MATCH WAGGLER FISHING-ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΟΛΩΜΑ
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σφαλτός, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος
Στις περισσότερες τεχνικές ψαρέματος υπάρχουν εποχιακές συνθήκες που μας κρατούν πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον.
Κατά την γνώμη μου το match waggler fishing είναι μια τεχνική που δουλεύει όλο το χρόνο, ακόμα και σε δύσκολες ψαρευτικές περιόδους, όπως την άνοιξη και την αρχή του καλοκαιριού.
Την συγκεκριμένη εποχή όμως τα πράγματα σοβαρεύουν, επειδή ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι το μελανούρι!
Καθαρόαιμος κυνηγός όλων των εποχών, το μελανούρι είναι ένα ψάρι πασπαρτού που μπορεί να βρεθεί κυριολεκτικά παντού. Κατακλύζει τα μεγάλα λιμάνια, όπου και δραστηριοποιείται αυτή την εποχή, και κυνηγάει με μανία από το πρωί έως και όλο το βράδυ, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν .
Μπορεί επίσης να βρεθεί και σε πολύ ρηχά κομμάτια , ορμώντας σε ανυποψίαστα μικρά ψάρια , που απαγκιάζουν για προστασία. Το διαιτολόγιό του την άνοιξη αποτελείται κυρίως από αυτά τα ψάρια, αλλά προτιμά επίσης τα σκουλήκια και τις προνύμφες μύγας.
Έτσι με σειρά προτεραιότητας θα το δείτε να κυνηγάει τις μικρές σαρδέλες, την αθερίνα και οποιοδήποτε άλλο γόνο κυκλοφορεί στην περιοχή.
Από την παραπάνω μικρή εισαγωγή για το συσσίτιο του μελανουριού, είναι λογικό να προσαρμόσουμε την match waggler τεχνική , χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα δολώματα, όπως αυτά που προαναφέραμε. Το να έχεις όμως ένα τέτοιο ζωντανό δόλωμα δεμένο σε ένα 0,10 παράμαλο και δολωμένο σε ένα 14 νούμερο αγκίστρι, σίγουρα θα εγκυμονούσε μια μεγάλη καταστροφή!
Οπότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πρώτα το εξοπλιστικό κομμάτι , για να μπορούμε να σταθούμε επάξια σε ένα μεγάλο μελανούρι που θα τιμήσει το ζωντανό μας δόλωμα.
ΒΑΡΥ MATCH WAGGLER ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΟΛΩΜΑ
Για να δολώσουμε ένα ζωντανό ψαράκι μεγέθους από 6-9 εκατοστά , θα χρειαστούμε ένα δυνατό αγκίστρι με ανοιχτή καμπύλη , τύπου wide gape, σε νούμερο από 8-10 συνήθως.
Το μεγαλύτερο μέγεθος αγκιστριού, από αυτό που θα βάζαμε εάν ψαρεύαμε με προνύμφη, προϋποθέτει και ένα πιο «χοντρό» παράμαλο , που σε καμιά περίπτωση δεν θα κατεβαίνει τα 0,14 χιλιοστά, πολλές φορές και διπλαρωμένο!
Αυτό γίνεται γιατί όσο μεγαλώνει το μέγεθος ενός αγκιστριού και η δύναμή του, τόσο χρειάζεται πιο δυνατή πετονιά , για να συγκρατήσει την ανερχόμενη αδράνεια. Έτσι για να πάμε να ψαρέψουμε με ζωντανό , τα νούμερα ξεκινάνε από 0,14 -0,18 παράμαλο και 0,18-0,20 χιλιοστά μάνα.
Τα νούμερα αυτά θα πρέπει να δουλεύονται όμως και με το ανάλογο καλάμι. Για να καρφώσουμε σωστά ένα μεγάλο αρπακτικό ψάρι, χρειαζόμαστε μια πιο fast δράση ή να πλησιάζει πολύ το progressive/moderate action. Ετσι θα έχουμε συνέχεια επαφή με το ψάρι, το καλάμι θα ανταποκριθεί άμεσα στο δυνατό κάρφωμα, και εμείς δεν θα χρειάζεται να κάνουμε πολύ βίαιο το κάρφωμα, με τα επακόλουθα προβλήματα κίνησης.
Τα πολύ λεπτά match waggler καλάμια , με τις πολύ προοδευτικές δράσεις (slow-moderate action), δεν έχουν θέση εδώ, γιατί πρώτον χρειαζόμαστε μια τουλάχιστον ημιπαραβολική δράση για να καρφώσουμε δυνατά ένα ψάρι, και δεύτερον ένα πιο μεγάλο εύρος από casting weight (μέχρι 15-30 γρ) για να χρησιμοποιούμε μεγαλύτερους φελλούς, που θα φτάνουν σε μεγάλες αποστάσεις.
Το casting weight όμως πολλές φορές δεν είναι απόλυτο, γιατί πιο σημαντική είναι η δράση ενός καλαμιού. Στις φωτογραφίες αυτού του άρθρου, ψαρεύουμε με ένα καλάμι με 15 γραμμάρια casting weight, αλλά έχει δράση κορυφής , πολύ δυνατό και καλό κάρφωμα, και κάνει πολύ μακρινές βολές με 15 γραμμάρια φελλό και ζωντανό ψάρι πάνω στην αρματωσιά. Ας μην είμαστε κολλημένοι με τα νούμερα, καμιά φορά τα ποιοτικά σωστά υλικά και οι δράσεις ξεπερνάνε τα πάντα!
Έχει τύχει πολλές φορές να ψαρεύουμε με λεπτά καλάμια, να έχουμε δολωμένο ένα μικρόψαρο, να το έχει αρπάξει το μελανούρι, να καρφώνουμε και με το πρώτο τίναγμα του κεφαλιού το ψάρι να απαγκιστρώνεται ή να τα κόβει όλα στο πρώτο τράβηγμα.
Οπότε να θυμάστε και να προσέχετε στην επιλογή του καλαμιού, δυνατή μύτη για σίγουρο και δυνατό κάρφωμα και προοδευτική δράση για την μετέπειτα καλή έκβαση της μάχης. Είναι τα λεγόμενα μεταξύ μας match-λαβρακοκάλαμα!
Άλλο ένα σημαντικό εξοπλιστικό ζήτημα είναι ο φελλός. Στην άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού θα δείτε πολλά μεγάλα λιμάνια να κατακλύζονται από κοπάδια σαρδέλας και φρίσσας.
Τις περισσότερες φορές εάν το κοπάδι των μικρόψαρων είναι σχηματισμένο σαν μπάλα, σημαίνει ότι κάποιο αρπακτικό ψάρι είναι κοντά. Επειδή τα ψάρια θα κυνηγούνε από τα μεσόνερα προς την επιφάνεια της θάλασσας, ένας πολύχρωμος φελλός θα τα τρομάξει και θα τα πονηρέψει.
Διαλέξτε διάφανους crystal waggler φελλούς, οι οποίοι θα είναι σχεδόν αδύνατο να διακριθούν. Ειδικά μέσα στην διάρκεια της νύχτας δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Την ημέρα γενικά στα περισσότερα match waggler ψαρέματα, εαν το επιτρέπουνε οι καιρικές συνθήκες, 99% χρησιμοποιώ τέτοιους straight φελλούς, για να πετύχω την αναγκαία διαφάνεια σε αφρό και μεσόνερα. Εαν θέλουμε μακρύτερη βολή, θα προσανατολιστούμε στους τύπους των bodied crystal wagglers.
Άλλο ένα μικρό μυστικό είναι ότι πλέον πολλά πονηρεμένα μεγάλα μελανούρια μπορούν να διακρίνουν τα sialum και να αδιαφορούν για το δόλωμά μας.
Σε αυτή την περίπτωση βάλτε μονωτική ταινία πάνω στο sialum, έτσι που να φαίνεται μόνο το πάνω μέρος του , και να μην διακρίνεται από τα καχύποπτα μελανούρια. Σε αυτή την περίπτωση θα δείτε ακόμη και τα μικρόψαρα να πέφτουν πάνω στον φελλό και να μην τον αντιλαμβάνονται.
OI ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ MATCH WAGGLER ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟ
Οι αρματωσιές που θα χειριστούμε εξαρτώνται από τα βάθη, τα ρεύματα της περιοχής και από το που κυνηγούμε τα μελανούρια. Έχει τύχει πολλές φορές να παίρνουμε ψάρια στον βυθό, όταν υπάρχουνε κοπάδια σαρδέλας στον αφρό.
Ένας λόγος είναι ότι τα μεγαλύτερα μελανούρια κινούνται κατά μήκος του πυθμένα και εξαπολύουν κάθετες επιθέσεις προς τα πάνω στα μικρόψαρα.
Έτσι με αυτή την προσέγγιση είναι πιθανότερο να τσιμπήσει κάτω στον βυθό, μακρύτερα από το κοπάδι, όταν κινείται προς αυτό. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία όταν θα ψαρέψουμε τα μελανούρια , είναι η παρουσίαση του δολώματος, του ζωντανού ψαριού.
Θα πρέπει το ψαράκι, που λόγω του αγκιστρώματος θα κινείται σπασμωδικά, να μοιάζει σαν ξεκομμένο μέρος του κοπαδιού και τραυματισμένο.
Οι αρματωσιές με ελεύθερο παράμαλο , της τάξης από μία έως και 2,5 οργιές, είναι από τις πιο κατάλληλες σε αυτή την περίπτωση. Τα αραιά μολύβια σε αποστάσεις των 6-10 εκατοστών επίσης βοηθάνε να μοιράζεται ισόποσα το βάρος της αρματωσιάς, όταν το ψαράκι χρειάζεται να κατεβαίνει αργά προς τον βυθό.
Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε όταν έχετε για δόλωμα αφρόψαρο, όπως σαρδέλα , φρίσσα, αθερίνα, είναι ότι επειδή είναι κοπαδιαστά ψάρια, έχουν την τάση ακόμη και αγκιστρωμένα να προσπαθούν να κολυμπούνε πλάι στο κοπάδι.
Αυτά τα ψάρια μπορούν να ανεβάσουν όλα τα μολύβια μας στον αφρό, να μας μπλέξουν την αρματωσιά , χωρίς να πάρουμε χαμπάρι. Μια τεχνική για να αποφύγουμε αυτό το συμβάν είναι να μικρύνουμε το παράμαλο και να βάλουμε βάρος drop τουλάχιστον 2 γραμμάρια, έτσι ώστε να τραβήξει πιο κάτω το ψαράκι και να μην μπλέκεται η αρματωσιά μας.
Οση ώρα ψαρεύουμε, για να διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση τα ζωντανά μας ψαράκια, τα κρατάμε σε κουβά με θαλασσινό νερό, και κάνουμε συχνές αλλαγές του νερού. Να θυμόσαστε ότι το καλύτερο ζωντανό δόλωμα, είναι αυτό που υπάρχει ήδη σε κάθε τόπο!
Όποια αρματωσιά και να επιλέξετε να θυμάστε ένα πράγμα. Όλα τα αρπακτικά έχουν το ίδιο ένστικτο, να κυνηγούνε τα πιο αδύναμα, τραυματισμένα, αποπροσανατολισμένα ψάρια, για να καταβάλουν λιγότερη προσπάθεια για να τα πιάσουν .
Έτσι κάνουν οικονομία στην ενέργειά τους, διατηρούνε την ομοιόσταση τους, ειδικά σε μια εποχή που την χαρακτηρίζουν η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας, το τέλος της αναπαραγωγής των ψαριών, όπως το τέλος της άνοιξης. Κάντε την καλύτερη παρουσίαση στο ψαράκι και δεν θα απογοητευτείτε!
Το τράβηγμα του μεγάλου μελανουριού εάν κυνηγάει κοπαδιαστό θα είναι απότομο και συνεχές. Σε κοινή γλώσσα μάλλον θα ακούσουμε τα φρένα του μηχανισμού, προτού πιάσουμε το καλάμι στα χέρια. Τα μεγαλύτερα μελανούρια μπορεί να τσιμπήσουνε σε άκυρες ώρες, γιατί είναι μοναχικά και δεν μπαίνουνε εύκολα σε κοπάδια μικρότερων ψαριών του είδους τους.
Προσοχή γιατί μπορεί οι κινήσεις και τα τραβήγματά τους να έχουν την μεγαλύτερη δύναμη και το νεύρο των ζεστότερων μηνών του χρόνου, αλλά και η πονηριά παραμένει, όπως και η αντίδραση να κατευθυνθούνε άμεσα στα μπλόκια, στους κάβους και στα σκοινιά για να ελευθερωθούνε. Βάλτε τα με προσοχή στα τελευταία τους τραβήγματα στην απόχη και χειριστείτε τα ανάλογα.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι, το match fishing με waggler φελλό παίρνει άλλη διάσταση. Παρατηρούμε τόπους, παρακολουθούμε τις κινήσεις των ψαριών, ψάχνουμε για κυνήγια και μαζεμένα μικρόψαρα, και γενικά δημιουργούμε νέες στρατηγικές προσέγγισης.
Τα σημάδια που θα μας καθοδηγήσουνε είναι να βρούμε πότε , που και σε τι τροφή θα κυνηγήσουνε τα μελανούρια. Ο ψαράς πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τα ψάρια. Τα τελευταία όμως έχουν ακόμη ένα μεγαλύτερο λόγο για να τρέφονται περισσότερο αυτή την εποχή.
Λόγω του σκληρού φετινού χειμώνα, τα περισσότερα μελανούρια δεν έχουν τελειώσει ακόμα την αναπαραγωγή τους και πολλά από αυτά, ειδικά τα μεγάλα θηλυκά , την διανύουνε ήδη.
Δεν είναι απίθανο να δείτε μεγάλες συναθροίσεις μελανουριών μέσα σε μπούκες λιμανιών, κοντά σε γλίστρες, σε ντόκους, ακόμη και σε λίγα εκατοστά νερό. Ακόμη όμως και τότε εμείς θα περιμένουμε ίσως μόνο ένα καθοριστικό βούτηγμα του φελλού.
Ψαρέψτε τα με σεβασμό και να μην ξεχνάτε ότι μπορεί να πιάσετε και ψάρια ήδη αυγωμένα. Αυτά είναι καθήκον μας να τα ελευθερώσουμε , για την διαιώνιση του είδους και για να έχουμε πάντα ψάρια να ψαρεύουμε.
Για μένα προσωπικά ψάρια αυγωμένα είναι έγκλημα να κρατιούνται, καθώς δεν έχουνε προλάβει ούτε να αναπαραχθούνε. Catch and release με σεβασμό στο θήραμα και στο μέλλον που πρέπει πάση θυσία να διασφαλίσουμε για την συνέχιση του ψαρέματος!
Να είστε όλοι καλά.