Eging: Το ψάρεμα της σουπιάς σε θολά νερά με λασπώδη βυθό , αναζητώντας την κατάλληλη καλαμαριέρα
Του Γιάννη Καμία
Φωτογραφίες:Γιάννης Καμίας, Δημήτρης Σφαλτός
Ο κάθε τόπος για το ψάρεμα του eging έχει τα δικά του μυστικά . Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το ψάρεμα της σουπιάς σε μέρη όπου η σύσταση του βυθού αποτελείται από λασπώδη υλικά και αραιή ποσειδώνια.
Βασικά έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, το όποιο δεν μας επιτρέπει καν να πατήσουμε στης παράλιες του όταν υπάρχει πλήρες υποχώρηση των υδάτων , γιατί θα βουλιάξουμε για τα καλά!
Αυτού του είδους τα μέρη, αν και είναι αρκετά ρηχά, κρατάνε πολύ πλούσια τροφή για ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς , είναι από τα καλύτερα μέρη για την αναπαραγωγή της σουπιάς, και την απόθεση των αυγών της. Επιπλέον αποτελούν και την μόνιμη κατοικία της ,για πάρα πολλούς μήνες, κυρίως από τον μηνά Νοέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο .
Βεβαία εμείς δεν θα ψάξουμε άμεσα να βρούμε τις σουπιές σε τέτοιες παράλιες και σε τόσο πολύ ρηχά νερά ,αλλά στα τοπικά λιμάνια που υπάρχουν σε τέτοιες περιοχές.
Καλό είναι όταν βρούμε ένα τέτοιο μέρος να το επισκεφτούμε μέρα και μάλιστα τις ώρες που η παλίρροια είναι σε πλήρες υποχώρηση, για να εξερευνήσουμε τον βυθό περιμετρικά του λιμανιού. Με αυτόν τον τρόπο θα μαζέψουμε πληροφορίες για την πυκνότητα από φύκια και τα σημεία που αυτά δεν υπάρχουν.
Γιατί θα χρειαστεί να ρίχνουμε τις καλαμαριέρες μας ανάμεσα σε αυτά και όχι επάνω τους, γιατί η καλαμαριέρα θα πιάνει συνέχεια φύκια. Περά από αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις τρύπες που υπάρχουν χαμηλά στο τσιμέντο του λιμανιού, εσωτερικά και εξωτερικά . Αυτές είναι παρά πολύ καλές κρυψώνες για τις σουπιές και όχι μόνο, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο να βρίσκουν καταφύγιο ακόμα και χταπόδια σεβαστού μεγέθους εκεί.
Για αυτό αναφέρω ότι θα πρέπει να πάμε μέρα και η παλίρροια να είναι σε πλήρες υποχώρηση, μόνο έτσι θα δούμε αυτές τις τρύπες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά άτομα που κάνουν χρόνια eging όταν πάνε σε λιμάνια ψάχνουν πρώτα σε τέτοια ‘’σημεία κλειδιά’’, και μετά συνεχίζουν το ψάρεμα με μακρινές βολές στα βαθιά.
Τι ώρες θα πάμε για eging ?
Προσωπικά επιλέγω να πηγαίνω αργά το βράδυ, γιατί σε τέτοια μέρη όπως τα λιμάνια αν επιλέξουμε να πάμε τις κλασικές ώρες, νωρίς το πρωί η καμία ώρα πριν το σούρουπο, είναι οι ώρες που υπάρχει κίνηση από τους τοπικούς επαγγελματίες ψαράδες. Κατά την ταπεινή μου άποψη αποφεύγω παρά πολύ να πηγαίνω αυτές τις ώρες, γιατί η ησυχία στο ψάρεμα είναι από τους κυριότερους παράγοντες ,για να έχουμε επιτυχημένες ψαρευτικές εξορμήσεις.
Πάμε να δούμε τα χρώματα και λοιπά χαρακτηριστικά από τις καλαμαριέρες που θα χρησιμοποιήσουμε όταν:
1) Η διαύγεια των υδάτων ποικίλει λόγω παλίρροιας ή άλλων καιρικών φαινόμενων
2) Υπάρχει τεχνητός φωτισμός
3) Όταν υπάρχει έντονη ή μειωμένη δραστηριότητα των θηραμάτων
Ως γνωστόν ,όπως θα έχετε διαβάσει και σε αλλά άρθρα στο site www.carp-matchfishing.gr, οι σουπιές και τα καλαμάρια δεν βλέπουν χρώματα, παρά μόνο αποχρώσεις μεταξύ του λευκού και του μαύρου (κύριες αποχρώσεις του γκρι)
Βέβαια επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αντιλαμβάνονται στα μάτια τους την ήπια διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο περιβάλλον τους και στα θήραματα τους, όπως και τα ερπετά της ξηράς ...στο περίπου όμως. Στο επόμενο link(όπως και σε επόμενα links), μπορείτε να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα κεφαλόποδα και το πως αντιλαμβάνονται τα θηράματά τους Οι θερμικές καλαμαριέρες και η χρήση τους στην τεχνική του eging.
Επίσης, ανάλογα το ποσό θολά είναι τα νερά, διακρίνεται και η ήπια σιλουέτα της καμαριέρας με τον κατάλληλο χρωματισμό .Όποτε μην περιμένετε να ρίξετε μια καλαμαριέρα με κάποια έντονη απόχρωση στα δικά σας ματιά (π.χ. μια κόκκινη) γιατί απλά αυτή θα φανεί σαν μια έντονη απόχρωση του γκρι και τίποτα παραπάνω.
Κάθε χρώμα καλαμαριέρας, ή ο συνδυασμός χρωμάτων επάνω στο σώμα της δουλεύει καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ας αρχίσουμε από τα εύκολα, όπου ο καιρός είναι κάλος, δεν έχουμε συννεφιά, και η θάλασσα είναι «λάδι» . Βάση τέτοιων συνθηκών η διαύγεια των υδάτων είναι αρκετά καλή , μάλιστα αυτές είναι και οι ιδανικές συνθήκες που θα δραστηριοποιηθούν και οι σουπιές για αναζήτηση τροφής. Σε τέτοιες συνθήκες δουλεύουν καλά τα χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, καφέ, λαδί, μαύρο, μπλε, και κυρίως οι καλαμαριέρες που είναι απομιμήσεις ψαριών, οι γνώστες natural-δείτε το σχετικό άρθρο (Eging: Ψαρεύοντας τα καλαμάρια με καλαμαριέρες φυσικών χρωμάτων(natural colour squid jigs) Οι επιλογές αυτών καλό είναι να βασίζονται επάνω σε απομιμήσεις ψαριών που κρατάει ο τόπος .
Καλό είναι για αρχή να αποφεύγουμε τα glow μοντέλα, ή αν έχουμε μόνο από αυτά να μην τα φωτίζουμε καθόλου ,γιατί λόγω του φωτισμού που έχει το λιμάνι οι καλαμαριέρες φαίνονται πολύ έντονα, και όχι απλά δεν δουλεύουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πονηρεύουν τα θηράματα μας-δείτε το σχετικό άρθρο (Το φαινόμενο uv και ο φωσφορισμός στο ψάρεμα του καλαμαριού ,με την τεχνική του shore eging). Αυτά στην συνέχεια από την μεριά τους κρατούν αμυντική στάση απέναντι στις καλαμαριέρες μας! Τα πράγματα βεβαία γίνονται χειρότερα όταν έχουμε και τον επιπλέον φωτισμό του φεγγαριού.
Μια τεχνολογία που έχει αποδειχτεί καλή σε τέτοιες συνθήκες είναι οι μπίλιες ήχου, δεν μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία κάνει προσέλκυση σε τέτοιες συνθήκες, αλλά από ότι μου έχει αποδειχτεί ,τσατίζει τα θηράματα και τα κάνει ποιο επιθετικά-δείτε το σχετικό άρθρο (Eging:Ψαρεύοντας αποδοτικά τα καλαμάρια με καλαμαριέρες που παράγουν ήχο!).
Πάντως καλό είναι να αρχίζουμε πάντα με καλαμαριέρες που έχουν χρώμα μόνο στην ράχη και η κοιλιά τους είναι άσπρη. Τα μοντέλα με διάφορους χρωματισμούς σε όλο τους το σώμα και κυρίως στην κοιλία, ας τα αφήσουμε σαν δεύτερη επιλογή σε αυτές τις συνθήκες. Καλό είναι με την επιλογή χρωματισμού να είμαστε κάπως διακριτικοί στην αρχή, γιατί δεν γνωρίζουμε τις ορέξεις τους και το ποσό έντονη δραστηριότητα έχουν για κυνήγι.
Τι γίνεται όμως όταν τα νερά είναι κάπως θολά από μικρά υποθαλάσσια ρεύματα της παλίρροιας η από κάποιο ελαφρύ αεράκι;
Οι πρώτες μας επιλογές είναι καλαμαριέρες που έχουν χρώμα και στην ράχη αλλά και στην κοιλιά τους, έχουν εσωτερικές χρωματιστές ταινίες (rainbow-marble κτλ) , εσωτερικές μπίλιες ήχου για προσέλκυση λόγω ορατότητας, εξωτερική επένδυση αντανάκλασης του φωτός, και φωσφορούχο σώμα. Λόγω του φωτισμού όμως που θα έχει η περιοχή έχει αποδειχτεί ότι όταν φωτίζουμε μια καλαμαριέρα με πολύ δυνατό glow σώμα αυτή αρχίζει να αποδίδει μετά από μεριές ρίψεις, καθώς η φωτεινότητα της εξασθενεί. Όποτε δεν χρειάζεται να επιμένουμε πολύ ώρα με τον φακό μας επάνω στην καλαμαριέρα.
Τα χρώματα που θα αποδώσουν περισσότερο σε τέτοιες συνθήκες είναι κυρίως συνδυασμοί χρωμάτων επάνω στο σώμα της καλαμαριέρας: καφέ ράχη με πορτοκαλί κοιλιά, πράσινη ράχη με κίτρινη κοιλιά, πορτοκαλί ράχη με κόκκινη κοιλιά, μοβ ράχη με πράσινη κοιλιά, λαδί ράχη με κόκκινη κοιλιά. Όπως καταλαβαίνουμε σε τέτοιες συνθήκες οι ‘’μονόχρωμες’’ καλαμαριέρες που έχουν χρωματισμούς μόνο στην ράχη τους απλά μπαίνουν στην άκρη, ή τις κρατάμε σαν δεύτερη επιλογή, ενώ οι καλαμαριέρες με φυσικά χρώματα θα δουλέψουν -στατιστικά πάντα-μόνο στα σήμα που υπάρχουν οι λάμπες του λιμανιού.
Θολά και νερά και δύσκολες συνθήκες
Ας υποθέσουμε ότι πάμε για eging μετά από άστατο καιρό, σε τέτοιες συνθήκες τα νερά όχι είναι απλά θολά, αλλά έχουν μια έντονη απόχρωση του καφέ χρώματος !
Σε τόσο θόλο νερό δεν μπορούμε να διακρίνουμε τον βυθό ούτε σε μερικούς πόντους νερό ! Σε τέτοιες καταστάσεις η δραστηριότητα της σουπιάς απλά είναι μηδενική, είναι αρκετά δύσκολα να κάνουμε την σύλληψη της, όχι μόνο λόγω κακής ορατότητας άλλα και λόγω της στάσης προφύλαξης που κρατάει για να προστατεύει από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν.
Η αναζήτηση της θα πρέπει να γίνεται από τις μεριές του λιμανιού είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά που θα έχουμε τον αέρα από πίσω μας. Σε τέτοια σημεία τα νερά είναι αρκετά ποιο ήσυχα, οπότε είναι λογικό οι σουπιές να βρουν το καταφύγιο τους εκεί μέχρι να στρώσει ο καιρός.
Ψαρεύοντας σε τέτοιες συνθήκες θα είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε τα αρπάγματα απ τις σουπιές επάνω στην καλαμαριέρα μας, γιατί αυτές θα εκμεταλλευτούν την χαμηλή ορατότητα των υδάτων. Τότε απλά όταν αρπάξουν την καλαμαριέρα θα καθίσουν εκεί χωρίς να προσπαθήσουν να την πάρουν μαζί τους μέσα σε ΄΄ασφαλές΄΄ σημείο.
Είναι λίγο δύσκολο να νιώσουμε κάποιο τράβηγμα και μάλιστα έντονο . Σε τέτοιες ΄΄δύσκολες΄΄ συνθήκες, κάθε τεχνολογία επάνω στην καλαμαριέρα μας είναι επιθυμητή ! Εδώ θα χρειαστούμε όλα τα μέσα: πρώτο και καλύτερο τον φώσφορο, ο όποιος σε συνδυασμό με έναν εξειδικευμένο φακό uv θα κάνει ορατή την καλαμαριέρα μας, μπίλιες ήχου, θερμικό πανί, ιριδίζον επικάλυψη σώματος της καμαριέρας , εσωτερικές χρωματιστές ταινίες (rainbow ) και γενικά ότι δύναται και μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία της καλαμαριέρας στο νερό !
Οι βασικοί χρωματισμοί από τις καλαμαριέρες που δουλεύουν καλά σε θολά νερά είναι: πρώτο και καλύτερο το μοβ – βιολετί , ροζ, μαύρο, και πράσινο.
Δώστε μεγάλη βάση στον φωτισμό του τόπου!
Όπως έχουμε δει, ο φωτισμός διαφέρει από λιμάνι σε λιμάνι, και από θέμα έντασης και από θέμα απόχρωσης ,αλλά και το πώς είναι εγκατεστημένη η όλη υποδομή του.
Είναι λιμάνια με μεγάλο φωτισμό, και είναι άλλα με έναν πολύ χαμηλό φωτισμό ,όπου πχ και κάτω απ την κολόνα να καθίσουμε θα πρέπει να έχουμε ένα φακό στο κεφάλι για να δέσουμε ένα παράμαλλο επάνω στο νήμα μας, δεν μπορούμε και στις δυο περιπτώσεις να έχουμε το στάνταρ για την επιλογή καμαριέρας.
Ας υποθέσουμε ότι οι συνθήκες είναι καλές και τα νερά είναι καθαρά με αρκετή διαύγεια, σε έντονο φωτισμό θα αρχίζαμε το ψάρεμα μας με μια καλαμαριέρα η όποια είναι natural. Σε χαμηλό φωτισμό αντίθετα, καλό θα ήταν να αρχίσουμε με μια καλαμαριέρα που έχει πορτοκαλί ή ροζ απόχρωση.
Κάθε λιμάνι έχει τελείως διαφορετικά στημένες τις κολόνες που φωτίζουν το μέρος. Αυτές είτε θα είναι εσωτερικά του λιμανιού και θα φωτίζουν περισσότερο την μεριά που είναι οι βάρκες ,είτε θα είναι στην εξωτερική μεριά επάνω στο τσιμέντο.
Εδώ θα δώσουμε προσοχή στην σκιά μας ! Ποτέ δεν πρέπει η σκιά μας να πέφτει μπροστά το σημείο που ψαρεύουμε, αυτό αν δεν τρομάξει τα θηράματα μας σίγουρα θα τα πονηρέψει!
Όσο αναφορά την δραστηριότητα τους στην ανεύρεση τροφής, έχω να πω ότι οι σουπιές είναι απ τα ποιο αδηφάγα θαλασσινά ! Ειδικά όταν έχουν έντονα κυνηγητικά ένστικτα σίγουρα μερικές φορές ξεχνούν το ένστικτο επιβίωσης που θα έπρεπε να έχουν ! Δεν είναι λίγες οι φόρες που έμενα προσωπικά μου έχουν φύγει με οποιοδήποτε τρόπο οι σουπιές πάνω απ την καλαμαριέρα, και μάλιστα ακόμα και στον αέρα καθώς η αποχή είναι σχετικά μακριά από μένα . Με το που ξαναρίχνω στο σημείο όπου και την έχασα ,αυτή πάει και ξαναμουντάρει με μανία επάνω στην καλαμαριέρα !
Αυτή κυρίως την αντίδραση την συναντώ σε διάφορες συνθήκες ορατότητας, εδώ παίζει μεγάλο ρολό η παλίρροια της θάλασσας . Έχει διαπιστωθεί ότι οι σουπιές βγάζουν τέτοιο επιθετικό και κυνηγητικό χαρακτήρα όταν έχουμε την αρχή της παλίρροιας ή την αρχή της απομάκρυνσης των υδάτων, ή όταν σταματήσει ένας έντονος αέρας, ή μια βροχόπτωση ,ή πριν χαλάσει ο καιρός.
Είναι κάποιες φόρες που οι σουπιές πάνε κάπως διστακτικά επάνω στην καλαμαριέρα μας, αυτό οφείλεται ότι είναι σχετικά χορτάτες, αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε όταν κατά το μάζεμα της καλαμαριέρας μας μπορεί να νιώσουμε κάποιο τσίμπημα απαλό ,ή να μην το νιώσουμε και καθόλου, όταν όμως βγάλουμε την καλαμαριέρα και κάνουμε έναν τυπικό έλεγχο στα αρπάδια της,θα δούμε βεντούζες από τα πλοκάμια της σουπιάς.
Μια άλλη αίτια στην διστακτικότητα τους απέναντι στην καλαμαριέρα μας ,είναι και η επιλογή του θηράματος που έχουν κάνει. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον χρωματισμό της καλαμαριάς μας ,αλλά με το μέγεθος της. Μπορεί εμείς να έχουμε ρίξει μια καλαμαριέρα μεγέθους 3 egi και η σουπιά να έχει ‘’κλειδώσει’’ στο κυνήγι της ένα μικρό κοπαδάκι από αφρόψαρα, πχ κοκκάλια.
Εκεί θα χρειαστεί να δουλέψουμε καλαμαριέρες από 2,5 egi και κάτω σε μέγεθος. Το ίδιο ισχύει αν αυτές έχουν πονηρέψει, μια επιλογή μιας πιο μικρής καλαμαριέρας σε μέγεθος από αυτή που έχουμε επιλέξει εξ αρχής, θα καταφέρει ποιο εύκολα να τις ξεγελάσει.
Tips για πονηρές και δύσκολες σουπιές !!!
Κάντε αργή συρτή κατά μήκος του λιμανιού, όταν διαπιστώσετε ότι τις περισσότερες σουπιές τις πιάνετε ακριβώς από κάτω σας . Aυτό αφενός σας βοηθήσει για άμεση εξερεύνηση του σημείου , αφετέρου όμως θα σας ζεστάνει λόγω κίνησης της κρύες βραδιές του χειμώνα.
Ένα μυστικό είναι να καταλάβετε ποιες βάρκες είχαν βγει για ψάρεμα εκείνη την ημέρα και έχουν ξεψαρίσει τα δίχτυα τους πετώντας τα χαλασμένα ψάρια γύρω τους ,ώστε να ψαρέψετε μόνο γύρω από αυτές και να αποφύγετε τυχόν πιασίματα σε σχοινιά. ψαρεύοντας γύρω από όλες τις βάρκες , δείτε αν τα δίχτυα τους είναι μούσκεμα, ή δεν μυρίζουν άσχημα . Ψάξτε τα σημεία με τις μελανιές στο τσιμέντο του λιμανιού !
Για να διαπιστώσετε την δραστηριότητα των θηραμάτων μπορείτε να κάνετε το εξής κόλπο. Απλά κρατήστε την καλαμαριέρα μερικούς πόντους κάτω απ την επιφάνεια του νερού , μην κάνετε όμως έντονη την πλεύση, αν δείτε τις σουπιές να σας κάνουν κάθετες επιθέσεις τότε η δραστηριότητα τους είναι αρκετά ανεβασμένη !
Προσελκυστικά αρώματα. Κάνουν καταπληκτική δουλειά , κυρίως σε μυρωδιά γαρίδας, σκόρδου ή σαρδέλας ! Οι σουπιές είναι πολύ επιρρεπείς στις μυρωδιές, αφού πλησιάζουν πιο κοντά και αργά το θήραμά τους...