Πως θα ξεχωρίσετε ένα ψάρι εάν είναι φρέσκο, ημερών ή αλλοιωμένο
Φωτογραφίες : Συντακτική ομάδα www.carp-matchfishing.gr
Υπάρχουν άραγε ασφαλή σημάδια για να γνωρίζει κανείς σαν καταναλωτής ,πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο, εάν είναι ημερών ,ή εάν είναι αλλοιωμένο στην αγορά?
Άραγε τα ζωηρά καθαρά μάτια και όχι θολά, τα έντονα κοκκινόχρωμα βράγχια, τα σταθερά λέπια, το μεστό σώμα και η μυρωδιά της θάλασσας, αρκούν για να τα ξεχωρίσουμε, ή υπάρχουν παγίδες?
Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε τα κλασικά χαρακτηριστικά, συν ένα βασικό μυστικό κόλπο για να αποφύγετε τις παγίδες των επιτηδίων και να βοηθηθείτε στις ψαρευτικές σας αγορές!
Πολλοί θα ακούσετε να λένε ότι τα μάτια των ψαριών εάν γυαλίζουν και είναι ανοιχτά είναι φρέσκα. Τα θολά μάτια σε χρωματισμό είναι ψάρια ημερών, σίγουρα όχι φρέσκα. Αυτό σίγουρα ισχύει, αλλά μήπως υπάρχουν και κάποιες παγίδες?
Έρχονται όμως νέα δεδομένα και πληροφόρηση από επιστήμονες ιχθυολόγους , που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ,και μας ενημερώνουν για τις παγίδες των «επιτηδείων» εμπόρων και ιχθυοκαλλιεργητών.
Πλέον τα μάτια των ψαριών ψεκάζονται σε πολλές περιπτώσεις με φορμόλη και όχι μόνο, για να ξεγελούν τον κόσμο. Σε μεγάλα ακριβά ψάρια κάνουν και ενέσεις μέσα στο μάτι, για να γυαλίσει ο βυθός τους και να μοιάζουν φρέσκα. Με αυτόν τον τρόπο, τα μάτια των ψαριών αποκτούν καθαρό χρώμα και γυαλάδα, ακόμη και εάν είναι ημερών.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι από το πως φαίνονται τα χρώματα τους και ποσό έντονα είναι, φαίνεται εάν ένα ψάρι είναι φρέσκο. Για παράδειγμα εαν μια σαρδέλα ή ένας γαύρος, ή ένα λαβράκι έχει κόκκινα σημάδια από αλλοιωμένο αίμα στα πλαινά τους, πιθανότατα είναι ήδη σε σήψη!
Δυστυχώς πουλιούνται επίσης τόνοι ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες ως άγρια, γιατί τα ταΐζουν ασταξανθίνες red στη τροφή τους για εντυπωσιακό χρώμα. Αυτό το χρώμα που παίρνουν τα ψάρια κρατάει για μέρες μετά την εξαλίευση τους από τα κλουβιά… Οι ασταξανθίνες δίνονται για να παίρνει χρώμα το ξενικό είδος red seabream-κόκκινη τσιπούρα, και να το πουλάνε οι επιτήδιοι σαν συναγρίδα ή φαγκρί ελληνικό!
Άλλοι λένε ότι ξεχωρίζουν τα φρέσκα ψάρια από το χρώμα των βραγχίων τους, που πρέπει να είναι ζωηρό και κόκκινο ή σε συγκεκριμένα είδη ροζ. Μα και εκεί η τεχνική χρήση της φορμόλης και όχι μόνο , δίνουν για καιρό κόκκινο χρωματισμό σε ένα ψάρι που είναι ημερών και όχι φρέσκο.
Ειδικά το κόκκινο χρώμα το χρησιμοποιούν για το ξενικό είδος red seabream , το οποίο είναι ψάρι Ειρηνικού ωκεανού, και οι επιτήδειοι έμποροι το πουλάνε παράνομα σαν συναγρίδα! Στην παρακάτω φωτογραφία πωλείται η κόκκινη τσιπούρα , ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, ψάρι ειρηνικού, σαν συναγρίδα!!! Είναι μία από την κλασικές απάτες των επιτηδίων. Σε άλλο πάγκο θα το πουλάνε το ίδιο ψάρι για φαγκρί!!! Το ίδιο συμβαίνει και με τους κρανιούς, που τους πουλάνε για μυλοκόπια, τις μεγάλες κλουβίσιες τσιπούρες για άγριες, τις κλουβίσιες ούγενες για σαργούς, κτλ...
Το σίγουρο λοιπόν κόλπο και βασικό σημάδι για να ξεχωρίσετε το φρέσκο ψάρι είναι απλό. Βρίσκεται στο πλευρικό πτερύγιο του ψαριού, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία με το χαρακτηριστικό βελάκι.
-Τραβάμε το πλευρικό πτερύγιο προς τα πάνω και αν κατεβαίνει σχετικά γρήγορα προς τα κάτω, το ψάρι είναι φρέσκο.
-Εάν μείνει επάνω το πτερύγιο, φεύγουμε μακριά, το ψάρι είναι σε σήψη στα εντόσθια.
-Εάν το πτερύγιο κατεβεί κάτω πολύ αργά, το ψάρι είναι 2 με 4 ημερών, μα όχι φρέσκο ωρών.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε στις μελλοντικές σας «ψαρευτικές» αγορές, να είστε όλοι καλά.