best-practics-catch-and-release-brown-trout-carpmatchfishingΤα βήματα της σωστής απελευθέρωσης των ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφίες: Νίκος Ζάρας, Δημήτρης Σφαλτός, Άρης Δάσκαλος, Δημήτρης Παπαχρήστου, Γιώργος Βαρέλης, Γιώργος Χούσος, Ηλίας Τσιαμούλης, Χρήστος Μπάος,Δημήτρης Τσομπάνος

Η έννοια του catch and release-στην ελληνική πιάνω και ελευθερώνω-έχει ξεκινήσει από το ψάρεμα στα γλυκά νερά, και ειδικά από το ψάρεμα του κυπρίνου.

Από την γέννηση του ψαρέματος του κυπρίνου με καθαρόαιμο και εξειδικευμένο εξοπλισμό,είχε τεθεί ο κανόνας της σωστής διαχείρισης του είδους και των οικοσυστημάτων.

Βλέποντας όμως τα αποθέματα των ψαριών να μειώνονται , τόσο στο γλυκό νερό , αλλά και στην θάλασσα, το catch and release, πήρε πιο μαζικά σάρκα και οστά και μέχρι τώρα φαντάζει μονόδρομος...!Πλέον το catch and release έχει μπει σε μερικό βαθμό στην νοοτροπία των ελλήνων ψαράδων.

Ας δούμε λοιπόν τα βήματα μιας ασφαλούς απελευθέρωσης ενός ψαριού, γιατί εαν δεν το κάνουμε σωστά, δεν έχει απολύτων κανένα νόημα να γίνεται...

 

 

Το carpfishing ή αλλιώς το ψάρεμα του κυπρίνου , από την αρχή του εξελίχθηκε σε ένα αθλητικό ψάρεμα , μέσω του οποίου χαιρόμαστε την διεργασία του ψαρέματος, την δημιουργία των δολωμάτων , την προετοιμασία και το μαλάγρωμα του τόπου, το πιάσιμο του ψαριού, και την πάλη.

Ήταν από τα πρώτα παγκόσμια ψαρέματα που τέθηκε ο ηθικός κανόνας του catch and release, μετά ακολούθησε το συνολικό ψάρεμα της πέστροφας (spinning-fly fishing), ενώ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλα τα ψαρέματα των γλυκώ νερών της Αγγλίας.

catch-and-release-carp-carpmatchfishing

Έχοντας σαν ενθύμιο την φωτογραφία του οποιουδήποτε ψαριού, θυμόμαστε τηνμάχη που έδωσε, το απελευθερώνουμε, για να έχουμε την χαρά να το ξαναψαρέψουμε πιο μεγάλο και να μας δώσει τις ίδιες και μεγαλύτερες συγκινήσεις.

Με αυτό τον τρόπο όμως, προστατεύουμε το περιβάλλον, δεν μειώνουμε τα αποθέματα των ψαριών μέσα στα δύσκολα πιεσμένα περιβάλλοντα (pressured waters), τα ψάρια αναπαράγονται συνεχώς, και εμείς χαιρόμαστε το ψάρεμά μας.

big-carp-catch-and-release-carpmatchfishing

Η συνήθεια της απελευθέρωσης του ψαριού, μπορεί να ξεκίνησε από το περιβάλλον των γλυκών νερών, με πρωτεργάτη τον κυπρίνο και την πέστροφα, γρήγορα όμως εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και συμπεριέλαβε και το ψάρεμα θαλασσινών ειδών.

catch-and-release-logo-carpmatchfishing

Γεννήθηκαν πάρα πολλά υλικά και εξαρτήματα ασφαλούς απελευθέρωσης των ψαριών, ειδικά στα γλυκά νερά έγινε απόλυτη εξειδίκευση.

Πολλές εταιρείες έχουν στον κατάλογό τους safety programms, προγράμματα με εργαλεία που εγγυώνται στο μέγιστο την ασφαλή απελευθέρωση των ψαριών στο φυσικό τους περιβάλλον.

carp-catch-and-release-zaras-carpmatchfishing

Mιλάμε για απόχες με ειδικές πυκνές πλέξεις, που δεν μπλέκονται τα πτερύγια των ψαριών, ακόμη και με διπλής πλέξης δίχτυ στο κάτω μέρος τους , για να μην πειραχτούν τα λέπια και η ευαίσθητη επιδερμίδα τους έξω από το υγρό στοιχείο.

Μιλάμε για για σάκους απαγκιστρώματος (unhooking mats), ειδικούς σάκους (σαν μαξιλάρι) από αφρώδες υλικό ,πάνω στους οποίους ακουμπάει το ψάρι, προστατεύεται από το έδαφος και τις πέτρες, και στην συνέχεια απαγκιστρώνεται.

Eίναι ένα βασικό εξάρτημα, που στα ψαρέματα των γλυκών νερών βρίσκεται πάντα δίπλα από τα καλάμια μας, για να υποδεχτεί το πιασμένο ψάρι.

 unhooking-mat-catch-and-release-carpmatchfishing

Από το έτος 1998 που πρωτογράφτηκαν σε περιοδικά ψαρέματος τα πρώτα άρθρα για τα γλυκά νερά και μετά, τόνιζα προσωπικά την μέγιστη σημασία της απελευθέρωσης των ψαριών, ειδικά με τον σωστό τρόπο και την σωστή τεχνική.

Επειδή αυτό το πράγμα ήταν πρωτόγνωρο για τα χρονικά τότε του ψαρέματος, δεν σας το κρύβω ότι συνάντησα την καχυποψία ή τον περιπεγμό φίλων-συνεργατών των περιοδικών, αφού μέχρι τότε η σημασία του ψαρέματος ήταν να φάμε το ψάρι, ή να δείξουμε πόσα πολλά και μεγάλα ψάρια πιάσαμε , στον βωμό πολλές φορές της αυτοπροβολής και του εγωιστικού ψαρέματος.

catch-and-release-brown-trout-carpmatchfishing

Σε κάποιο σημείο χαρακτηρίστηκα και ως γραφικός, επειδή σε κάθε άρθρο και σε κάθε dvd που γυρίζαμε για την θάλασσα και τα γλυκά νερά, τόνιζα την σημασία της απελευθέρωσης των ψαριών. Αρχισυντάκτες, διορθωτές κειμένων και όχι μόνο, κόβανε σκηνές dvd ή παραγράφους σε άρθρα που μιλούσα για απελευθερώσεις, επειδή και καλά το λέγαμε κάθε φορά και γινόμασταν κουραστικοί.

Ο χρόνος όμως έχει πίσω την ουρά (όπως και η αχλάδα), πλέον το catch and release ακούγεται όλο και περισσότερο σε όλες τις τεχνικές ψαρέματος, ενώ εγώ προσωπικά το θεωρώ μεγάλη επιτυχία ότι άτομα που χλεάζαν τις απελελευθερώσεις, τώρα τις στηρίζουν με νύχια και με δόντια...!

catch-and-release-loutsos-lrf-carpmatchfishing

Επειδή όμως πολλοί ψαράδες που θέλουν να ελευθερώσουν τα ψάρια που πιάνουν, δεν γνωρίζουν ακριβώς τα σωστά βήματα της απελευθέρωσης, θα πρέπει να τα τονίσουμε, να τεκμηριώσουμε γιατί γίνονται, για να υπάρχει σωστή πληροφόρηση. Είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους ψαράδες, γιατί κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος.

Ο σκοπός στο ψάρεμα και στην απελευθέρωση είναι να μην πάθει κακό το ψάρι και να επιστρέψει σώο στο νερό.Για αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται και αγκίστρια χωρίς αρπάδια (barbless) για να μην προξενούν μεγάλη ζημιά στο ψάρι, και όπως ξαναναφέραμε, σάκους απαγκιστρώματος (unhooking mats), πάνω στους οποίους απαγκιστρώνονται τα ψάρια για να μην πληγωθεί το σώμα τους, απόχες και σάκοι φύλαξης από ειδικό πυκνό δίχτυ, για να μην τραυματιστούν και φύγουνε τα λέπια τους.

Ας δούμε λοιπόν τα στάδια της σωστής απελευθέρωσης ενός ψαριού, είτε αυτό είναι σε λίμνη, είτε στην θάλασσα. Ενώ στα γλυκά νερά, κάθε ψαράς που σέβεται τον εαυτό του, έχει πάντα τον σωστό εξοπλισμό για να απελευθερωθεί σωστά το ψάρι, στην θάλασσα τα πράγματα είναι αυτά είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να αναδείξει την σωστή απελευθέρωση και να δώσει φως σε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε , για να γυρίσει σώο και αβλαβές ένα ψάρι στο νερό. Οι φωτογραφίες μπορεί να αφορούν περισσότερο τα ψάρια του γλυκού νερού, αλλά και για την θάλασσα ισχύουν ακριβώς τα ίδια βήματα απελευθέρωσης, και οι τακτικές τους. 

 carp-net-catch-and-release-carpmatchfishing

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι για να βγάλουμε ένα ψάρι έξω από το νερό με ασφάλεια, χωρίς να τραυματιστεί, πρέπει να το βγάλουμε πάντα με απόχη. Το σήκωμα του ψαριού με το αγκίστρι στο στόμα, σημαίνει καίριος τραυματισμός του ψαριού, αιμορραγία, σχίσιμο στόματος, ειδικά εαν το αγκίστρι είναι βαθιά μέσα του. Δεν πρέπει να χτυπηθεί πάνω σε πέτρες ή άμμο, όπως επίσης να μην είναι τεντωμένο το παράμαλο στο στόμα του με το αγκίστρι ακόμη και μέσα στην απόχη, και του σχίσει το στόμα.

Οι απόχες carp έχουν το καλό ότι βγαίνουν τα τριγωνικά άκρα του στεφανιού από το κοντάρι τους, τυλίγονται γύρω από το δίχτυ της απόχης, για να είμαστε πιο ευέλικτοι στην μεταφορά μεγάλων ψαριών.

 carp-unhooking-mat-catch-and-release-carpmatchfishing

Μόλις το ψάρι βγει έξω από το νερό μέσα στην απόχη, προσέχουμε να μην ακουμπήσει στο έδαφος και να μην χτυπηθεί. Μαζί με την απόχη, ακουμπά πάνω στον σάκο απαγκιστρώματος για να προστατευτεί από χτυπήματα. Μεταφέρουμε το ψάρι συρτά από την απόχη στον σάκο, βγάζουμε την απόχη και στην συνέχεια αφαιρούμε με προσοχή το αγκίστρι. 

Επειδή το ψάρι μπορεί να τρομάξει και να χτυπηθεί, μπορούμε να βάλουμε τα χέρια πάνω στα μάτια του, ή του τα κλείνουμε με το δίχτυ της απόχης. Με αυτόν τον τρόπο το ψάρι ηρεμεί και σταματάει να χτυπιέται.

carp-safety-unhooking-mat-catch-and-release-carpmatchfishing

Ταυτόχρονα με ένα κουβά που έχουμε δίπλα στον σάκο, ρίχνουμε νερό πάνω στο ψάρι για να μην ξεραθούνε τα λέπια του και το σώμα του από την ζέστη. Τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα στην αλλάγή θερμοκρασίας και στην αφυδάτωση. Πολλά θαλάσσια είδη, δεν αντέχουν πάνω από μισό λεπτό έξω από το νερό.

 water-to-carp-catch-and-release-carpmatchfishing

Ο σάκος απαγκιστρώματος είναι απαραίτητο πια εξάρτημα του carpfishing , και δεν νοείται ψάρεμα χωρίς αυτό. Η προστασία του ψαριού από χτυπήματα είναι βέβαιη όταν χρησιμοποιούμε τον ειδικό αυτό σάκο. Οι ξένοι ψαράδες έχουνε περάσει και σε στάδιο νοσηλευτή , καθώς υπάρχει ειδικό βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών για τον κυπρίνο, με τζελ επούλωσης τραύματος και αντισηπτικό διάλυμα καθαρισμού από χτυπήματα και εκδορές. Προσοχή-δεν βάζουμε πολλά ψάρια πάνω στον σάκο, γιατί θα αρχίσουν να γλιστράνε,να χτυπιούνται, με αποτέλεσμα να βγούνε έξω από το σάκο και να τραυματιστούνε!

not-so-many-carps-on-unhooking-mat-catch-and-release-carpmatchfishing

Μόλις το αγκίστρι βγει από το ψάρι πάνω στον σάκο , σηκώνεται με προσοχή πάνω από τον σάκο απαγκιστρώματος για να μην πέσει και πληγωθεί στο έδαφος. Βγαίνουνε οι απαραίτητες φωτογραφίες, για να θυμόμαστε το ευτυχές γεγονός ,με το ψάρι σαν μωρό στην αγκαλιά μας. Εαν το ψάρι χτυπηθεί και μας πέσει από τα χέρια, ο σάκος απαγκιστρώματος θα σώσει το ψάρι και δεν θα τραυματιστεί.

big-carp-pm-carpmatchfishing

Δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια μέσα στα βράγχιά τους, για να μην πληγώσουμε το κύριο όργανο οξυγόνωσης του ψαριού, και του φιλτραρίσματος του νερού, αλλά και επειδή υπάρχει ο βασικός κίνδυνος αιμορραγίας. Ψάρι που αιμορραγεί από τα βράγχια σπάνια ζει πέρα πό 48 ώρες, μετά την απελευθέρωσή του.

Τα βράγχια των ψαριών έχουν πάρα πολλά αιμοφόρα αγγεία, είναι πολύ ευαίσθητα όργανα και αιμορραγούν πολύ εύκολα.

barbels-fishing-2-carpmatchfishing

Δεν πιέζουμε ποτέ την κοιλιά του ψαριού όταν το κρατάμε ή το απαγγιστρώνουμε , γιατί έκεί βρίσκονται ζωτικά όργανα, όπως το ήπαρ, η καρδιά, η νυκτική κύστη, τα γεννητικά του όργανα, η σπλήνα, το πάγκρεας, το έντερο και το στομάχι.

catch-and-release-trout-belly-carpmatchfishing

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε με λεπτομέρειες τα ζωτικά όργανα μερικών βασικών ψαριών των γλυκών νερών, αλλά και της θάλασσας, για να ξέρετε σε ποια σημεία δεν θα πρέπει να πιέζετε όταν κρατάτε ένα ψάρι.

sea-bass-fish-anatomy-catch-and-release-carpmatchfishing

trout-fish-anatomy-catch-and-release-carpmatchfishing

Πολλές φορές άθελα μας, μερικά ψάρια θα τραυματιστούνε πολύ-ειδικά από τις σαλαγγιές στο spinning-και θα ματώσουν στα βράγχια τους. Αυτά τα ψάρια κρατείστε τα, δεν θα ζήσουν για πολύ, ακόμη και εαν τα ελευθερώσουμε.

Δυστυχώς δεν μπορούμε πάντα να επιλέξουμε πως θα αγκιστρωθεί το κάθε ψάρι, για να έχουμε ελπίδες να το απελευθερώσουμε πάντα. Είναι ένα γεγονός που σε συγκεκριμένες τεχνικές ψαρέματος(όπως το spinning), δεν θα σταματήσει να συμβαίνει. Κοινό επίσης λάθος των περισσότερων spinners είναι να κρατάνε ψάρια από τα βράγχια, ειδικά αυτά πουέχουν κοφτερά δόντια (πέστροφες, γοφάρια, λούτσοι κτλ). Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ακριβώς τι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, προκειμένου να απελευθερώσετε σωστά ένα ψάρι!!!

 trout-mouth-catch-and-release-carpmatchfishing

Στην συνέχεια μπορούμε να ελευθερώσουμε το ψάρι, βάζοντάς το μέσα στο νερό, μέχρι να οξυγονωθεί πλήρως και να φύγει μόνο του. Ο χρόνος που χρειάζεται κάθε ψάρι για να συνέλθει μπορεί να ποικίλει. Καλό θα είναι να αφήσετε το ψάρι αρκετή ώρα μέσα στο νερό, χωρίς τα χέρια μας να πιέζουν τα βράγχια και την κοιλιά του. Μόλις το ψάρι αρχίσει να κουνιέται, να θέλει να ελευθερωθεί από τα χέρια μας και να κουνάει αρκετά καλά την ουρά του, μπορούμε να το αφήσουμε να φύγει.

catch-and-release-carps-pl-carpmatchfishing

Καλό επίσης είναι να μην αφήνουμε το ψάρι σε πολύ ρηχά νερά (ειδικά με πέτρες), γιατί μπορεί να τραυματίσει την κοιλιά του ή να στρεσαριστεί περισσότερο, όπως θα προσπαθεί να κολυμπήσει. Η έκκριση γαλακτικού οξέος σε αυτά τα ψάρια είναι αυξημένη και μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες επιβίωσης μετά την απελευθέρωση.

catch-and-release-pl-carp-carpmatchfishing

Εαν υπάρχει τρεχούμενο νερό, βάλτε το κεφάλι του ψαριού μπροστά στο ρεύμα για να περνάει το νερό από τα βράγχια και να οξυγονώνεται καλύτερα. Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούμε στην πέστροφα , αλλά και σε άλλα ψάρια των ποταμών.

Ενας άλλος τρόπος απελευθέρωσης είναι επίσης να βάλουμε το ψάρι μέσα σε βρεγμένο σάκο απαγγιστρώματος και να τον χρησιμοποιήσουμε σαν "τσουλήθρα", για να επιστρέψει στο νερό, μια τεχνική πολύ συχνή στους κυπρίνους. Τα ψάρια αυτά αντέχουν αρκετά έξω από το νερό, αλλά δεν ισχύει και για τα άλλα ευαίσθητα είδη , σαν την πέστροφα.

catch-and-release-carp-kastoria-carpmatchfishing 

Μιλώντας για την πέστροφα, να πούμε ότι είναι από τα πιο ευαίσθητα ψάρια των γλυκών νερών, και αντέχει ελάχιστα έξω από το νερό. Το δέρμα της εαν το αγγίξουν τα γυμνά χέρια παθαίνει shock, και καλό θα είναι να την πιάνουμε με ένα βρεγμένο πανί ή να την απαγκιστρώνουμε μέσα στο νερό.

 rainbow-trout-water-catch-and-release-carpmatchfishing

Πολλές φορές στο ψάρεμα δεν γίνεται να απελευθερώσουμε το ψάρι αμέσως, ειδικά εαν αυτό είναι κοπαδιαστό. Για παράδειγμα εαν ελευθερώσουμε ένα μελανούρι, ένα κέφαλο, ένα κοκκάλι,αυτό φεύγοντας θα συμπαρασύρει όλο το κοπάδι μαζί του.

Εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε το ψάρι μετά, μπορούμε να το βάλουμε μέσα σε ένα σάκο φύλαξης ή σε ένα δίχτυ φυσαρμόνικα, για να μπορεί να κινείται και να οξυγονώνεται. Αυτά τα δίχτυα είναι φτιαγμένα από ειδικά μαλακά υλικά, δεν πληγώνουν τα ψάρια και δεν μπλέκονται τα ραχιαία τους πτερύγια μέσα σε αυτά.

Στα ψαρέματα των γλυκών νερών χρησιμοποιούνται οι σάκοι φύλαξης, και τα keepnets . Οι σάκοι μπορεί να είναι οι κλασικοί carp sacks, ή τα κλασικά keepnets, που μπορεί να φτάνουνε και τα 4 μέτρα μήκος, και δίνουνε την εικόνα ενός μακρύ τετράγωνου ή στρογγυλού σωλήνα, όπου κολυμπούνε τα ψάρια ελεύθερα.

 

zaras-keepnet.jpg

Οι σάκοι φύλαξης δεν μπορούνε να δεχθούνε μεγάλο αριθμό ψαριών, κανονικά είναι για ένα μόνο ψάρι. Σε μικρότερα μεγέθη, μπορούμε να βάλουμε 2-3 ψάρια για να τα ελευθερώσουμε στην συνέχεια.

Δεν ενδείκνυνται για αφρόψαρα, γιατί δεν κινούνται εύκολα και πεθαίνουνε.Έτσι έχοντας διατηρημένα τα ψάρια μας μέσα στους σάκους φύλαξης, μπορούμε να τα ελευθερώσουμε ανά πάσα στιγμή.

carp-sack.jpg 

Άλλο ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση στην απελευθέωση των ψαριών είναι η χρήση των lip/fish grips. Δεν είναι και τα πιο φιλικά εξαρτήματα πιασίματος ψαριών, ειδικά όταν τα σηκώνουμε πάνω από το έδαφος και αυτά αποφασίσουν να χτυπηθούνε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το σχίσιμο των σαγονιών τους είναι βέβαιο, με πολύ δυσμενείς συνθήκες απελευθέρωσης και ...μακροζωίας!

fish-lip-grip-loutsos-carpmatchfishing

Τα ψάρια ματώνουν και με σχισμένα σαγόνια δεν επιζούν πολύ. Τα μικρά lip grips είναι πιο φιλικά, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε μικρά ψάρια, χωρίς να τα σηκώνουμε από το έφαφος. Τα πλαστικά δίνουν κάποιες λύσεις, όταν χρησιμοποιούνται πολύ προσεκτικά, κρατώντας το ψάρι ήδη με το χέρι μας.

 catch-and-release-trout-carpmatchfishing

Προσοχή, όταν θέλουμε να ελευθερώσουμε άμεσα το ψάρι, δεν το πετάμε μέσα στο νερό από ψηλά, γιατί παθαίνει σοκ! Είναι σαν να το πετάμε πάνω σε τοίχο!

Xαμηλώνουμε το σώμα μας, το ψάρι μπαίνει απαλά μέσα στο νερό, για να πάρει θερμοκρασία σιγά σιγά, να οξυγονωθεί πλήρως και να μην σοκαριστεί. Οταν όλα αυτά τηρηθούνε, το ψάρι μπορεί να φύγει με τέτοια ταχύτητα, που θα μας εκπλήξει!

 best-practics-for-fish-safety-catch-and-release-carpmatchfishing

Πολλές από τις φωτογραφίες αυτού του άρθρου έχουν τραβηχτεί επίτηδες, για να δείξουμε τα λάθη που γίνονται στο κράτημα των ψαριών, στην απαγκίστρωση, και στην επιστροφή τους στο νερό. Δεν θέλαμε σκόπιμα να ταλαιπωρήσουμε τα ψάρια, αλλά έπρεπε να δείξουμε τον σωστό και τον λάθος τρόπο.

Βάλαμε επίσης σκόπιμα κάποιος φίλους να κάνουν τον λάθος τρόπο, για να δείξουμε τι θα πρέπει να αποφύγουμε (φίλοι είναι και δεν θα παρεξηγηθούνε!) Όπως λέει και ένα παλιό ρητό του catch and release, καλύτερα να το κάνεις σωστά, αλλιώς μην το κάνεις καθόλου!

carp-foto-catch-and-release-tsiam-carpmatchfishing 

Το ψάρεμα στα γλυκά νερά και στην θάλασσα, θα πρέπει να αποκτήσει μια νέα σημασία. Χαιρόμαστε την φύση, τα γήινα τοπία, την άγρια ομορφιά, αναζητούμε και βρίσκουμε καινούργιους ψαρότοπους, μελετούμε και φτιάχνουμε τα δολώματα της επιλογής μας, διαλέγουμε τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που θα μας χαρίσει συγκινήσεις, ψαρεύουμε και χαιρόμαστε την πάλη με ένα μεγάλο ψάρι, το φροντίζουμε, έτσι ώστε να επιστέψει σώο μέσα στο νερό.

catch-and-release-carp-lake-sfaltos-carpmatchfishing

Εκτός από τους κυπρίνους και τα υπόλοιπα ψάρια των γλυκώ νερών, το catch and release εφαρμόζεται σε όλα τα ψάρια της θάλασσας, όπως λαβράκια, μελανούρια, τσιπούρες, σαργούς, κέφαλους, σάλπες, γοφάρια, λούτσους, μανάλια, σε όλα τα θηράματα του ight rock fishing/lrf, ενώ δεν μπορούν να εξαίρεθούν τα πιο μεγάλα ψάρια, όπως ροφοί, στήρες, συναγρίδες, μαγιάτικα, κ.α.

catch-and-release-saltwater-carpmatchfishing

Σίγουρα υπάρχουν και νόμοι που μας επιτρέπουν να κρατήσουμε τα νόμιμα ψάρια που μας αναλογούν, αλλά η χαρά που θα μας δώσει ένα ψάρι που έχουμε πιάσει, προσέξει, ελευθερώσει, δεν συγκρίνεται εύκολα με κανένα άλλο συναίσθημα.

chub-catch-and-release-carpmatchfishing

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg