SPINNING-ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ POPPERS
Του Άρη Δάσκαλου/A.S.F.Team
Τα poppers είναι μία ξεχωριστή κατηγορία στην τεχνική του spinning, και ιδιαίτερη ομάδα τεχνητών δολωμάτων. Πρόκειται για surface τεχνητά τα οποία έχουν ως βασικό σκοπό να προκαλέσουν το θήραμα ώστε να προβεί σε επίθεση!
Αρχικά η χρήση αυτών των τεχνητών ξεκίνησε στα γλυκά νερά (εκεί άλλωστε εμφανίστηκε η ιδέα του spinning και μετά εξελίχθηκε στη θάλασσα) για ψάρια όπως τα μεγαλόστομα λαυράκια (Largemouth Bass).
Στην συνέχεια τα poppers εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο, για να συμπεριλάβουν στο στόχαστρό τους όλο και περισσότερα αρπακτικά ψάρια.
Οι πιο γνωστές εικόνες για τους περισσότερους έρχονται από ποιο "τροπικά" μέρη με στόχο ψάρια τρόπαια όπως τα Grant Trevally (GT όπως τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι), τους ευμεγέθεις κυνηγούς των τροπικών (Mahi-Mahi ή Dorados), τους τόνους, τα υπέροχα stripped bass κ.α.
Φυσικά ο ασταμάτητος πειραματισμός των ανήσυχων ψαράδων και η περιέργεια έφερε και στα δικά μας νερά τα περιβόητα popper και με χαρά διαπιστώθηκε πως δουλεύουν κι εδώ!!! Γοφάρια, λίτσες, τονάκια, κυνηγοί και λαυράκια ,δύσκολα θα αντισταθούν στην πρόκληση ενός καλοδουλεμένου popper που θα κάνει "σαματά" στην επιφάνεια την ώρα που κυνηγούν, και όχι μόνο...
Το ψάρεμα με poppers είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό αφού υπάρχει οπτική επαφή με το τεχνητό και οι επιθέσεις γίνονται στην επιφάνεια πολύ συχνά με άλματα και τινάγματα των ψαριών τη στιγμή της επίθεσης, κάτι το οποίο δεν αφήνει αδιάφορο κανένα ψαρά που κυνηγά τις έντονες συγκινήσεις και τις δυνατές μάχες. Τα ψάρια που στοχεύουμε να πιάσουμε με popper είναι από τα πιο μαχητικά των θαλασσών μας οπότε είναι ένας ακόμη λόγος να ασχοληθούμε με αυτό το είδος ψαρέματος!!!! Τα πιο συνηθισμένα ψάρια που πιάνονται με τα poppers είναι σίγουρα τα γοφάρια.
Αν εξαιρέσουμε το λαυράκι, το ψάρεμα με poppers δεν συγκαταλέγεται στα ψαρέματα που θα μπορέσουμε να κάνουμε με ένα συμβατικό εξοπλισμό spinning. Έτσι λοιπόν θα σταθούμε λίγο στον βασικό εξοπλισμό που θα πρέπει ένας ψαράς spinner να έχει ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ψάρεμα αυτό.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ
Τα popper θέλουν μία διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με τη χρήση τους. Αντίθετα με τα περισσότερα τεχνητά και επιπρόσθετα με τους περισσότερους τρόπους ψαρέματος, που επιζητούμε την ηρεμία, ησυχία και την όσο πιο φυσική κίνηση στο τεχνητό μας, εδώ μας ενδιαφέρει η φασαρία και συνήθως επιλέγουμε έντονους χρωματισμούς στην περιοχή της κοιλιάς που είναι και το βασικό μέρος του σώματος του τεχνητού που φαίνεται.
Οι έντονα χρωματισμένες κοιλιές των poppers θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ κοινό θέαμα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεις popper με ένα απλό και κοινό χρώμα κοιλιάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα popper λειτουργούν, όπως προαναφέραμε, με διαφορετικό τρόπο.
Σκοπός είναι, στην περίπτωση του popper να προκαλέσουμε/εκνευρίσουμε το ψάρι και να το κάνουμε να επιτεθεί, όχι απαραίτητα για να φάει, απλά για να διώξει από τον χώρο του τον ¨παρείσακτο εισβολέα με την περίεργη μορφή/κίνηση και το έντονο χρώμα". Η τελευταία φράση ίσως περικλείει μέσα της την βασική λογική χρήσης ενός popper.
Όπως λοιπόν αναφέραμε και παραπάνω, σκοπός μας είναι με το popper να προκαλέσουμε το ψάρι με την έννοια τις ενόχλησης και να το αναγκάσουμε να επιτεθεί είτε για να τραφεί είτε για να εκδιώξει τον "παρείσακτο". Αποτέλεσμα αυτού είναι να πρέπει να χρησιμοποιούμε το popper με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούμε αρκετό θόρυβο και έντονους πίδακες νερού για να γίνεται αντιληπτό από τα αρπακτικά της περιοχής και κατ επέκταση στόχος τους!!!
Οι τρόποι ανάκτησης ενός popper είναι κατά βάση οι ακόλουθοι:
1. Ανάκτηση start-stop
Σε αυτή την τεχνική ανάκτησης ουσιαστικά τινάζουμε το καλάμι μας (παρατεταμένο και έντονο τράβηγμα) δεξιά, αριστερά, πάνω ή κάτω (ανάλογα με το πως αποδίδει καλύτερα το popper που δουλεύουμε σε σχέση με το πόσο ψηλά στεκόμαστε από την επιφάνεια της θάλασσας. Εν συνεχεία ,μαζεύουμε τα μπόσικα του νήματος και κάνουμε ξανά το ίδιο.
Για παράδειγμα, αν ψαρεύουμε από ένα ντόκο ύψους μισού μέτρου μπορούμε να τινάζουμε το καλάμι μας αριστερά ή δεξιά και παράλληλα με τη θάλασσα, αλλά θα μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να τινάζουμε το καλάμι μας κάθετα αφού λόγω του μικρού ύψους θα χτυπάμε με τη μύτη του καλαμιού το νερό.
Με αυτό τον τρόπο ανάκτησης το popper θα πετά σε κάθε τράβηγμα μεγάλη ποσότητα νερού σαν πίδακα και θα κάνει και ένα έντονο θόρυβο τη στιγμή που θα χτυπά το κεφάλι του τεχνητού με δύναμη πάνω στην επιφάνεια τις θάλασσας.
Tip: Σε αυτή την τεχνική αν οι βολές είναι πολύ μακρινές και τα popper αρκετά μεγάλα, η ανάκτηση στην αρχή λόγω τις μεγάλης απόστασης μπορεί να είναι αρκετά επίπονη. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε για τα πρώτα μέτρα να δουλέψουμε το popper με τινάγματα προς τα επάνω. Απαιτεί λιγότερη δύναμη και το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει!!!
2. Σταθερή ανάκτηση με άνω του μετρίου ταχύτητα
Σταθερή ανάκτηση με άνω του μετρίου ταχύτητα, ώστε να επιτυγχάνουμε έντονο το φαινόμενο της "μπουρμπουλήθρας" και της φυσαλίδας χωρίς το popper μας να πετάει νερό δεξιά και αριστερά. Αυτή η τακτική ενδείκνυται σε κυματισμό, διότι με τα κύματα το popper ενδεχομένως να ξενερίζει και να πηδά εκτός νερού, ακόμα και να περιστρέφεται στον αέρα με αποτέλεσμα να μπλέκονται οι σαλαγκιές με το νήμα.
Η ανάκτηση θα είναι καλύτερο να είναι σταθερή, αλλά ανά τακτά διαστήματα να ακολουθείται από ένα τράβηγμα του καλαμιού ώστε να πετυχαίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα λίγο μεγαλύτερη ταχύτητα του popper. Αυτή η τεχνική ανάκτησης επίσης χρησιμοποιείται αρκετά σε συρτή από σκάφος για τόνους με πολύ καλά αποτελέσματα.
Tip: Δοκιμάστε αυτή την τεχνική ανάκτησης σε μέρη που τα ψάρια είτε λόγω υπεραλίευσης, είτε λόγω ιδιαιτερότητας της περιοχής δεν αγαπούν ιδιαίτερα τους θορύβους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδεχομένως να γίνεται αντικείμενο συζήτησης και σίγουρα θα σας πούνε και ...τυχερούς, οι άλλοι spinners που μετά από πολλές ώρες και μουδιασμένες μασχάλες από το popping δεν θα έχουν βγάλει λέπι, ενώ εσείς θα ποζάρετε για φωτογραφίες που θα θυμόσαστε για μια ζωή...
ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΓΙΑ POPPER
Τα poppers συνήθως είναι αρκετά βαριά τεχνητά με τα περισσότερα να κυμαίνονται από 30 έως και πάνω από 60gr. Τα μικρότερα (20 με 30gr) ,ακόμα και αν τα ρίχνει το καλάμι μας, ίσως να μην τα δουλεύει σωστά και θα εξηγήσουμε αμέσως το λόγο. Τα τεχνητά αυτά δεν διαθέτουν την κλασσική γλώσσα και είναι floating.
Η χρήση τους περιορίζεται στην επιφάνεια και το κοφτό τους κεφάλι κατά την ανάκτηση κοντράρει στο νερό με αποτέλεσμα να κάνει ένα έντονο θόρυβο και να πετάει ένα πίδακα νερού.
Αυτό από μόνο του μας κάνει να καταλάβουμε πως το καλάμι μας θα πρέπει εκτός από υψηλό c.w ,να είναι ιδιαίτερα νευρικό και δυνατό με δράση κορυφής-fast η extra fast, ώστε κάθε τίναγμα του να μεταφέρεται άμεσα στο popper και να το κάνει να αποδίδει στο μέγιστο!
Φανταστείτε ένα παραβολικό καλάμι που σε κάθε τίναγμα, από την παραβολή που θα παίρνει, στο popper θα φτάνει η μίση από τη δύναμη που θα έχουμε βάλει. Το πιο πιθανό σε αυτή την περίπτωση θα είναι στο τέλος του ψαρέματος να είμαστε για επίσκεψη στον ορθοπεδικό με πιθανή εξάρθρωση, από τις προσπάθειες να κάνουμε το popper να δουλέψει...
Τα καλάμια για popping είναι αρκετά εξειδικευμένα, και ίσως όχι τόσο απαραίτητα για τα δικά μας νερά και για τον μέσο Έλληνα spinner. Όμως μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας άρτια με ένα καλάμι μήκους 2,70 έως 2,90 αρκετά νευρικό με c.w. 20-60 (ή αν χρησιμοποιούμε poppers μεγαλύτερα των 50gr θα πάμε σε 80gr c.w.).
Τα καλάμια του shore jigging ίσως είναι μία τίμια λύση, αν κάποιος έχει ήδη, απλά θα πρέπει να προσαρμόσει ο χρήστης την τεχνική του γιατί συνήθως τα shore καλάμια παρόλο που έχουν υψηλό c.w. και δυνατό blank για να δουλεύουν τον πλάνο, είναι εξοπλισμένα με πιο μαλακές μύτες.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ - ΝΗΜΑ
Το θέμα του μηχανισμού είναι ένα άλλο κομμάτι που θα πρέπει να προσέξουμε ,ώστε να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα. Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε αρκετά το βήμα της περιστροφής του μηχανισμού μιας και μας ενδιαφέρει αρκετά ο μηχανισμός να είναι γρήγορος. Ταχύτητες 5.6 και πάνω και ίσως 6 να είναι ιδανικές.
Βέβαια ανάλογα με την εταιρεία αυτό αλλάζει ,οπότε καλό θα είναι κατά τη διαλογή να βλέπουμε σε cm την απόσταση μαζέματος μιας περιστροφής της μανιβέλας. Από 85 έως 100cm είναι κάτι που θέλουμε να έχουμε, σε αντίθετη περίπτωση θα κουραστούμε αρκετά να μαζεύουμε τα μπόσικα του νήματος και θα κινδυνεύουμε να έχουμε μπλεξίματα του popper με το παράμαλλο ,ανάμεσα στα τινάγματα.
Όσον αφορά τα μεγέθη μπομπίνας, οι μηχανισμοί που θα μας καλύψουν θα πρέπει να είναι από 4000 έως 5000 ανάλογα με την εταιρεία. Για παράδειγμα ένας daiwa 4000 αντιστοιχεί περίπου με ένα shimano 5000, επίσης αν τα popper κυμαίνονται από 25 έως 40gr και ένας daiwa 3000 ή ενας shimano 4000 θα μας καλύψει απόλυτα.
Χρησιμοποιώ τις εν λόγω εταιρείες επειδή τις χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ,αλλά και αν δεν τις χρησιμοποιούν έχουν σίγουρα δει κάποια μοντέλα, και μπορούν να έχουν εικόνα των απαιτήσεων αυτού του ψαρέματος.
Ένα ακόμη βασικό στοιχείο για το εν λόγω ψάρεμα είναι το δυνατό bail arm του μηχανισμού μας. Στο ψάρεμα με poppers ο μηχανισμός επιβαρύνεται με τάσεις όχι μόνο κατά τη μάχη με το ψάρι ,αλλά και κατά τα τινάγματα (αν δουλεύουμε poppers μεγαλύτερα των 50gr). Μην ξεχνάτε ότι τα poppers έχουν ιδιαίτερα μακρινές βολές με αποτέλεσμα να δουλεύουμε το popper από πολύ μακριά ,με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αντίσταση (φανταστείτε ότι με άνεμο στην πλάτη και ένα popper 45-50gr δεν αποκλείονται και βολές των 80 μέτρων!!) .
Εδώ ισχύει περίπου η λογική του shore jigging, όπου ο μηχανισμός πρέπει να είναι δυνατός και αξιόπιστος. Φυσικά όλα αυτά δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο αν στόχος μας είναι η χρήση poppers 25 έως 45gr. Σε αυτή την περίπτωση ένας μηχανισμός 4000 θα μας καλύψει απόλυτα.
Στο νήμα δεν θα σταθούμε πολύ επειδή εδώ μας ενδιαφέρει μόνο να είναι στρογγυλής διατομής, να είναι 1,5 με 2 ΡΕ, και οι λίμπρες θα καθορίζονται από το καλάμι που θα χρησιμοποιήσουμε. Η καλής ποιότητας νήμα σε τετράκλωνη -οκτάκλωνη διατομή είναι ίσως το ζητούμενο και σε αυτή την τεχνική του spinning.
Όταν λοιπόν είστε σε φάση ανανέωσης ή επέκτασης εξοπλισμού, σκεφτείτε πως υπάρχει και αυτή η ομάδα τεχνητών, και πιστέψτε με, δεν θα απογοητευτείτε. Οι συγκινήσεις που προσφέρει το ψάρεμα με popper είναι πολύ μεγάλες ,και θα αφήσουν κανένα σας αδιάφορο!!!
Να είστε καλά, να πηγαίνετε για ψάρεμα και πάνω απ όλα να τηρείτε τον άγραφο νόμο του catch 'n' release. Τα ψάρια αξίζουν το σεβασμό μας και είναι καλό να τα βρίσκουν στις θάλασσες και τα παιδιά μας στο μέλλον...
ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΜΙΑ ΨΑΡΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΩΝ POPPERS ΤΗΣ HALCO-ROOSTA POPPER 135
ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ENA ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΓΟΦΑΡΙΩΝ ΣΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΨΑΡΕΜΑ ΓΟΦΑΡΙΩΝ