Casting οδοιπορικό:Ένα αποδοτικό χειμερινό ψάρεμα στην Ακράτα!
Του Σπύρου Σταυρόπουλου
Φωτογραφίες:Σπύρος Σταυρόπουλος
Με τα πρώτα κρύα του χειμώνα μαζί με δυο φίλους επιλέξαμε να κάνουμε μια κοντινή εξόρμηση στην Ακράτα, σε ένα ψαρευτικο σημείο που μου είχε εκμυστηρευτεί ένας ντόπιος, φημισμένο για την ποικιλία των ψαριών της περιοχής.
Μια εβδομάδα πριν το ψάρεμα μας εφοδιαστήκαμε με τα απαραίτητα, συζητήσαμε για την τεχνική του ψαρέματος, αλλά και ποια θα ήταν τα δολώματα που θα έπρεπε να έχουμε μαζί μας.
Και έτσι δώσαμε για την επόμενη εβδομάδα το ραντεβού λίγο έξω από την Κόρινθο, ώστε να πάμε μαζί προς τον προορισμό μας ,μιας και τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας θα ερχόντουσαν από την Τρίπολη.
Το ραντεβού
Σάββατο μεσημέρι, και μόλις είχα φτάσει στο σημείο που είχαμε δώσει το ραντεβού μας με τον Κώστα και τον Νίκο. Σε λίγη ώρα έφτασαν και τα παιδιά, και χωρίς να χάσουμε χρόνο ξεκινήσαμε με προορισμό την Ακράτα. Μια ώρα αργότερα φτάσαμε στην παραλία της Ακράτας όπου θα κάναμε το βραδινό μας ψάρεμα.
Η αρχή
Μόλις κατεβηκαμε από τα αυτοκίνητα κάναμε μια βόλτα στην παραλία ,για να δούμε όσο ήταν μέρα τον βυθό της, ώστε να βρούμε τα σημάδια που μου είχε υποδείξει ο φίλος για την παραλία αυτή. Κόντευε να σουρουπώσει και ξεκινήσαμε τις ετοιμασίες των καλαμιών και το στήσιμο των βάσεων μας.
Ο ήλιος άρχισε να χάνεται πίσω από τις κορυφογραμμές των βουνών και είχε έρθει η ώρα να κάνουμε τις βολές μας, ίσως για πολλούς την καλύτερη ώρα του ψαρέματος.
Τα πρώτα σημάδια
Περίπου μια ώρα μετά ηρθαν οι δυο πρώτες τσιμπιές, δυο μικροί σαργοί χτυπήσαν σε αμερικάνο, αλλά λόγω ότι το μέγεθος τους ήταν μικρό ,τα ξαγκιστρώσαμε προσεχτικά και τα επιστρέψαμε στην θάλασσα.
Με την ευκαιρία των σαργών αυτών κάναμε και μια αλλαγή δολωμάτων σε όλα μας τα καλάμια, για να τα φρεσκάρουμε περιμένοντας την συνέχεια.
Το επόμενο τρίωρο
Ξαφνικά η απόλυτη σιγή έσπασε, όταν ο οπτικός ειδοποιητης σε ένα από τα καλάμια του Κώστα εκτινάχθηκε στα δακτυλίδια και έπεσε στα βότσαλα. Με ένα απότομο κάρφωμα , ο Κώστας άρχισε να μαζεύει το καλάμι του, ενώ από τα κεφάλια που ένιωθε μας έκανε νόημα ότι έφερνε κάποιο αξιόλογο ψάρι. Είχε δίκιο γιατί λίγο αργότερα ένα μεγάλο μελανούρι βρήκε από το νερό και τα πρώτα χαμογέλα ηρθαν στα χείλη μας.
Η συνέχεια ήταν ανάλογη. Ο Νίκος είδε τον οπτικό του να ανεβαίνει λίγο , πήγε προς το καλάμι του κοιτάζοντας την μύτη του ,για να δει εάν το ψάρι που είχε πάει πάνω στο δόλωμα είχε πιαστεί ή όχι.
Μόλις είδε την μύτη του καλαμιού του να τρεμοπαίζει τότε πήρε το καλάμι στα χέρια του και με ένα γρήγορο κάρφωμα άρχιζε να φέρνει το ψάρι προς τα έξω. Λίγο μετά είδαμε ότι το ψάρι ήταν μουρμούρα.
Την ώρα που ήμασταν μαζεμένοι κοντά στον Νίκο ακούσαμε ένα ξαφνικό χτύπημα κοντά στα καλάμια. Ήταν ο ήχος από το κάρφωμα του οπτικού ειδοποιητή μας, που μας έκανε να γυρίσουμε να δούμε τι είχε συμβεί. Τρέχοντας, ο Κώστας πήγε στο καλάμι του γιατί η μύτη του καλαμιού του ήδη είχε λυγίσει.
Καρφώνει και αρχίζει σιγά σιγά να μαζεύει, το ψάρι έκανε δυνατά κεφάλια και ο Κώστας μας είπε ότι το ψάρι δεν ήταν μελανούρι ,αλλά του φαινόταν σαν σηκιός.
Τελικά λίγο αργότερα το ψάρι έκανε την εμφάνιση του στην επιφάνεια της θάλασσας κάνοντας τα τελευταία χτυπήματα πάνω στα απαλά κύματα. Αντικρίσαμε ένα ωραίο σηκιο να έρχεται προς την παραλία, και κάναμε την ψαριά μας πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα. Μέχρι στιγμής όλα πήγαιναν πολύ καλά σε αυτόν τον νέο ψαρότοπο και ελπίζαμε να συνεχιστεί η καλή ψαρευτική βραδιά.
Σχεδόν ταυτόχρονα σηκώθηκαν οι οπτικοί ειδοποιητές σε δυο καλάμια και ο Κώστας και εγώ τρέξαμε προς τα καλάμια μας και αρχίσαμε να μαζεύουμε γρήγορα. Σε λίγο έκαναν την εμφάνιση τους δυο μελανούρια και τα βάλαμε γρήγορα στο ψυγείο, ώστε να ξανά δολώσουμε.
Φαινόταν ήδη ότι τα ψάρια έτρωγαν με όρεξη. Αφού ξαναδολώσαμε, κάναμε τις βολές μας προσεχτικά για να πετύχουμε όσο αυτό είναι δυνατό, περίπου στην ίδια απόσταση μήπως τα μελανούρια ήταν εκεί. Σε ένα διπλανό καλάμι του Κώστα , ο ειδοποιητης έκανε μερικές παράξενες κινήσεις που υποδήλωναν ότι αυτό που είχε πιαστεί δεν ήταν κάποιο ψάρι.. Ο Κώστας έπιασε το καλάμι και άρχισε να φέρνει, στα πρώτα μέτρα μας κάνει νόημα ότι μάλλον κάποιο χταπόδι πρέπει να είχε πιαστεί. Όντως, σε λίγο ένα μικρό χταπόδι έκανε την εμφάνιση του στην παραλία. Το μέγεθος του όμως ήταν τέτοιο που κανένας δεν σκέφτηκε να το κρατήσουμε, ο Κώστας του έβγαλε το αγκίστρι και το επέστρεψε στην θάλασσα.
Η συνέχεια και το τέλος του ψαρέματος
Είχε περάσει σχεδόν μια ώρα από την στιγμή που είχε βγει το χταπόδι και τα καλάμια μας ήταν ακίνητα. Καταλάβαμε ότι μάλλον τα ψάρια έκαναν ένα διάλειμμα και πιστεύαμε ότι θα έτρωγαν και πάλι ίσως προς το ξημέρωμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχαμε τα καλάμια μας, και αλλάζαμε με νέα φρέσκα δολώματα μήπως δελεάσουμε τα ψάρια. Αλλά δυστυχώς τίποτα απολύτως, το πήραμε απόφαση ότι τα ψάρια θα έτρωγαν μετά τις τέσσερις το πρωί. Η ώρα περνούσε και λίγο μετά τις τέσσερις και μισή ο ειδοποιητης σε ένα από τα καλάμια του Νίκου σηκώθηκε ξαφνικά και απότομα. Με γρήγορες κινήσεις έφτασε στο καλάμι του και άρχισε να μαζεύει, σε λίγο ένα ακόμα μελανούρι ηρθε στη παραλία.
Λίγο αργότερα ένας σαργός είχε πιαστεί σε ένα από τα καλάμια μου χωρίς να κουνήσει καθόλου τον οπτικό, αλλά είχα προσέξει από πριν ότι είχε κάνει κοιλιά η πετονιά. Μετά από αυτό σιγά σιγά άρχισε να ξημερώνει και οι τσιμπιές έγιναν πιο έντονες, αλλά τα ψάρια που έπεφταν πάνω στα δολώματα μας ήταν πολύ μικρά.
Τα τελευταία μας έκαναν να σταματήσουμε το ψάρεμα λίγο πριν βγει ο ήλιος ,γιατί τα μικρά σαργουδακια που πιανόντουσαν κατέβαζαν το αγκίστρι αρκετά μέσα στο στόμα τους και ήταν δύσκολο να τα ξαγκιστρώσουμε χωρίς να τα τραυματίσουμε.
Φάκελος δολώματα!
Όταν πηγαίνεις σε ένα ψαρότοπο που δεν τον ξέρεις ,είναι αναγκαίο να προμηθευτείς με πολλά και διαφορετικά δολώματα για να έχεις επιτυχία. Έτσι λοιπόν εμείς είχαμε εφοδιαστεί με φαραώ, με αμερικάνο και ακροβάτη, μάνες και μονοδόλια και με μαύρο.
Αυτά που δούλεψαν καλύτερα είναι το φαραώ και ο αμερικάνος, ενώ με μεγάλη μου έκπληξη δούλεψε πολύ καλά και το μαύρο. Όσο αφορά τα υπόλοιπα δεν δούλεψαν σχεδόν καθόλου σε αυτόν τον ψαρότοπο, αλλά παραμένουν πολύ αξιόλογα δολώματα για άλλα ψαρευτικά σημεία.
Οι τελικές εντυπώσεις
Μετά το τέλος του ψαρέματος κάναμε κάποιες συζητήσεις για τον ψαρότοπο αυτό και λέγαμε διάφορες ιδέες πως θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε τα μυστικά του ,ώστε να έρθουμε πάλι εδώ κάποια άλλη στιγμή. Λόγω της μορφολογίας του βυθού, ο οποίος ήταν διάσπαρτες πέτρες και φυκιάδες, πάρα πολύ χρήσιμα φάνηκαν για ακόμη μια φορά τα εξαρτήματα float, τα οποία ανασήκωναν το δόλωμα από τον βυθό και το έκαναν ορατό στα ψάρια.
Τα float , όπως έχουμε ξαναγράψει κυκλοφορούν σε πολλά σχέδια, χρώματα, και μπορούν να κάνουν την διαφορά. Στο ψάρεμα που κάναμε είδαμε αυξημένη αποτελεσματικότητα στα κόκκινα και στα κίτρινα χρώματα των float.
Μετά από ένα σπάσιμο καιρού θα ήθελα να ξαναεπισκεφτώ αυτή την παραλία, και να κάνουμε ένα καλύτερο ψάρεμα, που οι σαργοί θα είναι μεγαλύτεροι . Φεύγοντας από την παραλία της Ακράτας μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις για μελλοντικά ψαρέματα, ελπίζοντας να πετύχουμε τον ιδανικό καιρό για αυτή την παραλία.