Το FISH (LIP) GRIP και η χρησιμότητα του στην τεχνική του Spinning και light rock fishing
Του Γιώργου Μπούκη και Δημήτρη Σφαλτού
Φωτόγραφίες: Γιώργος Μπούκης, Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης, Αρης Δάσκαλος
Η τεχνική του spinning, το light rock fishing, όπως και η κάθε τεχνική ψαρέματος ,περιβάλλεται από κάποια χρήσιμα εξαρτήματα-αξεσουάρ που σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκαία.
Σε αυτό το κείμενο λοιπόν θα αναφερθούμε σε ένα εργαλείο που αφορά την τεχνική του spinning.Είναι το λεγόμενο "Fish (lip) grip" και η μετάφραση του είναι "κράτημα του ψαριού από το χείλος".
Το Lip Grip και η όλη ιδέα της εφαρμογής του στην τεχνική του spinning προήλθε βέβαια και αυτή από την Ιαπωνία. Το "catch and release",δηλαδή η απελευθέρωση του ψαριού,έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και έχει εδραιωθεί πλέον για τα καλά και στην Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο εξάρτημα θα μας βοηθήσει να πιάσουμε το ψάρι από τα χείλη του χωρίς να το τραυματίσουμε πιάνοντας το με τα χέρια μας από τα βράγχια για να μην μας γλιστρήσει.
Οπότε καταλαβαίνουμε ότι είναι απαραίτητο για να εφαρμόσουμε το λεγόμενο "catch and release" δηλαδή την απελευθέρωση του ψαριού.
Επίσης στην περίπτωση που έχουμε πιάσει κάποιο γοφάρι η κάποιον λούτσο θα μας προστατέψει από κάποιο πιθανό τραυματισμό από τα κοφτερά τους δόντια. Με το "Lip Grip" και με μια πένσα μπορούμε να βγάλουμε το τεχνητό μας, δεν θα χρειαστεί να έρθουμε σε επαφή με το ψάρι και στην συνέχεια προχωράμε στην απελευθέρωση του.
Θα συναντήσουμε αρκετά και διάφορα "Lip Grip" στην αγορά από διαφορετικές εταιρείες. Θα βρούμε "Lip Grip" που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και σε διαφορά χρώματα τα οποία είναι απλά και πιο οικονομικά από αυτά που θα αναφερθούμε στην συνέχεια.
Επίσης με το πλαστικό "Lip Grip" δεν έχουμε τον φόβο να μας σκουριάσει με το πέρας του χρόνου.
Από την άλλη έχουμε αυτά που είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο τα οποία μπορεί να είναι μονοκόμματα η να είναι και αναδιπλούμενα. Τα αναδιπλούμενα έχουν έναν μοχλό που τον πατάμε και αποκτά δυο φορές το αρχικό του μέγεθος και έχει δύο σκανδάλες χρήσης για να πιάσουμε το ψάρι.
Επίσης υπάρχουν "Lip Grip" που έχουν προσαρμοσμένη ζυγαριά και μέτρο ώστε να γνωρίζουμε απευθείας το βάρος και το μέγεθος του ψαριού που πιάσαμε.
Τέλος υπάρχουν και αυτά που είναι κατασκευασμένα από "carbon". Η χρησιμότητα όλων αυτών των διαφορετικών μοντέλων "Lip Grip" που αναφέραμε είναι πάνω κάτω η ίδια.Τα "Lip Grips"βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη.
Αυτά που αναφέραμε και δείξαμε σε φωτογραφίες παραπάνω αφορούν κυρίως για πιο μεγάλα ψάρια. Τώρα θα αναφερθούμε στα "Lip Grips" που αφορούν κατά κύριο λόγο μικρά ψάρια και τα χρησιμοποιούμε στην τεχνική του "L.R.F."
Η τεχνική του "L.R.F."έχει έρθει και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και κερδίζει με το πέρας του χρόνου ολοένα και περισσότερους ψαράδες. Στην τεχνική αυτή ο κάθε ψαράς θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με το αντίστοιχο "Lip Grip" καθώς τα ψάρια που αποσκοπεί αυτή η τεχνική είναι αρκετά μικρού μεγέθους κατά κύριο λόγο ,και πρέπει να εφαρμόζεται το "catch and release".
Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες το συγκεκριμένο "Lip Grip" είναι αρκετά μικρό σε μέγεθος και παρά πολύ ελαφρύ. Επίσης έχει κορδόνι για να κρεμάται εύκολα με γάντζο, και εάν χτυπηθεί το ψάρι να μην τραυματιστεί.
Τέλος μπορούμε να δούμε ότι οι λαβίδες του είναι αρκετά λεπτές ώστε να προσαρμόζονται στα μικρά ψάρια αλλά όχι αιχμηρές ώστε να τα τραυματίσει(πολύ σημαντικό)
Τα περισσότερα lip grips, ή gripers, ή fish grips, έχουν ένα κορδόνι στην βάση τους, πρώτον για να το κρεμάμε στο γιλέκο, στο παντελόνι, στο σακίδιό μας, αλλά και όταν χτυπιέται ένα ψάρι πάνω στο grip, να αποσβήσει τα χτυπήματα και να μην σχιστεί το χείλος του.
Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η δαγκάνα του grip πιάνει μόνο στο κάτω χείλος του ψαριού, και σχεδόν ποτέ στο πάνω. Όλες οι προσπάθειες να πιάσουμε το ψάρι με grip πρέπει να γίνεται στο κάτω χείλος του ψαριού, ενώ εάν κατά λάθος πάμε να πιάσουμε το πάνω χείλος, αυτό θα γλιστρήσει να είναι πιθανόν να χάσουμε το ψάρι, αφού θα φύγει τρομαγμένο από το shock.
Tα grips είναι καλό να είναι ελαφριά, να μην μας κουράζουν στη μέση και να μην κρέμονται υπερβολικά, αφού είναι πιθανόν να πιαστούν σε κλαδιά, βράχια, σχοινιά, σίδερα, και άλλα εμπόδια λιμανιών, βράχων, περπάτημα ανάμεσα σε βλάστηση και δέντρα-θάμνους, κ.α.
Τέλος υπάρχει ένα εξειδικευμένο grip, το οποίο θυμίζει μάλλον δαγκάνα-σπάτουλα για γλυκά... Εχει κατασκευαστεί για το ψάρεμα με την τεχνική του Ajing, μία τεχνική spinning , φερμένη από την Ιαπωνία και έχει την απόλυτη εφαρμογή στο ψάρεμα των κοκκαλιών. Το grip αυτό πιάνει τα ψάρια από την εξωτερική πλευρά του σώματός τος και δεν τα αφήνει να τραυματιστούν.
Τα grips μπορεί να είναι ανοξείδωτα τα περισσότερα από τον κατασκευαστή τους, αλλά πρέπει να πλένονται με γλυκό νερό μετά από την χρήση τους στην θάλασσα. Στο γλυκό νερό , είναι αθάνατα! Δείτε ένα βίντεο για την χρήση του fish grip (δώστε προσοχή στην αποτυχία πιασίματος του ψαριού στο άνω χείλος και την επιτυχία πιασίματος στο κάτω χείλος)