Τα πάντα για το ψάρεμα της μουρμούρας με την τεχνική του casting
Του Δημοσθένη Βελισσάρη
Φωτογραφίες:Δημοσθένης Βελισσάρης
Για τους συνηθισμένους πολίτες η λέξη «μουρμούρα» έχει συνδεθεί μεταφορικά με την έννοια της γκρίνιας από την γυναίκα μας, ειδικά στην φάση της βραδινής κατάκλισης στο κρεβάτι μας, εξού και η λέξη «κρεβατομουρμούρα»!
Για τους ψαράδες όμως η μουρμούρα αποτελεί ένα ψάρι-στόχο, που ψαρεύεται με συγκεκριμένη τεχνική casting , δολώματα και συνθήκες.
Σε αυτό το άρθρο-επιτομή, θα διαβάσετε τα πάντα σε ότι αφορά το ψάρεμα της μουρμούρας, τον εξοπλισμό που απαιτείται , τις τεχνικές προσέγγισης του ψαριού, τους ψαρότοπους, τις αρματωσιές, και ότι άλλο βάζει ο νους σας...
Η μουρμούρα και τα χαρακτηριστικά της
Η LIthognathus mormyrus είναι ένα ψάρι σε αφθονία στις ελληνικές ρηχές θάλασσες, στις αμμουδιές και στους μικτούς βυθούς. Είναι ένα δειλό και καχύποπτο ψάρι, αλλά συνάμα έξυπνο, και με δυνατότητες να ξεφεύγει από τις πρόχειρες παγίδες που της στήνουμε. Στα μεγάλα μεγέθη η μουρμούρα με τις εντυπωσιακές κάθετες ρίγες της , είναι ένα πανέμορφο ψάρι, και με πολύ νόστιμο κρέας, για όσους εκτιμούν την καλή γεύση στα θαλασσινά συμπόσια.
Το σώμα της έχει κατά μέσο όρο μήκος 15-30 εκατοστά, με μέγιστο καταγεγραμμένο βάρος τα 1200 γρ και μήκος τα 55-57 εκατοστά. Τα άτομα πάνω από 15 εκατοστά μπορούν να αναπαραχθούν, και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τους πληθυσμούς της μουρμούρας, απελευθερώνοντας τα μικρά άτομα. Η μουρμούρα κολυμπάει από λίγα εκατοστά νερό , ενώ έχουν ψαρευτεί και μεγάλα άτομα του είδους ακόμη και στα 100 μέτρα βάθος. Η καλύτερη εποχή για τις μουρμούρες είναι στατιστικά από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου.
Στην αρχή και στο τέλος αυτού του διαστήματος οι παραλίες είναι άδειες, που σημαίνει ότι έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες να κάνουμε ήσυχα ψαρέματα με αξιώσεις. Οι μουρμούρες σε αυτό το διάστημα είναι πιο πεινασμένες, διότι έχει προηγηθεί ο κρύος χειμώνας, τα μεταναστευτικά τους ταξίδια , και οι μειωμένες θερμοκρασίες. Επίσης αυτές τις περιόδους οι μουρμούρες γυαλώνουν σε μεγάλα κοπάδια, οπότε είναι πιο εύκολη η σύλληψή τους .
Οι ψαρότοποι της μουρμούρας
Πριν αναλύσουμε τα σημεία που ψάχνει την τροφή της, θα αναφέρουμε ότι η μουρμούρα δεν τρώει μόνη της. Ανήκει σε μεγάλες ομάδες από ψάρια του ίδιου είδους, και πηγαίνει σε σημεία με άφθονη τροφή , για να φάει ολόκληρο το κοπάδι. Τα λιμάνια και οι παραλίες γύρω από αυτά, οι μεγάλες αμμουδιές, και οι μεμονωμένοι ψαρότοποι από μικρή τροκάδα είναι από τα πιο δυνατά σημεία , για να συναντήσουμε τις μουρμούρες.
Οι μικτοί βυθού επίσης με αραιή φυκιάδα είναι καλά μέρη, γιατί η μουρμούρα βρίσκει πολλούς μικροοργανισμούς και σκουλήκια, που κρύβονται στα όρια των φυκιών.
Οι μεγάλες αμμουδιές, οι μικρές αμμουδιές ανάμεσα από βράχια, τα μικρά βότσαλα, είναι σημεία που εάν στηθούμε δεν θα μείνουμε παραπονεμένοι. Είναι καλύτερα να ψαρέψουμε σε αμμουδιές με βαθιά όσο γίνεται νερά αυτή την εποχή, για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βρούμε μεγάλες μουρμούρες. Tα βαθιά νερά έχουν πιο σταθερή θερμοκρασία, με πιο ήπιες διακυμάνσεις, οπότε οι μουρμούρες τα προτιμούν δεόντως.
Στα λιμάνια και στις διπλανές παραλίες η μουρμούρα θα βρει πιο εύκολα τροφή, λόγω και των επαγγελματιών ψαράδων. Εκεί η μουρμούρα είναι πιο καχύποπτη, είναι πιο συνηθισμένη στην ανθρώπινη παρουσία, άρα και στους ψαράδες και στις αρματωσιές τους. Καλύτερα αποτελέσματα σε αυτά τα μέρη θα έχουμε κατά την διάρκεια της νύχτας, όπου επικρατεί λιγότερος θόρυβος από τους ανθρώπους και τις μετακινήσεις των σκαφών.
Τα δολώματα και η φυσική τροφή της μουρμούρας
Η ζέβρα της θάλασσας είναι ένα ψάρι που τρώει τα πάντα, της αρέσει όμως να ψάχνει σκουλήκια, μικροοργανισμούς, γαρίδες, που κρύβονται κάτω από την άμμο. Σε λιμάνια, μικτούς βυθούς, αλλά και στην άμμο, δεν θα πει όχι και σε ένα καλά δολωμένο ψαροδόλι. Στο ψαριά της , τα σκουλήκια έχουν πρωταγωνιστική θέση, γιατί γονιδιακά η μουρμούρα σκάβει συνεχώς τον βυθό με το στόμα της για να τα βρει.
Ο ακροβάτης, η τριχιά, ο αμερικάνος, το σκουλήκι ιωδίου, το μαύρο θηκαρίσιο, κομματάκια μάνας ή μονοδόλια, είναι ιδανικά δολώματα για την μουρμούρα. Στο μονοδόλι στατιστικά βέβαια, έχω πάρει τις μεγαλύτερες μουρμούρες. Η επιλογή του δολώματος έχει να κάνει με τον τόπο, άλλα δολώματα δουλεύουν καλύτερα, και άλλα χειρότερα. Η πληθώρα των διαφορετικών δολωμάτων είναι κάτι πολύ χρήσιμο, ειδικά εάν πάμε σε ένα ψαρότοπο για πρώτη φορά. Δεν είναι κακή ιδέα επίσης να σκάψουμε λίγο τον βυθό και να δούμε εάν έχει σκουλήκια, τα οποία θα είναι ότι καλύτερο.
Μιλάω για τα γνωστά σκουλήκια φούσκες, τα οποία είναι πολύ καλά δολώματα για τις μουρμούρες. Ενώ την αρχή της άνοιξης η μουρμούρα αρέσκεται περισσότερο στα μικρά μονοδόλια, προς τον Σεπτέμβριο προτιμάει το αίμα του αμερικάνου και των άλλων σκουληκιών. Αμα όμως την πετύχουμε κοπαδιαστή και να θέλει να «φάει», όσα δολώματα και να έχουμε , δεν θα μείνει τίποτα!
Ο εξοπλισμός και οι αρματωσιές της μουρμούρας
Η μουρμούρα για να ψαρευτεί χρειάζεται ήπιες συνθήκες, και για για αυτό ο εξοπλισμός του surf casting θεωρείται βαρύς και μη αναγκαίος. Θα κυμανθούμε πιο πολύ προς το beach ledgering, εκτός εάν ψαρεύουμε σε ρηχές παραλίες και χρειαστεί πιο δυνατός εξοπλισμός για μακρινές βολές. Οι μουρμούρες δεν είναι μεγάλα ψάρια και δεν πρόκειται να καταπονήσουν τον εξοπλισμό μας.
Καλάμια με ημιπαραβολική δράση θεωρούνται τα πιο κατάλληλα, και με μέγιστο casting weight τα 100-150 γραμμάρια. Το μήκος τους θα είναι το κλασικό για το casting από 4-4,50 μέτρα. Οι μηχανισμοί θα είναι ανάλογοι για τα καλάμια μας, συνήθως από μέγεθος 6000-8000, είναι οι πιο κατάλληλοι.
Οι σταθερές αρματωσιές με το διπλάρι για τις μουρμούρες, είναι ιδανικές όταν επικρατούν ήπιες συνθήκες. Η μουρμούρα συνήθως αρπάζει το δολωμένο σκουλήκι με απότομο τρόπο και η σταθερή αρματωσιά την καρφώνει πιο άμεσα και αποτελεσματικά. Το διπλάρι μας δίνει επιπλέον και την δυνατότητα να δουλεύουμε με διαφορετικά δολώματα, για να δούμε πιο είναι πιο αποτελεσματικό. Το κάτω παράμαλο επίσης μένει ξαπλωμένο στον βυθό, και έτσι πιο μεγάλα και καχύποπτα ψάρια, πέφτουν πιο εύκολα στην παγίδα μας.
Από την άλλη , η κλασική συρόμενη αρματωσιά δίνει και θα δίνει πολλά και μεγάλα ψάρια, λόγω του χαρακτήρα της. Μεγάλο παράμαλο, το βαρίδι σε απόσταση, δυνατότητας το ψάρι να πάρει το δόλωμα με την ησυχία του , είναι μερικά από τα ατού της συρόμενης αρματωσιάς. Αυτό που είναι σημαντικό και για τις δύο αρματωσιές, είναι να κρατάμε τις διαμέτρους των παραμάλων σε χαμηλές διαμέτρους και σε καλή ποιότητα, π.χ από 0,20-0,22 χιλιοστά.
Αυτό βοηθάει να μην φαίνονται τα δολωμένα μας αγκίστρια, να έχουν καλύτερη κίνηση μέσα στο νερό και να πιάνουμε περισσότερες μουρμούρες. Η μουρμούρα στερείται δοντιών, έχει μαλακό στόμα και δεν υπάρχει πιθανότητα να ταλαιπωρήσει το παράμαλο, όσο μεγάλη και να είναι. Χρήσιμα επίσης είναι τα βαρίδια με ακίδες για καλύτερη συγκράτηση στον βυθό, ενώ όταν οι καιρικές συνθήκες αγριεύουν ,τα surf βαρίδια με spikes (αποσπώμενα άγκιστρα), δίνουν την λύση.
Συνθήκες για το ψάρεμα της μουρμούρας
Η μουρμούρα δεν είναι ένα ψάρι που θα φάει όλες τις ώρες της ημέρας. Στατιστικά οι πρώτες πρωινές ώρες , το σούρουπο και οι πρώτες βραδυνές ώρες, είναι ότι καλύτερο. Το θέμα είναι ότι κάθε τόπος μπορεί να διαφέρει ως προς τον άλλο στις γόνιμες ώρες ψαρέματος, και θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να το ψάξουμε λίγο καλύτερα.
Πάνω κάτω, όταν πιάσει τις μουρμούρες ο οίστρος για να φάνε, το κάνουν για κανένα δίωρο με μια ώρα, κόβουν και ξαναρχίζουν μετά από τακτά χρονικά διαστήματα. Σαν κοπαδιαστό ψάρι, το κοπάδι μπορεί να μετακινείται δεξιά και αριστερά σε μια μεγάλη περιοχή (ειδικά το βράδυ) και να πέφτει περιοδικά πάνω στα δολώματα μας.
Το κοπάδι μπορεί να έρχεται σε ένα τόπο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και να μην σας κάνει εντύπωση να παίρνετε τσιμπιές και κατά την διάρκεια του μεσημεριού. Μπορεί όμως μια μέρα πάρετε αρκετά ψάρια, το κοπάδι να μετακινηθεί και την επόμενη ημέρα να μη πάρετε ούτε τσιμπιά! Είναι καλό να κρατάμε κάποια δεδομένα καλών αποτελεσμάτων σε κάθε περιοχή , ώστε να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να βρούμε ξανά τα ψάρια σε παρόμοιες χρονικές περιόδους.
Η μουρμούρα είναι ένα ψάρι που προτιμά την ηρεμία και όχι την τρικυμία. Τα περισσότερα ψάρια τα έχουμε πιάσει με ήπιες συνθήκες και το ελαφρύ στεριανό αεράκι που ρυτιδιάζει την θάλασσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάρουμε ψάρια με πιο δυνατές συνθήκες, αλλά θα είναι πολύ αισθητά λιγότερα. Και σε άπνοια έχουμε πάρει αρκετές και μεγάλες μουρμούρες, ρίχνοντας όμως την διάμετρο στα παράμαλο στο 0,18…
Οι φάσεις του φεγγαριού παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο ψάρεμα της μουρμούρας. Με φεγγάρι ή νέα σελήνη , έχουμε κάνει τα καλύτερα ψαρέματα, ειδικά στην φάση που φουσκώνουν και ανεβαίνουν τα νερά. Σε αυτή τη φάση οι μουρμούρες και τα μεγαλύτερα μεγέθη βγαίνουν προς την ακτή, ψάχνοντας τις πρώτες αποχές για να τραφούνε. Σε αυτή τη φάση οι μακρινές βολές δεν έχουν κανένα όφελος, αφού οι μουρμούρες τρώνε κάτω από τα πόδια μας! Τα τέταρτα πάλι είναι καλές ημέρες για ψάρεμα, φτάνει να μην φυσάει αέρας 5 μποφόρ, είπαμε ήπιες συνθήκες…
Από το κάρφωμα στο μάζεμα, και στο …ψυγείο μας!
Καταρχήν θα πούμε ότι στην μουρμούρα ψαρεύουμε κυρίως με οπτικούς ειδοποιητές, με μια «κοιλιά» η οποία φτάνει μέχρι το έδαφος που ψαρεύουμε. Αυτό γίνεται για να μην πονηρευτεί το ψάρι όταν τραβάει την αρματωσιά και να έχουμε εμείς σαν ψαράδες μια πιο δυνατή και εύκολη ένδειξη. Το τσίμπημα θα είναι η απότομη άνοδος του οπτικού και η σταθεροποίηση του σε ένα σημείο. Σπάνια θα δείτε φρένα και κατεβάσματα καλαμιών, εκτός εάν ψαρεύετε με τεντωμένες μάνες και τα φρένα «κόκκαλο» (πράγμα που δεν συστήνεται…)!
Τις περισσότερες φορές η μουρμούρα θα καταπιεί το δόλωμα, θα προσπαθήσει να φύγει και θα καρφωθεί αυτόματα από το βαρίδι της αρματωσιάς. Ένα ήπιο κάρφωμα με σηκωμένο το καλάμι μας είναι τις περισσότερες φορές υπεραρκετό. Τα δυνατά καρφώματα απαγορεύονται γιατί θα σχίσουν το μαλακό της στόμα, και θα ξαγκιστρωθεί. Όσο για το μάζεμα, χρειάζονται ήπιες , αργές και μαλακές κινήσεις, και όχι να φέρουμε το ψάρι έξω «πατσαβούρα», σαν να τραβάμε πεισμωμένο γάιδαρο! Άμα φοβάστε τα λεπτά παράμαλα, ξεσφίξτε λίγο τα φρένα του μηχανισμού, και δουλέψτε περισσότερο το καλάμι σας, δεν θα χρειαστεί κάτι το παραπάνω.
Αφήστε το κύμα να κάνει για εσάς την δουλειά , εάν είναι πιο έντονες οι συνθήκες. Σύρτε απαλά το ψάρι πάνω στην αμμουδιά με προσοχή, γιατί εάν είναι μικρό θα πρέπει να το απελευθερώσουμε με ασφάλεια και να μην πληγωθεί.
Επίλογος
Όλα τα παραπάνω είναι στατιστικές πληροφορίες και εμπειρίες που κουβαλάμε εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένας καλός μπούσουλας να ακολουθήσετε, προκειμένου να έχετε καλές πιθανότητες να πιάσετε μουρμούρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι σε άλλες συνθήκες δεν θα πάρετε ψάρια, ή μπορεί κιόλας να κάνετε κάτι εντελώς διαφορετικό και να δουλέψει. Όσα άρθρα πάντως και να διαβάσετε, θα έρθετε πάντα στα «λόγια» μας!!!
Το ψάρεμα της μουρμούρας είναι απολαυστικό, χαρίζει στιγμές χαλάρωσης που χρειαζόμαστε σαν άνθρωποι, και εάν τα ψάρια αποφασίσουν να «φάνε», θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε!!! Καλή επιτυχία!!!