Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

eging thrapsala sfaltos boat psarema full moon carpmatchfishingΗ πανσέληνος και το ψάρεμα των θραψάλων

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Θέμης Καρβέλας

Όπως κάθε καλοκαίρι ο κόσμος σκέφτεται τις διακοπές του, έτσι και εμείς οι ψαράδες σκεφτόμαστε εποχιακά και συναρπαστικά ψαρέματα.

Ένα από αυτά για μένα είναι και το ψάρεμα των θραψάλων.

Με την κατάλληλη αφορμή, που ήταν η δοκιμή νέου αλιευτικού εξοπλισμού για θράψαλα, ξεχυθήκαμε με βάρκα την ελπίδα, και φόντο την καλοκαιρινή πανσέληνο…

Για την ιστορία , το ψάρεμα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο μήνα, μετά από το σπάσιμο ενός απότομου μπουρινιού.

 

  

Διασκεδαστικό, αποδοτικό, ξεκούραστο, το ψάρεμα των θραψάλων εάν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, μένει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας. Ένα δυνατό και καλό καλάμι jigging, ένας δυνατός baitcasting μηχανισμός, λεπτό ποιοτικό νήμα, λίγο νωπό δόλωμα, θραψαλιέρες, μικροσκοπικά φώτα led, και είμαστε έτοιμοι!

banax camion lexima baitcasting reel carpmatchfishing

Το ανησυχητικό στο όλο εγχείρημα ήταν οι απότομες καιρικές αλλαγές, τα άστατα μπουρίνια πανελλαδικά, και η πανσέληνος! Η πανσέληνος όπως λέγανε οι παλιοί ψαράδες θραψάλων, δεν είναι ότι καλύτερα για τα αιμοβόρικα αυτά πλάσματα. Τα θράψαλα, ως αδηφάγοι κυνηγοί, εκμεταλλεύονται το απόλυτο σκοτάδι, για να αρπάζουν τα θηράματά τους. Τα καλύτερα αποτελέσματα στατιστικά τα είχαμε με νύχτες με νέα σελήνη, ή εντελώς αφέγγαρες. Επειδή όμως δεν γίνεται να είναι όλα τα πράγματα ευνοϊκά όταν θέλουμε να πάμε για ψάρεμα, αποφασίσαμε ακόμη και με γεμάτο φεγγάρι να το προσπαθήσουμε.

Νέος εξοπλισμός για θράψαλα

Σύμμαχος στο εγχείρημα θα ήταν ο νέος εξοπλισμός που πήραμε μαζί μας για δοκιμή. Το Commander boat 1.95 της Banax, ένα καθαρόαιμο καλάμι για jigging και τεχνικές βάρκας, με fuji-K οδηγούς, c.w:50-120gr, και πολλαπλές επιφάνειες eva, για αντοχή και καλύτερη συγκράτηση.

banax boat commabder camion baitrunner lexima psarema carpmatchfishing

Ο μηχανισμός που θα συντρόφευε το καλάμι ήταν ο Camion της Banax, ένας μεγάλος baitcasting μηχανισμός, με 14 κιλά γραμμικά φρένα, και τεράστια δύναμη ανέλκυσης. Τον γεμίσαμε με 300 μέτρα νήμα 0,12 mm, συγκεκριμένα με το οκτάκλωνο Sensibraid x 8, της Sakura.

sakura0sensibraid carpmatchfishing

Μικρά φωτάκια led σε κόκκινο φωτισμό, επιστρατεύτηκαν, αλλά αυτή τη φορά επιλέξαμε να τα βάλουμε ακριβώς πάνω από την παραμάνα της θραψαλιέρας, και όχι σε απόσταση από αυτή.

led thrapsala carpmatchfishing

Είχαμε παρατηρήσει ότι σε μέρες με δυνατό φως φεγγαριού, πολλά θράψαλα χτυπούσαν το μικρό φωτάκι με μανία, και αδιαφορούσαν πολλές φορές για το νωπό δόλωμα, λίγα εκατοστά πιο κάτω. Όταν τα θράψαλα ερχόντουσαν κυριολεκτικά κάτω από το σκάφος, είδαμε αρκετές φορές αυτή την συμπεριφορά, οπότε πράξαμε αναλόγως.

led gia thrapsala psarema carpmatchfishing

Το ψάρεμα και η πανσέληνος

Στατιστικά όταν ψαρεύαμε τα θράψαλα με πανσέληνο, τα βρίσκαμε σε μεγάλα βάθη να τρώνε πατωτά. Το σκεπτικό ήταν κλασικά να ξεκινήσουμε να τα ψαρεύουμε από τον πάτο, και σταδιακά να ανεβαίνουμε προς τα πάνω, για να φέρουμε τα θράψαλα σε μικρότερο βάθος. Το βάθος της περιοχής που θα ψαρεύαμε ήταν 150-160 μέτρα, ενώ επικρατούν μέτρια ρεύματα, σημάδι ότι θα χρειαζόταν αρκετή ώρα να κατέβει η θραψαλιέρα με το νωπό δόλωμα, για να συναντήσει τον πυθμένα.

moon full carpmatchfishing

Με ανοιχτό το κλείστρο του baitcasting μηχανισμού, το κατέβασμα του νωπού είναι πραγματική ευκολία, ενώ εάν κάποιο θράψαλο το αρπάξει , θα πάρουμε αμέσως ένδειξη από την μύτη του καλαμιού, και το σταμάτημα του γυρίσματος της μπομπίνας.

Το νωπό έκανε πάνω από 5 λεπτά να κατέβει, το λεπτό νήμα χάριζε μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα, αλλά σε όλη την διαδρομή δεν υπήρξε το παραμικρό χτύπημα από θράψαλο, πράγμα ανησυχητικό για τα δεδομένα της εποχής. Στο ανέβασμα όμως τα πράγματα άλλαξαν, ένα απότομο τράβηγμα σταμάτησε το μάζεμα του νήματος και το jigging καλάμι δίπλωσε ολόκληρο! Κάτι μεγάλο είχε καρφωθεί και ερχόταν δύσκολα, το πρώτο θράψαλο ήταν γεγονός!

full moon fishing thrapsala carpmatchfishing

Ο μπαλάς που βάλαμε στην μεγάλη θραψαλιέρα έκανε το θαύμα του, και το θράψαλο ερχόταν βαριά και με δυσκολία. Σε αυτές τις συνθήκες εν δεν υπάρχει μεγάλη δύναμη επαναφοράς από το καλάμι και μεγάλη δύναμη ανάκτησης από τον μηχανισμό, το ψάρεμα γίνεται επίπονο και εξαιρετικά κουραστικό. Δεν είναι εύκολο να φέρνεις ένα μεγάλο θράψαλο από τα 160 μέτρα, ειδικά όταν επικρατούν ρεύματα στην περιοχή , το κεφαλόποδο έρχεται με ανοιχτά πλοκάμια, και έχει μισό λίτρο νερό ρουφηγμένο στα σωθικά του!

Με τα πολλά και τα λίγα, το θράψαλο ξενέρισε επιτέλους, άδειασε πάνω μας όλο το νερό του, και μπήκε στο σκάφος. Εντυπωσιακά χρώματα, οι απαραίτητες φωτογραφίες, και ξανά πέταγμα της θραψαλιέρας στο νερό. Ο μπαλάς είχε μόνο ένα μικρό δάγκωμα πάνω και ψάρευε ακάθεκτος. Πάλι όμως μέχρι να κατεβεί το νωπό, δεν πήραμε κανένα χτύπημα. Τα θράψαλα λόγω του φεγγαριού ήταν τα περισσότερα πατωμένα, και δεν ανέβαιναν παραπάνω με τίποτα!

thrapsalo ds carpmatchfishing

Μεγάλα θράψαλα συνέχισαν να χτυπάνε αποκλειστικά στον πάτο, αλλά το είχαμε πάρει απόφαση ότι δεν θα άλλαζε το σκηνικό. Λίγο ξεμασχάλιασμα ακόμη, συνεχόμενα μαζέματα από τα 150 μέτρα, και άλλα 3 μεγάλα θράψαλα κοσμούσαν το πάτωμα του σκάφους.

thrapsalo psarema carpmatchfishing

Σαν αλλαγή τακτικής αποφάσισα να βάλω ένα πλοκάμι από θράψαλο, γνωστό δόλωμα για τα καννιβαλιστικά αυτά όντα. Σαν αποτέλεσμα είχαμε πιο άμεσα χτυπήματα από τα θράψαλα, αλλά τα μεγέθη μειώθηκαν δραστικά. Πήραμε άλλα 4 θράψαλα κοντά στο κιλό, καμία σχέση όμως με τα πιο μεγάλα που τρώγανε στον μπαλά πατωτά.

psarema thrapsala sf bait carpmatchfishing

Αλλαγή δολώματος με ψάρι-μπαλά αντί για πλοκάμι, κατέβασμα στον βυθό, πάτωμα του νωπού, ανέβασμα 2 μέτρα, 2-3 απότομα ανεβοκατεβάσματα με το Commander Boat καλάμι, και το μεγάλο θράψαλο ήταν ξανά αρπαγμένο από την μεγάλη θραψαλιέρα. Το θράψαλο αυτό ήταν και το τελευταίο της βραδιάς, δεν θέλαμε να ξεπεράσουμε το νόμιμο όριο αλιευμάτων για 2 ψαράδες πάνω στο σκάφος. Η πανσέληνος είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της στον ουρανό, η θάλασσα είχε γαληνέψει, η επιφάνεια της είχε γίνει ασημένιο χαλί, και εμείς χαρούμενοι για το αποτέλεσμα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

thrapsala psarema rod reel carpmatchfishing

Χρήσιμα συμπεράσματα στο ψάρεμα των θραψάλων

1)Για το ψάρεμα των θραψάλων σε μεγάλα βάθη χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός, δυνατό καλάμι με μαλακή μύτη, και baitcasting μηχανισμός με μεγάλη ελκτική δύναμη και χωρητικότητα νήματος (περίπου 300-400 μέτρα ΡΕ 1-1,2).

eging thrapsala sfaltos carpmatchfishing

2)Όταν έχει πανσέληνο ή δυνατό φεγγάρι , τα θράψαλα πιθανότατα θα τα αναζητήσετε στον πυθμένα και σε πιο βαθιά νερά, από ότι σε αφέγγαρη νύχτα (νέα σελήνη)
3)Τα μικρά φωτάκια led σε ψαρέματα με πανσέληνο είναι καλό να μπαίνουν ακριβώς πάνω από την θραψαλιέρα, για να δίνουν τον καλύτερο στόχο προς το νωπό δόλωμα.

4)Το νήμα του μηχανισμού όσο πιο λεπτό είναι, τόσο καλύτερη αίσθηση έχει μέσα στο νερό, καταλαβαίνουμε πιο εύκολα τα τσιμπήματα, και μικραίνουν τα τόξα μέσα στο νερό από τα ρεύματα.

5)Ένας γάντζος για καλαμάρια(Eging gaff) ή για θράψαλα με ανοιχτά άγγιστρα, είναι πολύ χρήσιμος, όταν τα μεγέθη των θραψάλων είναι μεγάλα.

rod reel eging gaff thrapsala carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.