ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ BOILIES
Του Βαγγέλη Στάιου
Μπήκαμε για τα καλά στην ψαρευτική περίοδο , τα νερά άρχισαν να μεταβάλουν την θερμοκρασία τους , η μέρα έχει αλλάξει και οι κυπρίνοι ήδη κινούνται για να αναπληρώσουν τις θερμίδες για να βγάλουνε την δύσκολη εποχή και όλο τον χειμώνα.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για να φτιάξουμε ένα σωστό boilie ,για να δώσει αυτές τις θερμίδες, που χρειάζονται τα κυπρινοειδή.
Ένα από τα βασικότερα συστατικά για την παρασκευή των boilies είναι τα αυγά. Είναι απαραίτητα ,γιατί αυτά είναι που όταν βράσουμε τις μπίλιες, θα τις κάνουνε να σφίξουνε και να γίνουνε ελαστικές, για να μπορούμε να τις δολώσουμε και να μην μπορούνε να τις χαλάσουνε τα μικρόψαρα.
Εκτός από τα παραπάνω τα αυγά δίνουν στις μπίλιες μας διάφορα συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας ,όπως πρωτεΐνη (αλβουμίνη 12%) ,λίπος , υδατάνθρακες ,τέφρα και μικρές ποσότητες λεκιθίνης , χοληστερόλης , βιταμίνης β και διάφορα ένζυμα.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΑΛΕΥΡΩΝ ΣΧΟΛΗ
Το επόμενο συστατικό είναι και το πιο περίπλοκο , το μίγμα των αλεύρων (boilie mix). Στο μίγμα αυτό μπορούμε να αναμίξουμε πολλά άλευρα με βασικότερα το σιτάλευρο , το καλαμποκάλευρο , το σογιάλευρο , το ριζάλευρο , το σιμιγδάλι .
Για πιο εξειδικευμένα μίγματα μπορούμε να προσθέσουμε σκόνη γάλακτος , καστανάλευρο , καζεΐνη , αλβουμίνη , σπόρους και βιταμίνες πουλιών , ψαράλευρα και διάφορα άλλα προσθετικά (additives) εξειδικευμένων εταιριών του χώρου που θα δώσουν στο μίγμα μας περσότερα θρεπτικά συστατικά και καλύτερη γεύση .
Τα παραπάνω άλευρα πρέπει να αναμιχθούν σε συγκεκριμένες αναλογίες και ειδικότερα στα additives δεν χρειάζονται υπερβολές . Ένα δοκιμασμένο μίγμα που δουλεύει στις περισσότερες λίμνες τις Βόρειας Ελλάδας είναι 3 κιλά καλαμποκάλευρο , 2 κιλά σογιάλευρο , 1 κιλό σιτάλευρο και 1 κιλό σιμιγδάλι. Ανάλογα με το τι μπίλια θέλουμε να φτιάξουμε διαλέγουμε τα κατάλληλα προσθετικά .
Τα βασικά μίγματα χωρίζονται σε έξι μεγάλες κατηγορίες , η πρώτη είναι τα 50/50 που αποτελούνται από πρόσμιξη των απλών αλεύρων σε διάφορες αναλογίες. Με αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα περισσότερα αρώματα και είναι τα ιδανικότερα για αρχάριους , στα 50/50 ανήκει το μίγμα που προανέφερα.
Η δεύτερη είναι τα bird food που περιέχουν αλεσμένους ή και ολόκληρους σπόρους πουλιών όπως το κανναβούρι , ο λιναρόσπορος , το κεχρί , το rubsen , οι βιταμίνες πουλιών που είναι μπισκότο και αυγό αρωματισμένα και χρωματισμένα κ.α. , στα bird food συνήθως δουλεύουμε γλυκά αρώματα και αρώματα φρούτων.
Η τρίτη κατηγορία είναι τα fish-meat meal που περιέχουν ψαράλευρα ή κρεατάλευρα , δουλεύουν με τα ανάλογα αρώματα όπως ψαριών , οστρακόδερμων , κοτόπουλο , συκώτι κ.α. και έχουν δώσει μεγάλα ψάρια κυρίως την άνοιξη και το τέλος του καλοκαιριού .
Η τέταρτη είναι τα spice που περιέχουν διάφορα μπαχαρικά όπως το κάρυ , το σκόρδο , το πιπέρι , κανέλα κ.α.
Η πέμπτη είναι nuts mix τα οποία περιέχουν αλεσμένους ξυρούς καρπούς όπως το φιστίκι , το αμύγδαλο , το φουντούκι ,το tiger nuts και δουλεύει με τα ανάλογα αρώματα.
Τέλος τα protein mix που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (πάνω από 50%).Αυτό το πετυχαίνουμε με την προσθήκη αλβουμίνης (καθαρή πρωτεΐνη από αυγό) καζεΐνη ( καθαρή πρωτεΐνη από γάλα) και διάφορες ομάδες αμινοξέων.
Δουλεύουν όλο το χρόνο αλλά καλυτέρα να χρησιμοποιούνται μόνο τον χειμώνα γιατί δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε απαιτητικά τα ψάρια τις εποχές που κινούνται έτσι και αλλιώς πάρα πολύ για να τραφούν.
Αν τώρα δεν έχουμε χρόνο και διάθεση να φτιάξουμε μόνοι μας το βασικό μίγμα ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και στην Ελλάδα πολλά καλά μίγματα επώνυμων εταιριών που ασχολούνται μόνο με το ψάρεμα του κυπρίνου.
ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΑ , ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ...ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
Άλλο βασικό πρόσθετο είναι το άρωμα που θα δώσει εκτός από την μυρωδιά και την κατάλληλη γεύση στις μπίλιες μας . Τα αρώματα τα βρίσκουμε σε μορφή σκόνης και σε υγρή μορφή και τα επιλέγουμε ανάλογα με την εποχή , τον τύπο της λίμνης και το προσωπικό μας γούστο, μερικά αρώματα δουλεύουν πολύ καλά και με διάφορους συνδυασμούς .
Εδώ θέλω να ξανά πω ότι δεν πρέπει να υπερβάλουμε στην ποσότητα του αρώματος γιατί μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Η σωστή μπίλια δεν είναι απαραίτητα η υπέρ αρωματισμένη ,αλλά αυτή που έχει κατάλληλα υλικά .
Πολύ χρήσιμο είναι και το appetite stimulator , δηλαδή ο τονωτής όρεξης, o οποίος "δένει" την γεύση των παραπάνω συστατικών μεταξύ τους και κάνει τα ψάρια να φάνε το δόλωμα μας με μεγαλύτερη όρεξη . Και αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες με κυριότερες το sweet , το meat-fish , το fruit και το spice .
Απαραίτητο στις περισσότερες μπίλιες είναι το γλυκαντικό (sweetener) , το βρίσκουμε σε υγρή μορφή ή σε σκόνη , είναι πάρα πολύ συμπυκνωμένα και 2 με 3 ml αρκούν για να φτιάξουμε 1 κιλό μπίλιες .
Πολύ καλό είναι να προσθέτουμε 5 gr αλάτι για να ενισχύσουμε την γεύση γιατί ως γνωστό το αλάτι λειτουργεί σαν φυσικό ενισχυτικό γεύσης συν ότι προσφέρει στο ψάρι τα απαραίτητα άλατα για τον οργανισμό του .
ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ BOILIES
Αν θέλουμε να χρωματίσουμε τις μπίλιες (κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι απαραίτητο σε όλες τις μπίλιες ) υπάρχουν ειδικά φυσικά χρώματα σε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ χημικά όπως βαφές πασχαλινών αυγών και διάφορα άλλα ακατάλληλα και επικίνδυνα για τα ψάρια υλικά .
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αυτά είναι τα κυριότερα υλικά για την κατασκευή μπίλιας , βεβαία υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα προσθετικά όπως διάφορα φυσικά προσελκυστηκά ( natural attractants), γαλακτοματοποιητές (emulsifiers) , χωνευτικά για καλύτερη αφομοίωση τις τροφής (digest) , robin red και διάφορα λάδια τα οποία θα τα δούμε αναλυτικότερα αργότερα σε άλλα άρθρα του site μας .
.
Να είστε όλοι καλά και να έχουμε μια ευχάριστη και αποδοτική ψαρευτική χρονιά . Δείε στο παρακάτω βίντεο την κατασκευή των boilies βήμα-βήμα, και την επιλογή των συστατικών τους για μία αποκλειστική συνταγή!