Match fishing/Bolognese
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

WINTER-SARGOS-CARP-MATCHFISHING-GRΟΙ ΣΑΡΓΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ MATCH WAGGLER FISHING ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Δημοσθένης Βελισσάρης

Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά στο ψάρεμα, και η match waggler τεχνική τον χειμώνα έρχεται να δώσει λύσεις σε πολλά αντικειμενικά προβλήματα που βασανίζουν τον παράκτιο ψαρά.

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κρύας σεζόν, το ιδιότροπο κλειδοστόμιασμα των ψαριών και το γυάλωμά τους με συγκεκριμένες συνθήκες , που συνεπάγεται επιφυλακτικότητα, πονηριά και μίζερες τσιμπιές.

 

 

 

ΑΒΑΝΤΑΖ, ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ...ΚΑΙΡΟΣ

Η match waggler τεχνική με την χρήση φελλού έχει τα εξής προτερήματα , την αφάνεια των εργαλείων ,όσον αφορά την μάνα, το παράμαλο, και τον φελλό, την βέλτιστη παρουσίαση του δολώματος, την χαρά της μάχης με όσο κινητικότητα έχει απομείνει στα ψάρια λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του νερού, και ίσως είναι η τεχνική που μπορεί να δουλέψει εκεί που οι άλλες έχουν αποτύχει.

match rods

Η θάλασσα αρχίζει να αποκτά τις χαμηλότερες τιμές θερμοκρασίας,και περιορίζει την κινητικότητα και τον ρυθμό ανεύρεσης τροφής στα σπαριδή. Για καλύτερες και σταθερότερες συνθήκες θερμοκρασίας, τα ψάρια μετακινούνται σε πιο ρηχές ζώνες, όπου το σπάσιμο ενός καιρού θα αποφέρει περισσότερη τροφή σε ειδικές περιπτώσεις.

Σε αντίθεση με την πεποίθηση των περισσοτέρων ψαράδων ότι τα ψάρια τον χειμώνα πηγαίνουν στα μακρινά βαθιά, θα παρατηρήσουμε ότι τα μεγαλύτερα μεγέθη στην πλειοψηφία ρηχαίνουν και μαζεύονται σε βαθιά σχετικά νερά. Εκεί με καιρό και κατάλληλες καιρικές συνθήκες μπορούν να συναθροιστούν σε μεγάλα κοπάδια και να μετακινούνται προς την ανεύρεση της τροφής τους.

Ο ΧΑΡΑΚΩΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ!

Ο ψαράς έχει σαν στόχο να χρησιμοποιήσει με σύνεση και προγραμματισμό τις σωστές τεχνικές για να προσελκύσει τα ψάρια της παράκτιας ζώνης και να αλιεύσει τα μεγαλύτερα είδη. Την συγκεκριμένη εποχή ένα από τα πιο δημοφιλή θηράματα είναι ο σαργός. Δύσκολος και ιδιότροπος , μαχητικός και παρορμητικός, ο σαργός τον χειμώνα είναι από τα ψάρια που κοσμούν τις ακτές μας, ειδικά τόπους με βράχια , τρύπες και κατρακύλια και νερά με βάθος από 3 οργιές και πάνω.

sargoi match

Κυρίως αλιεύεται κατά την διάρκεια της νύχτας , σημείο της ημέρας που χάνει μέρος της παροιμειώδους πονηριάς του και τσιμπά πιο απρόσεκτα στα δολώματά μας. Δεν αποκλείεται να τον συναντήσουμε και κατά την διάρκεια της ημέρας σε πιο απομονωμένα μέρη, εφόσον δεν μας κάνουν επιδρομή τα περκόχανα και οι γύλοι!

ΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΟΥΜΕ?

Τον μεγάλο χαρακωτό θα τον αναζητήσουμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να έχουμε την τύχη να αναμετρηθούμε μαζί του. Μέρες με φεγγάρι από τα ¾ μέχρι και 2-3 μέρες μετά την πανσέληνο , καιρός από 2-3 μποφόρ και λίγο παραπάνω, έντονη ρεστία, κύμα που να σπάει μπροστά μας, όπως και ο άνεμος να είναι μπροστά μας.

sargos

Είναι οι ιδανικότερες συνθήκες που καλούνε τους μεγαλύτερους σαργούς να τραφούνε στις πρώτες αποχές της ακτής. Το κύμα ξεκολλάει φαγώσιμα υλικά και δημιουργεί το κατάλληλο σπάσιμο του ρεύματος για να έχουμε το καλύτερο δυνατό μαλάγρωμα. Ο σαργός είναι ένα ψάρι που αρέσκεται να βρίσκει την τροφή του ανάποδα στα ρεύματα και βοηθά τα μέγιστα το άριστα υδροδυναμικό πλατύ του σχήμα.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ...ΠΑΤΟ!

Το ψάξιμο του βραχότοπου απαιτεί να βρούμε το βαθύτερο σημείο της πρώτης αποχής και το κρίσιμο σημείο της εξισορρόπησης των επιφανειακών και υπογείων ρευμάτων. Καταρχήν δεν θέλουμε να παρασύρουμε την μαλάγρα μας εκτός ψαρότοπου γιατί υπάρχει ο μέγιστος κίνδυνος να μεταφέρουμε τα ψάρια σε βαθύτερα στρώματα και εμείς να νομίζουμε ότι δεν τρώει τίποτα!

Επειδή τον χειμώνα η μειωμένη θερμοκρασία κρατάει σε χαμηλούς ρυθμούς τον μεταβολισμό του σαργού, δεν είναι φρόνιμο να ξεκινήσουμε ένα υπερτροφικό μαλάγρωμα. Παίρνοντας βέβαια τα σημάδια του τόπου, καλό θα είναι να βλέπουμε τις αντιδράσεις των σαργών με το μαλάγρωμα και στην συνέχεια να αποφασίσουμε εαν θα χειριστούμε περισσότερη τροφή.

ΜΑΛΑΓΡΑ VS ΠΡΟΝΥΜΦΗΣ

Μία μπάλα μαλάγρας σε πλατύ σχήμα εαν ψαρεύουμε σε κυρτή αποχή , ή σε μορφή μπάλας εαν ψαρεύουμε σε ομαλό ευθύ βυθό, είναι τον χειμώνα αρκετή για να ξεκινήσουμε. Συμπληρώνουμε με σκέτες προνύμφες από πάνω, έχοντας από πριν ελέγξει την κατεύθυνση των ρευμάτων και του αέρα για να μην διασκορπιστούν σε λάθος περιοχή.

maggots-bigattiniΟι σκέτες προνύμφες έχει παρατηρηθεί ότι ειδικά σε μέρη με βράχια και σχεδόν ανεξάρτητα από την εποχή που διανύουμε , μπορεί να προσκαλέσει τα μεγαλύτερα ψάρια. Αντίθετα η χρήση υπερβολικής μαλάγρας μπορεί να καταστρέψει μία ψαρευτική match εξόρμηση μαζεύοντας όλα τα πιτσιρίκια και αυτά με την σειρά τους δεν πρόκειται να αφήσουν να φάει κάποιο άλλο μεγαλύτερο ψάρι.

ΜΑΛΑΓΡΩΝΕ, ΔΙΑΙΡΕΕ ..ΚΑΙ ΣΠΕΙΡΕ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟ!

Ο χειμώνας έχει έντονο συναγωνισμό για την εύρεση τροφής και σκοπός μας είναι με ένα μεθοδικό και αποτελεσματικό μαλάγρωμα να δημιουργήσουμε εμείς και να χειριστούμε κατάλληλα αυτόν τον συναγωνισμό!

Μαλαγρώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα και με μικρές ποσότητες από προνύμφες ,δημιουργούμε ένα ίχνος τροφής που ακολουθείται από το κοπάδι και βάζει στο παιχνίδι ακόμη και τα μεγαλύτερους σαργούς. Ακόμη και όταν τα ψάρια δεν τρώνε καλά ή οι μεγάλοι χαρακωτοί κρατούν αποστάσεις, είναι ο μόνος τρόπος για να τους βάλεις στο παιχνίδι.

sargos match fishing

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ,ΕΦΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ

Ο σαργός τον χειμώνα μπορεί να αλλάζει συνήθειες σε σχέση με τους πιο ζεστούς μήνες. Επείδη στην κρύα εποχή η τροφή είναι λιγοστή και υπάρχει έντονος συναγωνισμός, ο σαργός επιδιώκει να κάνει εφόδους στο σημείο λήψεως της τροφής του και να επιστρέφει ταχύτατα στην κρυψώνα του. Εφόσον ένα μέρος θα μαλαγρωθεί επαρκώς και θα προσκαλέσει τους σαργούς να τραφούνε, οι ίδιοι θα έρθουνε πρώτα επιφυλακτικά για να δούνε τι ΄΄παίζει΄΄. Μπορεί μπροστά να προπορεύονται μικρότερα μεγέθη, που οι μεγάλοι σαργοί χρησιμοποιούνε ως ανιχνευτές.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να τροποποιήσουμε κατάλληλα το μαλάγρωμα εαν πρώτα αρχίσουνε τα τσιμπούνε συνέχεια τα μικρά σαργουδάκια και έχουμε την υποψία ότι καραδωκούν στην ίδια περιοχή οι μεγαλύτεροι χαρακωτοί.

Όπως και πολλά άλλα ψάρια , έχει παρατηρηθεί ότι και ο μεγάλος σαργός τρώει μία μία τις προνύμφες όπως πέφτουν με το μαλάγρωμα και επιζητεί το ίδιο και στο αγκίστρι που θα βρεθεί μπροστά του. Έτσι θεωρώ πως η χρησιμοποίηση crystal με δυνατό σύρμα/στέλεχος αγκιστριών είναι επιβεβλημένη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δολώσουμε μία και μόνο προνύμφη, με τρόπο που να κινείται εντελώς ελεύθερη.

dolosia bigattino

ΤΣΙΜΠΑΕΙ, ΤΣΙΜΠΑΕΙ!!!

Το τσίμπημα του μεγάλου χαρακτηριστικό και γνώριμο. Καχύποπτα πιπιλάει το δόλωμα χωρίς να το καταπίνει και σταδιακά το τραβάει προς το μέρος του. Εκεί είναι που χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να καρφώσουμε στον σωστό χρόνο τον μεγάλο σαργό.

Το τσίμπημα διαφοροποιείται από αυτό των μικρότερων , και εκεί που ο φελλός παρέμενε λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο ίδιο σημείο, τον χειμώνα ο ΄΄μεγάλος΄΄ παίρνει το δόλωμα με μεγάλη ταχύτητα ,με συνέπεια ο φελλός να εξαφανίζεται προσομοιάζοντας το τσίμπημα του λαβρακιού και του μελανουριού.

ΣΑΡΓΟΜΑΧΗ-Η ΑΡΧΗ

Εκεί θέλει την εμπειρία και την γνώση της μορφολογίας του τόπου και κατα επέκταση του βυθού , για να αποτρέψουμε το βράχωμα του σαργού.Η καλή γνώση των εργαλείων μας και των αντοχών των πετονιών μας είναι αναπόσπαστο σημείο της τεχνικής μας για να ανεβάσουμε τον σαργό στα μεσόνερα και να τον βάλουμε γρήγορα στην απόχη μας.

Προσπαθούμε να πιέζουμε και να έχουμε αμεσότητα με το ψάρι σε όλη την διάρκεια της μάχης, όπως και να γυρίζουμε το match καλάμι μας στην αντίθετη φορά από αυτή που τραβάει το ψάρι για να μην φέρει την πετονιά στις πίσω σιαγόνες του και μας τα κόψει όλα.

sargos eggleziko

Χαμηλώνουμε το καλάμι στα κεφάλια του ψαριού για να μην βρεί απευθείας την πετονιά , όπως γυρίζει το κεφάλι του προς τα κάτω. Σε σύγκριση με άλλα είδη της παράκτιας ζώνης ο σαργός μαθημένος να ψάχνει την τροφή του σε καιρούς και δύσκολες περιβαντολλογικές συνθήκες δεν παραδίδει τα όπλα της μάχης.

Εαν ψαρεύουμε με πολύ λεπτά εργαλεία πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί το ψάρι δεν κουράζεται εύκολα και κρατά πολύ συχνά εφεδρείες για το τελευταίο ίστατο κεφάλι, ένα βήμα πριν την απόχη!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΦΑΝΕ ?

Μόλις καταφέρουμε και το βάλουμε μέσα στο δίχτυ της απόχης, τραβήξουμε το ψάρι έξω , το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ρίξω μαλάγρα πάλι στην περιοχή για να καταπραύνω τις αντιδράσεις των ήδη φοβισμένων σαργών, ώστε να αποφασίσουν ξανά να φάνε.Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να φάει κάποιο πραγματικά αξιόλογο σαργοειδές.

Ας μην γελιώμαστε,αυτή τη δύσκολη εποχή εαν δεν πέσουμε στην μέρα που τρώνε ασταμάτητα ότι και αν τους ρίξεις, είναι πολύ δύσκολο να τους κάνεις να ξαναπέσουν με τα μούτρα στο φαί μετά από την φρενίτιδα ενός πιασμένου μεγάλου σαργού.

Το πιο πιθανό είναι να απομακρυνθούν οι μεγάλοι και να παραμείνουν τα μικρά σαργουδάκια στο παιχνίδι , μέχρι να τα ξεκληρίσουμε σχεδόν όλα, να διαπράξουμε δηλαδή ένα έγκλημα στην θαλάσσια ζωή.

sargos

ΠΙΑΣΕ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ-CATCH AND RELEASE

Ενας επιπρόσθετος λόγος που οι ψαράδες που αγαπούνε το χόμπυ τους και δεν ενδιαφέρονται μόνο πως να ξεκληρίσουν όλο τον θαλάσσιο κόσμο για να το παίξουνε οι πρώτοι, ξαναεπιστρέφουνε όλα τα μικρά ψάρια μέσα στην θάλασσα, ή ακόμα επιστρέφουνε και τα κρατήσιμα μεσαία ψάρια , όταν η ψαριά τους απαρτίζεται από μεγάλα θηράματα.

Το catch and release, το πιάσε και ελευθέρωνε στην ελληνική γλώσσα δεν ανήκει μόνο στα γλυκά νερά , αλλά πρόκειται για μια ιδεολογία που για το καλό του ψαρέματος πρέπει να επεκταθεί σε κάθε τεχνική και σε όλα τα είδη των ψαριών.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δύσκολο ψάρεμα το match με φελλό waggler για σαργούς τον χειμώνα, ίσως για λίγους και τολμηρούς θα έλεγα. Είναι κάτι μέρες που το τζάκι και η ζεστασιά του σπιτιού δεν σε κρατάει κοντά του , η σκέψη τριγυρίζει συνέχεια σε εκείνο τον απόκοσμο βράχο που τόσες φορές εχεις δει στον ύπνο σου ,με τον μεγάλο χαρακωτό να βολοδέρνει και να χτυπιέται κάτω στα πόδια σου, έχοντας μια μασημένη δωδεκάρα στα σαγόνια του.

Είναι η στιγμή που δεν ξεχνιέται ποτέ, είναι η στιγμή που πάντα περιμένεις, η δικαίωση για το αγιάζι που σου πηρουνιάζει το κορμί, η ικανοποίηση που βρίσκεται στα χέρια σου με τα όρθια αγκάθια ,και λέγεται ΄΄μεγάλος χαρακωτός΄΄!

Να είστε όλοι καλά με τους σαργούς στην αγκαλιά...!!!

 www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.