Match Waggler Fishing-Η σωστή ένωση "θηλιάς-θηλιάς" για την μάνα και το παράμαλο
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Θέμης Καρβέλας
Ένα από το πιο βασικά στοιχεία της αρματωσιάς για το ψάρεμα με την τεχνική του match fishing με waggler φελλό, είναι το σωστό στήσιμο της αρματωσιάς.
Το σημείο που είναι βασικό για την σωστή και καίρια λειτουργία της είναι η σωστή ένωση της αρματωσιάς με το παράμαλο. Η πιο πολυχρησιμοποιούμενη σύνδεση είναι η θηλιά-θηλιά, και αυτή θα αναλύσουμε στο παρόν θέμα μας.
Η ένωση της θηλιάς με θηλιά (loop to loop) είναι μια βασική ένωση που χρησιμοποιείται στον κόσμο του ψαρέματος ,για να συνδέσει δύο τμήματα πετονιάς ή νήματος με ίδια ή διαφορετική διάμετρο.
Επιτρέπει την γρήγορη και άμεση αλλαγή του παράμαλου και επιπλέον διατηρεί ανέπαφη την αντοχή των δύο πετονιών στην ένωση, καθώς αυτή δεν είναι κόμπος. Είναι η ένωση των δύο διπλωμένων τμημάτων της μάνας και του παράμαλου, με τον πιο απλό τρόπο.
Ας δούμε όμως κάποια μυστικά αυτής της ένωσης , που θα σας δώσουν πολλούς έξτρα πόντους στην τεχνική του match waggler fishing.
ΔΙΑΜΕΤΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ
Για να επιτύχει η σωστή ένωση θα πρέπει οι διάμετροι των πετονιών στα πολύ λεπτά νούμερα να μην ξεπερνάει μια διαφορά των 0,04 χιλιοστών. Αυτό σημαίνει ότι εάν η μάνα μας είναι 0,16 χιλιοστά, το παράμαλο δεν μπορεί να πέσει κάτω από 0,12. Αυτό γίνεται για να υπάρχει παραπλήσια ελαστικότητα μεταξύ των δύο τμημάτων (εξαιρείται το νήμα που δεν έχει) και το ένα τμήμα να ακολουθεί τις κινήσεις του άλλου.
Επιπλέον κάθε ένωση δύο πετονιών , ακόμη και εάν δεν συνδέονται με κόμπο, προκαλεί στο σύστημα μεγάλη αδράνεια. Μεγάλη διαφορά σε αντοχή και διάμετρο των δύο πετονιών , μάνας και παράμαλου, θα προκαλέσει μεγάλη αδράνεια και κόψιμο πάνω στην ένωση. Εάν βάλουμε για παράδειγμα 0,18 μάνα, με αντοχή π.χ 3,5 κιλά και παράμαλο 0,10 με αντοχή 1.2 κιλά, η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη και η ένωση θα σπάσει αναπόφευκτα. Θυμηθείτε λοιπόν να μην ξεφεύγετε ποτέ από την διαφορά μάνας και παράμαλου στο 0,04, δηλαδή διαφορά 4 νούμερων στο χιλιοστό , για να μην έχετε προβλήματα.
Ένα τελευταίο στοιχείο στο θέμα αυτό είναι και οι αντοχές των πετονιών, και οι διαφορές τους ανάλογα με την τεχνογνωσία της κάθε εταιρίας. Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει ένα παράμαλο 0,135 με αρκετά μεγάλη αντοχή , που να μπορεί να δεχτεί μάνα 0,18, αλλά αυτό προέρχεται μετά από εμπειρία και πλήρη γνώση των αντικειμένων των εξοπλισμών.
Ο ΚΟΜΠΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΘΗΛΙΩΝ
Για να γίνει σωστά η ένωση θηλιά-θηλιά, θα πρέπει πρώτα να γίνουν με σωστό κόμπο οι δύο επιμέρους θηλιές. Ο πιο ενδεδειγμένος κόμπος για την δημιουργία της θηλιάς είναι το οχταράκι-Figure of eight knot.
Δείτε σε αυτό το link τα σωστά στάδια του κόμπου οχταράκι-Figure of eight.
Διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της αντοχής του κόμπου, σε αντίθεση με τον κλασικό διπλό κόμπο, που διατηρεί περίπου το 80% της αντοχής του κόμπου. Επιπλέον είναι κόμπος με μικρό όγκο, μικρότερης αδράνειας.
TO ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΘΗΛΙΩΝ
Έχει υπάρξει μεγάλη συζήτηση για το μέγεθος των δύο θηλιών και εάν θα πρέπει πάντα να είναι ίσες. Στα χρόνια που ψαρεύω ,ελάχιστες διαφορές έχω δει για το διαφορετικό μήκος των θηλιών και στην πραγματικότητα είναι μόνο θέμα ευκολίας. Εάν η θηλιά της μάνας έχει μήκος 3 εκατοστά και το παράμαλο 4, ελάχιστη σημασία παίζει στην αντοχή του συνόλου. Προτιμώ θηλιές με μήκος από 3-5 εκατοστά, γιατί επιτρέπουν με το άνοιγμά τους την εύκολη προσπέλαση του παράμαλου, και επιπλέον το μεγάλο μήκος (με μέτρο πάντα) δημιουργεί ένα πιο συμπαγές και χοντρό τμήμα πάνω στην αρματωσιά, που παίζει το ρόλο του αποστάτη του παράμαλου.
Με άλλα λόγια το παράμαλο δεν γυρίζει τόσο εύκολα πίσω κατά την βολή και έχουμε λιγότερα μπλεξίματα. Το φαινόμενο που σας περιγράφω γίνεται πιο έντονο όταν οι θηλιές είναι πολύ μικρές , με στατιστικά πολύ περισσότερα μπερδέματα στο πέταγμα.
Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα-μηχανήματα που φτιάχνουν θηλιές ίδιου μήκους και μεγέθους. Σίγουρα εάν φτιάξουμε το ίδιο μήκος στις θηλιές θα έχουμε την ευκολία στο να κατασκευάσουμε γρήγορα την ένωση. Θεωρώ όμως ότι εάν ξεφύγουμε ένα εκατοστό στις θηλιές, δεν έχει σημασία στο ψάρεμα και στην αντοχή της αρματωσιάς και της ένωσης , όπως και δεν είναι ζωτικής χρησιμότητας η απόκτηση εξαρτήματος δημιουργίας ίσων θηλιών. Ίσως για ακόμη μια φορά όλα να είναι στο μυαλό μας…
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ
Μία πολύ καλή τεχνική για την δημιουργία μεγαλύτερης ελαστικότητας, επομένως και σωστότερης απορρόφησης τραβηγμάτων από το σημείο της ένωσης , είναι να φτιάξουμε τις δύο θηλιές με στριφτό το τμήμα τους πριν τον κόμπο.
Είναι στην πραγματικότητα η τεχνική του «αμορτισέρ» του παράμαλου, μία τεχνική που βοηθά στην χρήση μικρών διαμέτρων σε πετονιές, με εξίσου καλή συμπεριφορά στους κόμπους, στην ελαστικότητα, και αντοχή της συνολικής αρματωσιάς.
Επιπλέον το στρίψιμο της μάνας και του παράμαλου δημιουργεί πιο συμπαγή «αποστάτη», με λιγότερα διπλώματα και μπλεξίματα στην ένωση του loop to loop.
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΗΛΙΑΣ ΘΗΛΙΑΣ
1)Έχουμε κατασκευάσει τις δύο θηλιές, μία στο τέλος της μάνας, και μία στο παράμαλο, όπου μπορούμε άνετα να έχουμε δεμένο και το αγκίστρι μας.
2) Περνάμε την μία θηλιά μέσα στην άλλη φτιάχνοντας ένα «Χ» με τις δύο θηλιές.
3) Από την θηλιά που είναι το παράμαλο ,περνάμε το αγκίστρι και όλο το παράμαλο μέσα από την θηλιά του ίδιου τμήματος.
4) Τραβάμε σιγά σιγά το παράμαλο, μέχρι να αρχίσει να κλείνει σαν φίμωση μέσα στην θηλιά της μάνας.
5) Οδηγούμε στο κλείσιμο την θηλιά πίσω από την θηλιά της μάνας, για να κλείσει ομαλά η σύνδεση, έτσι ώστε η μία θηλιά να αγκαλιάζει την άλλη με τον ίδιο τρόπο.
6) Σφίγγουμε ελαφρά και είμαστε έτοιμοι.
Αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι η μία θηλιά να αγκαλιάζει την άλλη και να μην κάνει φίμωση μόνο η θηλιά του παράμαλου πάνω στην θηλιά της μάνας. Αυτό εάν γίνει δημιουργεί πολλές τριβές και μπορεί να κόψει την θηλιά της μάνας από την υπερβολική συνεχόμενη πίεση.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ
Ελέγξτε πάντα τις πετονιές σας για σημεία διάβρωσης, γδαρσίματος και εάν έχουν αντοχή στον χρόνο, στην σκληρή χρήση και στα συνεχόμενα ψαρέματα match. H γνώση , η εξοικείωση με τα λεπτά εργαλεία, το να γνωρίζουμε την συμπεριφορά και τα όριά τους, είναι το κλειδί για τις σωστές συνδέσεις και το αποδοτικό ψάρεμα.
Η ένωση θηλιά θηλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις αρματωσιές του match waggler fishing, pole fishing, whip fishing (απίκο), και χαρίζει διακριτικότητα στην αρματωσιά, χαμηλή ορατότητα στα ψάρια, μεγάλη αντοχή στον κόμπο για το παράμαλο και ευκολία στην γρήγορη αλλαγή του. Μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί και σε bolognese αρματωσιές, όπως και σε αυτές του απίκο.
Επειδή δεν υπάρχει στριφτάρι , το όλο σύνολο με τα σωστά λεπτά εργαλεία, μπορεί να είναι αόρατο στα περισσότερα ψάρια που αναζητούμε.
Εάν μπορώ να βρω ένα και μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι δεν περιστρέφεται και μπορεί σε μεγάλο χρονικό διάστημα να βερινιάσει την αρματωσιά μας, εάν δεν την αλλάξουμε.
Παρόλο αυτά είναι μια άριστη σύνδεση για τον match ψαρά, μία σύνδεση που εάν την φτιάξει σωστά θα του αποφέρει πολλά και μεγάλα ψάρια. Να είστε όλοι καλά.