Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

eging-braided-lines-and-leaders-carpmatchfishingΑναλύοντας τον βασικό εξοπλισμό για την τεχνική του eging: Μέρος 2ο) Τα νήματα και τα παράμαλα του eging

Του Δημήτρη Σφαλτού, Νίκου Ζάρα

Φωτογραφίες:Γιώργος Χούσος, Νίκος Ζάρας, Δημήτρης Σφαλτός, Γιώργος Βαρέλης

Εδώ το θέμα σηκώνει πολύ κουβέντα, μιας το θέμα του νήματος έχει άμεση εφαρμογή σε όλους τους τομείς του spinning, ενώ δεν μπορεί με τίποτα να απουσιάζει και από το eging.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ψαρέψουμε με ένα κοινό νήμα, αλλά η αλήθεια διαφέρει. Υπάρχουν δηλαδή εξειδικευμένα νήματα για το eging?
Kαι βέβαια υπάρχουν εξειδικευμένα νήματα, παράμαλα,  και για το eging, και θα τα δούμε παρακάτω. Τι χαρακτηριστικά όμως θα πρέπει να έχει εξαρχής ένα νήμα για να είναι καλό και ποιοτικό; Γιατί χρειαζόμαστε νήμα για το ψάρεμα των καλαμαριών και όχι πετονιά;

 

Τα νήματα για την τεχνική του eging

Το νήμα είναι σχεδόν άκαμπτο, έχει απειροελάχιστη ελαστικότητα και μπορεί να μας δώσει άμεση κίνηση στην καλαμαριέρα μας, όπως και το απαραίτητο ακαριαίο κάρφωμα όταν το καλαμάρι γαντζωθεί πάνω της.

Το νήμα δεν έχει ελαστικότητα σαν την πετονιά,έχει μεγάλη ευαισθησία στην πλεύση όλων των τεχνητών, και μπορεί μέσω του καλαμιού να μας δώσει ακόμη και την πιο παραμικρή ένδειξη για το τι κάνει η καλαμαριέρα μας στον βυθό.

braided-lines-and-leaders-rod-eging-carpmatchfishing

Σέρνοντας με το νήμα μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τον βυθό, ακόμη και να αισθανθούμε εάν η καλαμαριέρα μας ακουμπάει βότσαλα, φύκια και πέτρες. Από την στιγμή που θα κάνουμε ένα τίναγμα με το καλάμι μας, με το νήμα η κίνηση μεταδίδεται αυτούσια στην καλαμαριέρα, χωρίς διαφορές φάσης.

Με την πετονιά αυτό δεν είναι απόλυτα εφικτό , καθώς η ελαστικότητά της δίνει μεγάλη καθυστέρηση στην κίνηση και δεν μεταδίδεται ολόκληρη. Επιπλέον το νήμα έχει πιο λεπτή διατομή , μεγαλύτερη αντοχή, και κάνει μακρύτερες βολές.Για την διάμετρο που αντιστοιχεί παρουσιάζει μεγαλύτερη αντοχή, σε σχέση με την πετονιά.

eging-braided-line-nanolite-carpmatchfishing

Στον αντίποδα είναι πιο ακριβό, κάνει τούφες εάν δεν έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό, εμπειρία και δεν προσέχουμε, είναι πιο επισφαλές στους κόμπους, στρίβει εύκολα,  και έχει μικρή αντοχή στην τριβή. Οι πρώτες αρετές του νήματος ( ακαμψία, ευαισθησία, σωστή πλεύση, ακαριαίο κάρφωμα) το κάνουν αναντικατάστατο στην τεχνική του eging, και δεν νοείται σωστό ψάρεμα χωρίς αυτό.

Και μπορεί τα καλαμάρια να έχουν αχρωματοψία και να μην διακρίνουν τα πολύ έντονα χρώματα των νημάτων, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με το πάχος τους! Τα καλαμάρια αποφεύγουν τα πολύ χοντρά νήματα, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητα γεγονός.

Τα έντονα χρώματα των νημάτων βοηθούν τον ψαρά να διακρίνει προς τα που κατευθύνεται η καλαμαριέρα του ,ειδικά την νύχτα, που επικρατεί ελάχιστος φωτισμός. Φωτίζοντας στιγμιαία το νήμα με τον φακό μας, ξέρουμε και που βρίσκεται η καλαμαριέρα μας ανά πάσα στιγμή.

eging-big-squid-za-braid-leader-carpmatchfishing

Η επιλογή μας θα πρέπει να είναι σωστή. Καλύτερα να δαπανήσουμε κάτι το παραπάνω για ένα σωστό νήμα, γιατί αλλιώς θα το μετανιώσουμε γρήγορα. Τα νήματα της αγοράς είναι κυρίως τα τετράκλωνα, τα σπάνια εξάκλωνα και δωδεκάκλωνα,  και τα πιο ποιοτικά και ακριβά οκτάκλωνα.

Τα ποιοτικά οκτάκλωνα τείνουν να είναι πιο στρογγυλά και με πιο ακριβή διατομή, λόγω πλέξης. Σε γενική ομολογία καλύτερα να επιλέξουμε ένα σωστό τετράκλωνο ή οκτάκλωνο νήμα, παρά ένα φασόν τετράκλωνο ή οκτάκλωνο αμφιβόλου ποιότητας και χώρα παραγωγής , χωρίς ακριβή διάμετρο, αντοχή, κατά κόρον πλακέ σχήματος, που στρίβει και κάνει τούφες στις πρώτες ανακτήσεις.

eging-braided-lines-nanoclear-gosen-ygk-carpmatchfishing

Δυστυχώς η αγορά έχει κατακλυστεί από τέτοια νήματα με αμφίβολη ποιότητα και ανακριβή χαρακτηριστικά. Αρκεί ένα παχύμετρο για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές. Διαλέγεις ένα νήμα με διάμετρο 0,12 χιλιοστά και είναι 0,17 στην καλύτερη...

Για αυτούς τους λόγους καλύτερα να αφήσουμε, ή να διπλο-διασταυρώσουμε τις αναγραφόμενες διαμέτρους ,που οι περισσότερες είναι αναληθείς, και να πάμε στην ιαπωνική κλίμακα PE , για να έχουμε πρώτα σωστή μέτρηση στην αντοχή και στις λίμπρες και μετά κατά προσέγγιση στην διάμετρο. Στα περισσότερα πάντως ιαπωνικά νήματα, η διάμετρος είναι πολύ πιο ακριβής, σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Δείτε στο παρακάτω link ένα σχετικό άρθρο για τα νήματα και την κλίμακα ΡΕ:

PE-braided-lines-ratings-iaponiki-klimaka-PE-carpmatchfishing

Βέβαια, υπάρχουν σίγουρα νήματα που η αναγραφόμενη διάμετρος είναι και η σωστή, απλά στην συνέχεια γράφεται μια μικρότερη αντοχή και πολλοί τα σνομπάρουν. Απλά στα νήματα η διάμετρος είναι αρκετά υποκειμενική, μιας και λόγω κατασκευής η στρογγυλή διατομή είναι πάντα κατά προσέγγιση.

H παγκόσμια κοινότητα του eging στατιστικά χρησιμοποιεί δύο νήματα ,με συγκεκριμένη κλίμακα ΡΕ. Τα 0,6 έως και 0,8 ΡΕ νήματα είναι αυτά που χρειάζεστε για το ψάρεμα του καλαμαριού και τίποτα παραπάνω, κατά την γνώμη μας. Αυτή η κλίμακα ΡΕ αντιστοιχεί σε νήματα με κατά προσέγγιση διάμετρο, από 0,123-0,148 mm. Είναι τα νήματα που θα κάνουν τις μακρύτερες βολές, που θα έχουν την μικρότερη αντίσταση στα ρεύματα, και που θα αντέξουν με άνεση το βάρος ενός μεγάλου καλαμαριού, ακόμη και πάνω από 2 κιλά. Αυτά τα νήματα ,είναι της τάξης σε αντοχή από 10-12-14-16 λίμπρες, ανάλογα πάντα με τον κατασκευαστή.

eging-squid-ch-braided-line-carpmatchfishing

Αυτό που μας ενδιαφέρει κατά πρώτο λόγο είναι να διασφαλίσουμε μια σχετική διάμετρο που θα πρέπει να έχουμε για να ψαρέψουμε τα καλαμάρια , γιατί πρέπει να έχουμε και το σωστό εύρος στην κλίμακα ΡΕ που δηλώνουν τα καλάμια eging.

Η αντοχή του νήματος θα πρέπει να συμβαδίζει με την σωστή κλίμακα ΡΕ, ή τουλάχιστον να είναι ικανοποιητική για τις απαιτήσεις μας. Τα πιο χοντρά νήματα, από 0,15mm και πάνω ή από 1,0 ΡΕ και άνω, έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια και όγκο, άρα μικρότερη βολή, μεγαλύτερη τριβή σε οδηγούς, μικρότερη αντίσταση στα ρεύματα, και χειρότερη πλεύση, αφού παρασέρνουν την καλαμαριέρα μας όπου κινούνται τα ρεύματα. Εαν φυσάει, λόγω όγκου και υλικού, το χοντρό νήμα παρασέρνεται εξαιρετικά εύκολα, μειώνει δραματικά την βολή, δεν βυθίζει την καλαμαριέρα και η τελευταία κινείται πλάγια στην επιφάνεια της θάλασσας...

eging-rod-squid-egi-braided-line-leader-carpmatchfishing

Η αντοχή που θέλουμε κρίνεται και από τον τόπο, για παράδειγμα στα βράχια που έχουμε συνέχεια τριβές θέλουμε και αντοχή και ποιότητα. Βέβαια σε γενική ομολογία τα καλαμάρια δεν κάνουν τα τραβήγματα των ψαριών, δεν βραχώνουν, οπότε η αντοχή και μόνο δεν είναι το βασικό κριτήριο επιλογής του νήματος.
Τα προτερήματα ενός σωστού νήματος για eging είναι η ικανοποιητική αντοχή στον χρόνο, η απαλότητα για μακρύτερες βολές, η σωστή διάμετρος, η λιγότερη απορροφητικότητα σε νερό, και το γρήγορο βύθισμα.

eging-gosen-braidede-lines-leaders-carpmatchfishing

Το τελευταίο είναι που έχει δώσει και τα εξειδικευμένα νήματα για το eging. Είναι νήματα που βυθίζονται λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα, βοηθώντας στην πλεύση, στην γρήγορη βύθιση της καλαμαριέρας, καλύτερη πλεύση στα ρεύματα,μεγαλύτερη ευαισθησία και άρα καλύτερο κάρφωμα. Ολη τους η κατασκευή στηρίζεται στο πάντρεμα με eging μηχανισμούς, πολύ ρηχές μπομπίνες, καλάμια eging με μικούς οδηγούς, κατάλληλους για χρήση με εξειδικευμένο νήμα.

eging-braided-lines-nimata-carpmatchfishing

Νήματα με αρχική επικάλυψη σιλικόνης βοηθούν προς αυτόν τον σκοπό, αν και με τις συνεχείς ρίψεις η επικάλυψη χάνεται. Η επιλογή του νήματος για το eging βέβαια έχει σε μεγάλο βαθμό εμπειρικό χαρακτήρα.

Στο ψάρεμα των καλαμαριών με τις αλλεπάλληλες βολές, τα συνεχή τινάγματα, τις γρήγορες ανακτήσεις, το ψάρεμα με αέρα ή κόντρα καιρούς, τα νήματα δοκιμάζονται στο έπακρον , και ειδικά στην διάρκεια ζωής.

braided-lines-eging-avani-carpmatchfishing

Το πόσο γρήγορα θα στρίψει ένα νήμα , ή το πόσο γρήγορα θα κάνει τούφες είναι και αυτό ένδειξη ποιότητας( χωρίς να φταίει βέβαια μόνο αυτό) . Καλό θα είναι βέβαια να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος ή να συμβουλευτούμε κάποιον που ήδη έχει δοκιμάσει σε βάθος χρόνου ένα συγκεκριμένο νήμα.

Τα περισσότερα εξειδικευμένα νήματα της αγοράς για το eging είναι τετράκλωνα, ενώ υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία και τα πιο ακριβά οκτάκλωνα.

eging-braided-lines-colours-carpmatchfishing 

Τα χρώματα των νημάτων για το ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς είναι αρκετά έντονα. Αυτό γίνεται για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα από τον ψαρά κατά την διάρκεια της νύχτας και σε ένα βαθμό να ξεχωρίζουν εμπορικά. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους τα νήματα για το eging έχουν χρώματα σε αποχρώσεις του γήινων χρωμάτων και του ροζ, ενώ πολύ δημοφιλή είναι  και τα πολυχρωματικά νήματα.

best eging braids carpmatchfishing 1

Τα πολυχρωματικά νήματα μας βοηθούν να έχουμε μια χοντρική ιδέα για το μήκος και την απόσταση που ψαρεύουμε. Τα χρώματά τους μπορεί να αλλάζουν ανά 5-10 μέτρα , ή σε μερικά ανά μέτρο να παρεμβάλλεται ένα μικρό τμήμα νήματος χρωματισμένο με λευκό χρώμα. Αυτές οι διαβαθμίσεις γίνονται για να βοηθούν τον ψαρά στα θέμα απόστασης και νυχτερινού ψαρέματος. Σε πολλά νήματα eging ή άλλα μη εξειδικευμένα, η κάθε εταιρεία αναγράφει σε ποιο μήκος αλλάζει το χρώμα του νήματος ή υπάρχει η λευκή διαβάθμιση.

eging-ds-squid-egi-braided-lines-leaders-carpmatchfishing

Το παράμαλο στην τεχνική του eging

Μιλώντας για παράμαλο στην τεχνική του eging, το μυαλό μας πάει σε ένα ποιοτικό κομμάτι fluorocarbon πετονιάς, το οποίο θα δεθεί με το λεπτό μας νήμα, για να εξασφαλίσουμε μια σχετική πάντα "αορατότητα" στο τμήμα κοντά στην καλαμαριέρα μας.

To νήμα βλέπετε δεν είναι από τα πιο "αόρατα" παρελκόμενα στο ψάρεμα, και ειδικά τα πονηρεμένα καλαμάρια το αποφεύγουν, όταν το τελευταίο ψαρεύεται πολύ χονδρό και φωναχτό...

eging-braid-leader-egi-duel-spool-carpmatchfishing

Οι απόψεις των "ειδικών" (εδώ πατάμε το κουμπί για τα γέλια...) στο θέμα του παράμαλου μπορεί να διίστανται, αλλά η συντριπτική παγκόσμια κοινότητα του eging, θεωρεί (μαζί και εμάς) το fluorocarbon παράμαλο απαραίτητο ΠΑΝΤΑ στο ψάρεμα του καλαμαριού!

Υπάρχει μια μικρή ομάδα ατόμων που υποστηρίζουν ότι είτε με νήμα απευθείας στην καλαμαριέρα, είτε με παράμαλο, έχουν τα ίδια αποτελέσματα. (Δεν είναι κακό να πει κάποιος ότι δεν μπορεί να δέσει κόμπο!) Προσωπικά αμφιβάλω εάν έχει δοκιμαστεί η ίδια τεχνική με παράμαλο, για να διαπιστωθεί του λόγου το αληθές... 

braided-lines-and-leaders-at-eging-carpmatchfishing

Το τμήμα αυτό του παράμαλου είναι καλό να είναι από fluorocarbon ή ποιοτική coated διάφανη πετονιά, και για τα ημερήσια σίγουρα, αλλά και για τα βραδινά ψαρέματα.Η διάμετρος των παραμάλων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο eging, είναι από 0,22-0,28 χιλιοστά, με την πιο πολυχρησιμοποιημένη διάμετρο την 0,25 -0,26 χιλιοστά ή 2,5 lbs. Πραγματικά πιστεύω πως δεν χρειάζεται κάτι το παραπάνω σε διάμετρο, τα καλαμάρια δεν δαγκώνουν, ούτε κόβουν τις πετονιές.

Υπάρχουν ψαράδες που χρησιμοποιούν 0,30 χιλιοστά παράμαλο, ίσως και παραπάνω, στους δύσκολους πετρώδεις βυθούς, για να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος της τριβής στα βράχια, ή για να ξεσκαλώσει η καλαμαριέρα μας από κάποια μεγάλη φυκιάδα. Ένα προσεγμένο ποιοτικό  fluorocarbon όμως, μπορεί να μας γλιτώσει από αυτή την αύξηση της διαμέτρου, χωρίς να υποσκελιστεί η ποιότητα και η αντοχή στην τριβή.

Ενώνεται με ειδικό κόμπο πάνω στο νήμα, και στο τέλος του δένεται μια παραμάνα χωρίς στριφτάρι, τύπου "Θ", για να αλλάζουμε γρήγορα την καλαμαριέρα μας. Και μπορεί να υποστηρίζεται(λανθασμένα) ότι το υλικό fluorocarbon έχει παρόμοιο δείκτη διάθλασης σε σχέση με το νερό, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την γωνία προσέγγισης του κάθε κυνηγού προς το τεχνητό μας δόλωμα. Το fluorocarbon το βάζουμε γιατί είναι βαρύτερο υλικό από την πετονιά, ώστε να βυθίζεται πιο εύκολα η καλαμαριέρα μας. Το  fluorocarbon παράμαλο λοιπόν θα έχει μήκος από 1 μέτρο, μέχρι και 0,60 του μέτρου.

eging-braided-line-leader-egi-squid-jig-carpmatchfishing

Η απόσταση αυτή υπάρχει ,έτσι ώστε ο κόμπος του νήματος να μην περνάει από τον οδηγό της μύτης του eging καλαμιού κατά την βολή, οπότε θα έχουμε λιγότερες τριβές και μεγαλύτερη προστασία στον κόμπο μας , από τις συνεχόμενες βολές.  Ο κόμπος αυτός της ένωσης νήματος και πετονιάς, μπορεί να είναι ο tony pena, o FG, o albright, o impruved albright, ή ο κόμπος GT.

5-best-knots-braid-to-leader-carpmatchfishing 

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε ένα λεπτομερέστατο άρθρο σχετικά με τους καλύτερους κόμπους για την ένωση νήματος με πετονιά. Οι 5 καλύτεροι ψαρευτικοί κόμποι για την ένωση νήματος με πετονιά.

Τα προτερήματα ενός fluorocarbon παράμαλου στην τεχνική του eging, είναι η σχετική πάντα αορατότητα κοντά στην καλαμαριέρα μας, εφόσον το νήμα είναι πολύ πιο ορατό, ο πιο γρήγορος ρυθμός βύθισης, και ένα υλικό πιο ανθεκτικό στην τριβή, σε σχέση με το νήμα που έχει πολύ μικρότερες αντοχές στα θέματα τριβής σε βράχια, σχοινιά, φύκια και σκαλώματα. Φανταστείτε επίσης κάθε φορά που η καλαμαριέρα μας ακουμπάει στον βυθό με την μύτη, η παραμάνα και ο κόμπος να φθείρεται σε κάθε σήκωμα μας , με κίνηση jerk. Εκεί περισσότερο κρίνεται η ποιότητα ενός σωστού παραμαλου, με μεγάλη αντοχή στην τριβή.

Επιπλέον ένα ποιοτικό fluorocarbon είναι βαρύτερο υλικό από το νήμα, και προσφέρει ένα ελαφρώς καλύτερο ρυθμό βύθισης στην καλαμαριέρα σε μεγάλα βάθη ή ρεύματα.

 eging-leaders-carpmatchfishing

Οι Ιαπωνικές εταιρίες κυρίως έχουν κατασκευάσει επίσης εξειδικευμένα παράμαλα για το eging.Υποστηρίζεται από τις εταιρείες ότι τα παράμαλα για το eging είναι  ποιοτικά fluorocarbon, με πολλαπλές επιστρώσεις υλικών, που προσφέρουν καλύτερη βύθιση, σταθερότερη πλεύση, προστασία uv από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου, και μεγαλύτερη αντοχή στις τριβές. Πολλά από αυτά έχουν χαρακτηριστικό χρώμα απαλό ροζ.

gosen leader eging carpmatchfishing

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείτε να τα βρείτε και σε αρκετά top ποιοτικά fluorocarbon της εγχώριας αγοράς, που δεν γράφουν επάνω το όνομα eging leader, τα οποία κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Είναι βέβαια από τα πιο ακριβά της αγοράς, και ο καθένας μας κρίνει με βάση τις προτιμήσεις του.

Ψαρεύοντας βέβαια χρόνια πολύ καλά παράμαλα, προσωπικά  είδα κάποια  διαφορά από ένα fluorocarbon ποιοτικό παράμαλο της επιλογής μου, σε σχέση με ένα εξειδικευμένο για eging. Δεν μπορώ  να προσπεράσω την απίστευτη δύναμη τους και την αντοχή στα γδαρσίματα στα βράχια.

eging-fluorocarbon-leaders-carpmatchfishing

Πολλά πράγματα είναι-κατά την ταπεινή μου γνώμη-εμπόριο και marketing, ειδικά στην χώρα της Ιαπωνίας (χώρα προέλευσης του eging), όπου τα πάντα τείνουν να εξειδικευτούν σε απόλυτο και υπερθετικό βαθμό. Κάποια βέβαια ροζ fluorocarbon παράμαλα για eging , για να πούμε του στραβού το δίκιο, είχαν τέτοια αντοχή σε κόμπους και τριβή στα βράχια, που μας άφησαν άφωνους. Τσουχτερή η τιμή τους, αλλά χαλάλι τους...Απλά με ένα τέτοιο καρούλι έγώ έβγαλα 6 χρόνια ψάρεματα...! Να είστε όλοι καλά, με τα καλαμάρια αγκαλιά!!!

eging-ds-squid-braided-lines-and-eging-carpmatchfishing

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.