Light Eging: Απρόσμενα αποδοτικά αποτελέσματα στο ψάρεμα των καλαμαριών με μικρές καλαμαριέρες!
Του Νίκου Ζάρα, Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Nίκος Ζάρας, Δημήτρης Σφαλτός
Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει στην τεχνική του shore eging να χρησιμοποιούμε τις κλασικές καλαμαριέρες, από 2,5-3,5 egi. Eίναι το εύρος των πιο πολυχρησιμοποιημένων μεγεθών, αλλά και αυτά που βλέπουν τα καλαμάρια σε καθημερινή βάση.
Σε αντίθεση με ότι έχει γίνει στο eging μέχρι τώρα, περάσαμε στον αντίποδα, χρησιμοποιώντας πολύ μικρές καλαμαριέρες, από 1,5-2,2 egi. Τα αποτελέσματα στα καλαμάρια με το light eging μπορώ να πω πως ήταν παραπάνω από θεαματικά...
Εάν κάποιος μελετήσει τις διατροφικές συνήθειες των καλαμαριών, θα προσέξει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της τροφής τους είναι γόνος ψαριών και μικρά οστρακόδερμα. Ένα μεγάλο καλαμάρι βέβαια δεν έχει πρόβλημα να επιτεθεί σε οτιδήποτε δεν κυνηγάει το ίδιο, ασχέτως μεγέθους.
Αυτό φαίνεται και από τα λιλιπούτια μπρελοκ-καλαμάρια που βγαίνουν σε μεγάλες καλαμαριέρες, που μερικές φορές τα ξεπερνούν σε μέγεθος.
Την εποχή όμως του χειμώνα, τα καλαμάρια έρχονται πιο κοντά στις ακτές μας για να αναπαραχθούν, και όπως είναι φυσικό θα κυνηγήσουν και τα ψάρια-οστρακόδερμα της εκάστοτε περιοχής, μικρά ψαράκια, γόνος, γαρίδες, καβούρια κτλ. Περισσότερες πιθανότητες λοιπόν έχουν να συναντήσουν τον παράκτιο γόνο, που αποτελείται από τα μικρά ψαράκια της ακτογραμμής.
Με αυτή την λογική σκέψη, αρχίσαμε πριν από χρόνια να πειραματιζόμαστε με πολύ μικρές καλαμαριέρες, σε μεγέθη από 1,5 με 2,2 egi. Αυτές οι μικροσκοπικές καλαμαριέρες αποδείχθηκαν αρχικά πολύτιμές στο ψάρεμα της σουπιάς με shore eging, αλλά σιγά σιγά βρήκαν μεγάλο πεδίο εφαρμογής στο ψάρεμα του καλαμαριού. Βέβαια για να χρησιμοποιήσουμε με αξιώσεις αυτόν τον εξοπλισμό, αναγκαστικά χρησιμοποιήσαμε και πιο light εργαλεία.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ LIGHT EGING
Για να είμαστε απόλυτα σωστοί, η τεχνική μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα light eging, εφόσον χρησιμοποιούμε μόνο μία καλαμαριέρα και όχι διπλάρια-τριπλάρια. Ένα καλάμι eging με c.w 1,8-2,5 egi είναι το πιο κατάλληλο, αλλά δυστυχώς αυτά τα καλάμια είναι ακριβά και σπάνια στην ελληνική αγορά.
Εάν έχουμε βέβαια ένα καλάμι eging με μεγάλο εύρος στο egi weight και medium δράση(σε egi weight 2,0-3,0) δηλαδή να είναι πολύ μαλακό , μπορούμε άνετα να το χρησιμοποιήσουμε με σχετική καλή ανταπόκριση. Τέλος , καλάμια eging με light class, regural/medium action και egi weight από 2,5-3,5 egi, αναλόγως την εταιρεία , μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Με την άνθηση στην χώρα μας του lrf, πολλά καλάμια αυτής της τεχνικής μπορούν να αντικαταστήσουν τα ελάχιστα light eging καλάμια που υπάρχουν. Προσανατολιζομαστε σε καλάμια fast δράσης, με cw έως 10-12 gr περίπου.
O μηχανισμός μας δεν αλλάζει, απλά θα καταφύγουμε σε αυτούς με πολύ προοδευτικά φρένα, πολύ χαμηλό βάρος, ρηχές μπομπίνες, γεμισμένες με νήμα 0,4-0,6 (το πολύ) ΡΕ.
ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ
Σε αυτόν τον τομέα υπάρχει μια μεγάλη και σεβαστή γκάμα, ακόμη και στην Ελλάδα. Υπάρχουν αρκετά μοντέλα , σε μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και σχεδίων, από 1,5-2,2 egi, με τα περισσότερα στο μέγεθος των 2.0 egi.
Αυτές είναι μολυβωμένες, με εξωτερικό βαρίδι και με μία ή δύο σειρές από αρπάδια στο πίσω μέρος τους. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι slow sinking μοντέλα, αλλά με λίγο ψάξιμο θα βρείτε και αρκετά deep-πιο βαριά και πιο πολύ βυθιζόμενα μοντέλα.
Τα βάρη τους είναι πολύ μικρά και κατεβαίνουν οι περισσότερες με πάρα πολύ αργό ρυθμό στον βυθό, μιμούμενες τον φυσικό γόνο που παρασύρεται από τα ρεύματα. Μπορείτε να βρείτε πλαστικές , με πανιά, με σώματα uv ή και φώσφορο. Χρωματικά υπάρχουν άπειρες επιλογές.
Επίσης θα βρείτε τεράστια ποικιλία στις μικρές αμολύβωτες καλαμαριέρες που χρησιμοποιούνται σε σειρά σε τεχνικές από σκάφος (Tataki / eging), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα σε διπλάρια και τριπλάρια, εφόσον ο βυθός το επιτρέπει.
Αυτές οι τελευταίες μπορούν να είναι πλαστικές, με εσωτερικό υγρό-σαν σώμα ψαριού-γόνος, με σώμα σιλικόνης, να εκπέμπουν UV ή και φωσφορίζουσα ακτινοβολία.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΙ
Σε γενική ομολογία οι μικρές καλαμαριέρες από μόνες τους δεν μπορούν να σταθούν σε δυνατά ρεύματα και καιρούς. Όπως και στις περισσότερες light τεχνικές θέλουμε σχετική μπουνάτσα, ελάχιστα ρεύματα, ή τουλάχιστον τον καιρό από πίσω μας, για να δουλέψουμε με μια αποκλειστική μικρή καλαμαριέρα.
Πρώτα θα κάνουμε την βολή μας. Θα την αφήσουμε την μικρή καλαμαριέρα να πατώσει (θα μας πάρει χρόνο) και θα αρχίσουμε μικρά τινάγματα με το καλάμι μας σε γωνία 60 μοιρών. Στην συνέχεια κάνουμε μεγάλες παύσεις για να ξανακατέβει η καλαμαριέρα προς τον βυθό.
Εάν προσέξουμε να έχουμε πάντα αμεσότητα με την καλαμαριέρα μας, μέσω του λεπτού άκαμπτου νήματος , θα παρατηρήσετε ότι με αυτή την τεχνική πλεύσης, τα περισσότερα χτυπήματα από τα καλαμάρια είναι άμεσα μετά την πτώση του τεχνητού μας. Είναι σύνηθες να πας παίρνουν κυριολεκτικά το καλάμι από τα χέρια, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τεχνητό δόλωμα, που παρομοιάζει ένα μικρό απροστάτευτο γόνο ψαριού, να αργοβυθίζεται στο νερό...
Όταν ψαρεύουμε από ψηλά, το καλάμι μας θα κοιτάει αναγκαστικά προς τα κάτω, για να μην παρασέρνεται εύκολα η καλαμαριέρα ή για να μην παίρνει ο αέρας το νήμα μας. Τα τινάγματα είναι απαλά και δεν έχουν σχέση με τα δυνατά και απότομα που κάνουμε με τις μεγαλύτερες καλαμαριέρες. Άλλωστε ο φυσικός γόνος δεν κινείται με τέτοιες κινήσεις.
Η πολύ αποτελεσματική παγίδα στο shore eging με τις μικρές καλαμαριέρες έγκειται πρώτα σε τρία γεγονότα που έχουν βάση και μεγάλη αξία.
1) Τα καλαμάρια τρέφονται στατιστικά πιο πολύ με γόνο ψαριών, αφού είναι ένα θήραμα στα μέτρα τους, ανευρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς και είναι πιο κοντά στις ακτές
2) Έχοντας συνηθίσει να βλέπουν μεγάλες καλαμαριέρες, μια καλαμαριέρα πιο μικρή είναι κάτι που δεν ξέρουν, αφού χρησιμοποιούνται σπάνια από τους ψαράδες
3) Τα καχύποπτα μεγάλα καλαμάρια πια, προσεγγίζουν κοπάδια μικρών ψαριών και λιγότερο μεμονωμένα ψάρια.
ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑΡΙΑ
Οι μικρές καλαμαριέρες μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν και σε διπλάρια, όπως έχει αναλύσει διεξοδικά και ο Δημήτρης Σφαλτός σε σχετικό του άρθρο στην κατηγορία άρθρα για eging.
http://carp-matchfishing.gr/arthra/shore-eging/214-shore-eging-pos-na-psarepsete-ta-kaxypopta-kalamaria-me-to-diplari-kalamariervn.html
Πρόκειται για μια πολύ αποδοτική πατέντα που μπορεί να μας βγάλει από πολλές αντιξοότητες, όπως τα πολυψαρεμένα μέρη , τα ρεύματα, οι δύσκολοι καιροί κτλ. Σε ένα αόρατο παράμαλλο μπαίνει με περιστρεφόμενο σύστημα μια μικρή καλαμαριέρα ( αμολύβωτη ή μέχρι 2,0 egi) και στο κάτω μέρος μια πιο μεγάλη, με μέγεθος από 2,2-2,5 egi.
Αυτό το πιο βαρύ σύστημα, παρομοιάζει μια μικρή ομάδα ψαριών, αποκομμένα από το κοπάδι τους, με άνισα μεγέθη να κάνουν κοινή πλεύση. Aυτό το σύστημα είναι ίσως το τελευταίο πράγμα και τελειωτικό που μπορούμε να κάνουμε στο eging , εάν κάπου αμφιβάλλoυμε ότι τα καλαμάρια υπάρχουν και δεν τρώνε. Μετά από αυτό, κατά την γνώμη μου υπάρχει μόνο η επιστροφή στο σπίτι...
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙOΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Οι μικρές καλαμαριέρες είναι πάρα πολύ αποδοτικές στα δύσκολα καλαμάρια, που έχουνε δει πολλά με τα μάτια τους... Επίσης είναι ο κύριος στόχος τους, ειδικά όταν έρχονται πολύ κοντά στις ακτές. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους σε ρεύματα, κόντρα αέρα και κύματα, εκτός εάν τα καλαμάρια τρώνε κάτω από τα πόδια μας, ή κάτω από μεγάλα μπλόκια /φώτα στα μεγάλα λιμάνια.
Ειδικά όταν τα βλέπουμε κάτω από φώτα και δεν χτυπάνε σε τίποτα, οι μικρές καλαμαριέρες μπορούν να δώσουν απρόσμενα αποτελέσματα! Οι μικρές καλαμαριέρες είναι πολύ πιο φθηνές από τις πιο μεγάλες, και σε πάρα πολλές περιπτώσεις πολύ πιο αποδοτικές.
Με το διπλάρι καλαμαριέρων θα δούμε ότι η τεχνική του light eging επεκτείνεται και σε πιο δύσκολους καιρούς, χωρίς απαραίτητα να χρειαστούμε εξειδικευμένο light eging εξοπλισμό. Το διπλάρι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε μέρη με σκαλώματα γιατί απλά δύο καλαμαριέρες σκαλώνουν πολύ πιο εύκολα από μία...
Το περιστρεφόμενο σύστημα για την μικρή καλαμαριέρα θέλει παράμαλο 2-3 εκατοστά , παραμάνα για τις μικρές καλαμαριέρες και χάντρα σταυρό στοπαρισμένη με χάντρες ή στοπερς.
Σε μερικές καλαμαριέρες του εμπορίου, θα χρειαστεί να ανοίξουμε λίγο προς τα έξω τα αρπάδια τους, για να καρφώνουν καλύτερα τα καλαμάρια. Τέλος δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο μεγάλο καλαμάρι να μπορεί να λυγίσει τα αρπάδια από τις μικρές καλαμαριέρες.Καλή σας επιτυχία και να περνάτε καλά!