SHORE JIGGING Εισαγωγή στον βασικό εξοπλισμό της μαγευτικής τεχνικής ψαρέματος από την ακτή.
Του Φίλιππου Σίντου
Φωτογραφίες:Φίλιππος Σίντος
Γεια σας φίλοι μου. Μέσα από το άρθρο μου αυτό, θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ και να μοιραστώ μαζί σας τα όσα γνωρίζω για αυτήν την πολυπόθητη τεχνική, που πολλοί θέλουν να ασκήσουν.
Θα ήθελα όμως ξεκινώντας ,να βοηθήσω όσο μπορώ κάποιον στην επιλογή του σωστού εξοπλισμού, γλιτώνοντας έτσι πολύ ταλαιπωρία και το άσκοπο σπατάλημα χρημάτων.
Το χειρότερο είναι πως κάποιοι φίλοι ψαράδες από λάθος επιλογές σταματάνε αμέσως το Shore Jigging, μετά το πρώτο ψάρεμα... Πάμε να δούμε λοιπόν κάποιες βασικές αρχές για το εξοπλιστικό κομμάτι του Shore Jigging.
Πρώτο και βασικότερο στοιχείο μας είναι η επιλογή εξοπλισμού. Aς ξεκινήσουμε να αναλύσουμε την επιλογή καλαμιού και μηχανισμού. Το καλάμι που θα διαλέξουμε να αγοράσουμε για την τεχνική του Shore Jigging, θα πρέπει να είναι ανάλογο με τους τόπους ,τα βάθη και τα ψάρια που θα έχουμε σαν κύριο στόχο, ή αυτά που κρατάει η κάθε περιοχή.
Τα καλάμια του Shore Jigging
Σε μέρη τα οποία ξέρουμε πως υπάρχουν ψάρια του αφρού (λίτσες, ντάσκες, παλαμίδες κτλ.) θα επιλέξουμε ένα καλάμι δράσης regular/medium, με C.W από 40-80gr, και κατά την προσωπική μου άποψη ένα μήκος στα 3 μέτρα. Το μήκος αυτό μας βοηθάει πολύ στο δούλεμα των πλάνων αλλά και στη βολή . Αντίθετα, σε μέρος όπου κρατάει μαύρα μεγάλα ψάρια, όπως συναγρίδες, ροφούς, στήρες, και άλλα ψάρια του βυθού, θα πάμε σε επιλογή καλαμιού δράσης κορυφής (Fast), και κατά προτίμηση 2,70-2,90 μέτρα.
Aπό C.W μπορούμε να δουλέψουμε από 40-80gr και από 60-150gr, με τους ανάλογους πλάνους. Ο λόγος που θεωρώ πως το καλάμι πρέπει να είναι δράσης fast είναι γιατί όταν ένα μαύρο αξιόλογο ψάρι τιμήσει τον πλάνο μας ,πρέπει πάση θυσία να πάρουμε τα πρώτα 10 μέτρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, για να αποφύγουμε το βράχωμα. Αυτό είναι κάτι ,το οποίο μπορούμε να πετύχουμε μόνο με τη χρήση fast καλαμιών .
Οι μηχανισμοί του Shore Jigging
Για τον μηχανισμό δεν θα πω πολλά, γιατί ίσως δεν χρειάζεται υπέρμετρη ανάλυση σε αυτό το εισαγωγικό άρθρο. Η επιλογή μηχανισμού είναι προσωπικό θέμα του καθενός (όσον αφορά το μοντέλο , ή την εταιρεία) , αλλά το βασικό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι να είναι πάντα ελαφρύς ,ώστε να μας χαρίζει παραπάνω ώρες ψαρέματος να μη μας κουράζει. Το σύνολο του καλαμιού με τον μηχανισμό, θα πρέπει να είναι σωστά ταιριασμένο, και το ένα να συμπληρώνει το άλλο. Για ένα καλάμι με χαμηλό cw, πχ 40-80 γραμμάρια, ένα μέγεθος στο 4000-4500-5000 θα είναι ότι πρέπει. Όσο αυξάνει το μήκος του καλαμιού, η σκληρότητα της δράσης και το βαρύτερο blank, και τo μέγεθος των ψαριών που αναζητούμε αυξάνει , ο μηχανισμός μεγαλώνει, και φτάνει το μέγιστο το μέγεθος μπομπίνας που ανταποκρίνεται στο 5000-6000. Τα νέα μοντέλα μηχανισμών που οι εταιρείες αλιείας τα δίνουν εξειδικευμένα για Shore Jigging, έχουν δυνατά πανάλαφρα κράματα μετάλλων, για ελαφρότητα και στιβαρότητα ταυτόχρονα. Το αντίτιμο βέβαια δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση ευκαταφρόνητο... Σε μέγεθος μηχανισμού λοιπόν θα κυμανθούμε μεταξύ 4000-6000, αλλά πολύ προσοχή θα δώσουμε στη σχέση περιστροφής.
Αναζητάμε μηχανάκια να μαζεύουν από 90-115cm νήματος σε μια μανιβελιά, που είναι το ιδανικό για τη χρήση στο Shore Jigging. Από εκεί και μετά αναζητούμε γραμμικά φρένα , που δεν θα μας προδώσουν σε μια μάχη με μεγάλα ψάρια. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί αμφιβόλου ποιότητας, οι οποίοι μετά από μια μάχη με ένα μεγάλο μαγιάτικο ή συναγρίδα , τα φρένα τους κολλάνε, μπορούν να υπερθερμαίνονται, με δυσμενείς συνέπειες στο ψάρεμα.
Στο ψάρεμα ισχύει το ρητό ότι ότι πληρώνεις παίρνεις, αλλά σεβόμαστε πάντα και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε ψαρά. Οι εποχές που διανύουμε δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά η ποιότητα όταν έχεις αγκιστρωμένο ένα μεγάλο μαγιάτικο, μια συναγρίδα, ή ένα μεγάλο τονοειδές είναι μονόδρομος.
Επιλογή νήματος για Shore Jigging
Για το νήμα θέλω να πω μόνο 2 απλά πράγματα. Στο Shore Jigging είτε 4χ ,είτε 8χ (τετράκλωνο ή οκτάκλωνο αντίστοιχα) ,χρησιμοποιούμε ότι μας βολεύει περισσότερο. Επειδή τα γδαρσίματα είναι πολλά λόγω της επαφής του νήματος με το βυθό, είναι κρίμα να πετάμε τα λεφτά μας άσκοπα στους καιρούς που ζούμε. Αυτό βέβαια είναι ανάλογο και τι βαστάει η τσέπη του καθενός , επειδή το τετράκλωνο με το οκτάκλωνο έχει και μια σεβαστή διαφορά τιμής.
Σίγουρα ένα οκτάκλωνο νήμα έχει καλύτερη στρογγυλή (κατά προσέγγιση πάντα ) διατομή, κάνει λιγότερες τούφες, έχει μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο, από ένα τετράκλωνο. Υπάρχουν στην αγορά βέβαια και εξειδικευμένα νήματα για Shore Jigging, τα οποία είναι πιο σκληρά σε σχέση με τα υπόλοιπα, και έχουν καλύτερη αμεσότητα στα χτυπήματα με τον πλάνο μας, και καλύτερο «feeling» στις πλεύσεις μας.
Οι απώλειες όμως σε δύσκολους τόπους, θα είναι δεδομένες. Θα επιλέξουμε λοιπόν πρώτα ένα ανάλογο νήμα με βάση τι δέχεται το καλάμι μας, από PE 1,5-PE 5.
Οι πλάνοι του Shore Jigging
Για τους πλάνους θα δώσω κάποια βασικά στοιχεία για να ξέρουμε τι μας γίνεται, και όχι απλά να σκεφτόμαστε με τα μάτια μας (α...., όμορφος πλάνος, ας τον πάρω !)! Oι περισσότεροι πλάνοι έχουν δημιουργηθεί με τα χρώματα τους να πιάνουν πρώτα τους ψαράδες, και μετά τα ψάρια...
Λοιπόν θα ξεκινήσω με τους μπροστόβαρους πλάνους . Οι μπροστόβαροι πλάνοι έχουν σαν χαρακτηριστικό ότι έχουν το μεγαλύτερο βάρος μπροστά στο κεφάλι τους , και θα τους χρησιμοποιήσουμε για αναζήτηση ψαριών στον αφρό και στα μεσόνερα, με χτυπήματα τύπου jerk, μεγάλου εύρους.
Μεσόβαροι πλάνοι είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο βάρος συγκεντρωμενο στο κέντρο τους ,είναι και οι αγαπημένοι μου. Δουλεύουν και στα χτυπήματα μας , αλλά και στην κάθοδο τους , και δεν είναι λίγες οι φορές που πήρα ψάρια στο κατέβασμα του πλάνου προς τον βυθό. Αυτοί οι πλάνοι είναι μια βασική επιλογή του ψαρά του Shore Jigging , γιατί δουλεύουν πολύ καλά από τον βυθό μέχρι και τον αφρό, σε όλα τα στρώματα του νερού.
Οι πισώβαροι πλάνοι είναι οι κυρίαρχοι του βυθού, και δουλεύουν άψογα με κοφτά μικρού εύρους χτυπήματα. Μου έχουν δώσει τα πιο πολλά ψάρια του βυθού, όπως ροφούς, συναγρίδες, στήρες και σφυρίδες. Έχουν την ιδιότητα να κατεβαίνουν ταχύτατα στο βυθό, λόγω της συγκέντρωσης του βάρους στο πίσω μέρος του πλάνου.
Χρώματα και εταιρείες κατασκευής πλάνων υπάρχουν πολλές. Η επιλογή είναι ανάλογα τους τόπους που ψαρεύουμε και τις εξωτερικές συνθήκες , γιατί σε άλλο χρώμα τρώνε σε άλλη περιοχή και σε άλλο σε κάποια άλλη. Όταν αλλάζει η εξωτερική φωτεινότητα (συννεφιά ή ηλιοφάνεια), θα δείτε ότι τα χρώματα που αποδίδουν αλλάζουν. Το ίδιο επίσης συμβαίνει όταν τα νερά είναι θολά ή καθαρά. Στα καθαρά νερά στατιστικά δουλεύουν τα πιο γήινα και φυσικά χρώματα, ενώ στα θολά νερά τα έντονα, fluo, και ζωηρά χρώματα.
Τα Assist hooks των πλάνων
Εδώ θα πω το πιο απλό, ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ! Κατά προτίμηση και με βάση την εμπειρία μου στο Shore Jigging, θα σας πω πως τα πιο πολλά ψάρια κτυπάνε στο κεφάλι του πλάνου για αυτό κοιτάμε το αγκίστρι μας ,και βασικά η ακίδα, να περνάει ακριβώς κάτω από το μάτι του πλάνου.
Για τα μεγέθη των αγκιστριών που θα συνοδεύσουν τα assist μας, προτείνω 4/0-7/0, με αγαπημένο μου μέγεθος το 5/0. Σημαντικό είναι να συμβαδίζει το μέγεθος του πλάνου με αυτό των αγγιστριών, για να έχουμε πιο σίγουρα καρφώματα.
Μικρά μυστικά του Shore Jigging
Όταν πατώσει ο πλάνος μας και ξεκινήσουμε τα χτυπήματα, την στιγμή που θα σταματήσουμε την πλεύση και το ανέβασμά του και θέλουμε να ξανακατέβει, καλό θα είναι να μην ανοίγουμε το pick up του μηχανισμού, αλλά τον αφήνουμε να ξανακατέβει με κλειστό το pick up. Αυτό γίνεται, γιατί εάν τον πάρει ψάρι στο κατέβασμα, δε θα καρφωθεί και θα μας κάνει το νήμα μαρούλι (την έχω πάθει για να σας το λέω)!
Άλλη μια σημαντική πληροφορία που με έχει στιγματίσει είναι η εξής: μην βλέπετε τα βίντεο στα YouTube και διάφορα άλλα, και κάνετε το ίδιο πράγμα. Δοκιμάστε μόνοι σας διαφορετικές πλεύσεις, πειραματιστείτε με διαφορετικούς πλάνους, γιατί ότι βλέπετε στα βίντεο, δεν ισχύουν για όλα τα μέρη, τα διαφορετικά βάθη, τις διαφορετικές συνθήκες και τα διαφορετικά ψάρια των τόπων. Αυτό θα σας δικαιώσει σας το υπόσχομαι ...
Eνα τελευταίο tip. Όταν ψαρεύουμε για μαύρα και συναγρίδες , δεν κοπανάμε τον πλάνο 50 φορές μέχρι να βγει στην επιφάνεια. 3-4 χτυπήματα το μέγιστο, και αφήνουμε πάλι να πέσει στο βυθό.
Κάνουμε το ίδιο μέχρι να βγούμε στην ακτή . Αν θέλουμε να ψαρέψουμε μεσόνερα (και θέλουμε να είμαστε στα μεσόνερα όντως!), το μονό που έχουμε να κάνουμε είναι να μετρήσουμε πόσα δευτερόλεπτα κάνει ο πλάνος μας να κατέβει στον βυθό. Εάν κάνει 30 δεύτερα να φτάσει στον βυθό , στα 15 δευτερόλεπτα θα τον «κόβουμε» , ώστε να είμαστε και να ψαρεύουμε στα μεσόνερα !
Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο στις μελλοντικές επιλογές σας . Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κεφάλαιο με πολύ καλά αποτελέσματα στο Shore Jigging ,με την χρήση εξειδικευμένων τεχνητών δολωμάτων, μία συνέχεια που την κρατάμε για έκπληξη σε άμεσα επόμενο άρθρο...
Keep jigging and support C&R!