Για γλυκά νερά
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

river-carpfishing-gr.jpgΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΝΟΥ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ


Του Δημήτρη Σφαλτού & Νίκου Ζάρα 

 

Κατά κοινή ομολογία οι περισσότερες αποδράσεις για το ψάρεμα του κυπρίνου γίνονται σε μεγάλες λίμνες, όπου υποθετικά υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί ψαριών και μεγέθη.

 

Υπάρχουν όμως αφανείς μικροί ψαρότοποι που μπορούν να δώσουν το κάτι διαφορετικό στο ψάρεμα στα γλυκά νερά , και δεν είναι άλλοι από τα μικρά ποτάμια.

 

 

 

 

 

O ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ

Μιλώντας για μικρά ποτάμια, σε καμιά περίπτωση δεν εννοούμε τα ορεινά μικρά ρηχά ποτάμια για το ψάρεμα της πέστροφας. Μιλάμε για πεδινά ποτάμια με αρκετό βάθος, που σε μερικά σημεία φτάνει και τα δύο με δυόμισι μέτρα.

potami carpΜέσα σε αυτά τα ποτάμια μπορούμε να συναντήσουμε μια μεγάλη ποικιλία ψαριών , όπως κέφαλοι, πεταλούδες, γλήνια, χέλια, , πέστροφες, τούρνες, βάρβοι, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν θα λείπουν και οι κυπρίνοι. Βέβαια δεν έχουν όλα τα ποτάμια αυτά τα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να ψάξουμε αρκετά για να βρούμε τους σωστούς τόπους που θα κρατάνε τα ψάρια.

Αυτά είναι τα πιο βαθιά σημεία του ποταμού , καλό θα είναι να περιλαμβάνουν αρκετή παρόχθια βλάστηση για καμουφλάζ, κάλυψη , αλλά και για φυσική τροφή.

potami carpΤα ποτάμια αυτά που πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του carpfishing, συνήθως είναι η απόληξη μεγάλων ποταμών λίγο μετά την έκφυση των λιμνών, με κατεύθυνση το δέλτα της εκβολής του κάθε ποταμού. Είναι γεγονός ότι πάρα πολλοί κυπρίνοι μπαίνουν μέσα στα ποτάμια, αποχωρίζοντας την απεραντοσύνη των λιμνών, και μεγαλώνουν μέσα στα ποτάμια αυτά.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Το ψάρεμα σε τέτοιους τόπους αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο, και απαιτεί την γνώση και την κατανόηση των νέων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε. Καταρχάς, ένα διαφορετικό περιβάλλον με υπερβολική παρόχθια βλάστηση από καλάμια, πόες, βάτα, θα διαθέτει και διαφορετική σύσταση βυθού.

Στην πραγματικότητα ο βυθός είναι κατά κύριο λόγο πυκνή μαύρη λάσπη ,που προέρχεται από την αποσύνθεση όλων των φυτικών συστατικών και των φερτών υλών, που μεταφέρει το ρεύμα του ποταμού. Σε λίγα μέρη θα βρούμε καθαρά μέρη από μικρά πετραδάκια ή χαλίκια, οπότε θα ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα ψαρεύουμε πάνω στη λάσπη.

potami carpΤο ψάρεμα πάνω σε λάσπη χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή της τεχνικής μας. Σε γενικές γραμμές θα στηριχθούμε σε δολώματα με υλικά που δεν θα τραβάνε τόσο πολύ την μυρωδιά της λάσπης, σε pop-up παρουσιάσεις για μεγαλύτερη ευκρίνεια, σε αρματωσιές ελικόπτερα ή chod rigs, και σε μαλακά καλάμια προοδευτικού χαρακτήρα για το ψάρεμα σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

ΠΟΙΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ?

Τα δολώματα για το ψάρεμα σε ποτάμια με λασπώδεις πυθμένες έχουν ευρύ φάσμα. Μπορούμε να χειριστούμε βάσεις για τα boilies με φυτική προέλευση, όπως η γλουτένη, το σιτάλευρο, το καλαμποκάλευρο, τα bird foods, την semolina wheat, και πρωτείνες γάλακτος, όπως lactalbumen, και casein.

Θα προσπαθήσουμε να μην βάλουμε fish meals που έχουν την ιδιότητα να τραβάνε την μυρωδιά της λάσπης και να χάνουν το άρωμά τους, εκτός εάν θα προσανατολιστούμε μόνο σε παρουσιάσεις pop-up. Εναλλακτικά μπορούμε να χειριστούμε δολώματα όπως το καλαμπόκι σε hair-rig, tigernuts, όσπρια αρωματισμένα κτλ.

pva sack rigΟι γεύσεις και τα αρώματα δεν διαφέρουν τόσο πολύ, έχω δει πολύ καλά αποτελέσματα με σφένταμο (maple),έλαιο κανναβουριού ( hemp oil), βατόμουρο (raspberry), μύδι και καραβίδα, και με φυτικά αρώματα όπως herbe gazon, asa foetida σαν αιθέριο έλαιο. Από εκεί και πέρα ο πειραματισμός ωθεί τις εξελίξεις, οι γεύσεις και τα αρώματα δεν σταματούν ποτέ και εξαρτώνται από την εμπειρία του κάθε ψαρά.

potami carp voliΓια να μαλαγρώσουμε αυτούς τους τόπους, θα πρέπει να λάβουμε υπόψην την ροή του ποταμού, τα ρεύματα, και να έχουμε πλήρη εικόνα του βυθού. Πριν ξεκινήσουμε το τάισμα, θα σύρουμε ένα marker float για να δούμε ποια σημεία είναι καθαρά, ποια έχουν λάσπη και το βάθος του κάθε σημείου, έτσι ώστε να ξέρουμε που θα ρίξουμε ακριβώς τα καλάμια μας.

Στη συνέχεια θα επιλέξουμε εάν θα χειριστούμε boilies για μαλάγρωμα ή μίγμα σπόρων. Τα boilies δεν είναι ανάγκη να είναι απόλυτα σφαιρικά, από παρατηρήσεις που έχουν γίνει, δολώματα με ανώμαλη επιφάνεια κάθονται πιο καλά στον βυθό και δεν παρασέρνονται από τα ρεύματα ή δεν χώνονται εύκολα στη λάσπη.

nikos zaras carpΌσο για το μίγμα σπόρων, είναι μια αποδοτική επιλογή για το μαλάγρωμα, γιατί οι κυπρίνοι έχουν συνηθίσει την φυτική τροφή. Μπορείτε σε κάθε περίπτωση να εμπλουτίσετε τους σπόρους ή τα boilies με pellets bloodworm, διότι τα σκουλήκια είναι βασική πηγή πρωτεϊνών για τα ψάρια του ποταμού.

Μία μέρα μαλαγρώματος πριν το κυρίως ψάρεμα είναι αρκετό, γιατί θα ψαρέψουμε σε περιορισμένο ζωτικό χώρο και δεν χρειάζονται πολλές ημέρες επανα-ταίσματος. Οι ποσότητες πάνω από ένα κιλό ελεύθερων δολωμάτων είναι σε κάθε περίπτωση υπερβολή και δεν είναι ποτέ αναγκαίες.

Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα στήσουμε μια βάση rod-pod πριν από την παρόχθια βλάστηση, με τα καλάμια ανασηκωμένα για να μην βρίσκουν οι πετονιές πάνω στα φυτά και έχουμε μπλεξίματα. Εναλλακτικά μπορούμε σε μικρά ανοίγματα της όχθης να στήσουμε μονές βάσεις στήριξης με την μύτη του κάθε καλαμιού ίσα-ίσα να εξέχει από την βλάστηση για την δέουσα κάλυψη.

rod podΤα καλάμια δεν ξεφεύγουν από τον carp χαρακτήρα, με τα χαρακτηριστικά της προοδευτικότητας , γιατί ψαρεύουμε σε πολύ κοντινές αποστάσεις και χρειαζόμαστε τους ελιγμούς μέσα σε σκαλώματα και φυτά. Έτσι καλάμια από 2,5 μέχρι 3 λίμπρες το πολύ ,είναι τα ζητούμενα, ενώ τα πολύ σκληρά καλάμια με δράση κορυφής αποκλείονται , γιατί μπορεί εύκολα να ξεκαρφωθεί ένα ψάρι από το πρώτο τράβηγμα.

Σε τέτοια οικοσυστήματα με ρηχά και κοντινά νερά θα πρέπει να προσέξουμε την κάθε κίνησή μας. Έτσι η τακτική μας είναι να αποτραβηχτούμε πίσω στην όχθη και να έχουμε εφοδιαστεί με ασύρματους βομβητές με remote control, για να έχουμε την ελάχιστη ηχητική ένταση μπροστά στο νερό και να είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε σε πιθανό τσίμπημα.

Επειδή επίσης θέλουμε τις πετονιές μας κολλημένες στον βυθό δεν θα βάλουμε τους οπτικούς ειδοποιητές που θα σηκώσουν την πετονιά στα μεσόνερα, ή θα τοποθετήσουμε back leads , με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν σκαλώματα στην κοντινή όχθη.

chod rigΠάνω στο θέμα λάσπη έχουν γεννηθεί δύο αρματωσιές , οι οποίες συνίστανται για το συγκεκριμένο ψάρεμα. Το ελικόπτερο (helicopter rig) και το chod rig. Το ελικόπτερο μπορεί να δουλέψει και με pop-up και με βυθιζόμενα δολώματα, ενώ ο καθαρόαιμος χαρακτήρας του chod χρειάζεται pop-up δόλωμα.

Με τις πετονιές λάσκα πάνω στους βομβητές και την προσθήκη leadcore , όλα τα εξαρτήματα θα είναι κολλημένα στον βυθό και δεν θα ανιχνεύονται από τα ψάρια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και κλασικές safety-clips αρματωσιές με πλατιά μολύβια για να μην χώνονται στη λάσπη.

PVA ΜΕ ΣΠΑΣΜΕΝΑ BOILIES

Πολύ καλή επιλογή για μαλάγρωμα είναι η χρησιμοποίηση σπασμένων boilies σε σακουλάκι από πλεκτό σωλήνα pva, πάνω στο αγκίστρι . Σπάμε μερικά boilies και τα ρίχνουμε στον σωλήνα του πλεκτού pva tube.

pva boiliesΠιέζουμε με το ειδικό έμβολο για να κατεβούνε τα δολώματα, σφίγγουμε το διαμορφωμένο σακουλάκι και φτιάχνουμε ένα κόμπο. Κόβουμε και είμαστε έτοιμοι. Το σακουλάκι το καρφώνουμε στο αγκίστρι ανάμεσα από τους κόμπους . Ειδικά σε ποτάμια τα σπασμένα boilies με πράσινο χρώμα μπορεί να είναι πάρα πολύ αποδοτικά.

anamoni se potamiΌπως θα διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι , όταν θα αποπειραθείτε να ψαρέψετε σε ποτάμια, το τράβηγμα του κυπρίνου δεν έχει την ίδια βαρύτητα με αυτού της λίμνης! Ιλιγγιώδεις ταχύτητες, άπειρα φρένα , εκρηκτικά καρφώματα, για τα ψάρια που έχουν συνηθίσει να κινούνται ανάμεσα στα ρεύματα.

Η δύναμη και η αντοχή τους είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την λίμνη και γι αυτό το λόγο παίρνουμε μεγαλύτερη ευχαρίστηση σε αυτούς τους τόπους, ακόμη και εάν τα ψάρια δεν είναι τέρατα.

potami-carp commonΕιδικά τα μικρότερα ψάρια βάζουν σε μεγαλύτερη δοκιμασία τον εξοπλισμό γιατί τρέχουν αμέσως σε σκαλώματα ή κάνουν απίστευτους ελιγμούς ή ακόμη αρχίζουν να κατεβαίνουν το ποτάμι χωρίς σταματημό!

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Τέλος θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης του περιβάλλοντος. Προσέχουμε να εφοδιαστούμε με τα απαραίτητα φιδάκια, σπράυ, αντικουνουπικά , γιατί στο ποτάμι τα κουνούπια είναι σε σμήνη και δεν αστειεύονται!

Πολλοί ψαράδες έχουν φύγει με καρούμπαλα από τα κουνούπια! Επίσης δεν αφήνουμε σκουπίδια και προσέχουμε το καλοκαίρι να μην ανάψουμε ποτέ φωτιά!!!

Καλός ρουχισμός το βράδυ γιατί η υγρασία του ποταμού πιρουνιάζει τα κόκκαλα!!! Δεν χρειάζεται να ξαναπώ(χρειάζεται!!!) για την απελευθέρωση των ψαριών , που είναι ζωτικής σημασίας για το ψάρεμα στα γλυκά νερά.

catch and release river carpwww.carp-matchfishing.grΝα είστε όλοι καλά και κάντε catch & release!

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.