Πως γίνεται η χαρτογράφηση του βυθού σε όλες τις ψαρευτικές τεχνικές του φελλού!
Toυ Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Νίκος Ζάρας, Γιώργος Χούσος
Στα βράχια, σε κάβους , ή σε βαθιά λιμάνια υπάρχουν οι πρώτες αποχές, που στα κατώτερα όριά τους τρώνε τα ψάρια. Είναι τα σημεία που στροβιλίζονται τα ρεύματα και συγκεντρώνουν όλη την διαθέσιμη τροφή. Για να βρούμε αυτές τις περιοχές δεν μπορούμε να βυθομετρήσουμε σε ένα μόνο μέρος, αλλά να σαρώσουμε όλο τον βυθό μπροστά μας, αριστερά και δεξιά. Μιλάμε δηλαδή, όχι μόνο για βυθομέτρηση, αλλά για την χαρτογράφηση του βυθού. Είναι ένα πράγμα που πρέπει να κάνουμε σε όλες τις τεχνικές που χρησιμοποιείται ο φελλός,όχι μόνο στο match waggler fishing.
Την βυθομέτρηση την έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο αναλυτικά. Εν συντομία , ρίχνουμε τον φελλό και όλη την αρματωσιά στην θάλασσα, αφού βάλουμε στο αγκίστρι έναν βυθομετρητή.
Εάν ο φελλός βυθίζεται κάτω απο το νερό, ανεβάζουμε το στόπερ αντίθετα προς την αρματωσιά (περίπτωση Α στο σχεδιάγραμμα). Εάν ο φελλός βγαίνει έξω απο το νερό, κατεεβάζουμε το στόπερ προς την αρματωσιά (περίπτωση Β στο σχεδιάγραμμα). Στην κατάσταση που θα δούμε την κεραία του φελλού ακριβώς στην επιφάνεια, ή ελάχιστα εκατοστά κάτω απο το νερό, είμαστε έτοιμοι να ψαρέψουμε(περίπτωση C στο σχεδιάγραμμα). Τότε το δόλαωμα θα είναι ακριβώς στον βυθό.
Και η βυθομέτρηση, αλλά καί η χαρτογράφηση γίνονται με την μετακίνηση του νήματος στόπερ, πάνω ή κάτω στην αρματωσιά, ανάλογα με το τι ανάγκες έχουμε. Και τα δύο γίνονται με τον βυθομετρητή πάνω στο αγκίστρι.
Μόλις βυθομετρήσουμε ένα σημείο που θα επιλέξουμε, θα συνεχίσουμε και κάνουμε βολές περιμετρικά του σημείου και θα συνεχίζουμε να μετράμε, ξέροντας πάντα το πρώτο βάθος με ακρίβεια. Εάν μετράμε 3 μέτρα στα πρώτα 5 μέτρα και μετά από 2 μέτρα μήκος βολής το βάθος πάει στα 6, σημαίνει ότι μπροστά μας υπάρχει μια βαθιά αποχή , και είναι πολύ πιθανό τα ψάρια να μην βγούνε να φάνε μπροστά, αλλά να μείνουν πίσω. Στο ρηχό κομμάτι ο φελλός θα βγαίνει έξω απο την θάλασσα και λίγα μέτρα πιο μέσα θα βουλιάζει. Η βυθομέτρηση σε αυτό το σημείο θα είναι λάθος, αλλά η χαρτογράφηση όχι.
Εάν αποφασίσουμε να ψαρέψουμε στο τέρμα της αποχής, ίσως τα αποτελέσματα να είναι αναπάντεχα αποδοτικά, από την περίπτωση να ψαρέψουμε πάνω από την αποχή. Οι μεγάλοι σαργοί για παράδειγμα προτιμούν να μένουν πίσω από την αποχή , και να μην βγαίνουν να τριγυρίζουν ψηλά, ειδικά εάν είναι πονηρεμένοι.
Η χαρτογράφηση γλιτώνει από μπελάδες, όπως τα συνεχόμενα σκαλώματα που προκαλούν τα διαφορετικά βάθη, οι ξέρες, οι αποχές, και τα βράχια. Με την γνώση των διαφορετικών βαθών μιας περιοχής, μπορούμε να ξέρουμε πότε ο φελλός μας κολυμπάει σε επικίνδυνες ζώνες σκαλώματος και να προλαβαίνουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Μϊα μεγάλη ποικιλία από διάφορους βυθομετρητές θα σας γλιτώσει απο πολλά προβλήματα.
Τα ρεύματα ως γνωστό παρασέρνουν τον φελλό μας σε πολλές κατευθύνσεις. Εάν χαρτογραφήσουμε σωστά μια περιοχή, πιστέψτε με θα γλιτώσετε από πολλά προβλήματα και κομμένες αρματωσιές …
Η χαρτογράφηση μπορεί να μας δείξει και σε ποιες περιοχές βρίσκονται διαφορετικά ψάρια. Αυτό γίνεται εάν μπορούμε να ανακαλύψουμε διαφορετικά τμήματα βυθού, στην ίδια πάντα περιοχή, δηλαδή αμμουδιά, φύκια, πέτρες κτλ. Εάν αποφασίσουμε να σύρουμε προσεκτικά ένα βυθομετρητή κάτω στον πυθμένα της θάλασσας, μπορούμε με την αίσθηση της μύτης του καλαμιού να καταλάβουμε εάν ψαρεύουμε πάνω σε άμμο, πλάκες, πέτρες, λάσπη, φύκια ή μικτό βυθό.
Έτσι μπορούμε να εξειδικεύσουμε το ψάρεμά μας για τσιπούρες, κέφαλους ή μουρμούρες, με τις ανάλογες αρματωσιές και δολώματα. Πολλές φορές μπορεί να βγάλουμε ένα βυθομετρητη και πάνω του να έχει κολλημένα φύκια, λάσπη ή μαλούπα. Αυτα είναι στοιχεία που θα βοηθήσουν στο ψάρεμα μας. Για παράδειγμα, η λάσπη και η μαλακή άμμος είναι καλά μέρη για κέφαλους.
Το σύρσιμο ενός βυθομετρητή σε βραχώδεις βυθούς είναι ένα πράγμα σαν την "ρώσικη ρουλέττα"! Δεν ξέρεις πότε θα σκαλώσεις! Ειδικά όταν βλέπουμε απο έξω από το νερό πως είναι τα βράχια μέσα στο νερό, είναι ήδη ένα πρόβλημα για την χαρτογράφηση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μην κόβετε ή σκαλώνετε ακριβούς βυθομετρητές και αρματωσιές, καλό είναι να ρίχνετε πρώτα κανένα αυτοσχέδιο βυθομετρητή. Δείτε σε αυτό το link πως θα φτιάξετε έναν αυτοσχέδιο βυθομετρητή.
Εάν βρούμε μια περιοχή που μόλις μεταφέρεται ο φελλός μας παίρνει και τσιμπιά, σημαίνει ότι έχει καλύτερο βάθος από κάποιο άλλο σημείο, ή ότι υπάρχει σημείο που τα ψάρια τρώνε απονήρευτα, ή ότι υπάρχει κάποια αποχή, ή ότι εκεί τα ρεύματα έχουν μεταφέρει την μαλάγρα μας. Σε τέτοια σημεία που στροβιλίζονται ρεύματα, βρίσκουμε πολλά ψάρια, σαν τις τσιπούρες.
Πριν από αυτό, μπορούμε να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα του βυθού και με την χαρτογράφηση που κάναμε πριν ξεκινήσουμε να ψαρεύουμε , θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε ένα νέο σημείο.
Για να αλλάζουμε όμως περιοχές και σημεία ψαρέματος χωρίς να κάνουμε πολλές συνεχείς, περιττές και εκνευριστικές βυθομετρήσεις, θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο στις αρχικές βυθομετρήσεις και στην χαρτογράφηση του τόπου. Ειδικά για το ψάρεμα του κέφαλου, αυτό έχει μέγιστη σημασία!!!
Και μην ξεχνάτε, εάν μαζέψουμε τα ψάρια με το μαλάγρωμα από κάτω και για κάποιο λόγο σταματήσουν να τσιμπάνε, δεν μας παίρνει να ρίχνουμε βυθομετρητές στο κεφάλι τους για να δούμε εάν κάτι δεν πάει καλά με το βάθος… Εάν όμως έχουμε βρει ότι το μέρος έχει ίδιο βάθος, μπορούμε να ρίξουμε αρκετά πιο μακριά από την ψαρεύτρα μας και να δούμε πάλι το βάθος, χωρίς να διαταράξουμε το μέρος που ψαρεύουμε.
Είδαμε με λεπτομέρεια, γιατί η βυθομέτρηση είναι τόσο σημαντική στην match με waggler φελλό τεχνική ,και όχι μόνο. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στο bolognese, εφόσον χρησιμοποιούμε φελλό, και σε οποιαδήποτε τεχνική χρησιμοποιείται ο φελλός σαν εξάρτημα. Η γνώση του τόπου είναι από τα πιο καίρια σημεία του ψαρέματος και μόνο με την βυθομέτρηση μπορούμε να βρούμε τα ακριβή βάθη του τόπου και να κάνουμε μια πρώτη χαρτογράφηση του βυθού.
Με την συνεχή ενασχόληση , η βυθομέτρηση και το σύρσιμο στον βυθό ενός απλού βυθομετρητή, μπορεί να γίνει η μάσκα κολυμβητή που θα μας αποκαλύψει τα μυστικά ενός τόπου και θα μας βοηθήσει να πιάσουμε μεγαλύτερα και πονηρότερα ψάρια. Να είστε όλοι καλά!