Freshwater Light Rock Fishing (LRF)
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

lrf fishing chubs kefalous freshwater carpmatchfishingΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ LIGHT ROCK FISHING TOYΣ ΚΕΦΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Του Βασίλη Κοσμά

Φωτογραφίες :Νίκος Ζάρας, Βασίλης Κοσμάς, Δημήτρης Σφαλτός

O κέφαλος του γλυκού νερού είναι ένα τυπικό αφρόψαρο των γλυκών νερών, το οποίο απαντάται σε ευρεία κλιμακα σε όλη την Ελλάδα, με κάποιες μικρές παραλλαγές ανά τόπους. Ψαρεύεται εύκολα με εξοπλισμό Light Rock Fishing και μικρά τεχνητά δολώματα πολλών κατηγοριών, χαρίζοντας έντονες συγκινήσεις.

Η ευρεία εξάπλωσή του σε λίμνες και ποτάμια στην χώρα μας,  η ευκολία της απιλογής του εξοπλισμού LRF/Light spinning,  των τεχνητών δολωμάτων που ψαρεύεται, τον κάνουν ένα ψάρι που αξίζει να ασχοληθούν όλοι μαζί του, ακόμη και εκείνοι οι ψαράδες που δεν έχουν ξαναψαρέψει στα γλυκά νερά.

 

 

 

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι κέφαλοι του γλυκού νερού είναι ψάρια ανθεκτικά στην ρύπανση, τα οποία τα συναντάμε κυρίως σε ποτάμια και λίμνες , παντού στον ελλαδικό χώρο. To επιστημονικό τους όνομα στην περιοχή της Ηπείρου που ψαρεύουμε είναι Squalius pamvoticus, πρόκειται για τυπικό αφρόψαρο, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες αναγράφονται συνήθως ως chub.

chub kefalos leuciscus cephalus carpmatchfishing

Σε μικρή ηλικία συγκεντρώνονται σε κοπάδια, ενώ όσο μεγαλώνουν γίνονται περισσότερο μοναχικά και αναζητούν μόνα τους την τροφή τους . Οι κέφαλοι του γλυκού νερού έχουν σχήμα λεπτό ,μακρύ , και διαθέτουν ένα πολύ μεγάλο στόμα .
Η ράχη τους έχει συνήθως ανοιχτό πράσινο χρώμα , αλλά αλλάζει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος στο οποίο ζούνε . Η κοιλιά τους είναι άσπρη, όλα τα πτερύγια είναι μαύρα ανοιχτά, ενώ το σώμα τους είναι σκεπασμένο από λέπια μεσαίων διαστάσεων.

big chub lrf spinning freshwater carpmatchfishing

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι κέφαλοι του γλυκού νερού (ποταμοκέφαλοι) είναι γνωστoί για την επιθετικότητά τους . Μπορεί να αλλάζουν κάποια χαρακτηριστικά από περιοχή σε περιοχή και να αλλάζουν λατινική ονομασία (Squalius pamvoticus, κ.α ), αλλά τα αδρά χαρακτηριστικά δεν άλλαζουν πολύ. Σε άλλα είδη μπορεί να έχουμε λέπια διαφορετικού χρώματος, διαφορετικού μεγέθους, λεπτότερα και μεκρύτερα σώματα κτλ.

Περιφέρονται ανάμεσα από χόρτα, πέτρες, βυθισμένα κλαδιά δέντρων, όπου στήνουν τα καρτέρια τους. Οι κέφαλοι είναι πολύ πιο μαχητικοί στο περιβάλλον των ποταμών, ενώ στις λίμνες μεγαλώνουν σε μέγεθος και γίνονται πιο μαλθακοί.

xaskona chub koutalaki lrf spinning carpmatchfishing

Η βασική τους διατροφή περιλαμβάνει σκουλήκια , έντομα , φυτά και μικρά ψάρια . Στην ουσία περιμένουν την τροφή που θα κατεβάσει το ρεύμα, ενώ ένα έντομο που θα κολυμπάει ή θα πέσει στην επιφάνεια του νερού , είναι καταδικασμένο!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο καλύτερος εξοπλισμός που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για το ψάρεμα του ποταμοκέφαλου θα ήταν ένα καλάμι της τεχνικής light rock fishing, συνδυασμένο με έναν αξιόπιστο μηχανισμό ο οποίος να μην ξεπερνά 2500 μέγεθος.

chub fishing xaskona rod curve carpmatchfishing lrf

Το Lrf καλάμι ψαρεύει άνετα μέχρι και τα 10 γρ casting.weight/c.w, ενώ το ψάρεμα γίνεται διασκεδαστικό και αθλητικό. Μπορούμε να τον ψαρέψουμε και με light spinning, με ένα καλάμι που δεν θα ξεπερνά ένα c.w των 15-20 γρ. Αυτό που έχει σημασία είναι το καλάμι μας να έχει δράση κορυφής (fast action), γιατί ο κέφαλος επιτίθεται απότομα και καρφώνεται απότομα στα τεχνητά μας.

xaskona zaras lrf spinning troper mask carpmatchfishing

Ένα πιο «αργό» καλάμι δεν θα καρφώνει σωστά τον κέφαλο και θα έχουμε περισσότερα ξεψαρίσματα. Ο μηχανισμός θα γεμιστεί με νήμα από 0,6-0,8 ΡΕ (0,13-0,15mm), και θα συνδεθεί με ένα fluorocarbon παράμαλο 0,20-0,22 χιλ, με ένα κόμπο tony pena, allbright, ή improved allbright.

ΤΕΧΝΗΤΑ

Τα τεχνητά παίζουν σημαντικό ρολό, στο πόσο πετυχημένο θα είναι το ψάρεμά μας. Τα κυριότερα και τα πιο επιτυχημένα τεχνητά για αυτό το ψάρεμα είναι μικρές σιλικόνες , τεχνητά ψαράκια σε φυσικούς χρωματισμούς, μικρά κουταλάκια, καθώς και περιστροφικές πεταλούδες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα τέτοιο ψάρεμα .

texnita kefalos carpmatchfishing

Τα ψαράκια, είτε μικρά τεχνητά επιφανείας, μικρά poppers, είτε μικρά βυθιζόμενα sinking minnows, όταν δουλεύονται με σταθερή ανάκτηση και μικτά τιναγματάκια, (twitches) δουλεύουν άψογα.

chub fishing texnito xaskona freshwater lrf spinnning carpmatchfishing

Στα μικρά τεχνητά και κουταλάκια, έχουμε πάρει και τα μεγαλύτερα μεγέθη κέφαλων. Σε πιο στάσιμα νερά, τα μικρά κουταλάκια με ίδια πλεύση, μπορούν να κάνουν θραύση σε όλα τα μεγέθη του κέφαλου Squalius pamvoticus. Nα θυμόσαστε να κάνετε αργή ανάκτηση-ανάλογα βέβαια και με τα ρεύματα-με χαμηλωμένο το καλάμι και μικρά τινάγματα για να αποκτά το τεχνητό σας πιο έντονη κίνηση.

spinning freshwater zar twitch chub fishing carpmatchfishing river fishing

ΨΑΡΙ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΓΙΑ CATCH AND RELEASE

Ο κέφαλος του γλυκού νερού προορίζεται για εμένα προσωπικά για αθλητικό ψάρεμα και catch and release, διότι προσφέρει ωραίες συγκινήσεις, δεν είναι από τα πιο βρώσιμα (και νόστιμα) είδη των γλυκών νερών (έχει πολλά κόκκαλα), και το ψάρεμά του είναι εύκολο ακόμη και για τους αρχάριους.

kefalos petalouda spinner rod carpmatchfishing

Ελευθερώστε τα πιασμένα ψάρια στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού τους βγάλετε με προσοχή τις σαλαγγιές τους, γιατί έχουν μαλακά στόματα. Ενα μικρό Lip Grip ενδεδειγμένο για Lrf , είναι απαραίτητο για να μην τραυματίζονται τα ψάρια κατά την φωτογράφηση, και στην συνέχεια στην απαγκίστρωση.

catch and release kefalos chub carpmatchfishing

Είναι μια ωραία ευκαιρία για τους ψαράδες που κατέχουν ήδη Lrf ή light spinning εξοπλισμό, να μυηθούν στο ψάρεμα των γλυκών νερών, στα ποτάμια και στις λίμνες της Ελλάδας.

chub grip xaskona lrf kos carpmatchfishing freshwater fishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.