Night Ajing:Νυχτερινό ψάρεμα κοκκαλιών με σιλικόνες
Του Νίκου Βουρλιώτη
Φωτογραφίες:Νίκος Βουρλιώτης-Δημήτρης Σφαλτός
Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε συνδέσει το ψάρεμα του κοκκαλιού με το ξημέρωμα, τις πρωινές ώρες και το ηλιοβασίλεμα. Μόλις η νύχτα αρχίσει να πέφτει, μαζεύουμε τον εξοπλισμό μας, γιατί έχουμε μάθει πως το βράδυ τα κοκκάλια «κόβουν». Πόσο ισχύει όμως αυτό;
Στην Ιαπωνία το καθαρόαιμο ajing (aji=κοκκάλι), γίνεται κυρίως τις βραδινές ώρες, εδώ όμως υπάρχει η νοοτροπία πως είναι «άλλα τα ψάρια» και «άλλα τα νερά».
Όπως όμως θα δούμε παρακάτω, είναι θέμα εξοπλισμού και επιλογής τεχνητών και όχι «άλλων ψαριών» και «άλλων νερών».
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το που και το πότε. Ιδανικά σημεία για βραδινό ajing είναι τα λιμάνια, τα αλιευτικά καταφύγια, οι περατζάδες σε παραθαλάσσια μέρη και γενικά σημεία στα οποία τεχνητό φως πέφτει μέσα στο νερό. Το φως ελκύει το πλαγκτόν, το πλαγκτόν το γόνο και ο γόνος τους νυχτερινούς θηρευτές (συχνά μαζί με τα κοκκάλια θα βρούμε και λαβράκια, ακόμα και σουπιές!).
Αναλόγως με τη γεωγραφική τοποθεσία, μπορούμε να αναζητήσουμε τα κοκκάλια από τα μέσα Απρίλη έως και τα τέλη Σεπτέμβρη. Υπάρχουν βέβαια και περιοχές που κρατάνε αυτά τα ψάρια όλο το χρόνο, όπως και περιοχές όπου αυτά απουσιάζουν παντελώς (π.χ. Κυκλάδες). Αφού φτάσουμε στον ψαρότοπο που επιλέξαμε, ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε (ειδικά αν υπάρχουν ρεύματα) είναι τα εμπόδια και οι τεχνητές εξοχές
Εικόνα 1. Στις περιοχές που απεικονίζονται με κόκκινο, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρχει γόνος. Άρα εκεί είναι και τα καλύτερα σημεία για να ξεκινήσουμε το ψάρεμά μας.
Πάντα, βέβαια, πρέπει να παρατηρούμε την ψαρεύτρα μας για ενδείξεις δραστηριότητας, όπως κυνήγια και παρουσία γόνου. Επιπλέον, ακίνητες φυσαλίδες ή σκουπιδάκια στην επιφάνεια του νερού μεταξύ ρευμάτων, δείχνουν επίσης ένα καλό σημείο προς εξερεύνηση, μιας και εκεί συχνά βρίσκεται εγκλωβισμένος ο γόνος. Από και πέρα, καλό είναι να περπατήσουμε το μέρος, μέχρι να βρούμε τα ψάρια. Στατικότητα σε ένα σημείο χωρίς καθόλου χτυπήματα για πάνω από μισή ώρα, είναι συνήθως χάσιμο χρόνου. Ιδανικές ημέρες για ajing είναι οι σκοτεινές, χωρίς φεγγάρι, γιατί έτσι ο γόνος βρίσκεται συγκεντρωμένος κάτω από τα φώτα. Κοντά στην πανσέληνο ο φωτισμός είναι διάχυτος, οπότε και τα κοκκάλια θα είναι κι αυτά σκορπισμένα. Οι κανόνες βέβαια υπάρχουν για να ανατρέπονται, γιατί έχουν γίνει και καλές ψαριές σε φεγγαρόλουστες βραδιές, οπότε πάντα πρέπει να δοκιμάζουμε και να βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Το ιδανικό set για ajing, καθορίζεται από δύο παραμέτρους: τις ιδιαιτερότητες του κοκκαλιού ως θήραμα και το είδος και το βάρος των τεχνητών που θα χρησιμοποιήσουμε. Η πρώτη, όπως όλοι ξέρουμε, είναι πως τα κοκκάλια, ακόμα και σε μικρά μεγέθη, είναι πολύ μαχητικά, ικανά για απότομα κεφάλια και αλλαγές κατεύθυνσης, από την άλλη όμως έχουν και ένα πολύ μαλακό στόμα που είναι πολύ εύκολο να σκιστεί. Η δεύτερη είναι το πολύ μικρό βάρος των τεχνητών δολωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούν ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον εξοπλισμό μας και πως για να ψαρέψουμε σωστά και ιδανικά, χρειαζόμαστε ένα καθαρόαιμο σύνολο ajing και όχι το κλασικό μας σετ LRF.
ΚΑΛΑΜΙ
Το σωστό καλάμι για ajing έχει solid μύτη και casting weight από 0,2 έως 6 γραμμάρια max και μήκος 1,70 έως 2,07m (6.9ft) το πολύ.
Αυτά τα χαρακτηριστικά του επιτρέπουν να μπορεί να «αισθανθεί» τις πολύ μικρές μολυβοκεφαλές, να «παίξει» σωστά και να ζωντανέψει τις σιλικόνες, να νιώσει τις πρώτες επιθέσεις του κοκκαλιού πριν ακόμα αυτό πιαστεί, αλλά και να μπορέσει με επιτυχία να απορροφήσει τα κεφάλια του ψαριού, χωρίς όμως να αφήσει να σκιστεί το ευαίσθητο στόμα του.
Ένα τυπικό καλάμι LRF με tubular μυτη, c.w. max10 γραμμάρια και extra fast δράση, αφενός δεν θα έχει την ίδια ευαισθησία, αφετέρου θα είναι πολύ πιο σκληρό και δυνατό απ’ ότι χρειάζεται. Επίσης ένα καλάμι με μήκος πάνω από 6.9ft (2,07m) δεν μπορεί να πετάξει εύκολα στην κατάλληλη απόσταση ένα τεχνητό τόσο ελαφρύ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάνοντας κάποιους συμβιβασμούς δεν μπορούμε να ψαρέψουμε με το LRF μας καλάμι. Σίγουρα όμως και ψάρια θα χάσουμε και δεν θα έχουμε τη μέγιστη χαρά, απόλαυση και αθλητικότητα που αυτό το ψάρεμα μπορεί να μας προσφέρει.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Μηχανισμοί μεγέθους 500, 1000 ή κάποιος πολύ ελαφρύς 2000 με λίγα κιλά φρένα (3 έως 4, δεν χρειάζονται παραπάνω) και μεσαίο ρυθμό ανάκτησης (πχ 5,4:1) είναι ιδανικοί. Εννοείται πως επειδή χρησιμοποιούμε πολύ λεπτές διατομές, η γραμμικότητα των φρένων και η σωστή λειτουργία του roller, είναι απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις.
ΝΗΜΑ
Εδώ έχουμε και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση από το κλασικό «ημερήσιο» LRF. Το νήμα (ακόμα και ένα πολύ λεπτής διατομής ΡΕ0,2 ή 0,3) είναι δυστυχώς ακατάλληλο για το καθαρόαιμο ajing. Οι λόγοι είναι τρεις: Ακόμα και σε τόσο λεπτές διατομές, παραμένει πολύ χοντρό ως μέσον, ώστε να μπορέσει να πετάξει σε ικανή απόσταση μια πάρα πολύ ελαφριά μολυβοκεφαλή.
Δεύτερον, λόγω ειδικού βάρους, αργεί να βυθιστεί. Αυτό στο LRF δεν μας ενοχλεί γιατί τα τεχνητά μας ζυγίζουν 5, 7, 10 ή και 12 γραμμάρια, βάρος αρκετό για να παρασύρουν το νήμα προς τα κάτω. Εδώ όμως έχουμε μολυβοκεφαλές 0,5 έως 2,5 γρ., το οποίο σημαίνει ότι δεν θα τους επιτρέψει να βυθιστούν σωστά, μιας και θα καταλήξουν να κάνουν κινήσεις εκκρεμούς.
Εικόνα 2. Λόγω ειδικού βάρους, αλλά και της πολύ μικρής μάζας της μολυβοκεφαλής,
το νήμα μας θα αργήσει να βυθιστεί και η μολυβοκεφαλή θα κινείται ως εκκρεμές.
Τρίτον παρασύρεται εύκολα από τον αέρα και τα ρεύματα, άρα μας στερεί την αίσθηση και δεν αφήνει το τεχνητό μας να ψαρέψει σωστά. Εδώ λοιπόν μονόδρομος είναι η χρήση Ester.
Εικόνα 3. Κάποια ester που μπορούμε να βρούμε σε ελληνικά καταστήματα.
Ως υλικό (polyester) συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του νήματος και του fluorocarbon, χωρίς όμως τα μειονεκτήματά τους, με αντάλλαγμα όμως την πολύ μικρή αντοχή (640γρ στο μέγεθος 0.3, κάτι όμως που σε πραγματικές συνθήκες ψαρέματος δεν πρέπει να μας ανησυχεί). Είναι εξαιρετικά λεπτό, δεν επηρεάζεται από τον αέρα ή τα ρεύματα, βυθίζεται αμέσως και δεν έχει ελαστικότητα. Η χρήση του (σε μέγεθος 0,3 ή 0,4) πραγματικά θα πάει τόσο την αποτελεσματικότητα, όσο και την ψαρευτική μας απόλαυση, σε άλλο επίπεδο.
Παρότι το ester ως υλικό είναι πολύ λεπτό και μοιάζει με πετονιά, καλό είναι στην άκρη του να δέσουμε και παράμαλλο. 50 με 60 εκατοστά ενός ποιοτικού fluorocarbon, διατομής 0,14 ή 0,16mm, θα δώσουν μεγαλύτερη αντοχή στην τριβές και κάποια απαραίτητη ελαστικότητα στην άκρη του συνόλου μας.
ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Ένας από τους βασικούς λόγους που θεωρούμε ότι τα κοκκάλια κόβουν τη νύχτα, είναι το ότι τα τεχνητά με τα οποία τα πιάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας (μικρά minnows και πλανάκια) δεν δείχνουν να δουλεύουν πια. Θα τα αντικαταστήσουμε λοιπόν με σιλικόνες, ταιριασμένες σε πολύ μικρές μολυβοκεφαλες.
ΜΟΛΥΒΟΚΕΦΑΛΕΣ
Από 0,5 έως 2,5γρ., με ιδανικό μέγεθος για να ξεκινήσουμε τα 1,0 - 1,5 γραμμάρια. Η επιλογή του βάρους της μολυβοκεφαλής, καθορίζεται φυσικά από τις συνθήκες που θα συναντήσουμε (βάθος, ένταση ανέμου, ρεύματα, απόσταση βολής). Ο κανόνας είναι πως προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε την ελαφρύτερη δυνατόν μολυβοκεφαλή, ώστε να μας δώσει όσο το δυνατόν πιο φυσικό «πέσιμο». Αναλόγως με την κίνηση που θέλουμε να δώσουμε στη σιλικόνη μας, αλλά και το είδος της σιλικόνης που θέλουμε να ταιριάξουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κεφαλές dart ή κεφαλές bullet. Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για να διαλέξουμε, με κάποιες εταιρείες να έχουν μολυβοκεφαλες απόλυτα εξειδικευμένες για το ψάρεμα του κοκκαλιού.
Εικόνα 4. Εξειδικευμένες μολυβοκεφαλές για ajing.
Κάποιες από τις μολυβοκεφαλές έχουν ιδιαίτερα μικρούς κρίκους και καλό είναι εκεί να δένουμε το παράμαλλό μας απευθείας, χωρίς να μεσολαβεί παραμάνα. Σε τόσο μικρά μεγέθη, ακόμα και μια πολύ μικρή παραμάνα, μπορεί να επηρεάσει την πλεύση, τη φυσική κίνηση και την παρουσία μέσα στο νερό.
Εικόνα 5. Ακόμα και μια λιλιπούτια παραμάνα μεγέθους #0000, δείχνει δυσανάλογα μεγάλη δίπλα στη μολυβοκεφαλή και σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά την πλεύση της.
ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ
Στην αγορά υπάρχει τεράστια ποικιλία μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων. Κατάλληλα μεγέθη για το ψάρεμα μας, είναι από 3 έως 5,5 το πολύ εκατοστά. Τα μικρά όσο και τα μεγάλα κοκκάλια θα επιτεθούν σε μια μεγάλη σιλικόνη 5 εκατοστών όταν είναι σε κατάσταση έντονης δραστηριότητας, σε χαμηλή όμως δραστηριότητα ή στα κενά ανάμεσα στις επιθέσεις, θα πρέπει να πέσουμε σε μέγεθος ώστε να τα προκαλέσουμε. Σχήματα υπάρχουν πολλά, με κυριότερα τα shad (με ουρίτσα/paddle), worm (σκουληκάκια) και creatures (καρκινοειδή).
Εικόνα 6. Στην αγορά θα βρούμε πολύ μεγάλη ποικιλία από σιλικόνες κατάλληλες για ajing.
Συνήθως θα συνδυάσουμε μια σιλικόνη shad με μολυβοκεφαλή dart, ώστε να βγάζει πλεύση και μια σιλικόνη worm με κεφαλή bullet, που θα τη δουλέψουμε με κατακόρυφα jerks και παύσεις. Καλό όμως είναι να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς και πειραματισμούς, μέχρι να βρούμε αυτόν που θα δουλεύει στις συγκεκριμένες συνθήκες.
Υπάρχει ποικιλία χρωματισμών καθώς και διαφορετικά υλικά από τα οποία μπορεί να αποτελείται η σιλικόνη (διαφανής, περλέ ή solid). Επίσης υπάρχουν σιλικόνες glow, με μυρωδιές, με φερομόνες, κλπ. Είναι προφανές ότι μπορούν να υπάρξουν άπειροι συνδυασμοί μολυβοκεφαλών, σιλικόνων, χρωμάτων, σχημάτων και ιδιοτήτων. Εδώ ο κάθε ψαράς πρέπει να αφήσει τη φαντασία και ο αλιευτικό του ένστικτο ελεύθερα και να πειραματιστεί αναλόγως, μέχρι να βρει αυτό που θα του δουλέψει.
Σημαντικό: οποιαδήποτε σιλικόνη και αν χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να προσέξουμε να είναι περασμένη όμορφα και αρμονικά πάνω στο αγκίστρι της μολυβοκεφαλής μας, ώστε να μην κολυμπάει μονόπαντα και αφύσικα. Επίσης θα πρέπει η σιλικόνη να εφάπτεται ακριβώς στη μολυβοκεφαλή, χωρίς κανένα κενό, αλλιώς δεν θα ψαρέψει σωστά και τα κοκκάλια θα την αγνοήσουν.
ΤΕΧΝΙΚΗ
Αφού κάνουμε τη βολή και μαζέψουμε τα μπόσικα (προσοχή εδώ γιατί το ester είναι πάρα πολύ ελαφρύ και έχει την τάση να μπερδεύεται στη μανιβέλα ή κάτω από την μπομπίνα), εξερευνούμε την κολώνα του νερού μετρώντας πολλαπλάσια των 5 δευτερολέπτων μέχρι να βρούμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα ψάρια (επιφάνεια, μεσόνερα ή πατωτά).
Στην πρώτη βολή μπορούμε να μετρήσουμε μέχρι το 5, στη δεύτερη μέχρι το 10, στην τρίτη μέχρι το 15 και ούτω καθεξής. Εδώ η solid μύτη του ajing καλαμιού, θα μας δείξει καθαρά τα πρώτα χτυπηματάκια των κοκκαλιών, άρα και το βάθος στο οποίο βρίσκονται, κάτι που δεν θα νιώσουμε με ένα πιο βαρύ LRF καλάμι με tubular μύτη. Θα μας φανερώσει επίσης για το αν η σιλικόνη μας βρίσκεται μέσα σε κάποιο ρεύμα, μία καλή ένδειξη που συχνά συνοδεύεται σύντομα από strike.
Αναλόγως τώρα και την κεφαλή που έχουμε αλλά και τη σιλικόνη, μπορούμε να εκτελέσουμε πλεύσεις με το καλάμι σε οριζόντια θέση και σταθερή ταχύτητα (αργά, γρήγορα ή και με χτυπηματάκια) ή κατακόρυφα jerks με παύσεις. Και εδώ φυσικά υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί κινήσεων και έγκειται σε μας να βρούμε τους καταλληλότερους και πιο αποδοτικούς, ανάλογα με τις συνθήκες.
ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ
Το ajing, με τον μινιμαλιστικό του εξοπλισμό, μας δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ψαρέψουμε ελαφρά και ξεκούραστα. Σημαντικό είναι λοιπόν, να κουβαλάμε μαζί μας όσο γίνεται λιγότερα αντικείμενα και βάρος, μιας και θα ψαρέψουμε εν κινήσει και συνήθως για αρκετές ώρες.
Τι θα χρειαστούμε:
• Φακός. Ένας ελαφρύς φακός κεφαλής, τον οποίο θα χρησιμοποιούμε με φειδώ για έναν κόμπο, δέσιμο παράμαλλου, κλπ. και όχι όπως κάποιοι φίλοι (ονόματα δεν λέμε...) μονίμως ανοιχτό, να σαρώνει την επιφάνεια της θάλασσας, τρομάζοντας και διώχνοντας τα ψάρια, τυφλώνοντας ταυτόχρονα τους διπλανούς του!
• Κασετίνες. Υπάρχουν πολύ πρακτικές, μικρές και ελαφρές κασετίνες, ώστε να έχουμε τακτοποιημένες τις μολυβοκεφαλές και τις σιλικόνες μας (καλό είναι να μην ανακατεύουμε διαφορετικές σιλικόνες γιατί ξεβάφει η μία στην άλλη). Οι περισσότερες από αυτές τις κασετίνες χωράνε άνετα στην τσέπη ενός kargo παντελονιού ή βερμούδας.
• Grip. Απαραίτητο για να κρατάμε το κοκκάλι χωρίς να χτυπιέται ανεξέλεγκτα και για να μη λερώνουμε και τα χέρια μας, μέχρι να το βάλουμε στη σακούλα.
• Απόχη. Τα μεγάλα κοκκάλια έχουν υψηλές πιθανότητες να ξεπιαστούν ή να μην ανεβαίνουν εύκολα, ειδικά σε ψηλούς ντόκους. Καλό είναι εκεί να έχουμε μαζί μας απόχη, και για να σιγουρέψουμε το ψάρι και για να μην «σπάσει» το κοπάδι στη περίπτωση αστοχίας.
• Σακούλες. Η μυρωδιά από τα αλιεύματα σίγουρα θα μαζέψει γάτες, έντομα κλπ., οπότε καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας σακούλες που να κλείνουν αεροστεγώς με zip.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το βραδινό ajing είναι ίσως από τα απολαυστικότερα ψαρέματα που μπορούμε να κάνουμε τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Χωρίς την τυραννία της ζέστης και του δυνατού ήλιου, με ελάχιστα και πανάλαφρα χρειαζούμενα, θα χαρίσει σε εμάς και την παρέα μας εκρήξεις αδρεναλίνης, ήχους φρένων, απότομα κεφάλια, δυνατές μάχες στα όρια του εξοπλισμού και φυσικά έναν πεντανόστιμο ψαρομεζέ.
Καλό είναι να είμαστε εγκρατείς με τα κοκκάλια και να μην εκμεταλλευόμαστε τις υψηλές συγκεντρώσεις και τη βουλιμία τους κάνοντας εκατόμβες. Λίγα ψάρια είναι αρκετά, ώστε να μπορέσουμε να τα ευχαριστηθούμε και την επόμενη φορά.
Όπως πάντα, προσέχουμε για να έχουμε!