Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

eging-all-carp-matchfishing-gr-open.jpgSHORE EGING-ΠΩΣ ΝΑ ΨΑΡΕΨΕΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΚΑΧΥΠΟΠΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ME TO ΔΙΠΛΑΡΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΩΝ


Του Δημήτρη Σφαλτού


Χρόνο με το χρόνο τα καλαμάρια γίνονται όλο και πιο καχύποπτα , όταν κορυφώνεται η περίοδος αλιείας τους. Εάν φανταστούμε ότι διανύουμε την καλύτερη στιγμή για το ψάρεμά τους, ήδη έχουνε δει πολλά με τα μάτια τους, και ειδικά εκατοντάδες περιπλανώμενες καλαμαριέρες!

Όταν είναι δύστροπα και καχύποπτα, ο ψαράς καλείται με την τεχνική του shore eging να βρει μια λύση, προκειμένου να κάνει αποδοτική την ψαριά του.

 

Εκεί που όλα τα άλλα σταματούν, τι θα λέγατε λοιπόν , εάν δοκιμάζαμε ένα διπλάρι καλαμαριέρων?

 

 


 

Το διπλάρι με τις καλαμαριέρες (ή αρματωσιά πολλαπλών καλαμαριέρων) είναι μια παλιά τεχνική , η οποία βασιζόταν στην ιδιαιτερότητα της πλεύσης των δύο ή περισσότερων τεχνητών δολωμάτων και όχι μιας αποκλειστικής καλαμαριέρας. Μια τεχνική που πρωτοξεκίνησε από το ψάρεμα με το σκάφος για τα καλαμάρια, το διπλάρι, τριπλάρι κτλ, μπορούσε να προσελκύσει πληθώρα καλαμαριών και ειδικά να στοχεύσει στο κοπάδι.

diplari-eging.jpg

Με την δυνατότητα να αλλάζονται οι καλαμαριέρες, μπορούμε να επιλέγουμε τις καλύτερες, εκεί που δηλαδή τα καλαμάρια δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση.

Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνική αυτή πέρασε και στο ψάρεμα του καλαμαριού από την στεριά, στο shore eging, με εξελιγμένες αρματωσιές, εξελιγμένες καλαμαριέρες και όλο τον καθαρόαιμο εξοπλισμό του eging για να τις δουλέψουμε.

diplari-eging-kalamarieres-carp-matchfishing.jpg 


Ας δούμε σιγά σιγά τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου ψαρέματος των καλαμαριών.

Αυτά είναι η δυνατότητα αλλαγής και των δύο καλαμαριέρων, η επιλογή μεγεθών και προσελκυστικής ικανότητας, η σάρωση μεγαλύτερου τμήματος βυθού, η τεχνική να εμφανίζουμε μια μικρή ομάδα ψαριών, η πρωτοτυπία πέρα από την μία καλαμαριέρα, η κάμψη της καχυποψίας των καλαμαριών και η ομαλή κίνηση των δύο δολωμάτων σαν ένα.

Εάν υπάρχει ένα μειονέκτημα, είναι ίσως η αυξημένη πιθανότητα σκαλώματος σε δύσκολους βυθούς.


Η ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΑΡΙ ΤΟΥ SHORE EGING


Πολλές αρματωσιές περάσανε από αυτό το τεστ, της ανεύρεσης δηλαδή του καλύτερου διπλαριού για το ψάρεμα του καλαμαριού.

big-squid-eging-diplari.jpg

 

Στην αρχή χρησιμοποιήσαμε μεγάλες καλαμαριέρες, από 2,5-3 egi, που χρειαζόντουσαν μεγαλύτερη διάμετρο πετονιάς στην αρματωσιά, χρειαζόντουσαν καλάμια με μεγαλύτερο casting weight για να εκτελέσουμε τις κινήσεις τους , και δημιουργούσαν περισσότερα μπλεξίματα στις βολές.

Ξεφεύγαμε όμως από τα καθαρόαιμα eging καλάμια και πηγαίναμε στα μεσαία spinning, κάτι που αλλοίωνε υπερβολικά την δυνατότητα σωστής τεχνικής κίνησης με τινάγματα και την κίνηση βέλους(dart/hopping-action).


Η εξέλιξη και οι συνεχόμενοι πειραματισμοί δημιούργησαν ένα διπλάρι , με ένα κοντό πλάγιο παράμαλο με χάντρα-σταυρό και ένα συνεχόμενο μακρύ τμήμα με παραμάνα, πάνω στο οποίο δενόταν η μεγαλύτερη καλαμαριέρα.

moni-kalamariera-eging-diplari.jpg

 

Το κοντό παράμαλο το «στοπάραμε» με χάντρες ή κόμπους ή στόπερ ,πάνω στο κύριο παράμαλο και εφόσον υπήρχε η διαφανής χάντρα-σταυρός, η κίνηση γινόταν προς όλες τις κατευθύνσεις, και σε γωνία 360 μοιρών.


Για την αποφυγή μπερδεμάτων –και μετά από πολλές δοκιμές-βρήκαμε ότι μια μικρή σιλικονούχα ή πλαστική καλαμαριέρα από 1,2-1,5 egi, είναι η πιο κατάλληλη για το ανώτερο περιστρεφόμενο πλάγιο παράμαλο των 2-3 εκατοστών.

voli-eging.jpg

Κάτι μεγαλύτερο σε egi, δημιουργούσε πολλά μπλεξίματα στον αέρα, λόγω αυξημένης περιστροφής κατά την βολή. Στο κάτω μέρος δέσαμε μια μικρή καλαμαριέρα από 1,5-2,2 egi το πολύ, για να φτιάξουμε το ζευγάρι των τεχνητών.

Με τις υπόλοιπες δοκιμές που κάναμε, μέχρι και 3 egi στην κάτω παραμάνα του διπλαριού, δουλεύει μια χαρά!

 diplaro-eging-yamashita.jpg


Αυτή η αρματωσιά είναι η πιο κατάλληλη για μακρινές βολές, δεν μπλέκεται στον αέρα, έχει ομαλή κίνηση μέσα στο νερό, οι καλαμαριέρες δεν μπλέκονται μεταξύ τους και έχουν σταθερή απόσταση μεταξύ τους στα 50 εκατοστά.

Επιπλέον μπορούμε άνετα να χρησιμοποιήσουμε τα eging καλάμια μας, και να δώσουμε όποια πλεύση εμείς θέλουμε στο ζευγάρι με τις καλαμαριέρες μας.


ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΩΝ


Στην τεχνική του shore eging είναι σύνηθες να αλλάζουμε συχνά καλαμαριέρες, προκειμένου να βρούμε σε ποιες θα χτυπήσουν τα καλαμάρια. Σε πολυψαρεμένα μέρη τα καλαμάρια –παρόλο που έχουν αχρωματοψία-δείχνουν προτίμηση σε συγκεκριμένα μοτίβα, μεγέθη, ειδικά σώματα κτλ.

allagi-kalamarieras-eging-diplari.jpg

 

Με το διπλάρι καλαμαριέρων έχουμε την δυνατότητα να αλλάζουμε τάχιστα και τις δύο καλαμαριέρες, και να γλιτώνουμε σημαντικό χρόνο, μέχρι να βρούμε τις πιο κατάλληλες και τις πιο αποδοτικές. Και οι δύο καλαμαριέρες συνδέονται με παραμάνες και μπορούμε άμεσα να πειραματιστούμε με το χρώμα, το μέγεθος, φωσφορίζον σώμα, θερμικές και σώμα uv.

Και στις δύο καλαμαριέρες έχουμε εφαρμόσει μικρές παραμάνες (απλές ή eging), για να αλλάζουμε τις καλαμαριέρες τάχιστα και χωρίς χρονοτριβές!


ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΥΣ


Με το διπλάρι καλαμαριέρων στο shore eging, μπορούμε να κάνουμε αρκετούς πειραματισμούς, ειδικά στους πολυσύχναστους ψαρότοπους. Η μικρή καλαμαριέρα στο πάνω παράμαλο, μπορεί να θεωρηθεί σαν στοιχείο κλειδί, καθώς μοιάζει σαν μικρός γόνος ψαριού.

Είναι ένα δόλωμα που δεν μπορεί να δουλευτεί με συμβατικά καλάμια, λόγω μεγέθους. Εάν επιλέξουμε στην μικρή καλαμαριέρα , σιλικονούχο σώμα, πλαστικό, ή σώμα uv, και δούμε αποτελέσματα, μπορούμε να βάλουμε ανάλογη μεγαλύτερη καλαμαριέρα στο κάτω παράμαλο, και πραγματικά να εκπλαγούμε!

diplari eging-allagh-kalamarieras.jpg


Εάν διαπιστώσουμε ειδικά ,ότι τα καλαμάρια χτυπάνε σε μια συγκεκριμένη καλαμαριέρα, τοποθετούμε το ίδιο μοτίβο και στις δύο, και μην σας κάνει εντύπωση εάν τα καλαμάρια βγαίνουν δύο-δύο!

Το διαφορετικό μέγεθος είναι μεγάλη παγίδα για τα καλαμάρια, διότι φαντάζονται δύο ξεκομμένα ψαράκια άνισου μεγέθους από το κυρίως κοπάδι , και ξεγελιούνται πολύ πιο εύκολα.

diplo piasimo kalamariou.jpg


ΣΑΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΥΘΟΥ


Η απόσταση που έχουμε βρει να δουλεύει καλύτερα μεταξύ των δύο καλαμαριέρων, είναι 50-60 εκατοστά. Οι κινήσεις γίνονται πιο εύκολα , και υπάρχει ένα κενό ,το οποίο «σαρώνει» μεγαλύτερο τμήμα του βυθού.

Αντί να ρίχνουμε την μονή καλαμαριέρα, να πατώνει στον βυθό, να κάνουμε οριζόντια τινάγματα για να ψάξει η τελευταία τα καλαμάρια στα θαλάσσια στρώματα , με το διπλάρι το ίδιο πράγμα γίνεται πιο εύκολα. Στο παρακάτω σκίτσο βλέπετε την διαφορά στην σάρωση του βυθού με μονή καλαμαριέρα και με το διπλάρι. Η διαφορά είναι εμφανής...

diplari eging-vathos-gia-diplari.jpg

 

Τα καλαμάρια σηκώνονται πιο εύκολα από τον βυθό όταν βλέπουν μια ομάδα ψαριών, γιατί ξεγελιούνται , και μαζί τους μπορεί να συμπαρασύρουμε όλο τους το κοπάδι.

Εάν στην τελική δουλέψουμε το διπλάρι με κάθετα τινάγματα και ψάξουμε τον βυθό, θα βρούμε τα καλαμάρια πολύ πιο γρήγορα και έτσι θα μπορέσουμε να τα στοχεύσουμε στο συγκεκριμένο βάθος.


Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΨΑΡΙΩΝ


Όταν τα καχύποπτα καλαμάρια έχουν μάθει ότι ένα μονό δόλωμα με απροσδιόριστη κίνηση μπορεί να είναι κίνδυνος, με το διπλάρι θα τους λυθούν τα «κολλήματα» , στις περισσότερες περιπτώσεις.

diplari-eging-mikri-kalamariera.jpg

 

Δύο ψαράκια (ή ακόμη και τρία), είναι πολύ ελκυστικά, ειδικά όταν τα καλαμάρια κυνηγούν σε κοπάδια, τα κοπάδια της σαρδέλας, της φρίσσας και των αθερίνων στα λιμάνια.

Όταν λύνονται λοιπόν αυτοί οι φραγμοί, το διπλάρι φαντάζει μονόδρομος και η αποδοτική ψαριά σημαντική πιθανότητα.


Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΜΑΤΩΣΙΑΣ


Γενικά σαν κανόνας στο ψάρεμα είναι ότι το νέο και πρωτότυπο, μπορεί να είναι και το πιο αποδοτικό. Όταν σε ένα μέρος ψαρεύουν όλοι με μονές καλαμαριέρες, ίσως το διπλάρι, σαν μοναδικό, πρωτότυπο, να είναι το πιο αποδοτικό μέσο ψαρέματος.

Spyros-eging-carp-matchfishing-gr.jpg

Όταν τα καλαμάρια γίνονται καχύποπτα, πάντα ένας ψαράς που σέβεται τον εαυτό του ή την τεχνική του , θα δοκιμάσει διαφορετικά πράγματα.

Μπορεί το διπλάρι να γεννήθηκε από το ψάρεμα καλαμαριών από το σκάφος, αλλά το ζητούμενο ήταν να φτιαχτεί και να τροποποιηθεί σωστά , για να ψαρέψει και από την ακτή. Η σκέψη και ο πειραματισμός, ήταν η κινητήριος δύναμη για να σκεφτούμε την πρωτοτυπία της αρματωσιάς.


Η ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΡΙΟΥ ΣΤΟ SHORE EGING


Με την συγκεκριμένη κατασκευή της αρματωσιάς για την τεχνική του shore eging, καταφέραμε να κάνουμε και τις δύο καλαμαριέρες να κινούνται ομοιόμορφα σαν ένα σώμα. Εάν κρατήσουμε τις αναλογίες φυσικά, γιατί ένα ανεβούμε σε μέγεθος στην πάνω καλαμαριέρα, θα υπάρχει πρόβλημα.

Με ένα σωστό καλάμι eging , μπορούμε να κάνουμε τα κάθετα τινάγματα και να προσομοιάζουμε την κίνηση της γαρίδας ή τα πλάγια τινάγματα με μάζεμα του νήματος, για να καταφέρουμε την κίνηση των ψαριών.

kalamaria-eging-rods.jpg


Εννοείται σε κάθε περίπτωση ότι ο μηχανισμός μας θα έχει νήμα από 0,6-0,8 PE, για να είναι άκαμπτη η κίνηση και να μην χάνουμε καθόλου επαφή με την αρματωσιά μας.

Τα καλαμάρια ως γνωστό, χτυπάνε όταν οι καλαμαριέρες πέφτουν ελευθέρα προς τον βυθό, και εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καρφώσουμε στο παραμικρό χτύπημα του νήματος.

Η γενική κίνηση που κάνουμε, είναι να πραγματοποιούμε την βολή, να περιμένουμε να φτάσει το διπλάρι στο επιθυμητό βάθος και στην συνέχεια να εκτελέσουμε τα τινάγματά μας, αφήνοντας πολύ μικρά χρονικά διαστήματα παύσης για να το αρπάξουν τα καλαμάρια.

trabigma-eging-kalamaria.jpg


Αυτό που θα πρέπει να προσέχετε, είναι εάν δεν ξέρουμε την σύσταση του βυθού, να μην αφήνουμε τις καλαμαριέρες να πατώσουν , και να τις δουλεύουμε αφρό η μεσόνερα. Είναι πολύ πιο εύκολο να σκαλώσουν δύο καλαμαριέρες, οι οποίες έχουν και κενό 50 εκατοστά, παρά μία.

Θεωρώ ότι είναι το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της αρματωσιάς και καλό θα είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί οι μικρές απλές και σιλικονούχες καλαμαριέρες, δεν είναι και οι φθηνότερες του εμπορίου...


Το διπλάρι των καλαμαριέρων, το ψαρεύω αρκετά χρόνια, και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο σε μίζερες βραδιές ή σε ψαρέματα που τα καλαμάρια δεν έτρωγαν σε τίποτα άλλο.

Η κατασκευή του μικρού παράμαλου (assist rig) των 2-3 εκατοστών, και η εφαρμογή μικρών μεγεθών σε καλαμαριέρες, είναι καθοριστική για την επιτυχία.

piasimo-kalamarioy-eging.jpg

 

Είναι το κάτι το διαφορετικό, είναι η σκέψη ότι βάζουμε τεχνητά δολώματα για να μοιάζουν σαν μικρός γόνος ψαριών. Καλές οι 3-3,5 egi καλαμαριέρες, αλλά όταν τα καλαμάρια ξέρουν και κυνηγούνε τον γόνο, εκεί θα φάνε, η σκέψη είναι απλή και απόλυτα λογική.


Πλέον το διπλάρι των καλαμαριέρων υπάρχει και στο εμπόριο, από την εταιρεία της Yamashita, η οποία εφοδιάζει διαφορετικές καλαμαριέρες σε μέγεθος, μία σιλικονούχα ή πλαστική μικρή, και μία πιο μεγάλη σε μέγεθος μέχρι και 2,2 egi.

To σύστημα του παράμαλου βγαίνει με χάντρα διάφανη σταυρό, όπως ακριβώς και η πρώτη μας σκέψη στην αρχική κατασκευή του διπλαριού.

Με την βοήθεια της συγκεκριμένης αρματωσιάς , έχουν γίνει πάρα πολύ αποδοτικά ψαρέματα καλαμαριών, ειδικά σε νύχτες που φάνταζαν άγονες. Απλά τα καλαμάρια ήταν εκεί και δεν πλησίαζαν εύκολα τίποτα άλλο.

eging-all-carp-matchfishing-gr.jpg


Αξέχαστη θα μου μείνει μία βραδιά με τον φίλο Σπύρο, όπου πιάσαμε συνολικά 30 καλαμάρια, χρησιμοποιώντας και την συγκεκριμένη αρματωσιά.

Θα ήθελα τέλος να τονίσω ότι η διάμετρος της πετονιάς στην αρματωσιά είναι από 0,22-0,25 χιλιοστά, το νήμα στον μηχανισμό μου 0,6 PE, και χρησιμοποιώ καλάμι eging μεσαίου τύπου, από 3,5-4,5 egi, για να μπορώ να είμαι ευέλικτος και με μεγαλύτερα μεγέθη καλαμαριέρων.

squids-eging.jpg

Μην φοβηθείτε για τα μεγάλα καλαμάρια, έχουν βγει αρκετά του κιλού εδώ και πολλά χρόνια , χωρίς το παραμικρό πρόβλημα!


Στο συγκεκριμένο θέμα θα επανέλθουμε μελλοντικά, αφού η χρησιμοποίηση των μικρών καλαμαριέρων είναι ένα μεγάλο τεχνικό κεφάλαιο, με άφθονο υλικό το οποίο θα δημοσιεύσουμε πολύ σύντομα.

diplari-gia-eging-matchfishing.jpg


Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να δείξει ότι η εξέλιξη στο ψάρεμα περνάει μέσα από την σκέψη, την προσαρμογή της τεχνικής σε νέα δεδομένα και τον πειραματισμό.

Πολλές φορές η πρωτοτυπία είναι ο οδηγός της εξέλιξης και μεταφράζεται στην αποδοτικότητα στο ψάρεμα. Να είστε όλοι καλά, με τα καλαμάρια αγκαλιά!!!

spyros-eging-all.jpg


Υ.Γ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σπύρο Αντιβάχη για την παρέα και τις φωτογραφίες αυτού του άρθρου.

 

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ SHORE EGING

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ UV & ΦΟΣΦΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ EGING

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ENA AΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΙΑΣ ΜΕ EGING ΑΠΟ ΣΚΑΦΟΣ

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.