SPINNING ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ BROWN
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτό : Χούσος Γιώργος, Δημήτρης Σφαλτός, Νίκος Ζάρας
Έχουμε μπει πια για τα καλά στo Φθινόπωρο και ένας νέος ορίζοντας απλώνεται μπροστά μας στα ψαρέματα των γλυκών νερών.
Μέχρι να μειωθεί η θερμοκρασία των νερών, αφήσαμε ήσυχους τους κυπρίνους και προσανατολιστήκαμε στα φοβερά αρπακτικά, τις brown trout πέστροφες, με την τεχνική του spinning.
Η φύση αναδιπλώνεται μπροστά μας αυτή την εποχή, τα φυτά ξεκινούνε να ρίχνουν τα φύλλα τους, λιγοστά έντομα αρχίζουν να εμφανίζονται και η πλάση ετοιμάζεται για το Φθινοπωρινό σκηνικό της.
Έτσι και εμείς, πιστοί στο ραντεβού μας-μετά φυσικά το τέλος της απαγόρευσης-ετοιμάσαμε τα spinning καλάμια μας, τους γρήγορους μηχανισμούς, και τα πορτοφόλια με τις αμέτρητες περιστροφικές πεταλούδες, τα κουταλάκια και τα τεχνητά ψαράκια.
Ψαρεύοντας σε μεγάλα ποτάμια θα συναντήσουμε πολλά αρπακτικά ανά τόπους. Οι κέφαλοι, οι λευκίσκοι, οι πέστροφες, οι τούρνες , οι γουλιανοί, οι πέρκες, είναι από τα ψάρια που μπορείς να ασχοληθείς μαζί τους. Αυτή την συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, την τιμητική τους έχουν οι μεγάλες πέστροφες.
Πρόκειται για συγγενείς της ιριδίζουσας πέστροφας, με το στόμα όμως που μοιάζει του σολομού, που στα μεγάλα μεγέθη είναι πάρα πολύ προφανή η άμεση ομοιότητα. O όρος σωλομοπέστροφα είναι όμως αδόκιμος, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αυτό το ψάρι στα ελληνικά νερά, και πρόκειται για τοπικό προσωνύμιο, χωρίς όμως ιχθυολογική υπόσταση.
Η brown trout πέστροφα φτάνει σε μεγέθη που ξεπερνά τα 10-12 κιλά ,και έχει τον ίδιο αρπακτικό χαρακτήρα με την πέστροφα, επιτίθεται σε μικρά ψαράκια, σε έντομα με σάλτα έξω από το νερό, σε αμφίβια, όπως βατράχια, φίδια και σαλαμάνδρες.
Η μαύρη ράχη της κάνει πολύ καλή παραλλαγή κοντά στον βυθό των ποταμών, και συνήθως κρύβεται σε βράχια, ξύλα και πέτρες προκειμένου να εξαπολύσει τις επιθέσεις της.
Συχνά τριγυρίζει αμέριμνη κοντά σε κοπάδια μικρόψαρων και με απίστευτη ταχύτητα γυρίζει και επιτίθεται κατά πάνω τους. Η ταχύτητα της είναι πολύ μεγάλη και συχνά αντιλαμβανόμαστε το σκάσιμο της πάνω στην επιφάνεια του ποταμού, τα μικρόψαρα να πετάγονται πανικόβλητα έξω από το νερό, και να σχηματίζονται εντυπωσιακά απόνερα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΣΤΟΜΑΧΙΑ!
Ο εξοπλισμός που απαιτείται για να ψαρέψουμε αυτά τα δυνατά σολομοειδή είναι καθαρόαιμος spinning, επιλεγμένος με γνώμονα το μεγάλο μέγεθος των ψαριών αυτών, την απίστευτη δύναμή τους και το γεγονός ότι θα τις ψαρέψουμε με ελαφριά τεχνητά δολώματα, τις πεταλούδες και τα τεχνητά ψαράκια.
Έτσι θα χρειαστούμε δίσπαστα κυρίως καλάμια με μήκη από 2,20-2,40, casting weight από 5-20, 25, και max τα 30 γραμμάρια. Η δύναμη του δίσπαστου είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς και η νευρική του μύτη, που θα μεταδίδει με ακρίβεια τις κινήσεις του τεχνητού μας δολώματος. Η δράση αυτών των καλαμιών είναι κυρίως γρήγορη-fast , αλλά με προοδευτικό power, γιατί θα χρειαστούμε την ημιπαραβολή τους στην μάχη με κάποιο μεγάλο ψάρι.
Πολύ καλή επιλογή επίσης είναι τα καλάμια ταξιδιού σε 4 κομμάτια (travel spinning rods), καλάμια που μεταφέρονται πανεύκολα, είναι επίσης δυνατά, και μας κάνουν εύκολη τη ζωή σε δύσβατα κομμάτια των ποταμών που απαιτείται μείωση του μεταφερόμενου μήκους.
Οι μηχανισμού είναι καθαρόαιμοι μπροστινόφρενοι, με πολύ δυνατά και προοδευτικά φρένα, κωνικές μπομπίνες, και μεγάλες ταχύτητες , άνω των 5, 1-1. Θα πρέπει να έχουν καλό ζύγισμα με το ελαφρύ καλάμι και να μην ξεπερνούν τα 230 γρ. Οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε είναι καθαρόαιμες spinning, soft με μεγάλες αντοχές, σε νούμερα από 0,20-0,25 χιλ. Η χρήση νήματος προσωπικά είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί επιτυγχάνεται καλύτερος χειρισμός του τεχνητού μας.
Τα χρώματα αν θα επιλέξουμε θα είναι σε φυσικές αποχρώσεις, απαλό μπλε, απαλό πράσινο ή το κλασικό λευκό, για να μην φαίνονται από τις αντανακλάσεις του περιβάλλοντος. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι η πέστροφα έχει κορυφαία όραση , που πιάνει εύρος 180 μοίρες, ενώ μπορεί με ευκολία να βλέπει έξω από το νερό.
ΤΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Οι πεταλούδες που ψαρεύουμε είναι τεχνητά περιστρεφόμενα δολώματα, αποτελούνται από ένα φυλλοειδές πτερύγιο, που με την κίνηση μέσα στο νερό περιστρέφεται δημιουργώντας αντανακλάσεις . Αυτές οι κινήσεις παρομοιάζουν ένα έντομο , το οποίο μετακινείται προς τις όχθες του ποταμού κυνηγημένο, κάτι που οι σολομοπέστροφες δεν θα το αφήσουν να περάσει έτσι!
Μοντέλα και κωδικοί υπάρχουν αμέτρητα, αυτά που έχουμε καταλήξει είναι τύπου vibrax, πεταλούδες που δημιουργούν δονήσεις, χρώματα σε ασημί και χρυσό για τις ηλιόλουστες μέρες, ενώ πάρα πολύ αποδοτικές είναι επίσης οι πεταλούδες με τις μπλε, κόκκινες και μαύρες βούλες. Τα φυλλοειδή πτερύγια κάνουν καλύτερη πλεύση σε δυνατές ροές, και ενδείκνυνται για μακρινές βολές από τα μεγέθη 3 και άνω. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε και τεχνητά ψαράκια, σε ζωηρά χρώματα όταν οι πέστροφες δείχνουν κινητικότητα, ενώ natural σε πιο μουντές μέρες που τα ψάρια δείχνουν επιφυλακτικότητα.
Αυτό που θέλει προσοχή είναι τα μεγάλα και κοφτερά δόντια της πέστροφας. Για να γλιτώσουμε τα κοψίματα εφαρμόζουμε ένα μικρό συρμάτινο boom των 4-5 εκατοστών, για να έχει το περιθώριο το ψάρι να δαγκώσει μέταλλο και όχι την πετονιά. Είναι σύνηθες για αυτά τα ψάρια με την λαιμαργία τους να καταπίνουν τις πεταλούδες με την πρώτη επίθεση στο τεχνητό, και να κόβουν αμέσως την πετονιά με το πρώτο τίναγμα έξω από το νερό!
Οι κινήσεις που κάνουμε με τις πεταλούδες μπορεί να είναι απλές , αλλά και πιο σύνθετες. Με τον ίδιο γνώμονα που θα ψαρέψουμε και τις πέστροφες, εάν τα μέρη είναι αψάρευτα και απονήρευτα, μια σταθερή γρήγορη ροή θα μας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σε πιο δύσκολα μέρη, θα πρέπει να δοκιμάσουμε αργές και γρήγορες ροές, απότομα σταματήματα, τινάγματα με το καλάμι σε όρθια θέση και ξανά αργές περιστροφές. Σε πολυψαρεμένα μέρη οι μεγάλες πέστροφες χτυπάνε μετά από απότομα σταματήματα, σε συνδυασμό με ελαφρά τινάγματα προς τα πάνω και γρήγορες επαναφορές.
Πολλές φορές έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε και 5 διαφορετικές πεταλούδες για να πιάσουμε μια πέστροφα που κυνηγούσε το τεχνητό μέχρι την ακτή από πίσω και δεν του επιτιθόταν.
Οι διαδοχικές αλλαγές μπορούν επίσης να μπερδέψουν το ψάρι και να το κάνουν να επιτεθεί, ακόμα και εάν έχει συνηθίσει τις πεταλούδες σαν τεχνητά δολώματα. Τέλος εάν δεν συγκινούνται θα περάσουμε στην καλή λύση των σιλικονούχων δολωμάτων και σε απομιμήσεις ψαριών που υπάρχουν στην περιοχή , με ένα σκούρου χρώματος jig head..
ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΜΑ
Η επίθεση του ψαριού αντιστοιχεί με βίαιο σταμάτημα της πεταλούδας, σαν να έχει πιαστεί σε βράχο. Στο πρώτο κάρφωμα καλό θα είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία σας , γιατί το πρώτο τράβηγμα θα είναι απότομο, ασταμάτητο, πολλές φορές θα συνοδεύεται με τίναγμα του ψαριού έξω από το νερό, κάτι που η πέστροφα θα ακολουθήσει πολλές φορές για να κόψει την πετονιά.
Η προρύθμιση στα φρένα είναι κάτι παραπάνω από βασικό, για να αποφύγετε τα κοψίματα και να δοθούν τα απαραίτητα μέτρα με ασφάλεια. Από εκεί και μετά χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Η επαφή δεν πρέπει να χαθεί με το ψάρι, θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε φρένα ανά πάσα στιγμή, να κατευθύνουμε το ψάρι μακριά από πέτρες, σκαλώματα, βυθισμένα κλαδιά και να έχουμε την προσοχή μας, να μην φέρει την πετονιά μέσα στο στόμα της.
Η μάχη με μια μεγάλη brown πέστροφα είναι ένα απίστευτο συναίσθημα, ένα στοίχημα με ένα τρόπαιο, μία μαγική στιγμή που όλα κρίνονται σε μια κλωστή, ένα παιχνίδι με νικητή τον πιο σκληρό και δυνατό. Μέχρι το ψάρι να παραδοθεί θα περάσει πολύ ώρα, και αυτό είναι που αξίζει για να το ζήσει κανείς, είναι εμπειρία ζωής! Μια εμπειρία που την βλέπεις στα όνειρά σου και θα σου στοιχειώνει τις σκέψεις για χρόνια ολόκληρα.
Μια απόχη είναι απαραίτητη ή ακόμα καλύτερα ένα gripper-lipper tool, ο ειδικός γάντζος του spinning που πιάνει τα ψάρια από το στόμα, έτσι ώστε να μην τραυματιστούνε και να μπορέσουνε να απελευθερωθούνε με ασφάλεια. Προσοχή θα δώσουμε στο απαγκίστρωμα του ψαριού (έχει τροχισμένα δόντια!) και μία λαβίδα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για αυτό.
Οι πέστροφες είναι ψάρια πολύ μαχητικά και σίγουρα αξίζουν τον σεβασμό μας σαν τρόπαια και θηράματα. Παρόλο που έχουν νόστιμο κρέας, προσωπικά πιστεύω πως τους αξίζει να τα απελευθερώνουμε, και είναι για μένα ο ορισμός του catch & release. Υπάρχουν βέβαια και οιπεριπτώσεις που τα ψάρια τραυματίζονται θανάσιμα, ματώνουν, και δεν έχουν ποσοστά επιβίωσης εαν ελευθερωθούν. Είναι τα ψάρια που βλέπετε στις φωτογραφίες μας να τα κρατάμε απο τα βράγχια, μία τακτική που δεν πρέπει να εφαρμόζεται στα ψάρια που θέλουμε να απελευθερώσουμε.
Ψάρια τόσο σπάνια και όμορφα τους αξίζει μια υπέρβαση-μια απελευθέρωση, εαν δεν έχουν τραυματιστεί θανάσιμα, ένα καλό που θα κάνουμε για την σωτηρία του οικοσυστήματος και για τους εαυτούς μας!
Να είστε όλοι καλά!
Μην παραλείψετε να δείτε ένα σχετικό βίντεο με τις τεχνικές για το ψάρεμα της πέστροφας!