Rock Fishing-LRF-HRF
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

to psarema tou loutsou me light rock fishing lrf hrf kai silikones carpmatchfishingΤο συναρπαστικό ψάρεμα του λούτσου με την τεχνική του Light Rock Fishing! (LRF)

Του Δημήτρη Παπαχρήστου και Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Παπαχρήστος, Δημήτρης Σφαλτός

Η άνοιξη πλέον έχει έρθει για τα καλά και οι καιρικές μεταβολές είναι εμφανείς. Οι ακτές και τα λιμάνια έχουν κατακλυστεί από τα κοπάδια του γόνου που με τη σειρά τους προσελκύουν τα μεγαλύτερα αρπακτικά στην αιγιαλίτιδα ζώνη για να τραφούν. Τα αρπακτικά ψάρια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων είναι πιο κινητικά και επιθετικά στα δολώματα μας, με πρωτεργάτες τους αδηφάγους λούτσους.

Η παροιμιώδης όμως καχυποψία τους σε πολυψαρεμένους τόπους, μας έχει κάνει να στραφούμε σε light rock τεχνικές, ειδικά για να παρουσιάσουμε μικρές σιλικόνες με φυσικό τρόπο. Εκεί είναι που τα πράγματα γίνονται εντελώς «οριακά», επικίνδυνα, αλλά και άκρως διασκεδαστικά!!!

 

Με λίγα λόγια σηματοδοτείται πλέον η έναρξη του ψαρέματος για τους λάτρεις του Light Rock Fishing (LRF). Αν και το light rock fishing είναι μια τεχνική που ασκείται όλο το χρόνο, εν τούτοις με τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά αρπακτικά, το ψάρεμα γίνεται πιο ενδιαφέρον. Σε αυτό το άρθρο θα εξειδικευτούμε στο ψάρεμα του λούσου με την τεχνική του Light Rock Fishing.

loutsos stoma silikoni grip light rock fishing lrf hrf carpmatchfishing

Η επιλογή αυτής της τεχνικής δεν έγινε καθόλου τυχαία, αλλά με γνώμονα και σκοπό να δώσει απαντήσεις και λύσεις στους ψαράδες που τελευταία βλέπουν τις αναμετρήσεις τους με το εν λόγω θήραμα να μειώνεται σημαντικά.
Είναι γεγονός πως ακόμα και στις μέρες μας ,που η γνώση γύρω από το spinning γενικά στην Ελλάδα έχει αποκτήσει ικανοποιητικές διαστάσεις, οι περισσότεροι ψαράδες έχουν συνδέσει το ψάρεμα του λούσου με σκληρά τεχνητά . Αυτή η τεχνική δεν είναι απαραίτητα λανθασμένη, αλλά στους πολυψαρεμένους τόπους μας, όπως τα μεγάλα λιμάνια κατά κύριο λόγο, τα σκληρά τεχνητά δεν αποδίδουν πια όσο θα θέλαμε.

loutsoi sto light rock fishing lrf silikones sfaltos dragon sonik rockchamp carpmatchfishing

Παρατηρούμε επίσης ότι τα ψάρια ακόμα και όταν τρώνε .τα σνομπάρουν επιδεκτικά! Αυτό πολύ απλά συμβαίνει επειδή έχουν συνηθίσει τόσο τα σχήματα όσο και τις πλεύσεις, ακόμη και πολύ καταξιωμένων σκληρών τεχνητών. Φανταστείτε τους λούτσους να κυνηγούνε κοπάδια από μικρές σαρδέλες, ή μικρούς μπαλάδες και γοπάκια, και εμείς να ψαρεύουμε με minnow 20 cm ή 15 cm...
Με το light rock fishing έχουμε τη δυνατότητα να χειριστούμε επιδέξια πολύ μικρά δολώματα. Από μικρά minnows και μικρά poppers, μέχρι τις γνωστές σε όλους πολύ αποδοτικές σιλικόνες, και να προσφέρουμε στα ψάρια ένα δόλωμα πραγματικά πανομοιότυπο με εκείνο που τρέφονται εκείνη την στιγμή στο φυσικό τους περιβάλλον. Το θέμα είναι ότι ο λούτσος είναι ένα ψάρι που φτάνει σε μεγάλα μεγέθη, και το να ψαρεύεις ένα ψάρι πάνω από 2 κιλά, ο εξοπλισμός σε όλα του τα στοιχεία που απαρτίζεται, φτάνει σε οριακά σημεία. Το θέμα με εμάς τους «καμμένους» με τα λεπτά εργαλεία (βλέπε match fishing ), είναι ότι μας αρέσουν οι προκλήσεις, μας αρέσει να φτάνουμε εξοπλισμούς στα άκρα, και να απολαμβάνουμε –ίσως μια άνιση-μάχη, που θα θυμόμαστε για πάντα!

loutsos lrf silikones light rock fishing rod carpmatchfishing

Εξοπλισμός LRF για λούτσους

Για το ψάρεμα μας θα χρειαστούμε ένα καλάμι για light rock fishing, αλλά όχι κατά ανάγκη τα πολύ μικρά (Ultra-Light/UL) σε c.w, που φτάνουν τα 5-7 γραμμάρια max. Υπάρχουν πολλά αξιόλογα καλαμιά στο εμπόριο και ίσως με προσεκτικό ψάξιμο βρείτε και κάποια πιο οικονομικά μοντέλα. Η δράση του πρέπει οπωσδήποτε να είναι fast, ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε σωστά τα τεχνητά μας, αλλά και να επιτυγχάνουμε δυνατά και αποτελεσματικά καρφώματα στα σκληρά σαγόνια του λούτσου.

lrf loutsos light rock fishing silikones spinning sfaltos carpmatchfishing

Θα αποφύγουμε καλάμια με regural/medium action, όπως συνήθως είναι τα καλάμια Mebaru/Mebaring, όπως αναγράφονται στα ιαπωνικά μοντέλα. Τα ποιοτικά καλάμια ajing (όχι φασόν...κινέζικα) στα μεγαλύτερα c.w της σειράς τους, και με fast action, μπορούν να ανταπεξέλθουν στα περισσότερα απαιτητικά ψαρέματα.

2 loutsoi lrf grips light rock fishing silikones carpmatchfishing 

Το θέμα είναι να διαλέξουμε ένα καλάμι που να φτάνει τα 10-12 γραμμάρια max, και να έχει –όσο είναι δυνατόν-περισσότερα αποθέματα δύναμης στο butt και σωστή/γρήγορη επαναφορά στο πρώτο στέλεχος του καλαμιού. Δεν πρέπει να «τερματίζει» το καλάμι την δράση του, το ψάρι να έχει λυγίσει όλο το blank, και ο λούτσος να κάνει ότι θέλει. Έχουμε δει πολλά καλάμια με αυτό το χαρακτηριστικό και δυστυχώς είναι ακατάλληλα για τα περισσότερα light rock ψαρέματα. Εάν πάντως κάποιος δεν θέλει να ρισκάρει τόσο πολύ, μπορεί να επιλέξει τα καλάμια του heavy rock fishing, τα οποία σαφώς έχουν περισσότερα αποθέματα δύναμης για τους μεγαλύτερους λούτσους.

loutsos pap lrf texnhto ima light rock fishing carpmatchfishing

Ο μηχανισμός μας από την άλλη πρέπει να είναι μέγεθος της τάξεως 2000-2500, ανάλογα βεβαία με το πόσο καλά ζυγίζει με το καλάμι μας , πράγμα που θα το αντιληφτούμε κρατώντας το σύνολο στα χέρια μας. Συνδυάστε το με νήμα από διάμετρο 0.6-0.8 pe που το θεωρώ και ιδανικό για να έχουμε μεγάλα περιθώρια δύναμης σε κάποιο μεγάλο ψάρι. Το παράμαλλο μας από 0.26-0.28 mm οπωσδήποτε flouorocarbon , το οποίο θα διπλαρώσουμε στους τελευταίους 5-10 πόντους το πολύ.

diplaroma paramalou lrf spinning carpmatchfishing

Πολλοί χρησιμοποιούν ένα πολύ μικρό κομμάτι σύρματος στο τέλος , πράγμα που πιστεύω ότι πρέπει να αποφεύγεται και δεν το συστήνω , γιατί ότι κερδίζουμε από την συνολική σωστή παρουσίαση του δολώματος μας μέσα στο νερό χάνεται, χαλώντας και την διακριτικότητα και την πλεύση του τεχνητού μας. Πολλές φορές όμως θα έχουμε και κοψίματα, όπως ακριβώς γίνεται χρησιμοποιώντας και μεγάλα σκληρά τεχνητά. Είναι καλύτερα όμως να κοπεί μια σιλικόνη, παρά ένα τεχνητό της τάξης των 25 ευρώ και άνω...

Ποτέ δεν θα ξέρουμε από πού θα χτυπήσει το ψάρι, πως θα δαγκώσει, κάτι που ισχύει σε όλα τα spinning ψαρέματα. Κάτι άλλο που βοηθάει , όπως έχουμε δει, είναι κάποιες παραμάνες τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες είναι πιο μακριές από τις άλλες, και οι λούτσοι συχνά δαγκώνουν σε αυτά τα σημεία, χωρίς να μπορούν να κόψουν τις σιλικόνες μας.

lrf silikoni loutsos paramana fuji carpmatchfishing

Τα τεχνητά του LRF για λούτσους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε σιλικόνη της αρέσκειας μας, δίνοντας όμως έμφαση στα μικρά μοντέλα που μιμούνται κάποιον γόνο. Ιδιαίτερη προτίμηση οι λούτσοι έχουν δείξει στους φυσικούς χρωματισμούς , κυρίως σε λαδοπράσινες αποχρώσεις με λευκή κοιλιά, αλλά και σε διάφανου χρώματος σιλικόνες.

silikones lrf loytsoi 2 lighr rock fishing sportex black arrow carpmatchfishing

Οι τελευταίες έχουν αποδώσει στις περιπτώσεις που τα ψάρια έτρωγαν με μεγάλη επιφύλαξη, και ειδικά αυτές με τα glitters που κάνουν αντανακλάσεις. Τα μικρά χελάκια είναι αναμφίβολα από τα μοντέλα που έκαναν την διαφορά, όταν οι λούτσοι κυνηγούσαν επιφυλακτικά τα άλλα τεχνητά μας και δεν χτυπούσαν σε τίποτα.

loutsos lrf hrf silikoni lancon delalande sonik rockchamp carpmatchfishing

Μολυβοκεφαλές σε σχήμα μπάλας ,είναι ότι πρέπει για τα χελάκια, αυτές με την διχαλωτή ουρά ψαριού, και τις μικρές shad σιλικόνες. Οι στρογγυλές μολυβοκεφαλές μας επιτρέπουν να προσαρμόσουμε εμείς την κίνηση στις σιλικόνες μας, αφού από μόνες τους δεν προσφέρουν καμία ειδική πλεύση.

loutsos silikoni round jighead light rock fishing lrf hrf carpmatchfishing

Για πιο περίτεχνες πλεύσεις, μολυβοκεφαλές σε σχήμα ψαριού θα δώσουν λύση συνδυασμένες κυρίως με σιλικόνες τύπου jerkbait ! Αυτές και οι μικρές μυτερές τύπου dart, μπορούν να κάνουν γρήγορες πλεύσεις, με απότομες κινήσεις δεξιά και αριστερά (darting action) , κάτι που αρέσει πολύ στους λούτσους. Καλές επίσης είναι και οι μολυβοκεφαλές τύπου football, οι οποίες δημιουργούν μια ήπια κυματοειδή κίνηση κατά την βύθιση και ανάκτηση της σιλικόνης.

loutsos chadsilikoni lrf light rock fishing hrf carpmatchfishing

Δοκιμάστε διαφορές πλεύσεις σε διαφορετικά βάθη μέχρι να εντοπίσετε που τρώνε τα ψάρια. Πολλές φόρες βλέπουμε δραστηριότητα στον αφρό, αλλά τα ψάρια τρώνε πιο χαμηλά! Μια ακόμα εξαιρετική τελική επιλογή είναι τα μικρά minnows ως 12 το πολύ εκατοστά , ενώ δώστε έμφαση στα μικρά vibration ,ειδικά αν είστε σε λιμάνι με αρκετό βάθος. 

lrf hrf ima loutsos light rock fishing carpmatchfishing

Το ψάρεμα του λούτσου με LRF

Πρώτη κίνηση του ψαρά είναι να εντοπίσει σε ποια σημεία του λιμανιού βρίσκεται ο γόνος... Διπλά σε καράβια η σε προβολείς είναι τα πιο συνήθη σημεία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όσο υπάρχει ακόμα φως όμως ο γόνος θα είναι πιο απομακρυσμένος από τον ντόκο. Τα κυνήγια των ψαριών και ο παφλασμός των μικρόψαρων στην επιφάνεια θα μας αποκαλύψουν την επιθετική δραστηριότητα. Το σούρουπο και το ξημέρωμα είναι αναμφίβολα οι καλύτερες ώρες ,καθώς κατά κανόνα τα ψάρια βρίσκονται σε εντονότερη φάση αναζήτησης τροφής.

light rock fishing lrf loutsoi me silikones carpmatchfishing

Δώστε βάση στο είδος των μικρόψαρων που κυκλοφορούν στην περιοχή σας και προσαρμόστε μια σιλικόνη που να ταιριάζει στα χρώματα και στο μήκος των ψαριών αυτών. Στόχος μας είναι να κάμψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την καχυποψία των λούσων και για αυτό δε θέλουμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη... Oι πλεύσεις που είχαν την μεγαλύτερη -στατιστικά πάντα-επιτυχία, ήταν οι γρήγορες με κοφτά μικρά twitch, για να επιτυγχάνεται η κίνηση darting όσο το δυνατόν περισσότερο. Ως γνωστόν, οι λούτσοι είναι ταχύτατα αρπακτικά και πολλές φορές όταν είναι πονηροί σνομπάρουν τις αργές πλεύσεις.

2 loutsoi chad silikoni light rock fishing lrf carpmatchfishing

Το χτύπημα τους είναι δυνατό και ακαριαίο. Τα πρώτα τραβήγματα είναι μεγάλης ισχύος, βουβά και με ένταση, καθώς ο λούτσος κουνάει πρώτα δεξιά και αριστερά το κεφάλι του, για να αφαιρέσει το τεχνητό από το στόμα του. Το θετικό είναι ότι με ένα καλάμι LRF ή HRF, η δράση του fast απορροφάει δραστικά τα πρώτα τραβήγματα και το ψάρι "σκάει" πιο γρήγορα. Και φρένα θα πάρει ( άλλωστε το LRF για τους λούτσους είναι περισσότερο διασκέδαση, καθώς όλα είναι οριακά...), και την δράση του καλαμιού θα τερματίσει πολλές φορές μέχρι να έρθει προς την ακτή. Ρυθμίστε καλά τα φρένα σας και δείξτε την απαιτούμενη υπομονή , μέχρι να κουραστεί το ψάρι και να αρχίσει να έρχεται προς την ακτή.

loutsos apoxiasma lrf hrf rock fishing silikones carpmatchfishing

Μεγάλη προσοχή λίγο πριν το απόχιασμα (εμείς ανοίγουμε λίγο τα φρένα περισσότερο ), γιατί ο λούτσος θα κρατήσει αρκετά αποθέματα δύναμης , θα χτυπηθεί πάνω στην επιφάνεια, θα ξανατινάξει το κεφάλι του πολλές φορές για να απαγγιστρωθεί την τελευταία στιγμή, θα κάνει μια βουτιά προς τα βαθιά ελπίζοντας να βρει κάποιο εμπόδιο που θα τον ελευθερώσει.

apoxiasma loutsou light rock fishing lrf carpmatchfishing

Εκεί κατά την γνώμη μου χάνονται πολλά ψάρια, κυρίως γιατί οι ψαράδες δεν είναι προετοιμασμένοι για το τι θα συμβεί. Με το LRF τα πράγματα είναι χειρότερα, γιατί τα λεπτά εργαλεία και η κοντινή απόσταση του ψαριού, δεν συγχωρεί λάθη. Εμείς τα ξέρουμε και για αυτό τα αναφέρουμε. 

lrf apoxi loutsos light rock fishing silikones carpmatchfishing

Επίλογος

Μπορεί να πρόκειται για ένα θήραμα που η συνήθεια θέλει να το ψαρεύουμε με βαρύτερα εργαλεία και πιο δυνατούς εξοπλισμούς εμείς όμως για άλλη μια φορά θα κάνουμε τη διαφορά... Αξίζει πραγματικά να το επιχειρήσετε γιατί πέραν από αποδοτικό είναι και άκρως διασκεδαστικό ! Μη ξεχνάτε πως στα ψιλά εργαλεία θα έχουμε και συλλήψεις από πολύ μικρούς λούτσους , αυτοί οι μικροί μαχητές πρέπει να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον!

catch and release loutsos lrf light rock fishing carpmatchfishing

Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και όμορφα rock ψαρέματα σε όλους!

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.