 4 agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

Το παραποτάμιο πάρκο είναι ένα στολίδι της πόλης της Άρτας, αξίζει να αξιοποιηθεί προς αυτή την πλευρά και όχι μόνο, και να γίνει η πόλη της Άρτας, πανελλαδικός αγωνιστικός ψαρευτικός προορισμός.

symmetexontes agonas arta paralimnio protathlima alieias carpmatchfishing 1

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.