ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ ΣΑΡΓΩΝ ΜΕ THN TEXNIKH TOY MATCH FISHING
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δήμος Βελισσάρης, Αντώνης Λαγουταρέλης, Δημήτρης Σφαλτός, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος
Την άνοιξη και τον χειμώνα υπάρχει το ρητό, λίγα ψάρια αλλά μεγάλες συγκινήσεις, και δεν έχουν άδικο αυτοί που το λένε.
Στο match fishing με την χρήση του φελλού waggler, τα πράγματα αλλάζουν όταν θα εστιάσουμε στο ψάρεμα του σαργού, και ειδικά σε δύσκολες περιβαντολογικές συνθήκες με απότομες κλιματικές συνθήκες .
Το τσουχτερό κρύο του χειμώνα δίνει την σκυτάλη στις μεταβατικές αλλαγές της άνοιξης, αλλάζει τις συνήθειες των ψαριών, και εμείς καλούμαστε να αποκωδικοποιήσουμε την συμπεριφορά τους για να έχουμε επιτυχίες στο ψάρεμά τους.
Τις περισσότερες φορές τα ψάρια όταν έρχονται αντιμέτωπα με μειωμένες θερμοκρασίες και έντονες κλιματικές/καιρικές αλλαγές , αποτραβιούνται στα βαθιά, ψάχνοντας για ένα πιο σταθερό περιβάλλον. Για να αναζητήσουμε τους σαργούς στα τυπικά μέρη που τους ψαρεύαμε με την match τεχνική, ίσως να απογοητευτούμε, και να αλλάξουμε προσέγγιση.
Τα περισσότερα ψάρια αυτή την περίοδο χτυπάνε κατά την διάρκεια της ημέρας, ειδικά με την άνοδο του φεγγαριού τις πρωινές ώρες. Το βράδυ τα τσιμπήματα μειώνονται, αλλά τα μεγέθη πολλές φορές μεγαλώνουν.
Με τις θερμοκρασίες όμως να κυμαίνονται μέχρι και 10-15 βαθμούς την διάρκεια της ημέρας, οι σαργοί δείχνουν μια πρόθυμη διάθεση για φαγητό, αρκεί τα νερά να είναι βαθιά, θολά και να υπάρχει μια μερική ηλιοφάνεια.
Αυτό το πράγμα δεν συμβαίνει σε όλα τα μέρη που ψαρεύονται οι σαργοί, πρώτα έρχονται οι βραχώδεις βαθιοί σχηματισμοί και μετά οι μεγάλοι κυματοθραύστες με κοφτά νερά. Το ζήτημα αυτό πριν από πολλά χρόνια μας παραξένεψε, αλλά τελικά χρονιά με την χρονιά επαναλαμβανόταν, οπότε το ψάξαμε βαθύτερα.
Τα αποτελέσματα των ανοιξιάτικων ψαρεμάτων για τον σαργό με την match τεχνική, μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όταν υπάρχει η μεγαλύτερη βαρυτική έλξη από την σελήνη, οπότε θα έχουμε και την μεγαλύτερη μετακίνηση των νερών.
Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν έχουμε πανσέληνο ή νέα σελήνη, και το φεγγάρι θα εμφανιστεί στον ορίζοντα τις φωτεινές ώρες της ημέρας. Τα ρεύματα που δημιουργούνται στους κατάλληλους τόπους, κάνουν τους σαργούς να ανεβαίνουν στα μεσόνερα και να αρπάζουν τα δολώματά μας που παρασέρνονται σιγά- σιγά προς τα κάτω.
Η παρατήρηση πάλι είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση, έχουμε δει αρκετές φορές μέσα στην άνοιξη τους σαργούς να περιφέρονται στα μεσόνερα, κυρίως λόγω κάποιου πιο ζεστού ρεύματος ( κάτι σαν θερμοκλινές). Τα ψάρια περιφέρονταν σύριζα στα βράχια από κοφτούς κάβους ή δίπλα στα τσιμέντα μεγάλων και βαθιών λιμανιών.
Η προσέγγιση με το match fishing που μας δούλεψε σε αυτές τις περιπτώσεις ,ήταν η χρησιμοποίηση μια σταθερής αρματωσιάς με μακρύ παράμαλο και το μαλάγρωμα με σκέτες προνύμφες μύγας σε κοντινή απόσταση από την θάλασσα.
Ο ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ MATCH ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Σε αυτές τις περιπτώσεις εκμεταλλευτήκαμε τα ήπια βουβά ρεύματα και το σιγανό αντιμάμαλο, στο να παρουσιάσουμε ένα δόλωμα που κατεβαίνει με εντελώς φυσικό τρόπο προς το βυθό, δίνοντας την ευκαιρία στους σαργούς να το αρπάξουνε στα μεσόνερα.
Οι φελλοί που διαλέξαμε ήταν μεγάλης ευαισθησίας διάφανοι waggler , με ερμάτισμα 5+1, 6+1 γραμμάρια. Οι μάνες των μηχανισμών μας ήταν 0,15 και τα παράμαλα ισχυρά fluorocarbon των 0,125 χιλιοστών.
Για να έχουμε μια ασφάλεια στο ψάρεμά μας ,επιλέξαμε καλάμια με ημιπαραβολική δράση, με casting weight έως και 25 γραμμάρια, που θα επέτρεπαν ένα πιο δυνατό κάρφωμα και μια πιο εύκολη πάλη με ένα μεγάλο σαργό. Μεγάλη βοήθεια ήταν και τα καλάμια του Bolognese, ειδικά τα πιο μαλακά και σε μήκος μέχρι και 6 μέτρα.
Δυστυχώς τα λεπτά παράμαλα είναι απαραίτητα στους σαργούς της άνοιξης, λόγω επιφυλακτικότητας. Μην ξεχνάτε ότι πάντα ξεκινάμε το ψάρεμα τις φωτεινές ώρες της ημέρας, μαλαγρώνουμε τον τόπο, και θα πρέπει να μπορούμε να αντέξουμε το κρύο και την υγρασία, καθόμαστε και το βράδυ για κάποιο μεγαλύτερο σαργό.
Τα ψάρια δεν έχουν τους άφθονους αριθμούς των πιο ζεστών μηνών του χρόνου και δεν μπορούμε πάντα να ψαρέψουμε σε άγονες γραμμές νησιών! Έτσι τα πιο διακριτικά εργαλεία είναι σχεδόν μονόδρομος στο ψάρεμα του σαργού τον χειμώνα.
Εάν δεν έχετε εμπιστοσύνη στα εργαλεία σας πάντως, καλύτερα χρησιμοποιήστε πιο χοντρές πετονιές, γιατί εάν χάσετε κάποιο ψάρι ειδικά την ημέρα, το ψάρεμα θα πάρει άδοξη τροπή.
Αν δεν κάνετε λάθη, είστε προσεκτικοί και δεν κάνετε φασαρία, οι σαργοί αργά ή γρήγορα θα τσιμπήσουμε στα δολώματά σας. Ο φελλός θα χαθεί απότομα, καθώς τα ψάρια ανεβαίνουν γρήγορα για να αρπάξουνε τις ελεύθερες προνύμφες του μαλαγρώματος και κατεβαίνουνε προς τα κάτω με ταχύτητα.
Εάν πέσετε σε κοπάδι ή προσκαλέσετε με το μαλάγρωμα ένα κοπάδι στον τόπο σας, τότε οι σαργοί θα μπούνε γρήγορα σε συναγωνισμό για την τροφή τους και τα τσιμπήματα θα γίνουν πιο απρόσεκτά.
Σε σχέση με άλλα ανοιξιάτικα θηράματα που διανύουν την περίοδο της αναπαραγωγής τους , οι μεγάλοι σαργοί δεν χάνουν την δύναμή τους και θα πρέπει να είστε έτοιμοι για ισχυρά τραβήγματα και πολλές φορές για καλά φρένα!
TO ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ 7 ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...
1)Καλή απόκρυψη την ημέρα και την νύχτα
2)Προσεκτική και διακριτική επιλογή εξοπλισμού.
3)Ευαίσθητους διάφανους φελλούς για να διακρίνουμε ακόμη και τα πιο πονηρά τσιμπήματα.
4)Αποκωδικοποίηση της συμπεριφοράς των σαργών , σε σχέση με τα ρεύματα και την φάση του φεγγαριού.
5)Μαλάγρωμα με σκέτες προνύμφες μύγας σε κοντινή απόσταση πριν τον φελλό μας.
6)Προσοχή να μην χάσουμε ψάρι, ειδικά κατά την διάρκεια της ημέρας.
7)Την νύχτα την άνοιξη εάν έχετε υπομονή και αντοχές, μπορούν να χτυπήσουν λίγες φορές οι σαργοί, αλλά θα είναι μεγάλοι, οπότε να είστε έτοιμοι.
Να είστε όλοι καλά...