ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ EGING
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός,Βασίλης Μαραγκός, Γιώργος Χούσος
H περίοδος που διανύουμε σίγουρα είναι η πιο κατάλληλη για το ψάρεμα των κεφαλόποδων , και ειδικά των μεγάλων καλαμαριών που συναθροίζονται στις ακτές προκειμένου να αναπαραχθούν.
Με τον σωστό εξοπλισμό , την σωστή τεχνική, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούμε να κάνουμε αποδοτικά , αλλά και πάρα πολύ διασκεδαστικά ψαρέματα, με την τεχνική του shore eging.
H τεχνική του eging ξεκίνησε από την Ιαπωνία, χώρα στην οποία οι δραστήριοι και δαιμόνιοι Ιάπωνες εξέλιξαν σε απίστευτο βαθμό το ψάρεμα των κοινών ιαπωνικών καλαμαριών, έτσι ώστε σήμερα να υπάρχει μια απίστευτη γκάμα προϊόντων , όπως καλάμια eging, , μηχανισμοί eging, νήματα για eging, απίστευτες καλαμαριέρες, ειδικές παραμάνες, τσάντες, γάντζοι, φωτιστικά μέσα uv, και ειδικός ρουχισμός-εργαλειοθήκες. Η εξέλιξη αυτή έγινε και για το λόγο οτι το κοινό ιαπωνικό καλαμάρι ψαρεύεται ακόμη και την μέρα.
Όλα αυτά , κυρίως με την βοήθεια του διαδικτύου αλλά και πολλών εγχώριων εταιριών με είδη αλιείας, έφτασαν και στην χώρα μας, και πια είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να φτάσουμε την τεχνική του ψαρέματος των καλαμαριών σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μπορεί στην Ιαπωνία να ψαρεύουν τα big fin reef squids, τα flying Japanese squids, τα dwarf squids, τα Japanese sword squids, τα calamari, αλλά και εμείς έχουμε τα μεσογειακά καλαμάρια, τα θράψαλα , τις σουπιές και τα κοινά χταπόδια! Είδη που ψαρεύονται με τις ίδιες σχεδόν τεχνικές και παραπλήσιο εξοπλισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους Ιάπωνες έχουμε κοινά είδη το κοινό καλαμάρι και το θράψαλο.
Στην Ιαπωνία η τεχνική του eging ξεκίνησε από την ακτή, χρησιμοποιώντας μεγάλες και βαριές καλαμαριέρες, προκειμένου να ψαρεύουνε μεγάλα καλαμάρια σε βάθη έως και 20 μέτρα, με βάρος που αγγίζουν τα 3-6 κιλά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Στην χώρα μας μεγαλύτερη έκταση –εδώ και πάρα πολλά χρόνια-έχει το ψάρεμα του κοινού μεσογειακού καλαμαριού από την ακτή, με την χρήση της κοινής καλαμαριέρας.
Έτσι ίσως έχει περισσότερη σημασία να μιλάμε για shore eging, κάτι αντίστοιχο και της ονομασίας του shore jigging, εφόσον εκτελείται από την ακτή. Δεν αλλάζουν βέβαια πάρα πολλά πράγματα, αυτό που διαφοροποιείται είναι το βάρος της καλαμαριέρας και οι τεχνικές κίνησή τους , σε σχέση με τα ψαρέματα από το σκάφος. Υπάρχει και το eging που γίνεται σε ψάρεμα σκάφους με αρόδο (boat eging), με δυνατότερα καλάμια tip and run, όπως και με τις αντίστοιχες βαριές καλαμαριέρες.
Από την ακτή υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που δίνουμε σημασία για να πιάσουμε τα καλαμάρια, όπως οι καιρικές συνθήκες, η καθαρότητα των νερών, οι παλίρροιες, τα ρεύματα, η εποχή, και η σωστή επιλογή εξοπλισμού.
ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ EGING
Για να ψαρέψουμε τα καλαμάρια από την ακτή , θα χρειαστούμε ένα καλάμι eging, ένα εξειδικευμένο καλάμι για αυτή την τεχνική. Το καλάμι eging κυμαίνεται σε μήκος από 2,44 μέτρα (8,0 ft) -2,51 (8,3 ft), 2,59 (8,6 ft) και 2,64(8,8 ft) μέτρα, μπορεί να πετάει καλαμαριέρες με εύρος βάρους από 1,8-4,0 egi size ( μεταφράζεται σε casting weight από 5-25 γρ περίπου), είναι στην πλειοψηφία του ημιπαραβολικό και προοδευτικό, έχει μύτη που μπορεί με τις κινήσεις της να δίνει όποια κίνηση θέλουμε στην καλαμαριέρα, έχει πολλούς οδηγούς για χρήση με νήμα, και κοντή split λαβή για ευκολία στα τινάγματα twitch και jerk.
Είναι σχεδιασμένο για να πετάει μακριά τις καλαμαριέρες, να τους δίνει κίνηση, να φέρνει έξω τα μεγάλα καλαμάρια χωρίς να σκίζονται τα ευπαθή πλοκάμια τους και να μπορεί με ευκολία να αποσβαίνει τα τραβήγματά τους. Υπάρχουνε πολλά μεγέθη/power καλαμιών eging ( light-medium-medium/heavy) , με διαφορετική δράση (fast, progressive, slow), ανάλογα με τι μέγεθος καλαμαριέρας χρησιμοποιείτε, τι κινήσεις θέλετε να κάνετε, και τι δράση θέλετε να επιτύχετε, για όλα τα γούστα.
Εάν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο από τα εξειδικευμένα καλάμια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό καλάμι spinning, (slow action) κοντά στα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Σίγουρα όμως όταν θα χρησιμοποιήσετε ένα εξειδικευμένο καλάμι eging στα χέρια σας ( για εμάς 2,5-3,5 egi size) θα νιώσετε πόσο αποδοτικό και διασκεδαστικό μπορεί να γίνει το ψάρεμα του καλαμαριού από την ακτή με shore eging!
Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ...ΠΑΡΑΜΑΛΟ!
Για να ψαρέψετε τα καλαμάρια αρκεί ένας αργός μηχανισμός spinning, με μέγεθος από 1500 έως 2500. Η προσωπική μας επιλογή είναι 2000-2500, μπροστινά προοδευτικά φρένα, ταχύτητες από 4,8:1 -5,2:1, καλή ελκτική ικανότητα, αρκετά ανοξείδωτα ρουλεμάν, εάν γίνεται μπομπίνα shallow σχεδιασμένη για χρήση με νήμα, και ικανή χωρητικότητα μπομπίνας σε διαμετρήματος νήμα, 100-120 μέτρα διαμέτρων 0,6-1,0 PE ( 0,128-0,165) χιλιοστά περίπου). Αυτό το εύρος νήματος δίνεται διότι είναι η ίδια διακύμανση στα νήματα, που δουλεύει ένα συνηθισμένο καλάμι eging. Υπάρχουν επίσης εξειδικευμένοι μηχανισμοί για eging, οι οποίοι έχουν πολύ προοδευτικά φρένα και όποιος μπορεί να αποκτήσει κάποιον τέτοιο, μπορεί να δει μεγάλη διαφορά στο ψάρεμα του.
Υπάρχουν στο εξωτερικό ειδικά νήματα για eging, με βύθισμα γρηγορότερο από τα κλασικά επιπλέοντα, πλέον υπάρχει μεγάλος και ικανοποιητικός αριθμός και στην Ελλάδα. Η επιλογή μας εδώ θα είναι ένα νήμα τουλάχιστον τετράκλωνο ή καλύτερα οκτάκλωνο, σταθερής διατομής και όσο γίνεται στρογγυλό, με επικάλυψη ή χωρίς, 0,6 έως 0,8 PE. Το νήμα χρησιμοποιείται αποκλειστικά στο shore eging/eging για να δώσει την απαιτούμενη κίνηση στην καλαμαριέρα μας εφόσον δεν έχει ελαστικότητα , να δώσει άμεσο και ισχυρό κάρφωμα, επειδή έχει μεγάλη αντοχή και κάνει μακρινές ρίξεις στις μικρές του διαμέτρους.
Όσο για το παράμαλο, εδώ θα βάλουμε ένα ποιοτικό fluorocarbon με αντοχή στα γδαρσίματα και στις τριβές, με διάμετρο από 0,22 -0,28 χιλιοστά, το οποίο θα έχει μήκος 0,5-0,8 μέτρα και θα συνδεθεί με το νήμα με ένα κόμπο tony pena, FG, ή Albright knot.
ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ
Εδώ το ζήτημα σηκώνει άπειρη ανάλυση και υποσχόμαστε ότι σύντομα θα είναι ένα ξεχωριστό άρθρο. Οι καλαμαριέρες είναι απομιμήσεις ψαριού (baitfish) ή γαρίδας (egi), φέρουν εσωτερικό ή εξωτερικό ερματισμό, εσωτερικό χρώμα ή ταινία και εξωτερικό ύφασμα, και στο τελείωμά τους διαθέτουν δύο συνήθως σειρές από αρπάδια, με τα οποία αγκιστρώνονται τα κεφαλόποδα μόλις πιάσουνε την καλαμαριέρα μας.
Έχουν φωσφορίζοντα ή άπλα μάτια, πτερύγια στα πλαϊνά τους από φτερά που συντελούν στην ομαλή τους πλεύση, κυκλοφορούνε σε εκατοντάδες χρώματα και συνδυασμούς τους, όπως και σε φωσφορίζοντα μοντέλα, ή και ακόμα σε σώμα που αντανακλά τις ακτινοβολίες uv ( υπεριώδες φως)-μοντέλα keimura ,και μοντέλα με θερμαινόμενα πανιά-μοντέλα warm jacket squid jigs.
Η χρήση της καλαμαριέρας εξαρτάται από την καθαρότητα του νερού, τις καιρικές συνθήκες, και την γενική δραστηριότητα των καλαμαριών. Ένας γενικός κανόνας αποδοτικότητας έχει δείξει ότι για το σούρουπο, ξημέρωμα και νύχτα δουλεύουν πολύ καλά τα χρώματα ροζ, πορτοκαλί, τα φωσφορούχα σώματα, το ασημί, λευκό, χρυσό και rainbow σώμα για καθαρά νερά και ήλιο ή πανσέληνο, το κόκκινο για θολά νερά με συννεφιά και όταν υπάρχουνε πολλά μικρόψαρα και πονηρά καλαμάρια, χρησιμοποιούμε τα natural χρώματα, δηλαδή χρώματα σε φυσικές απομιμήσεις ψαριών, π.χ σαρδέλα, γαύρος, γαρίδες.
Για το ψάρεμα του καλαμαριού με την τεχνική του eging ισχύει ο γενικός κανόνας που ισχύει και στην περίπτωση του spinning. Μεγάλη καλαμαριέρα δίνει τις περισσότερες φορές μεγάλο καλαμάρι, ενώ η μικρή δίνει μικρό. Και εδώ όμως υπάρχουνε μερικές εξαιρέσεις, ειδικά όταν υπάρχουνε πολλά μικρά αδηφάγα καλαμαράκια κοντά σε φώτα ή όταν τα μεγάλα καλαμάρια είναι πολύ πονηρά και μπορεί να φάνε μόνο σε μικρές καλαμαριέρες που μιμούνται τον γόνο ψαριών!
ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗΣ
Τα καλαμάρια πλησιάζουνε τις ακτές από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο , κυρίως για να αναπαραχθούνε. Το διάστημα που το φως της ημέρας θα αρχίσει να μειώνεται (φωτοπερίοδος), τα δυνατά ρεύματα και τους ισχυρούς ανέμους, τα καλαμάρια θα πλησιάσουνε αρκετά τις ακτές , ώστε να τα ψαρέψουμε με eging. Με κυρίαρχο το ένστικτο της διαιώνισης του είδους , αλλά και της τροφής που αποτελείται από μικρόψαρα, καβούρια, γαρίδες που διαμένουν στις ακτές, τα μεγάλα καλαμάρια χάνουνε την δυσπιστία τους και ορμάνε με μανία πάνω στις καλαμαριέρες μας.
Όρμοι, μεγάλοι κόλποι, λιμάνια με βαθιά νερά και φώτα, βραχότοποι με απότομα , κρύα, κοφτά νερά,και μικτοί βυθοί με φυκιάδες είναι τα σημεία που θα γίνουνε και οι μεγαλύτερες συλλήψεις καλαμαριών.
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ... ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ
Όταν θα ψαρέψουμε τα καλαμάρια φροντίζουμε πάντα να είμαστε διακριτικοί. Φακοί σε σκοτεινά μέρη, που φέγγουνε μέσα στο νερό απαγορεύονται δια ροπάλου, όπως επίσης φωνές, σκιές μέσα στο νερό από τα πίσω φώτα του λιμανιού και κάθε είδους φασαρία. Τα καλαμάρια ακούνε τους ήχους που μεταδίδονται μέσα στο νερό, όπως επίσης ξέρουνε να διακρίνουνε τα τεχνητά φώτα εκεί που δεν υπήρχανε ποτέ!
Κάνουμε μια βολή με το καλάμι μας, παίρνουμε λίγες μανιβελιές για να μην μπλεχτεί το νήμα στην κορυφή του καλαμιού και να πάρουμε τα πρώτα μπόσικα, και περιμένουμε η καλαμαριέρα μας με το καλάμι κάτω να δείχνει την θάλασσα ,να ακουμπήσει τον βυθό. Σε αυτό το στάδιο μπορεί όπως κατεβαίνει η καλαμαριέρα να πάρουμε χτύπημα από καλαμάρι, οπότε έχουμε πάντα την προσοχή μας. Μια μικρή γωνία στην μύτη του καλαμιού και στην φορά του νήματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη...
Στην συνέχεια κάνουμε ένα απότομο κάθετο σήκωμα jerk με το καλάμι eging, και στην συνέχεια ακολουθούμε 3-4 κάθετα τινάγματα jerk, με ταυτόχρονο μάζεμα του νήματος με τον μηχανισμό μας.
Μετά τις κινήσεις αυτές αφήνουμε την καλαμαριέρα να ακουμπήσει πάλι τον βυθό και επαναλαμβάνουμε, μέχρι να πάρουμε χτύπημα ή να φτάσει η καλαμαριέρα στα πόδια μας. Οι κάθετες κινήσεις προς τα πάνω (jerks) γίνονται μεταξύ ώρας 9 και 12 , εάν φανταστούμε τον ορίζοντα σαν τους δείκτες ενός ρολογιού. Αυτές οι κινήσεις κάνουν την καλαμαριέρα μας να φαίνεται σαν μια γαρίδα που τινάζεται κάθετα και απότομα από τον βυθό, και τρέπεται σε φυγή όταν δει κάτι που την τρομάξει. Το καλαμάρι θα αρπάξει την καλαμαριέρα μας όταν η τελευταία πέφτει προς τον βυθό, σχεδόν πάντα. Eαν ψαρεύουμε σε μεγάλο ύψος μπορούμε να κάνουμε την ίδια κίνηση, αλλά με φορά από πάνω προς τα κάτω, και είναι το λεγόμενο twitch. Xτυπάμε το καλάμι προς τα κάτω και η καλαμαριέρα τινάζεται σε ευθεία σχεδόν γραμμή με το βυθό, χωρίς όμως να σηκώνεται πολύ πάνω, όπως με τα jerks.
Η δεύτερη κύρια κίνηση γίνεται πάλι με τινάγματα τύπου jerks , μεταξύ 9 και 11 των δεικτών του ρολογιού, αλλά σε πλάγια θέση με τον κορμό μας και όχι κάθετη όπως πριν. Αυτός ο τύπος κίνησης ονομάζεται κίνηση βέλους (dart action) και αναλόγως τον τύπο της καλαμαριέρας , πραγματοποιεί μια κίνηση με ζιγκ-ζαγκ, κάτι ανάλογο με την κίνηση walk the dog, που πραγματοποιούν τε τεχνητά ψαράκια του spinning. Αυτή η κίνηση γίνεται όταν υπάρχει αρκετός γόνος ψαριού, και εμείς θέλουμε η καλαμαριέρα μας να μοιάζει σαν τρομαγμένο ψάρι.
Έτσι , αναλόγως την κίνηση που θα δώσουμε στην καλαμαριέρα μας , μπορούμε να την κάνουμε να μοιάσει σαν γαρίδα ή σαν ψάρι. Πολλές φορές ένας συνδυασμός και των δύο κινήσεων μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα!
Αυτό είναι το πρώτο άρθρο της σειράς με θέμα το παράκτιο eging, ή αλλιώς eging. Είναι τα πιο βασικά βήματα για να κάνετε επιτυχημένα και αποδοτικά ψαρέματα μεγάλων καλαμαριών. Να είστε όλοι καλά, με τα καλαμάρια αγκαλιά!
www.carp-matchfishing.gr . Τα πάντα για το ψάρεμα σε θάλασσα και γλυκά νερά. Τεχνικές matchfishing, spinning, carpfishing, eging, casting