Eging:Εξελίσσοντας τις καλαμαριέρες μας για ψάρεμα καλαμαριών σε άγριους βυθούς
Του Δημήτρη Σφαλτού
Την εποχή που διανύουμε τα καλαμάρια έχουν ήδη ξεκινήσει το στάδιο της αναπαραγωγής τους. Εναποθέτουν τα αυγά τους σε μικτούς βυθούς με φύκια και βράχια , για να έχουν την δέουσα ασφάλεια.
Σε τέτοιους τόπους τα σκαλώματα είναι πολλά και κινδυνεύουμε στο ψάρεμα με την τεχνική του eging να χάσουμε τις ακριβές μας καλαμαριέρες.
Υπάρχει όμως τρόπος να εξελίξουμε μερικές αξιόλογες φθηνές, να τις προσαρμόσουμε για ψάρεμα στον βυθό και να αυξήσουμε την αποδοτικότητα τους.
Η κεντρική ιδέα μας είχε έρθει από ένα παλιό μοντέλο καλαμαριέρας της Remixon (http://www.rizoulis.gr/eshop/texnita-dolomata/kalamarieres/remixon-sure-squid-dh1029-detail), το οποίο αν και απλό και πολύ φθηνό, είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στα καλαμάρια και ειδικά στις σουπιές.
Η καλαμαριέρα αυτή είχε ξύλινο σώμα, κρατούσε λόγω υλικού θερμότητα για λίγο διάστημα, είχε μαύρο χρώμα με κόκκινες ρίγες και είχε τα μισά αρπάδια στα στεφάνια της , με φορά να καρφώνει προς τα πάνω.
Τα αρπάδια που λείπουν στο κάτω μέρος της καλαμαριέρας την κάνει πιο λειτουργική στα σκαλώματα, αφού όταν την σέρνουμε στον βυθό τα αρπάδια δεν θα αρπάξουν σχεδόν τίποτα.
Λόγω τιμής, ποιότητας και εύκολης ανεύρεσης, πολύ συχνά ρίχναμε αυτή την καλαμαριέρα στα ...τάρταρα των δύσκολων βυθών, εκεί που οι πιο ακριβές δεν θα κολυμπούσαν με τίποτα. Είχε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, οπότε πάντα κατείχε περίοπτη θέση στις εργαλειοθήκες μας.
Μάλιστα πήρε και το προσωνύμιο "μαύρη χήρα", επειδή όπου έπεφτε έπαιρνε καλά...δαγκώματα από καλαμάρια και σουπιές. Ειδικά οι σουπιές δεν την άφηναν σε ησυχία την περίοδο της άνοιξης.
Ένα άλλο ατού για αυτές τις καλαμαριέρες είναι το μαύρο τους χρώμα. Το μαύρο χρώμα ταιριάζει απόλυτα σαν σιλουέτα με τις καλόγριες, τους κωκοβιούς, και τα ψάρια της φυκιάδας, σημεία γνωστά για την προσέλκυση των καλαμαριών και των σουπιών.
Επιπλέον το μαύρο χρώμα , σε σχέση με τα υπόλοιπα, είναι το πιο ορατό χρώμα σε μεγάλα βάθη.
Για κακή μας τύχη, το μοντέλο αυτό της καλαμαριέρας άλλαξε τις εργοστασιακές της ρυθμίσεις και τα μισά αρπάδια έγιναν ολόκληρα, μετά από αλλαγή των στεφανιών.
Τότε μας ήρθε η ιδέα να αλλάξουμε τα πράγματα. Το μόνο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να κόψουμε τα κάτω αρπάδια της καλαμαριέρας, να μείνουν μόνο τα πάνω, όπως στο παλιό μοντέλο. Για να γίνει αυτή η διαδικασία σε κάθε καλαμαριέρα θα χρειαστούμε ένα κόφτη για σύρματα και μια λαβίδα.
Τραβάμε τα αρπάδια που θέλουμε να αφαιρέσουμε πρώτα από το έξω στεφάνι.
Ετσι θα είναι τα αρπάδια μόλις τα ανοίξουμε με τη λαβίδα μας.
Με τον κόφτη τα κόβουμε πολύ κοντά στο στεφάνι.
Εάν τα αρπάδια δεν κοπούν αμέσως με τον κόφτη, με αρκετές κινήσεις δεξιά αριστερά , πιάνοντάς τα με τη λαβίδα, κόβονται μόνα τους.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και στο άλλο στεφάνι. Κόβουμε με προσοχή τα αρπάδια ξανά με τον κόφτη συρμάτων.
Η καλαμαριέρα μας είναι έτοιμη για χρήση και για ψάρεμα.
Η σκέψη μας όμως για επιπλέον βελτίωση δεν σταμάτησε στο κόψιμο μόνο των κάτω αρπαδιών της καλαμαριέρας για λιγότερα σκαλώματα. Θελήσαμε να προσθέσουμε πιο ζωντανά χρώματα για να ζωηρέψουμε λίγο την αντίθεση πάνω στο μαύρο χρώμα.
Για να χρωματίσουμε την καλαμαριέρα χρησιμοποιήσαμε βερνίκι νυχιών με glitters για περισσότερους ιριδισμούς μέσα στο νερό. Περάσαμε με κόκκινο χρώμα τις ήδη υπάρχουσες γραμμές στην ράχη της καλαμαριέρας.
Με κίτρινο χρυσαφί βερνίκι φτιάξαμε τέσσερις βούλες στο πίσω μέρος της κοιλιάς , για να προσομοιάζουν τα αυγά της γαρίδας.
Σε μοντέλο της Yamashita (YAMASHITA EGI OH JP PLUS) υπάρχει αυτό το σχέδιο, ένα φωσφορούχο σημάδι στην κοιλιά, με μελέτη που διατείνεται ότι τα καλαμάρια βλέπουν πιο απροστάτευτες τις γαρίδες με αυγά και τις αρπάζουν πιο εύκολα.
Επιπλέον προσθέσαμε μερικές χρυσαφί βούλες στην ράχη, που μοιάζουν με τα στίγματα της γαρίδας στο σώμα της που παρουσιάζουν φωσφορισμό.
Βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει μια οδηγός τεκμηριωμένη σκέψη στο εγχείρημά μας να βελτιώσουμε μια καλαμαριέρα και να την φέρουμε στα μέτρα μας.
Λιγότερα σκαλώματα, μεγαλύτερη προσελκυστικότητα, ελάχιστο κόστος εάν χαθεί, και ψάρεμα eging σε μέρη που φοβόμαστε να κολυμπήσουμε άλλη πιο ακριβή και δυσεύρετη καλαμαριέρα.
Και εάν κοπεί τι γίνεται; Απλά παίρνουμε άλλη, γιατί το κόστος είναι κάτω από 3€!
Εμείς δείξαμε πως φτιάχνεται μια καλαμαριέρα για ψάρεμα στον βυθό και πως βελτιώνεται. Φανταστείτε σε μια τεράστια γκάμα με φθηνές καλαμαριέρες, τι μπορεί να γίνει.
Τα χρώματα και οι συνδυασμοί τους είναι αμέτρητα. Μεράκι , πειραματισμός, και λίγο σκέψη χρειάζεται μόνο. Και να θυμόσαστε, το καλύτερο πράγμα είναι να πάρεις χτύπημα καλαμαριού ή σουπιάς, με πειραγμένο/εξελιγμένο τεχνητό από τα χέρια σου...
Να είστε όλοι καλά.