Οδοιπορικά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

smokovo-carp-fishing.jpg

ΨΑΡΕΜΑ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Νεοαφιχθείσα λίμνη στα ψαρευτικά δρώμενα της χώρας μας, η τεχνητή λίμνη του Σμοκόβου αποτελεί ένα νέο προορισμό για τους απανταχού ψαράδες του κυπρίνου.

Με το όλο σκηνικό να θυμίζει έντονα την γειτονική λίμνη Πλαστήρα, η λίμνη του Σμοκόβου θέτει νέους ορίζοντες και ωθεί σε έντονους πειραματισμούς στο ψάρεμα των γλυκών νερών.

 

 

Το ομώνυμο φράγμα του Σμοκόβου κατασκευάστηκε το 2002, σημείο που περνούσε ένα ακόμη ποτάμι ,που διέσχιζε τον θεσσαλικό κάμπο. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε κάλυψε τα μέρη ανάμεσα από τα βουνά και σιγά-σιγά απέκτησε μια μεγάλη έκταση με ελλειψοειδές σχήμα.

Τα εδάφη που πλημμύρισαν ήταν κυρίως χωράφια και κατηφορικοί λόφοι, ενώ στο κέντρο της λίμνης περνούσε και ένας παλιός δρόμος. Η λίμνη του Σμοκόβου πήρε το όνομά της από το φράγμα της περιοχής και εμπλουτίστηκε με κυπρίνους τα 4 τελευταία χρόνια.

smokovo pod

Τα ψάρια που φιλοξενούσε μέχρι τότε η λίμνη ήταν κυρίως 4-5 είδη αφρόψαρων, ψάρια που είδη κατοικούσαν στο ποτάμι. Αν και δεν αποκλείεται η ύπαρξη κυπρίνων στο αρχικό ποτάμι, ο μεγάλος τους αριθμός προέκυψε κυρίως από τους εμπλουτισμούς από τα κυπρινοτροφεία της Άρτας και των Ιωαννίνων.

Εδώ και λίγα χρόνια ξεκίνησε και η έναρξη της ερασιτεχνικής αλιείας στην λίμνη, καθώς είχε επιβληθεί απαγόρευση ψαρέματος για 2 χρόνια, μέχρι να μεγαλώσουν τα ψάρια. Για λόγους που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση , οι κυπρίνοι έφτασαν σε μεγάλα μεγέθη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μεγέθη που αγγίζουν τα 10 κιλά.

smokovo arxontis

Η λίμνη του Σμόκοβου είναι πλούσια σε τροφή, έχει πάρα πολλά έντομα, όπως κρεμμυδοφάγους που βγαίνουν συνεχώς από το πλημμυρισμένο έδαφος, και πολλά υδρόβια φυτά. Επιπλέον επειδή το νερό ανεβαίνει συνέχεια, καλύπτονται πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις πολύ γρήγορα, και τα ψάρια τρέφονται συνέχεια με φυτικές ύλες , κυρίως στις πρώτες αποχές της λίμνης.

Η εξόρμηση που έλαβε χώρα στις αρχές της άνοιξης , ήταν απρόσμενη και ομολογώ αναπάντεχα ευχάριστη. Μετά από πρόσκληση του καλού μου φίλου και συνεργάτη Κώστα Αρχοντή, ξεκίνησα ένα ταξίδι από την πόλη της Άρτας, περνώντας όλα τα βουνά και τον ποταμό Αχελώο, μέχρι το βουνό Τύμπανο της ορεινής Καρδίτσας. Φτάνοντας στο Μουζάκι κατηφόρισα προς τον κάμπο, θέλοντας να φτάσω στην λίμνη του Σμοκόβου.

Εκεί με περίμεναν οι φίλοι Κώστας και Ηλίας, γιατί η πρόσβαση δυστυχώς γίνεται μόνο και αυτοκίνητο 4X4. Η λάσπη που έχει η λίμνη και το μαλακό κοκκινόχωμα, κάνουν προβληματική την πρόσβαση για τα κοινά ι.χ αυτοκίνητα. Τα παιδιά είχαν κατασκηνώσει στην λίμνη, πλήρως οργανωμένοι όπως συνηθίζουν οι εξειδικευμένοι Καρδιτσιώτες ψαράδες.

smokovo rod pod

Οι σκηνές Bivvy, τα κρεβάτια carp , οι υπνόσακοι, οι ετοιμοπόλεμες ψησταριές, οι βάσεις rod-pod, οι ασύρματοι βομβητές, τα δίσπαστα καλάμια, οι μηχανισμοί με τα διπλά φρένα, τα εξειδικευμένα εξαρτήματα για αρματωσιές και τα πολυάριθμα δολώματα από σπόρους μέχρι boilies, ήταν για μια ακόμη φορά παρόντα.

Τα παιδιά ψάρευαν από το απόγευμα της παρασκευής, μιας βροχερής ημέρας με λίγες ελπίδες ηλιοφάνειας από την επόμενη, όπως προμήνυε το δελτίο καιρού. Η τακτική μας ήταν να μαλαγρώσουμε τους κυπρίνους κυρίως με μίγματα σπόρων, ειδικά spod μίγματα, και να παρουσιάσουμε ένα hair-rig με δόλωμα βρασμένους σπόρους και boilies.

smokovo sfentona

Τα μίγματα αποτελούταν από βρασμένο καλαμπόκι, σιτάρι, σπόρους νίζερ , tiger nuts, και pellets. Άλλο ένα spod μίγμα που δοκιμάσαμε ήταν βασισμένο σε βρασμένο καλαμπόκι, σιτάρι και λάδι από κανναβούρι (hemp oil).

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

Όλοι οι σπόροι για να ετοιμαστούν κατάλληλα για ψάρεμα χρειάζονται μούλιασμα σε νερό τουλάχιστον για 24 ώρες. Σε αυτό το σημείο οι σπόροι απορροφούνε νερό, μαλακώνουν και αποβάλλουν μεγάλο μέρος των τοξινών τους.

Στην συνέχεια βράζονται για μισή ώρα με το υγρό τους και αποθηκεύονται σε ερμητικά κλειστό αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες, για να πραγματοποιηθεί η αλκοολική ζύμωση. Η μυρωδιά της αιθυλικής αλκοόλης και το πυκνό διάλυμα εμβάπτισης αλλάζει το ph του νερού , δίνοντας το χημικό και οσφρητικό ίχνος στους κυπρίνους να αναζητήσουν την τροφή τους.

Επειδή όμως ο κάθε σπόρος έχει διαφορετικό χρόνο μουλιάσματος και ειδικά βρασμού, σπόροι με διαφορετικούς χρόνους θα πρέπει να τοποθετούνται και να παρασκευάζονται ξεχωριστά πριν τοποθετηθούν στο ίδιο μίγμα.

smokovo pva stick

Εκτός από τα spod μίγματα, που θα χρησίμευαν για την προσέλκυση των ψαριών, είχαμε στην διάθεσή μας και stick μίγματα. Τα τελευταία είναι ειδικές μαλάγρες που τοποθετούνται σε σωλήνα pva για να φτιάξουμε τα χαρακτηριστικά «sticks», που τοποθετούνται στο παράμαλλο για απευθείας μαλάγρωμα. Για το ψάρεμά μας διαλέξαμε ένα μίγμα από 2 μαλάγρες, μία με άλευρο από σπασμένα tiger nuts και μια δεύτερη από επιπλέοντα και βυθιζόμενα pellets σε μίγμα από σπασμένους σπόρους.

Μετά την μίξη των δύο μαλάγρων στο ειδικό bait bucket προσθέσαμε λίγο καλαμπόκι και ανακατέψαμε καλά για να απορροφηθεί το νερό και να μην λιώσει ο σωλήνας pva. Τα «sticks» της μαλάγρας τοποθετηθήκαν στα παράμαλλα επικάλυψης από pvc και αμέσως έγιναν οι πρώτες βολές. Σε μερικά σημεία όπου βρήκαμε κάποια περάσματα, επιστρατεύτηκαν φελλοί μαρκαρίσματος ( marker floats), το βάθος βρέθηκε από 6-8 μέτρα, και με τον marker σαν σημάδι ρίξαμε 5-6 φορές το spod μίγμα.

corn rig

Για αυτό τον σκοπό χρησιμοποιήσαμε ένα spod καλάμι με 4,5 λίμπρες test curve, ειδικό για τις ρίξεις με spod πυραυλάκια ή το spomb rocket (ειδική σε σχεδιασμό ρουκέτα που ανοίγει στο κάτω μέρος της μόλις ακουμπήσει στο νερό).

H πρώτη ημέρα ήταν φτωχή σε ψαρευτικά αποτελέσματα. Περιμέναμε όμως την επόμενη, που όπως είχαμε δει από τον καιρό, θα ήταν ηλιόλουστη και δεν θα έβρεχε. Από το πρωί βλέπαμε τα ψάρια να έχουν μια μικρή κινητικότητα, με πηδήματα πάνω από το νερό και έντονα τινάγματα.

Ο πρώτος κυπρίνος χτύπησε στα καλάμια του Ηλία, είχε βάρος στα 3 κιλά και πιάστηκε σε boilies με καλαμπόκι στην θέση του στόπερ. Το ψάρι αυτό μας γέμισε με ικανοποίηση και μας προδιέθεσε ευχάριστα για την συνέχεια του ψαρέματος.

smokovo arxontis carp

Ακόμη ένας κυπρίνος στα 4 κιλά χτύπησε στα καλάμια του Κώστα, ο οποίος τσίμπησε σε σκέτο καλαμπόκι. Σε κάθε ρίξη που πραγματοποιούσαμε μαλαγρώναμε με 2-3 spods τα σημεία που ψάρευαν τα καλάμια, ενώ στα βαρίδια βάζαμε ζύμη από boilies ή την μαλάγρα των stick mixes. Κατά κάποιον τρόπο ψαρεύαμε με ένα στυλ method fishing, που έδειχνε ότι είχε αποτελέσματα.

Την δεύτερη μέρα βγήκαν οι ψησταριές, και τα κοψίδια και τα πρασολουκάνικα πήραν φωτιά! Η παρέα μεγάλωσε , προστέθηκαν και άλλοι ψαράδες σε όλη τη λίμνη , ενώ το ψάρεμα και το μαλάγρωμα συνεχίστηκε με σταθερούς ρυθμούς για την προσέλκυση των ψαριών.

Κατά την διάρκεια της ημέρας δύο ψάρια τσίμπησαν , αλλά μπλέχτηκαν σε σκαλώματα, και βγήκε ακόμη ένας κυπρίνος στα 4 κιλά. Ένα άλλο σημείο που χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή ήταν ότι το νερό της λίμνης ανέβαινε συνεχώς, και μέχρι τότε είχαμε αναγκαστεί να μετακινήσουμε τις σκηνές μας 4 φορές προς τα πάνω! Φανταστείτε όλοι σας την ευχάριστη έκπληξη να ξυπνάς το πρωί και μόλις ανοίγεις την πόρτα από το bivvy, να βλέπεις ότι είσαι καλυμμένος από νερό( πάλι καλά που είχαμε και μπότες)!

smokovo carpfishing night

Την τρίτη πια ημέρα του ψαρέματος, Κυριακή, ρίξαμε και τα τελευταία spod mixes, που σε συνολικό βάρος αυτές τις 3 ημέρες, δεν ξεπέρασαν τα 5 κιλά, όλη η παρέα. Το στοχευμένο μαλάγρωμα-και όχι το μπάζωμα με ότι να 'ναι τροφές και 20άκιλα boilies-είχε φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, εάν σκεφτεί κανείς ότι το νερό είχε 11 βαθμούς θερμοκρασία, ήταν αρχή της άνοιξης, και τα ψάρια ακόμη δεν είχαν αρχίσει να τρώνε καλά

. Ο αρματωσιές που χρησιμοποιήσαμε ήταν σταθερές με inline μολύβια και μερικές shocker rigs με απελευθερωτή μολυβιού και νήμα leadcore. Tα παράμαλλα μας ήταν στα 10-15 εκατοστά , και αποτελούνταν από 25 λίμπρες νήματα επικάλυψης, με αποκαλυπτόμενο νήμα 2 εκατοστά μετά το Teflon no 6 αγκίστρι, τύπου curv shank. Τα μολύβια μας ήταν πλαστικοποιημένα παραλλαγής σε μεγέθη από 75-90 γρ.

smokovo mad eksartimata

Στο τελείωμα του ψαρέματος βγήκε το μεγαλύτερο ψάρι, ένας κυπρίνος στα 5,2 κιλά, που χτύπησε στα καλάμια του Κώστα, αλλά το τράβηξα έξω εγώ επειδή ήμουν ο μόνος που είχε φορεμένες μπότες!

¨Όταν πια ζητούσα συγνώμη στον Κώστα που τράβηξα τον κυπρίνο, αυτός μου απάντησε ότι ήταν περισσότερη η χαρά του που έβγαλα εγώ το ψάρι, παρά αν το έβγαζε αυτός. Στιγμές πραγματικής ψαρευτικής άμιλλας, που ξεχωρίζουν αυτούς που χαίρονται το χόμπι τους, μακριά από ίντριγκες, ανόητους συναγωνισμούς και ζήλιες, άτομα που χαίρεσαι να ψαρεύεις για πάντα μαζί τους!

smokovo rod fight

Σε γενικές γραμμές ήταν ένα ξεχωριστό ψάρεμα, με διαφορετικές εμπειρίες, που κάνουν ξεχωριστή την ενασχόληση με το carpfishing στα γλυκά νερά. Όλα τα ψάρια απελευθερώθηκαν μετά το τέλος του ψαρέματος, σύμφωνα με όλες τις αρχές του catch and release. Χάρηκα πολύ που ξαναείδα τους φίλους μου και ζήσαμε ξανά πρωτόγνωρες στιγμές ψαρέματος και χαλάρωσης στην πραγματική φύση.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ...!

Όλα καλά μέχρι τώρα, ο προβληματισμός μου για αυτό τον «νέο τόπο», την λίμνη τον Σμοκόβου ξεκινά σαν κατακλείδα. Θα καταφέρει ο νέος αυτός τόπος να κρατηθεί στα ίσια του ή θα γίνει ένα νέο μακελειό σαν την λίμνη των πηγών του Αωού? Θα παραμείνει το τοπίο καθαρό ή θα γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος από ψαράδες που δεν σέβονται ούτε τον εαυτό τους?

smokovo 3 fish

Θα μείνει κανένα ψάρι μέσα στην λίμνη ή θα ξαναγίνει το πλιάτσικο με τους κυπρίνους του Αωού να πωλούνται κοψοχρονιάς σε λαϊκές και στο εξωτερικό από τους γνωστούς-άγνωστους έλληνες και ξένους σούπερ-κυπρινοψαράδες?

Θα γίνει το catch and release θεσμός για να κρατηθεί σταθερός ο πληθυσμός των ψαριών και να ψαρεύουμε με αξιώσεις για πολλά χρόνια? Θα αποτραπεί το ψάρεμα με παράνομα μέσα, όπως δίχτυα, πεζόβολα, δυναμίτες και 500 καλάμια?

Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα μάλλον είναι ρητορικές. Αυτό που ξέρω από πολλές συζητήσεις είναι ότι η νοοτροπία του «Έλληνα-ψαρά» δεν αλλάζει εύκολα. Οι Καρδιτσιώτες πάντως ψαράδες, με την βοήθεια του συλλόγου τους , είναι διατεθειμένοι –με κάθε νόμιμο τρόπο-να διαφυλάξουν την λίμνη του Σμοκόβου, από όλες αυτές τις συμπεριφορές που μας έχουν πληγώσει τόσα χρόνια! Μάλλον για το πω καλύτερα είναι πιο «αγριεμένοι», προκειμένου να προστατέψουν την λίμνη τους!

Ήδη κάποια πρώτα συμβάντα με πεζόβολα, παράνομο ψάρεμα μέσα στην απαγόρευση, κράτημα ψαριών, διευθετήθηκαν ...ανάλογα! Πάντως ειλικρινά αξίζει να διαφυλαχθεί αυτή η νέα λίμνη πάσα θυσία, γιατί αποτελεί από τους λίγους αξιόλογους ψαρότοπους της χώρας μας.

smokovo sfaltos

Να είστε όλοι καλά , και παρακαλώ να προβληματιστείτε πάρα πολύ με όλα τα παραπάνω...

www.carp-matchfishing.gr

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.