Μatch fishing με waggler φελλό: Λαβράκια και μαλάγρα
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Νίκος Ζάρας, Γιώργος Βαρέλης, Γιώργος Χούσος, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος
To λαβράκι είναι ένα από τα πιο περιζήτητα και αγαπημένα θηράματα των περισσοτέρων παράκτιων ψαράδων στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.Πονηρό, καχύποπτο, δυνατό, ψαρεύεται με πλήθος τεχνικών και δολώματα.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την τεχνική του match fishing με φελλό , και να δώσουμε μία νέα νότα εξειδίκευσης με την χρήση της κατάλληλης μαλάγρας, πάνω στον συναρπαστικό αυτό τρόπο ψαρέματος.
Πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα, ας δώσουμε κάποια βασικά στοιχεία αναφοράς για το ψάρεμα με την τεχνική του match fishing, για το πολυπόθητο αυτό ψάρι, το λαβράκι.
ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗΣ
Το λαβράκι είναι ένα ψάρι που μπορεί να βρίσκεται παντού και πάντα. Από τους πιο συνηθισμένους υδροβιότοπους είναι τα λιμάνια , ενώ πολύ συχνή του είναι η παρουσία σε βραχώδεις αποχές, στις εκβολές ποταμών και στα μεγάλα δέλτα, σε αμμουδιές με καιρό, σε μικτούς βυθούς, ενώ μοιράζεται τους τόπους του με ψάρια όπως τους κέφαλους , τις τσιπούρες, τους σαργούς, τα μελανούρια κτλ.
Σαν αποφασιστικός κυνηγός εκμεταλλεύεται τις συνθήκες του τόπου του και κυνηγά συνήθως στήνοντας ενέδρες σε μικρά ψάρια. Θα το βρούμε να κόβει βόλτες κάτω από σκάφη, δίπλα σε μεγάλους λιμενοβραχίονες και κυματοθραύστες, δίπλα σε βράχια στα μεγάλα λιμάνια, και σε παραλίες να κυνηγάει με καιρό και δυνατά κύματα. Σε μικρά μεγέθη ανευρίσκεται σε κοπάδια, ενώ όσο μεγαλώνει σε βάρος και ηλικία γίνεται πιο μοναχικό.
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
Η τροφή του απαρτίζεται από ένα μεγάλο μενού, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε τον καθαρόαιμο κυνηγητικό του χαρακτήρα. Έτσι το λαβράκι θα το βρούμε να τρέφεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του από μικρά ψάρια, όπως τους κέφαλους, τις φρίσσες, τις σαρδέλες, τους κοκωβιούς, τους σπάρους,και τις γόπες.
Βέβαια , διόλου δεν καταφρονεί τα καρκινοειδή, τις γαρίδες, τα καβούρια, τα σκαρτσίνια, τα καραβιδάκια, και διάφορα σκουλήκια σαν τις μάνες, τα μονοδόλια, τους αμερικάνους, τον ακροβάτη, το μαύρο, και το μουρμουροσκούληκο.
Συλλήψεις έχουν σημειωθεί κατά κόρον με προνύμφες μύγας, σκουλήκια της γης, μύδια, κομμάτια από ψαροδόλια, μικρά χέλια, ζαργάνες, σουπιές, καλαμάρια, μοσχιούς, κομμάτια χταποδιού, βλέπουμε δηλαδή ένα διευρυμένο διαιτολόγιο που εξαρτάται κυρίως από την εποχή και τον τόπο στον οποίο θα αναζητήσουμε το λαβράκι.
ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-Η ΛΥΣΗ ΑΚΟΥΕΙ MATCH
Το λαβράκι είναι ένα ψάρι που για να ψαρευτεί σωστά πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην σωστή παρουσίαση του δολώματος, αλλά και στην επιλογή της μαλάγρας.
Ένα ζωντανό ψαράκι, δολωμένες προνύμφες, ένα ολόκληρο σκουλήκι πάνω σε λεπτά εργαλεία, που αργοβυθίζεται, που κάνει ελεύθερες κινήσεις πάνω στα ρεύματα, είναι ο τέλειος σύμμαχος για έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο ψάρεμά του.
Συνεπώς οι τεχνικές με τα λεπτά εργαλεία του match fishing είναι ότι καλύτερο και αθλητικό, για φέρουμε στην απόχη μας τον μεγάλο δεινό κυνηγό.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ MATCH SEA BASS
Τα εργαλεία και τον εξοπλισμό θα μας τον ορίσουν ο τόπος και οι συνθήκες ψαρέματος. Σε γενικές γραμμές θα χρειαστούμε ένα ημιπαραβολικό τρίσπαστο καλάμι match με μήκος από 4,20 έως 4,5 μέτρα και casting weight έως 30 γρ, ένα μικρό ελαφρύ μηχανισμό με προοδευτικά και αξιόπιστα φρένα, λεπτές πετονιές ανάλογα με την δράση του καλαμιού και την εμπειρία μας.
Επιπλέον θα χρειαστούμε αόρατα παράμαλλα, φελλούς ανάλογα με τις συνθήκες (προσανατολιζόμενοι περισσότερο σε διαφανείς τύπους) μαλακά δαγκωτά βαριδάκια, μικρά σιάλουμ, οπωσδήποτε απόχη με μεγάλο μήκος και πλάτος διχτυού, μία βάση έτσι ώστε η μύτη του καλαμιού να βρίσκεται μέσα στο νερό, μαλάγρες και ένα κουβά με οξυγονωτή ,για την φύλαξη των τυχόν ζωντανών δολωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
ME OΔΗΓΟ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Η προσέγγιση του τόπου απαιτεί την γνώση των θαλάσσιων συνθηκών, την γνώση των ρευμάτων, του τρόπου κίνησης των ψαριών και την προσεκτική παρατήρηση για τα σημάδια που θα καθορίσουν την τελική μας τεχνική. Όσον αφορά την αναζήτηση του σωστού βάθους, της σωστής αρματωσιάς, του ψαρέματος πάνω στα περάσματα των λαβρακιών, την χρησιμοποίηση μαλάγρας, την επιλογή του σωστού δολώματος, η εμπειρία και μόνο θα είναι η καθοδηγός δύναμή μας.
Σε γενικές γραμμές η ύπαρξη κυνηγιών και μεγάλων αριθμών από μικρόψαρα θα μας παροτρύνει να χρησιμοποιήσουμε ζωντανό φυσικό δόλωμα και να κάνουμε μαλακά πετάγματα ακριβώς πάνω σε αυτά.
Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε μαλάγρα με άμεση διάλυση στο νερό , για να συγκεντρώσουμε κοντά μας τα μικρόψαρα, άρα και στην συνέχεια, τους κυνηγούς τους, τα λαβράκια.
Μια ταραγμένη θάλασσα θα μας κάνει να αναζητήσουμε τα λαβράκια σε βαθύτερα στρώματα, αφού σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια πατώνουν.
Σε αυτή την περίπτωση μια μαλάγρα η οποία θα συγκεντρώνει το νέφος της στον βυθό, είναι η κατάλληλη προσέγγιση. Όλα αυτά βέβαια μπορούν ταυτόχρονα να ισχύουν ,και να είναι άκυρα από τόπο σε τόπο, από συνθήκη σε συνθήκη, από καιρό σε καιρό.
ΜΑΛΑΓΡΑ: O ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΛΑΒΡΑΚΙΟΥ
Η χρήση της μαλάγρας για το λαβράκι είναι ένα θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση. Καταρχήν θα πρέπει να ελέγξουμε αφού πρώτα βυθομετρήσουμε , να βρούμε την αποχή και τις περιμετρικές αλλαγές του βάθους, την ύπαρξη και την κατεύθυνση των ρευμάτων.
Ένα επιφανειακό ρεύμα ή ο αέρας , θα μαλαγρώσει αλλού για αλλού εάν χειριστούμε προνύμφες μύγας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση της ποιοτικής μαλάγρας-άλευρου είναι επιβεβλημένη.
Η μαλάγρα θα πρέπει να έχει την κατάλληλη υφή, να διαλύεται γρήγορα στο νερό, να μην αφήνει τροφικά υπολείμματα, και να τραβάει τα ψάρια από μακρινές αποστάσεις.
Την μαλάγρα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με δύο τρόπους: Είτε την ρίχνουμε για να μαζέψουμε όλα τα ψάρια της περιοχής, και κατά επέκταση τους θηρευτές τους, τα λαβράκια, είτε την ρίχνουμε απευθείας για τα λαβράκια.
Στην πρώτη περίπτωση μπορούμε να ψαρέψουμε με ζωντανό δόλωμα, ψαράκι, γαρίδα, ενώ στην άλλη το ψάρεμα γίνεται με όλα τα δολώματα, με μεγαλύτερη προτίμηση στην προνύμφη μύγας, το biggatino.
Έχουμε δει μεγάλη προτίμηση στα λαβράκια σε μαλάγρες οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατοδιαλυτής πρωτεΐνης , άρα μεγάλη συγκέντρωση αμινοξέων. Τα αμινοξέα είναι οι μικρομοριακές ουσίες που δίνουν τα χημικά σήματα μέσα στο νερό, και για τα ψάρια σημαίνει πρόσληψη τροφής.
Ειδικά για το ψάρεμα του λαβρακιού, έχει δημιουργηθεί μία μαλάγρα , η οποία περιέχει μεγάλη και συμπυκνωμένη ποσότητα φυτικής και ζωικής πρωτεΐνης, ενώ έχει εμπλουτιστεί με ένα μοναδικό μείγμα αρωμάτων, το οποίο αποτελείται από οστρακοειδή, καρκινοειδή και έλαια ψαριών που τρέφονται πιο συχνά τα λαβράκια.
Η βάση της μαλάγρας δημιουργεί ένα συμπυκνωμένο νέφος μέσα στο νερό, το οποίο δημιουργεί οπτικό ίχνος που διακρίνεται από μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον ελευθερώνει άμεσα μεγάλες ποσότητες φυτικής και ζωικής πρωτεΐνης, για την καλύτερη προσέλκυση αρπακτικών ψαριών, κατά συνέπεια και των λαβρακιών.
Η μαλάγρα είναι καλό και επιβεβλημένο να δουλεύει άμεσα για το λαβράκι. Μαλάγρες αμφιβόλου ποιότητας, που σφίγγουν σαν πέτρα, με χώματα και άργιλο, είναι εντελώς ακατάλληλες για το ψάρεμα μας. Τα αρώματα πρέπει να ελευθερώνονται άμεσα από την μπάλα μαλάγρας, με το που θα πέσει στο νερό. Εάν η μαλάγρα αργεί να διαλυθεί, τα αρώματα χάνουν την αποδοτικότητα τους, ελευθερώνονται ελάχιστα μέσα στο νερό και δεν τραβάνε κοντά μας τα ψάρια.
Τα μικρότερα λαβράκια είναι αυτά που εξορμούν με την πρώτη στον μαλαγρωμένο τόπο και προσεγγίζουν αμέσως το δόλωμά μας. Με την χρήση της κατάλληλης μαλάγρας, αυτό το φαινόμενο μπορεί να επιταχυνθεί και να μαζέψει πολύ πιο γρήγορα τα ψάρια στόχους, τα μεγάλα λαβράκια της περιοχής.
Ειδικά το μεγάλο λαβράκι είναι ένα ψάρι που δεν θα έρθει με την πρώτη φορά στον μαλαγρωμένο τόπο. Συνήθως πριν αποφασίσει να εγκατασταθεί σε μία ψαρεύτρα θα κάνει δύο με τρία περάσματα για να ελέγξει πρώτα το μέρος και μετά θα κάνει την έφοδό του.
Εάν κάτι δεν του αρέσει ή πονηρευτεί, δύσκολα θα ξαναπεράσει.
Για αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στην κατάλληλη βάση μαλάγρας και στα κατάλληλα αρώματα. Η μεγάλη ποσότητα ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης, οι φυσαλίδες , το μεγάλο λευκό οπτικό νέφος, οι φερομόνες προσέλκυσης, τα οικολογικά υλικά χωρίς πηλούς και άργιλους, μπορούν να απογειώσουν την απόδοση μιας μαλάγρας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Μια τέτοια μαλάγρα δεν χρειάζεται ούτε πέρασμα από σίτες, ούτε άλλα πρόσθετα, διαλύεται αμέσως μόνη της, μαζεύοντας τα ψάρια.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΜΕ CATCH AND RELEASE
Το λαβράκι είναι ένα ψάρι που σίγουρα αξίζει την προσοχή ενός match angler. Η καχυποψία στην συμπεριφορά , στα διατροφικά του γούστα , η δύναμη και τα ισχυρά του τραβήγματα στο ψάρεμα με την match τεχνική, τα μεγάλα μεγέθη που ξεγελιούνται με τα λεπτά εργαλεία, κάνουν το λαυράκι περιζήτητο θήραμα, με πάρα πολλούς εραστές στο ενεργητικό του.
Κάθε σκεπτόμενος ψαράς που σέβεται το περιβάλλον, τον εαυτό του και το θήραμα που πιάνει, θα πρέπει να κάνει σωστή διαχείριση του τόπου και να επιστρέφει στην θάλασσα όλα τα μικρά ψάρια, που δεν έχουν καν προλάβει καν να αναπαραχθούνε.
Έτσι λαβράκια κάτω από κιλό ,κατά την γνώμη μου δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα να τα κρατήσουμε, απεναντίας θα πρέπει να τα απελευθερώνουμε άμεσα. Σεβασμός στις αρχές του catch and release-πιάσε και ελευθέρωνε δηλαδή, για να προσέχουμε και να έχουμε! Να είστε όλοι καλά με τα λαβράκια αγκαλιά!