LRF : Ajing, σιλικόνες και κοκκάλια!
Του Δημήτρη Σφαλτού, Δημήτρη Παπαχρήστου,
Φωτογραφίες:Δημήτρης Παπαχρήστου, Δημήτρης Σφαλτός
Το καλοκαίρι είναι πλέον προ των πυλών, με το γεγονός αυτό να στρέφει την προσοχή και το ενδιαφέρον των ψαράδων του light game σε ένα συγκεκριμένο και πολύ αγαπημένο θήραμα. Το γνωστό σε όλους κοκκάλι! Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και μαχητικό ψάρι που μπορεί να μας χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις ,καθώς ακόμα και σε μικρά μεγέθη , γιατί κυνηγάει την λεία του με μανία και μεγάλη εκρηκτικότητα !
Σε αυτή την περίπτωση καμιά τεχνική δε φαντάζει πιο ιδανική για το ψάρεμα του κοκκαλιού από το ajing ,όπως πιο εξειδικευμένα ονομάζεται στην χώρα από όπου ξεκίνησε η τεχνική, την Ιαπωνία. Το Ajing είναι μια υποκατηγορία του light rock fishing, που χειρίζεται ακόμη πιο light εξοπλισμούς. Στο άρθρο αυτό θα δούμε το ψάρεμα του κοκκαλιού με σιλικονούχα δολώματα.
Συμπεριφορά και συνήθειες του κοκκαλιου
Υπάρχουν περιοχές που σημειώνονται συλλήψεις σε κοκκάλια ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο η περίοδος μέγιστης δραστηριότητας τους είναι τους πιο ζεστούς μήνες , ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι . Τα κοκκάλια πλησιάζουν τις ακτές τους ζεστούς κυρίως μήνες ακολουθώντας την πορεία των μικρόψαρων, που αυτή την εποχή βρίσκονται σε αφθονία.
Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στα κοπάδια της αθερίνας και της σαρδέλας ,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συγκινούνται από τα μπαλαδάκια , τις μικρές φρίσσες, τις μικρές γόπες και τα κεφαλόπουλα . Οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμά τους είναι στο πρώτο φως της μέρας ,στο σούρουπο, αλλά και μέσα στην νύχτα. Ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες κυνηγάνε με φρενήρη ρυθμό και έχουμε και τις περισσότερες συλλήψεις!
Τεχνητά δολώματα και εξοπλισμός
Δεδομένου ότι το κοκκάλι κυνηγάει κυρίως γόνο έτσι και τα τεχνητά μας την ημέρα, θα είναι μικρού μεγέθους . Στην κασετίνα μας θα πρέπει να υπάρχουν πλανάκια, μικρές σιλικόνες ,αλλά και μικρά minnows, που δε θα ξεπερνούν τα 4 με 6 εκατοστά. Προκειμένου βέβαια να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκεκριμένα τεχνητά χρειάζεται και το κατάλληλο καλάμι και μηχανισμός. Ένα καλάμι με προδιαγραφές light rock fishing/Ajing είναι ακριβώς ότι χρειαζόμαστε για αυτό το ψάρεμα. Τα καλάμια αυτής της κατηγορίας σπάνια ξεπερνούν τα 2,20 μ. και το εύρος πετάγματός τους κυμαίνεται από 0,5 ως 8 γραμμάρια. Η δράση τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα την εταιρία και το μοντέλο, γι΄αυτό θα βρείτε άλλα με medium δράση ,και άλλα με πιο γρήγορη επαναφορά, τύπου fast. Τα πιο ιδανικά καλάμια για Ajing, θα τα βρείτε στα 5 γρ max c.w, ενώ υπάρχουν ακόμη πιο εξειδικευμένα στα 3 γρ max, τα ultra light rock fishing rods.
Τα τελευταία χρήζουν ιδιαίτερης προτίμησης, καθώς καρφώνουν πολύ πιο ακαριαία και σιγουρεύουν το επιθετικό κοκκάλι. Λίγη προσοχή στην προρύθμιση των φρένων, για να μην υπάρχει περίπτωση να έχουμε χαμένα ψάρια από σκισίματα στα ευαίσθητα σαγόνια τους. Ο μηχανισμός μας από την άλλη θα πρέπει να είναι σε μέγεθος 1000 με 2000 το πολύ, προκειμένου να παντρεύεται σωστά με το ελαφρύ καλάμι μας. Φοβερά ωφέλιμο είναι τα φρένα του, να επιδέχονται μικρορυθμίσεις και να είναι προοδευτικά ,χωρίς απότομα ξεσπάσματα , μιας και τα κεφάλια που κάνει το κοκκάλι είναι βίαια και μεγάλης ισχύος γεγονός που θα φέρει τον εξοπλισμό μας στα όρια του.
Ένα ποιοτικό νήμα πολύκλωνο διαμέτρου 0.2 ως 0.3 PE είναι αρκετό και το παράμαλο μας fluorocarbon από 0.12 ως 0.18 χιλιοστά θεωρείται ιδανικό. Προσοχή στις διαμέτρους των νημάτων που…κλέβουν, είναι προτιμότερο να κινηθείτε αποκλειστικά στην κλίμακα ΡΕ. Στο τελείωμα του μια μικρή ενισχυμένη παραμάνα και είμαστε έτοιμοι για ψάρεμα.
Αναλύοντας τις σιλικόνες!
Αν και το ημερήσιο ψάρεμα του κοκκαλιού είναι για τους περισσότερους συνυφασμένο με τη χρήση μικρών πλάνων, σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε για το πώς θα το ψαρέψουμε με μια άλλη μεγάλη κατηγορία τεχνητών, τις γνωστές σε όλους μας σιλικόνες, οι οποίες αμφίβολα δε θα πρέπει να λείπουν ποτέ από την κασετίνα μας.
Πρόκειται ίσως για την πιο τεχνική κατηγορία στην τεχνική του light game με τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά, και αυτό να αποδεικνύεται επί τω έργο, όταν άλλα τεχνητά δεν απέδιδαν και οι σιλικόνες κατάφεραν να δώσουν την λύση.
Σιλικόνες και μολυβοκεφαλές για κοκκάλια
Οποιαδήποτε σιλικόνη μπορεί να δουλέψει ανάλογα με τις συνθήκες,οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποια από το ψάρεμα μας. Ωστόσο, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε μοντέλα μικρού μεγέθους και φυσικών χρωματισμών τα οποία προσομοιάζουν άψογα τα μικρόψαρα που κυνηγάνε τα κοκκάλια. Από τα σχήματα οι πιο συνηθισμένες είναι τα μικρά shads, τα wormsfish tails και τα fish tails.
Οι αποχρώσεις του μπλε-γαλάζιου στη ράχη με λευκό στην κοιλιά δουλεύουν εξαιρετικά όταν τα κοκκάλια κυνηγούν κοπάδια με σαρδέλες ή μικρά κεφαλόπουλα ,και το λαδοπράσινο που μιμείται τις μικρές γόπες τις φρίσσες, και τα μπαλαδάκια, που αυτή την εποχή κατακλύζουν τα λιμάνια της χώρας μας. Ένας ακόμα χρωματισμός που μας εντυπωσίασε ειδικά την νύχτα κοντά στα φώτα των καραβιών ήταν οι σιλικόνες σε λευκό glow χρώμα, και σε διαφανείς αποχρώσεις με έμφαση αυτές που περιείχαν και διάφορους κόκκους χρυσόσκονης (glitters) στο εσωτερικό τους και προκαλούσαν έντονες αντανακλάσεις και ίριδες μέσα στο νερό.
Από την άλλη , σε θολά νερά και αλλαγές φωτισμού, δουλεύουν πολύ καλά τα fluo χρώματα, πράσινο, ροζ, μωβ, και κίτρινο. Χρήσιμες επίσης είναι και οι σιλικόνες οι οποίες διαθέτουν μυρωδιά, όπως άρωμα ψαριού, καλαμαριού, ή φερομόνες, και άλλες με χρώματα UV. Οι σιλικόνες που έχουν δουλέψει σωστά στα κοκκάλια είναι της τάξης των 1,5-2,5 ίντσών! Για να δουλέψετε σωστά όμως αυτά τα μικρά σιλικονάκια, θα χρειαστεί να εφοδιάσετε τον μικρό μηχανισμό σας με πετονιά τύπου ester, ένα υβριδικό υλικό, που βυθίζει πολύ πιο εύκολα από το νήμα την σιλικόνη μας, σε κατααστάσεις ρευμάτων και μεσαίων βαθών.
Τώρα όσον αφορά τις μολυβοκεφαλές που θα χρειαστούμε για να αρματώσουμε τις σιλικόνες μας,οι κλασικές μολυβοκεφαλές σε σχήμα σφαίρας είναι μια καλή επιλογή για τα σιλικόνες τύπου shad ή αλλιώς με τακούνι στο τελείωμα της ουράς τους, και σε αυτές με διχαλωτή ουρά στο τελείωμα τους. Η μολυβοκεφαλή αυτή μπορεί από μόνη της να μην δημιουργεί κάποια τόσο ιδιαίτερη πλεύση ,παρόλα αυτά δουλεύει άψογα σε σταθερή ανάκτηση ,ενώ αν το καλάμι μας είναι fast δράσης θα καταφέρει να δώσει αρκετά ικανοποιητικές κινήσεις στις σιλικόνες μας! Ο καλύτερος συνδυασμός είναι ένα καλάμι ajing 3-5 γρ max, με solid μύτη, το οποίο έχει την μέγιστη ευαισθησία για να δουλέψει σωστά πολύ μικρές σιλικόνες με μικρές μολυβοκεφαλές.
Από την άλλη αν διαπιστώσουμε ότι τα κοκκάλια τρώνε σε πιο επιθετικές πλεύσεις των τεχνητών μας θα στραφούμε περισσότερο σε σιλικόνες τύπου ψαριού με διχαλωτή ουρά, τις οποίες θα προσαρμόσουμε σε μολυβοκεφαλές με σχήμα κεφαλιού ψαριού, ή τις μυτερές. Ο σφηνοειδής και υδροδυναμικός τους σχεδιασμός επιτυγχάνει πολύ πιο νευρικές κινήσεις ,σαν ένα απότομο ζιγκ-ζαγκ (side to side), ή έντονα και κοφτά ανεβοκατεβάσματα της σιλικόνης μέσα στο νερό, πράγμα που πολλές φορές διεγείρει τα αδηφάγα κοκκάλια!
Η διαδικασία του ψαρέματος
Αρχικά ο ψαράς θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του στα στρατηγικά σημεία του τόπου που έχει διαλέξει για να ψαρέψει. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να εντοπίσει που βρίσκονται τα κοπάδια με τα μικρόψαρα. Σε παραλία αυτό είναι σχετικά δυσκολότερο αν δεν υπάρχουν επιφανειακά κυνήγια, τα οποία πρέπει να εντοπίσουμε εκτός και αν γνωρίζουμε βέβαια ότι το μέρος κρατάει ψάρια. Στα λιμάνια τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά, καθώς ο γόνος συγκεντρώνεται ή κοντά στους προβολείς του λιμανιού ,ή δίπλα στα φώτα των μεγάλων επιβατηγών καραβιών.
Εκεί είναι και τα κύρια σημεία που θα ψαρέψουμε τις βραδινές ώρες. Με το πρώτο φως της ημέρας τα ψάρια συνήθως μεταφέρονται λίγο πιο βαθιά ,αλλά βρίσκονται και στο πιο φρενήρη ρυθμό αναζήτησης τροφής για αυτό καλό είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Μόλις αντιληφθούμε παφλασμούς στην επιφάνεια της θάλασσας με τα μικρόψαρα να πετάγονται τρομαγμένα, σημαίνει ότι τα ψάρια είναι εκεί ,και τότε έχουμε την ευκαιρία να αναμετρηθούμε με ένα ωραίο κοκκάλι! Ίσως χρειαστεί να κάνουμε αρκετές εναλλαγές τεχνητών, έντονων χρωμάτων, και πλεύσεων μέχρι να δούμε σε τι τρώνε τα ψάρια, αλλά και εναλλαγές στα βάθη.
Αρκετές φορές παρατηρείται ενώ να βλέπουμε κυνήγια στην επιφάνεια τα ψάρια να τρώνε αρκετά πιο χαμηλά! Το χτύπημα του κοκκαλιού είναι απότομο και βίαιο και θα μεταφερθεί σαν ρεύμα στο Ajing καλάμι μας. Η σωστή προρύθμιση στα φρένα μας κρίνεται απαραίτητη καθώς τα πρώτα τραβήγματα του κοκκάλιου είναι βίαια και μεγάλης έντασης. Δείξτε υπομονή στην διάρκεια της μάχης και αφήστε το ψάρι να κουραστεί με σύμμαχό σας τον σωστό εξοπλισμό. Μπορεί βέβαια το παράμαλλο μας να μην κινδυνεύει από τα δόντια του, αλλά η στοματική του κοιλότητα είναι αρκετά ευαίσθητη οπότε απαιτεί προσοχή για τυχόν σχισίματα.
Το lrf είναι μία υποκατηγορία του spinning που στη χώρα μας κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς υποστηρικτές. Είναι μια τεχνική που στοχεύει ξεκάθαρα στην διασκέδαση και όχι τόσο στην σύλληψη του μεγάλου τρόπαιου. Αυτή την εμπειρία διασκέδασης μπορούν να μας χαρίσουν μόνο τα λεπτά εργαλεία!
Το κοκκάλι είναι ένα αρπακτικό που πραγματικά θα φέρει τον εξοπλισμό μας στα όριά του με τα φρένα του μηχανισμού μας να σφυρίζουν χαρίζοντας μας πλατιά χαμόγελα. Αξίζει πραγματικά να ασχοληθείτε με το ψάρεμά του! Εύχομαι απολαυστικά Ajing ψαρέματα ,και να μην ξεχνάτε ότι τα μικρά ψάρια αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία από εμάς για να ζήσουν!