Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

eging pos tha piasete ta megalytera kalamaria carpmatchfishing 3Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Νίκος Βουρλιώτης, Αλέξανδρος Καλτσίδης, Νίκος Ζάρας, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος

Τόσα χρόνια ψαρεύοντας με την τεχνική του Eging-shore eging, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πολλά και μεγάλα καλαμάρια.

Τι είναι όμως αυτό που θα κάνει τα μεγαλύτερα καλαμάρια του είδους να αρπάξουν τις καλαμαριέρες μας?

Η εμπειρία δείχνει ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό σύνολο, που θα εξηγήσουμε αμέσως παρακάτω…

 

 

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή , τι εννοούμε λέγοντας μεγάλο καλαμάρι, κράκεν, κλαρίνο, κτλ… Με κάθε σεβασμό στα 800άρια, 900άρια, εμείς μιλάμε για καλαμάρια πάνω από κιλό, που στατιστικά είναι από τα μεγαλύτερα του είδους.

kalamari klarino eging carpmatchfishing

Η εποχή

Τα μεγαλύτερα καλαμάρια πιάνονται τις περισσότερες φορές στο μέσο της ψαρευτικής περιόδου (Νοέμβριο-Δεκέμβριο) και προς το τέλος της (Φεβρουάριο-Μάρτιο), ανάλογα βέβαια με τον τόπο, και πόσο εποχιακά κυκλοφορούν καλαμάρια στην κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα , που το ψάρεμα του καλαμαριού ξεκινάει από μέσα Αυγούστου και τελειώνει στο τέλος του Απριλίου.

big squid sardine jig eging carpmatchfishing

Σημαντικό μέρος σε αυτό παίζει η σύσταση του βυθού, που θα δούμε παρακάτω. Ως γνωστόν το μεσογειακό καλαμάρι ζει περίπου μέχρι και 3 χρόνια, ενώ τα περισσότερα του είδους ζούνε 1-2 χρόνια. Το καλαμάρι όταν υπάρχει τροφή παίρνει πολύ γρήγορα βάρος, από μελέτες έχει βρεθεί ότι από την αρχή της σεζόν μέχρι και το τέλος, μπορεί να αυξήσει το βάρος του από 500-800 γραμμάρια. Σκεφτείτε λοιπόν λογικά, πότε τα καλαμάρια θα έχουν το μέγιστο βάρος τους, γιατί τα περισσότερα μόλις αφήσουν τα αυγά τους πεθαίνουν ή τραβιούνται για τελευταία φορά στα βαθιά. Στις περισσότερες περιοχές , τα μεγαλύτερα καλαμάρια βγαίνουν από το τέλος του Νοεμβρίου και μετά, μέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου/Μαρτίου. Οπότε καταλαβαίνετε πότε να εντείνετε τις προσπάθειες σας, για τα μεγαλύτερα καλαμάρια!!!

squid se portokali kalamariera eging carpmatchfishing

Ο τόπος και ο βυθός

Αν και τα καλαμάρια βρίσκονται σε όλους τους τύπους των βυθών, τα περισσότερα θα τα βρείτε σε μικτούς βυθούς στα βράχια, με διάσπαρτες φυκιάδες. Θα τα βρείτε καί σε παραλίες , αμμούδες, πετρώδη και λασπώδη βυθό, και λιμάνια. Τα μεγαλύτερα όμως καλαμάρια θα τα βρείτε σε βραχώδεις εξωτερικά τόπους, αλλά με μεγάλες διάσπαρτες ποσειδωνίες.

squid white keimura uv eging carpmatchfishing

Τα μεγαλύτερα καλαμάρια είναι πιο διστακτικά στο τσίμπημα, πιο νωχελικά σε κινήσεις, κρύβονται περισσότερο σε μεγάλες φυκιάδες, και τις προτιμούν για να αφήσουν τα αυγά τους. Επίσης σε αυτά τα μέρη βρίσκουν περισσότερη τροφή, από μικρά ψάρια που ζούνε στις φυκιάδες, αλλά και με πολλά καρκινοειδή, γαρίδες, καβούρια, κτλ. Τα μεγαλύτερα καλαμάρια τα έχουμε πάρει , κάνοντας πλεύση στην καλαμαριέρα μας πάνω από μεγάλες φυκιάδες και ποσειδωνίες, οριακά πάνω από τα φύκια, και στα μεσοδιαστήματα αυτών, που καλύπτονται από μικρές πέτρες ή άμμο.

megalo kalamari mezoura eging carpmatchfishing

Οι συνθήκες και τα ρεύματα

Μεγάλο κεφάλαιο οι σωστές συνθήκες στο eging, το οποίο αποτελεί για εμένα το πιο σημαντικό άρθρο από μόνο του! Γενικά για το ψάρεμα του καλαμαριού θέλουμε ήπιο καιρό, γεμάτο φεγγάρι, μπουνάτσα με ελάχιστο επιφανειακό αέρα, τον αέρα εάν γίνεται από πίσω μας , και ήπια έως ανύπαρκτα ρεύματα. Η μπουνάτσα με τα πεντακάθαρα νερά δεν είναι η καλύτερη συνθήκη για τα μεγάλα καλαμάρια, τα τελευταία προτιμούν το ελαφρό επιφανειακό γρέζι ενός αέρα με 1-2 μποφόρ το πολύ, και πιο θολά νερά.

big squid se mov kalamariera eging carpmatchfishing

Σε αυτές τις συνθήκες τα μεγάλα γίνονται πιο ευέλικτα και κρύβονται καλύτερα από τα ψάρια που κυνηγούν. Λόγω του μεγέθους τους, χρειάζονται κάλυψη, και πολλές φορές περιμένουν κρυμμένα προς την αντίθετη φορά του ρεύματος, να αρπάξουν τα μικρόψαρα που κινούνται με αυτό. Εάν λοιπόν βρείτε/νιώσετε με την καλαμαριέρα το βαθύ υποθαλάσσιο ρεύμα σε ήπιες με αέρα βραδιές, επιμείνετε εκεί, και το μεγάλο καλαμάρι δεν θα αργήσει να βγει!

squid fishing eging carpmatchfishing


Μην επιχειρήσετε να πάτε για eging με δυνατό καιρό μπροστά σας, κύμα και αέρα φάτσα πάνω από 2 μποφόρ, ρεύματα που δεν πατώνουν ποτέ την καλαμαριέρα και πάνε «ποτάμι», είναι ανώφελες και μη παραγωγικές συνθήκες.

squid bolfo eging carpmatchfishing

Η ώρα

Στις περισσότερες φορές , στα περισσότερα μέρη, με το που πέσει το σκοτάδι τα πρώτα καλαμάρια θα αρχίσουν να χτυπάνε με μεγάλη μανία και συχνότητα. Τα μεγαλύτερα καλαμάρια όμως δεν θα τα πάρετε αυτή την ώρα. Θα περάσει συνήθως 1-2 ώρες από το πρώτο κύμα των μικρότερων-μεσαίων καλαμαριών και μετά τα μεγάλα θα αρχίσουν να κυνηγάνε. Τα μεγαλύτερα θα χτυπήσουν σε άσχετη ώρα, πολλές φορές σε περασμένη μη παραγωγική ώρα, στο πουθενά.

2 squids eging carpmatchfishing prawn jig

Είναι είπαμε , πιο διστακτικά στα χτυπήματα, μπορεί να ακολουθούν μια καλαμαριέρα από απόσταση και να μην της επιτίθενται, παρά μόνο σε αρκετά μεγάλη παύση. Οπότε , εάν τα καλαμάρια στο «πρώτο κύμα» κόψουν, μην ανυσηχείτε, εάν τα ψάξετε και είστε στο σωστό μέρος, είναι από εκεί και μετά ή ώρα των μεγάλων!

Το φεγγάρι

Τα μεγαλύτερα τα έχω πάρει με γεμάτο φεγγάρι, τέλος!!! Έχουμε πιάσει μεγάλα και με νέα σελήνη, αλλά όταν το φεγγάρι είναι 2-3 ημέρες πριν την πανσέληνο, εκεί το πανηγύρι των κράκεν αρχίζει!

full moon big squid carpmatchfishing

Το έχουμε δει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η άνοδος του φεγγαριού δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τα μεγαλύτερα καλαμάρια (σε συνδυασμό πάντα και με άλλες συνθήκες βέβαια…), δημιουργεί ήπια ρεύματα, ανέβασμα των νερών, η φωτεινότητα βοηθάει να βγούνε από τις φυκιάδες, και να κυνηγήσουν με μεγαλύτερη όρεξη.

Τα κοπάδια των μικρόψαρων

Όπου υπάρχουν μαζεμένα μικρόψαρα, θα βρείτε και καλαμάρια γενικότερα. Εκεί θα βρίσκονται καλαμάρια όλων των μεγεθών, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο. Τα μικρά κάνουν επιθέσεις στο κοπάδι των ψαριών, ενώ τα μεγαλύτερα συνήθως είναι πιο μακριά και κυνηγούνε στο όριο της αλλαγής του φωτός (εάν είμαστε σε λιμάνι).

kalamari se sargo kalamariera eging carpmatchfishing

Κάντε βολές με πατωμένη την καλαμαριέρα κάτω από το κοπάδι των ψαριών και μακρύτερα, εκεί θα έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να πάρετε τα μεγαλύτερα καλαμάρια.

Ο εξοπλισμός

Δεν θα πρότεινα πλέον σε κανέναν με ακατάλληλο εξοπλισμό, πέρα του eging, να ψαρέψει τα μεγάλα καλαμάρια. Μόλις χτυπήσει την καλαμαριέρα μας ένα κιλίσιο καλαμάρι, το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι ένα απότομο φευγιό, μεγάλο λύγισμα του καλαμιού, λύσιμο των φρένων για αρκετή ώρα, μέχρι να ξεθυμάνει το κράκεν.

kalamari eging mezoura carpmatchfishing

Τα μεγάλα καλαμάρια εάν έχουν αφήσει τα αυγά τους, τα πλοκάμια τους γίνονται σαθρά, ευαίσθητα και είναι πολύ εύκολο να κοπούνε. Συνεπώς, σκληρά καλάμια spinning, μηχανισμοί που κολλάνε τα φρένα ή με πολλά κιλά, είναι για εμένα προσωπικά ακατάλληλα για τα μεγάλα του είδους, γιατί φλερτάρουμε συνεχώς με κοψίματα πλοκαμιών. Το μεγάλο εάν φύγει, και με τόσο μελάνι που έχει φτύσει στα πρώτα τραβήγματα, θα διώξει συνήθως και όλα τα καλαμάρια της περιοχής!

limania topoi kalamarion squid areas carpmatchfishing sfaltos

Διαλέξτε λοιπόν ένα σωστό καλάμι eging, έναν καλό μηχανισμό, λεπτό νήμα, παράμαλο, και όλα θα πάνε μια χαρά!

Η απόσταση

Κάντε βολή όσο πιο μακριά μπορείτε, για να πιάσετε μεγάλο καλαμάρι! Τα τελευταία είναι στα όρια των βολών μας, λες και ξέρουν να προστατεύονται στις μακρύτερες και βαθύτερες φυκιάδες. Είναι κλασικό φαινόμενο πλέον για να πιάσετε «κλαρίνα», πολύ μακρινή βολή, πάτωμα της καλαμαριέρας, ένα με τρία δυνατά jerks, παύση, απότομο βάρος σαν σκάλωμα , και το λύσιμο των φρένων θα είναι γεγονός.

big squid pr sfaltos eging carpmatchfishing

Τα μεγάλα επίσης μπορεί να ακολουθήσουν την καλαμαριέρα διστακτικά από μακριά και να χτυπήσουν μπροστά στα πόδια σας, αλλά αυτό στατιστικά είναι μειοψηφία. Πολύ αποδοτικές για την επίτευξη της μακρινής βολής είναι οι καλαμαριέρες με μαγνητικές μπίλιες στο εσωτερικού τους, τύπου mag cast, long cast ή ballistic, που δίνουν πάντα έξτρα μέτρα.

Το βάθος

Με τις κατάλληλες συνθήκες τα καλαμάρια μπορούν να τρώνε και σε ένα μέτρο νερό, αλλά όχι τα μεγάλα… Τα μεγάλα θα τα βρείτε σε μεγαλύτερα βάθη, από 4-8 μέτρα, πάντα στατιστικά. Θέλουν το βάθος τους σαν δικλείδα ασφαλείας, θέλουν τον τόπο τους και σχεδόν πάντα θα φάνε ΠΑΤΩΤΑ!!! Σκεφτείτε ότι τις μέρες με φεγγάρι, τα καλαμάρια πατώνουν και διασκορπίζονται στις φυκιάδες.

big squid nv eging carpmatchfishing

Εάν δεν συρθεί η καλαμαριέρα κάτω στον βυθό, εάν δεν περνάει ακριβώς πάνω από τα φύκια, εάν δεν ακουμπήσει στον βυθό ή είναι σε μεγάλη παύση πλεύσης ή πτώση, σπάνια θα την αρπάξουν. Χρήσιμες καλαμαριέρες σε αυτή την περίπτωση είναι τα πιο βαριά μοντέλα, τύπου deep. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα μεγάλα καλαμάρια κυνηγούν τον γόνο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, αλλά αυτές οι συνθήκες είναι σπάνιες.

Οι καλαμαριέρες

Τεράστιο κεφάλαιο, αλλά θα μείνω μόνο στα μεγάλα καλαμάρια. Ψηφίζω αποκλειστικά χρώμα μπλε και μωβ, και αποκλειστικά natural αποχρώσεις καλαμαριέρας, με καλύτερες την απομίμηση σαρδέλας, σαργού, αθερίνας και κοκκαλιού, με ήπιο glow, 490 glow ή double glow, και uv αποχρώσεις.

kalamari se sardela kalamariera carpmatchfishing eging

Σκεφτείτε βέβαια και τι δουλεύει καλύτερα στο φεγγάρι, στα καθαρά νερά, σε μέτριου βάθους νερά, και θα το καταλάβετε απόλυτα το γιατί. Έχω πάρει μεγάλα και σε πορτοκαλί, σε κίτρινο, κόκκινο, μαύρο χρώμα, αλλά εάν μετρήσω πόσα κράκεν έχω πάρει σε αυτά τα χρώματα, στα άλλα που προαναφέρω έχω πάρει τα δεκαπλάσια. Γενικά τα περισσότερα μεγάλα καλαμάρια τα έχω πάρει σε καλή Ιαπωνική ποιότητα, σε καλαμαριέρες με τεχνολογία καλύτερου φωσφορισμού ή uv, με ιδιαίτερες πλεύσεις, και ειδικά με καλαμαριέρες που χαρίζουν μακρινή βολή, και ένα ρυθμό βύθισης από 3,5-5 sec/m.

kalamarieres eging jigs carpmatchfishing

Οι πλεύσεις

Ενώ τα μικρά και μεσαία καλαμάρια αρέσκονται και στις γρήγορες και απότομες πλεύσεις, στα αλύπητα μαστιγώματα, τα μεγάλα είναι βαριεστημένα! Αργά jerks, απαλά μεγάλα σηκώματα προς τα μεσόνερα, αργά side to side με ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΥΣΕΙΣ , είναι το μυστικό. Τα μεγάλα έχουν δει πολλά με τα μάτια τους, δεν θέλουν να χαλάσουν ενέργεια και ομοιόσταση για να κυνηγήσουν κάτι γρήγορα, θα πάνε στα εύκολα και σίγουρα.

crafty eging rod carpmatchfishing

Πατώστε την καλαμαριέρα στο τέλος κάθε πλεύσης (εάν έχετε ασφάλεια με τον βυθό), στα πιο βαθιά σημεία της βολή σας, και σιγά σιγά ανεβαίνετε σε ύψος ερχόμενοι προς τα έξω.

Φερομόνες/Γεύσεις

Κάτι που έχω δει στα μεγάλα καλαμάρια είναι ότι προτιμούν natural καλαμαριέρες, οι οποίες έχουν ένα boost ψεκάσματος με κάποια γεύση ή φερομόνη για καλαμάρια. Πολλές φορές τα μεγάλα , λόγω διστακτικότητας, χτυπάνε με τα μακριά τους πλοκάμια την καλαμαριέρα, για να καταλάβουν εάν υπάρχει κάποια παγίδα.

eging squid sfaltos carpmatchfishing

Επειδή τα καλαμάρια έχουν τους γευστικούς τους κάλυκες στα πλοκάμια τους, είναι πιο εύκολο να αρπάξουν με σιγουριά την καλαμαριέρα, μόλις καταλάβουν κάποια γεύση ή φερομόνη. Οπότε , εάν παρατηρήσετε χτυπήματα από μακριά και όχι κάρφωμα, ρίξτε ένα ψέκασμα με μια γεύση ή φερομόνη, τις περισσότερες φορές θα είναι ένα διστακτικό κράκεν!
Να είστε όλοι καλά, όλα τα παραπάνω είναι χρόνιες εμπειρίες από το eging, ελπίζω να σας βοηθήσουν!!!

kalamari kalamariera mov carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.