Πως να κατασκευάσετε τα δικά σας βαρίδια ψαρέματος από καλούπια
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Χούσος
Τα βαρίδια που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμα και στις διάφορες τεχνικές του, μπορεί να είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Ο καθένας μας έχει κάποιο σχέδιο βαριδιού που δουλεύει καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες, και συνέχεια το αποζητά.
Με αυτό το σκεπτικό δημιουργήσαμε ένα αυτοσχέδιο καλούπι στο προηγούμενο άρθρο των τεχνικών μας θεμάτων , για να φτιάξουμε το δικό μας μοναδικό βαρίδι, ωοειδές με εξογκώματα σε όλο του το σώμα, για ψαρέματα κυπρίνου, μουρμούρας, ή για βυθούς που χρειάζεται καλό κράτημα του βαριδιού στον πυθμένα.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε βήμα-βήμα πως θα παρασκευάσουμε το μολύβι μας, και τι υλικά θα χρειαστούμε.
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την παρασκευή του βαριδιού, είναι ένα καλούπι για βαρίδι , ένα καμινέτο , ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπρίκι, ένα κάβουρα/σφιγκτήρα, με ικανό άνοιγμα που να συγκρατεί το καλούπι κλειστό, μόλυβδο για λιώσιμο, μία προστατευτική μάσκα για το πρόσωπο, προστατευτικά γάντια, μία πένσα και ένα κουβά με κρύο νερό.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΙΔΙΟΥ
Καταρχήν θα φορέσουμε μια προστατευτική μάσκα για να μην εισπνεύσουμε τα αέρια της καύσης του μολύβδου. Ανάβουμε το καμινέτο. Μέσα σε ένα μπρίκι βάζουμε σε κομμάτια τον μόλυβδο για να αρχίσει να λιώνει.
Πάνω στο αναμμένο καμινέτο μας και θα βάλουμε ταυτόχρονα με το μπρίκι και το καλούπι να ζεσταίνονται. Ηδη μέσα στην ειδική εσοχή του καλουπιού έχουμε βάλει το στριφτάρι μαζί με το σύρμα συγκράτησης μέσα στο τελικό βαρίδι ψαρέματος. (Για φωτογραφικούς λόγους στην παρακάτω φωτογραφία έχουμε αφαιρέσει το μπρίκι και κανονικά το καλούπι ζεσταίνεται και με τις δύο πλάκες του μαζί.)
Το ζεσταμένο καλούπι είναι πάρα πολύ βασικό, γιατί εάν δεν έχει την σωστή θερμοκρασία , το λιωμένο μολύβι δεν θα καλύπτει όλο το εσωτερικό του καλουπιού και το βαρίδι μας δεν θα βγαίνει με σωστό σχήμα, αλλά μισό. Αυτό γίνεται γιατί το μολύβι έρχεται σε επαφή με τα κρύα τοιχώματα του καλουπιού , παγώνει γρήγορα και δεν προλαβαίνει να γεμίσει όλο το εσωτερικό του και να φτιάξει το σωστό σχήμα. Στο μεταξύ ο ζεσταμένος μόλυβδος έχει αρχίζει και λιώνει...
Τον μολύβδο για το λιώσιμο του βαριδιού μπορούμε να το προμηθευτούμε από μαγαζιά με υδραυλικά και πωλείται συνήθως σε λεπτά φύλλα. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε βρει κάποιο παλιό υδραυλικό σωλήνα από μολύβι, ή χύμα κυνηγετικά σκάγια, ή κάποιο καλούπι από οικοδομές. Εάν δεν αγοράσουμε μόλυβδο, θα πρέπει ότι μολύβι βρούμε να το καθαρίσουμε από βρωμιές, χώματα, βελόνες ή καρφιά , που μπορεί να έχει πάνω του. ¨Όλα αυτά τα ακατάλληλα υλικά μπορούνε να γεμίσουνε βρωμιές ( χώματα και μεταλλικές προσμίξεις) μέσα στο μπρίκι, που μόλις λιώσουνε, Θα βγει ακατάλληλο το μείγμα του μολυβιού. Ολες αυτές οι προσμίξεις φαίνονται σαν "βρωμιές" και είναι στο πάνω μέρος του λιωμένου μολύβδου. Αυτά με προσοχή και ένα παλιό κουτάλι τα απομακρύνουμε εαν υπάρχουν.
Ο λιωμένος μόλυβδος έχει ρευστή μορφή και μετακινείται εύκολα, σαν οποιοδήποτε υγρό μέταλλο . Μόλις το μολύβι θα έχει λιώσει καλά, θα πιάσουμε το ζεσταμένο μας καλούπι με ένα κάβουρα/ σφιγκτήρα, με προσοχή να μην μετακινηθούν οι δύο πλάκες του καλουπιού και αλλοιωθεί το σχήμα του. Με φορεμένα τα γάντια μας ( για να μην πέσει το καυτό λιωμένο μολύβι στα χέρια μας ), πιάνουμε το καλούπι με τον κάβουρα , πιάνουμε το μπρίκι, και γεμίζουμε σιγά-σιγά το καλούπι, από την πάνω κοίλη τρύπα του.
Δεν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα μολυβιού, γιατί θα μας χυθεί έξω και μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Δεν είναι κακή ιδέα επίσης να στρώσουμε ένα χοντρό ύφασμα στο σημείο που θα λιώνουμε το μολύβι, ή να βάλουμε μία πλατιά σανίδα για να προστατέψουμε το πάτωμα ή οτιδήποτε άλλο από τον καυτό μόλυβδο.
Μόλις γεμίσει το καλούπι με το μολύβι, βουτάμε όλο το καλούπι στον κουβά με το κρύο νερό, που έχουμε πάντα δίπλα μας. Δεν ρίχνουμε το καλούπι μέσα στον κουβά για να μην κάψουμε ( μπορεί να είναι πλαστικός) , αλλά το κρατάμε 5-6 δευτερόλεπτα μέσα στο νερό για να κρυώσει το βαρίδι μας.
Στο σημείο αυτό θα βγούμε πολλοί ατμοί από το ζεστό καλούπι, οπότε προσέχουμε να μην είμαστε από επάνω και τους εισπνεύσουμε. Βγάζουμε το καλούπι από το νερό και το ανοίγουμε προσεκτικά ( προσοχή, το καλούπι λογικά ακόμα θα καίει! ) με μια τσιμπίδα ή με μια πένσα. Εαν δείτε ότι το καλούπι ακόμη καίει ξαναβουτήξτε στο νερό ή βάλτε γάντια. Το μολύβι στο εσωτερικό του θα ξεκολλήσει εύκολα και μπορούμε να το τραβήξουμε έξω με την πένσα.
Ρίχνουμε ξανά το βαρίδι μέσα στο κρύο νερό για να κρυώσει λίγο, και σε 3 με 5 λεπτά να μπορούμε να το ξαναεπεξεργαστούμε.
ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Το βαρίδι θα περιέχει πάνω του το τμήμα του μολυβιού από την τρύπα εισαγωγής του καλουπιού και ένα ακόμη τμήμα μολυβιού από την εξαέρωση.
Τα δύο αυτά τμήματα θα τα κόψουμε με ένα κοφτάκι ή με μια πένσα. Τα περισσευούμενα κομμάτια μπορούμε να τα βάλουμε πάλι για λιώσιμο και να φτιάξουμε άλλα βαρίδια.
Με μια λίμα λιμάρουμε τα κομμάτια , για να μην έχει προεκβολές το βαρίδι και μπλέκεται η πετονιά μας κατά την βολή.
Το βαρίδι μας είναι έτοιμο για ψάρεμα. Μπορούμε να το πλαστικοποιήσουμε, να κολλήσουμε άμμο ή χαλίκια για να το παραλλάξουμε, και να γίνει πιο αποδοτικό στα ψαρέματά μας.
ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
Η συγκεκριμένη εργασία είναι απαραίτητο να γίνει σε ανοιχτό χώρο, και ποτέ σε κλειστό, γιατί το λιώσιμο του μολυβιού παράγει αέρια που δεν θα πρέπει να εισπνεύσουμε. Ο μόλυβδος είναι ένα τοξικό μέταλλο και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον χειρισμό του. Για αυτό το λόγο πρέπει με σειρά προτεραιότητας να φοράμε μια κλειστή μάσκα για αέρια,ή μία μάσκα υψηλής προστασίας για καυσαέρια, ή εάν δεν βρούμε ,μια απλή μάσκα χειρουργείου για να μην εισπνεύσουμε τον τοξικό μόλυβδο.
Εκτός του γεγονότος ότι αποκτά μεγάλες θερμοκρασίες , μπορεί εύκολα να μας κάνει έγκαυμα, εάν πέσει σε γυμνό σώμα. Επίσης εύκολα μπορεί να διαπεράσει ρούχα, πάνινα παπούτσια και πλαστικά αντικείμενα, γι ’αυτό προσοχή. Φοράμε πάντα προστατευτικά γάντια, καλύπτουμε το έδαφος, το πάτωμα με πανί ή σανίδα ξύλου για να μην κάνουμε ζημιές. Είναι πολύ σημαντικό να μην στάξει πάνω μας καυτό μολύβι, που θα μας κάνει έγκαυμα αμέσως. Μην αφήσετε ποτέ τα μικρά παιδιά κοντά σας, και να μην αποπειραθούν ποτέ να κάνουνε αυτή την εργασία , χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Οταν θα κατασκευάσετε το βαρίδι σας, έχετε την επιλογή να το πλαστικοποιήσετε, ή για τους πολύ μερακλήδες να το "χωματοποιήσετε", κάτι που θα δούμε σε μελλοντικό άρθρο. Το τελικό φυσικό αποτέλεσμα απλά εντυπωσιάζει, και έχει σαν αποτέλεσμα να μην ανιχνεύεται απο τα ψάρια!!!
Το σημαντικό με το καλούπι και το βαρίδι είναι ότι έχουμε φτιάξει ένα εργαλείο στα μέτρα μας, με ελάχιστο κόστος, αλλά με πολύ μεγάλο μεράκι. Είναι κάτι δικό μας, κάτι που θα είμαστε πάντα υπερήφανοι, ειδικά όταν το συντροφεύει δίπλα του ένα μεγάλο ψάρι.
Να είστε καλά και καλή επιτυχία!!!