Eging: Χρησιμοποιώντας καλαμαριέρες με ψεύτικα λέπια για το ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς (Abalone sheet)
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Θέμης Καρβέλας, Δημήτρης Παπαχρήστου
Τα καλαμάρια και οι σουπιές είναι γνήσιοι θηρευτές των θαλασσών. Εξαπολύουν επιθέσεις σε ψάρια και καρκινοειδή, χωρίς φόβο και πάθος.
Όλα όμως τα αρπακτικά επιλέγουν με προσοχή τα θύματά τους και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα τραυματισμένα και πληγωμένα ψάρια.
Με αυτή την σκέψη χρησιμοποιήσαμε ψεύτικα λέπια (Abalone sheet/awabi) πάνω στις καλαμαριέρες μας, για να αυξήσουμε τις αντανακλάσεις , να δείξουμε ότι υπάρχει ένα τραυματισμένο ψάρι, και να κάνουμε τα αγαπημένα μας κεφαλόποδα να επιτεθούν πιο εύκολα.
Η συνέχεια ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική, όσο και αποτελεσματική...
Η οδηγός σκέψη για την χρησιμοποίηση των ψεύτικων λεπιών στο eging
Είναι γνώρισμα των κυνηγών να επιλέγουν πρώτα το πιο εύκολο θύμα. Ένα τραυματισμένο ζώο, ένα πληγωμένο, ένα που κουτσαίνει, ένα που δεν κολυμπάει σωστά, ένα νεογέννητο πλάσμα, πάντα τραβούσε την προσοχή των θηρευτών, σε όλο το ζωικό βασίλειο. Τα αρπακτικά κυνηγούν με πρώτη την αίσθηση της όρασης( και την αλλαγή θέσης/κίνησης), και είναι ιδιαίτερα προσεκτικά να βλέπουνε αυτές τις αλλαγές στις κινήσεις των ζώων.
Από παλιά στην θάλασσα προσέχαμε να μεταφέρουμε σπασμωδικές κινήσεις στα τεχνητά μας δολώματα, για να φαίνονται τραυματισμένα, να κάνουμε πλεύσεις που να δελεάζουν τα αρπακτικά. Στον αντίποδα οι εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητά με αυτές τις ιδιότητες, με περισσότερες αντανακλάσεις,για να είναι πιο ελκυστικά στα ψάρια.
Επειδή όμως οι κυνηγοί ξέρουν να ξεχωρίζουν εκτός από την αλλαγή της πλεύσης και την συνολική εικόνα ενός ψαριού, ένα ψάρι που λείπουν λέπια από το σώμα του, δείχνει τραυματισμό, αντανακλά λάμψεις περισσότερο, το προτιμούν δεόντως... Να θυμάστε ότι όλα τα αρπακτικά της φύσης προσπαθούν να διατηρήσουν την ενέργεια και την ομοιόστασή τους, δηλαδή να κάνουν τις ελάχιστες κινήσεις για να συλλάβουν την τροφή τους, εξού και η αγάπη τους για τα πληγωμένα και ανυπεράσπιστα ζώα και ψάρια.
Tι είναι τα ψεύτικα λέπια/abalone sheets/awabi
Με τον ίδιο ακριβώς κανόνα κυνηγούν τα καλαμάρια και οι σουπιές, ψάχνουν τα εύκολα θύματα. Mε αυτή τη σκέψη , οι ιαπωνικές εταιρείες λάνσαραν εδώ και αρκετά χρόνια τα ψεύτικα λέπια για καλαμαριέρες(Abalone sheets/awabi). Η ονομασία των ψεύτικων λεπιών διεθνώς είναι το Abalone sheet. Η ακριβής μετάφραση στα αγγλικά επίσης αναφέρει και το όνομα awabi sheet. Παρομοιάζεται ότι είναι το σκάλισμα από το χρώμα του εσωτερικού των θαλάσσιων σαλιγγαριών (abalone/awabi shells), με τους όμορφους ιριδισμούς και τα εντυπωσιακά χρώματα.
Tα abalone/awabi sheets είναι αυτοκόλλητες ταινίες σε τριγωνικό σχήμα, σε ρομβοειδές σχήμα, που προσομοιάζουν ένα τραυματισμένο ψάρι, που του λείπει κομμάτι ή λέπια από το σώμα του. Αυτά τα λέπια έχουν πάνω τους στοιχεία αντανάκλασης, λαμπερά κομμάτια, χρωματιστά, που δείχνουν μια διαφορετική επιφάνεια πάνω στην καλαμαριέρα.
Τα καλαμάρια και οι σουπιές, επειδή έχουν αχρωματοψία, βλέπουν ένα διαφορετικό κομμάτι πάνω στην καλαμαριέρα , σαν να έχουν ξεκολλήσει τα λέπια ενός ψαριού. Με αυτό το σκεπτικό, ένα καχύποπτο κεφαλόποδο, θα ξεγελαστεί πολύ καλύτερα από μια τέτοια καλαμαριέρα. Στην ουσία βλέπουν ένα πληγωμένο, ένα τραυματισμένο, ένα δαγκωμένο ψάρι, και επιτίθενται.
Eπιπλέον, είναι γεγονός ότι τα αρπακτικά έλκονται πολύ από αντανακλάσεις. Σε καθαρά νερά τα λέπια αντανακλούν το φως προς όλες τις κατευθύνσεις, δημιουργώντας ένα πιο ελκυστικό σύνολο. Για τις σουπιές που τις κυνηγούμε την νύχτα, ακόμη και την ημέρα, είναι ένα μεγάλο ατού η χρησιμοποίηση ψεύτικων λεπιών, γιατί έλκονται από τις αντανακλάσεις.
Το ίδιο ισχύει και για το ημερήσιο ψάρεμα καλαμαριών ή όταν τα ψαρεύουμε μέρα από το σκάφος. Ειδικά στα ψαρέματα από σκάφος, φίλοι μας έχουν δει διαφορά χρησιμοποιώντας ψεύτικα λέπια.
Οι εταιρείες κατασκευής αναφέρουν ότι τα καλαμάρια έλκονται από τις αντανακλάσεις, όπως ένας διασώστης έλκεται από το φως ενός φακού ή την αντανάκλαση από ένα σπασμένο καθρέφτη θύματος, και δεν έχουν άδικο...
Σχήματα ψεύτικων λεπιών
Τα ψεύτικα λέπια κυκλοφορούν συνήθως σε τριγωνικά σχήματα ή σε ρόμβους. Υπάρχουν όμως και ταινίες, για να κόψουμε εμείς το επιθυμητό μέγεθος και σχήμα. Το τριγωνικό και το ρομβοειδές σχήμα έχουν δείξει μελέτες ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα, γιατί παρομοιάζουν τα δάγκωμα ενός ψαριού, ή ενός άλλου καλαμαριού ή σουπιάς. Επίσης παρομοιάζονται με το χαμένο τμήμα του κελύφους μιας γαρίδας.
Εάν δείτε δαγκωμένα ψάρια ή γαρίδες από καλαμάρι, χταπόδι, σουπιά ή θράψαλο, θα δείτε ότι τα δαγκώματα έχουν τριγωνικό/ρομβοειδές σχήμα. Αυτό οφείλεται και στο σχήμα του στόματός τους, που σαν ράμφος με κεράτινες πλάκες, κάνουν αυτού του τύπου τις δαγκωματιές.
Τα λέπια που λείπουν από τις δαγκωματιές των αρπακτικών ,αφήνουν επίσης τριγωνικά σχήματα. Εάν θα δείτε την δομή των λεπιών πως αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ τους, θα δείτε ότι εάν λείπουν λέπια από ένα ψάρι, έχουν αυτό ακριβώς το σχήμα.
Χρώματα καλαμαριέρας και λέπια
Τα ψεύτικα λέπια επειδή είναι πιο φανταχτερά, κάνουν μεγαλύτερη αντίθεση όταν τα κολλάμε πάνω σε έντονα χρώματα καλαμαριέρας ή σε σκούρα( καφέ ή μαύρα). Σε καλαμαριέρες με natural επιφάνειες κάνουν πολύ καλές εφαρμογές, επειδή τα περισσότερα ψάρια έχουν σκούρες πλάτες.
Η καλύτερη αντίθεση γίνεται με μαύρη πλάτη, ακολουθεί το καφέ χρώμα, το λαδοπράσινο, το κόκκινο, το μπλε, το ροζ, πράσινο fluo, το πορτοκαλί κτλ. Εάν το χρώμα της καλαμαριέρας είναι συνεχές εκεί που θα κάνουμε την εφαρμογή, είναι πολύ καλύτερο, γιατί φαίνεται μεγαλύτερη η αντίθεση, άρα το τραυματισμένο ψάρι.
Στις σκούρες καλαμαριέρες με λευκή κοιλιά και ψεύτικο λέπι, έχουμε πιάσει κατά καιρούς μεγάλα και όμορφα καλαμάρια.
Μέρη τοποθέτησης ψεύτικων λεπιών
Με διαφορά το καλύτερο σημείο είναι η ράχη της καλαμαριέρας και προς τα πίσω στην ουρά της. Είναι το σημείο που φαίνεται καλύτερα τρισδιάστατα μέσα στο νερό το ψεύτικο λέπι. Η καλαμαριέρα πέφτει συνήθως με γωνία 45 μοιρών, οπότε φαίνεται από τις περισσότερες γωνίες. Όπως το φως της ημέρας ή το τεχνητό εξωτερικό φως πέφτει πάνω στην καλαμαριέρα, δημιουργεί και περισσότερες αντανακλάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.
Στατιστικά τα καλαμάρια και οι σουπιές θα επιτεθούν περισσότερο σε αυτό το σημείο με το λέπι, άρα εμείς θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τα πιάσουμε, γιατί το βεντουζάρισμα θα γίνει πιο κοντά στα αρπάδια!
Επιπλέον με τα ψεύτικα λέπια προστατεύουμε και το ύφασμα της καλαμαριέρας (ειδικά στις ακριβές), γιατί τα δαγκώματα γίνονται περισσότερο σε αυτά τα σημεία.
Είναι κλασικό επίσης σημείο για τα κεφαλόποδα να δαγκώνουν στην ράχη και στην ουρά, είτε γιατί από το πλάι προσεγγίζουν τα ψάρια, είτε γιατί επιθυμούν χτύπημα της σπονδυλικής στήλης του ψαριού και ακαριαίο θάνατο.
Ειδικά το τριγωνικό σχήμα έχει δημιουργηθεί για να κολλάει στο πίσω μέρος της ουράς, και να έχει καλύτερη εφαρμογή. Έχω δοκιμάσει να βάλω και στα πλαϊνά της καλαμαριέρας μικρά ρομβοειδή λέπια, χωρίς όμως δω κάποια διαφορετικά αποτελεσματικότητα. Το μειονέκτημα στα πλαϊνά αυτοκόλλητα είναι ότι ξεκολλάνε πιο εύκολα από τριβές.
Συστήνεται επίσης να πάρετε μια παλιά καλαμαριέρα δαγκωμένη και να παρατηρήσετε σε ποια σημεία υπάρχουν τα περισσότερα δαγκώματα καλαμαριών. Μερικά από αυτά τα σημεία θα κερδίσουν την προσοχή σας, και για να γλιτώσετε περαιτέρω ζημιά στην καλαμαριέρας σας δεν είναι άσχημη ιδέα να κολλήσετε ένα αυτοκόλλητο ψεύτικο λέπι. Όσο πάντως γίνεται κοντά στα αρπάδια, για ευνόητους λόγους καρφώματος.
Eαν βλέπετε ότι τα περισσότερα δαγκώματα από καλαμάρια ή σουπιές είναι μακριά από τα αρπάδια, βάζοντας ένα ψεύτικο λέπι κοντά στην ουρά, μετακινούμε το σημείο ενδιαφέροντός τους πιο κοντά στην περιοχή σίγουρου καρφώματος. Θα δείτε ότι θα έχετε πιο πολλά επιτυχημένα καρφώματα , παρά απώλειες.
Γενικά τα ψεύτικα λέπια τα κολλάμε όταν η καλαμαριέρα είναι στεγνή, εάν το κάνετε βρεγμένη απλά θα τα χαλάσετε. Δεν ξεκολλάνε εύκολα, αλλά καλύτερα είναι να τους βάλουμε μια σταγόνα κόλλα στιγμής, για σιγουριά. Δεν είναι άλλωστε από τα παρελκόμενα που τα βρίσκεις παντού...
Οι πρώτες εταιρείες με ψεύτικα λέπια
Η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε τα ψεύτικα λέπια ήταν η Yo-Zuri, στην συνέχεια ακολούθησε η Awabi Works, η Duel και μικρότερες άλλες ιαπωνικές. Ειδικά μερικά ιαπωνικά μοντέλα της Duel και Yo-Zuri σε καλαμαριέρες, είχαν μέσα στην συσκευασία τους ένα ψεύτικο λέπι, σαν επιπλέον προσαρμογή.
Tα προηγούμενα χρόνια είδαμε κάποια καινούρια μοντέλα της Daiwa σε καλαμαριέρες να φοράνε εργοστασιακά ρομβοειδή Αbalone sheets, όπως οι Emeraldas Nude. Aυτές οι καλαμαριέρες είναι κατά κύριο λόγο πλαστικές, χωρίς πανιά, με περισσότερο natural χρώματα, και πάνω τους είναι κολλημένο το ρομβοειδές ψεύτικο λέπι.
Τα ψεύτικα λέπια προτιμούνε και οι καλαμαριέρες της Hayabusa, ειδικά τα μοντέλα V3 Flash. Οι Hayabusa V3 Flash ήταν οι πρώτες καλαμαριέρες που εισήχθησαν στην Ελλάδα, και είχαν προσαρτημένη πάνω τους την επιφάνεια που παρομοιάζει το ψεύτικο λέπι.
Πλέον το κόλπο αυτό έχει περάσει και στους πλάνους του vertical/slow pitch jigging, υπάρχουν δηλαδή λωρίδες με abalone sheet, που τυλίγονται κάθετα στους πλάνους για να αυξήσουν τις αντανακλάσεις τους και την αποτελεσματικότητα τους.
Πατέντες με λέπια
Πλέον τα ψεύτικα λέπια εισάγονται και στην Ελλαδα, αλλά πριν γίνει αυτό, η ενημέρωση για αυτά ήταν υπάρχουσα. Το κόλπο που κάναμε παλιά ήταν να κόβουμε και να κολλάμε στις καλαμαριέρες τριγωνικά ασημόχαρτα από πακέτα τσιγάρων, από χαρτιά περιτυλίγματος και δώρων από κινέζικα μαγαζιά, ακόμη κολλούσαμε πλαστικά κομμάτια από χοντρά κοκκάλινα γυναικεία βραχιόλια ή από σκουλαρίκια(με το χαρακτηριστικό χρώμα του abalone sheet).
Το κόλπο δούλευε από τα παλιότερα χρόνια, πολύ πριν εισαχθούν τα ψεύτικα λεπια στην Ελλάδα. Θυμάμαι ακόμη κάποια πολύ μεγάλα καλαμάρια(κλαρίνα), που πιάσαμε με αυτή. Ακόμη υπάρχει αυτή η παλιά διαχρονική μπλε καλαμαριέρα Yo-Zuri με λέπι από ασημόχαρτο για λουλούδια στην θήκη μου, από τότε που ψαρεύαμε σουπιές στον Αμβρακικό κόλπο με καρούλι από την στεριά...
Επίλογος
Όπως και να έχει, τα ψεύτικα λέπια είναι μια ακόμη βοήθεια για την τεχνική του shore eging, κάνει πιο ελκυστικές τις καλαμαριέρες μας, βοηθά ακριβές καλαμαριέρες να προστατευτούν από δαγκώματα, προσφέρουν επιπλέον αντανακλάσεις, κάνουν τα τεχνητά μας να φαίνονται σαν τραυματισμένο ψάρι/γαρίδα, που λείπει κομμάτι του σώματός τους. Δοκιμάστε τα και δείτε από μόνοι σας την διαφορά στο ψάρεμά σας.