Casting
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

psarema casting stin kalokairini panselino blue moon fishing carpmatchfishingCasting: Ψάρεμα στην καλοκαιρινή «μπλε» Πανσέληνο!

Του Σπύρου Σταυρόπουλου

Φωτογραφίες:Σπύρος Σταυρόπουλος

Λίγες μέρες πριν την πανσέληνο του Αυγούστου και ενώ έκανα διακοπές στο Ξυλόκαστρο, χτύπησε το τηλέφωνο.

Ήταν ο Παναγιώτης, ο οποίος με ενημέρωνε ότι θα κατεβεί μαζί με τον Κώστα για ένα διήμερο ψάρεμα, και ότι το ένα βράδυ θα το αφιερώσουν σε ένα χαλαρό casting ,σε κάποια παραλία του κορινθιακού.

Όσο ήμουν στο Ξυλόκαστρο για τις διακοπές μου δεν είχα κάνει κάποιο ψάρεμα γιατί προτίμησα να κάνω διακοπές και να ξεκουραστώ. Βέβαια αφορμή για ψάρεμα έψαχνα, και ευτυχώς μου την έδωσαν ο Παναγιώτης και ο Κώστας!

 

 

 

 

Η ημέρα του ψαρέματος

Η μέρα που θα ερχόταν τα παιδιά έφτασε και από νωρίς το πρωί μιλήσαμε στο τηλέφωνο για να συνεννοηθούμε το που θα ψαρεύαμε, αλλά και με τι δολώματα θα έπρεπε να εφοδιαστούμε. Και οι τρεις θέλαμε να κάνουμε ένα ψάρεμα για σαργούς, αφού όλες τις προηγούμενες φορές που πήγαμε για ψάρεμα, τα μόνα ψάρια που πιάναμε ήταν μελανούρια.

sargos ypovryxia foto underwater photo fishes jellyfish carpmatchfishing

Η ώρα άφιξης των φίλων θα ήταν το απόγευμα και τους περίμενα με ανυπομονησία. Λίγο μετά τις έξι χτύπησε το τηλέφωνο και μου είπαν ότι μόλις είχαν φτάσει στο Ξυλόκαστρο. Εννοείται ότι το πρώτο πράγμα που με ρώτησαν ήταν τι ώρα θα περνούσα να τους πάρω για να πάμε για ψάρεμα! Μετά από μια ώρα πήγα από το σπίτι του Παναγιώτη και ετοιμαστήκαμε να ξεκινήσουμε προς το Λουτρό Κορινθίας, για να πραγματοποιήσουμε το ψάρεμα μας.

casting in sunset sargoi carpmatchfishing

Λίγο πριν τις οκτώ βρισκόμασταν στην παραλία ,αλλά περιμέναμε υπομονετικά να φύγουν και οι τελευταίοι λουόμενοι που ήταν εκεί. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά λοιπόν να κατεβάζουμε τα πράγματα μας ,ώστε να προλάβουμε το σούρουπο.

Ξεκινώντας το ψάρεμα

Μόλις έφυγε και ο τελευταίος που έκανε μπάνιο στην θάλασσα αρχίσαμε να στήνουμε τις βάσεις μας. Σε λίγη ώρα τα καλάμια μας ήταν τοποθετημένα στις βάσεις και αρχίσαμε να κάνουμε τις πρώτες βολές σε διαφορετικές κατευθύνσεις και αποστάσεις, ώστε να ανακαλύψουμε σε ποια σημεία και σε τι δολώματα θα έτρωγαν καλά τα ψάρια.

casting in sunset sargos rod carpmatchfishing

Οι πρώτες τσιμπιές

Λίγη ώρα αφότου είχαμε ρίξει τα καλάμια μας, μερικές μικρές τσιμπιές ίσα που κούνησαν τους οπτικούς ειδοποιητές. Αμέσως μετά οι ειδοποιητές καρφώθηκαν στα δακτυλίδια, έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο κάτω, τα καλάμια γονάτισαν, έφτασαν στα όρια τους. Τρέξαμε στα καλάμια μας και αρχίσαμε να τα μαζεύουμε και διαπιστώσαμε ότι και οι τρεις είχαμε κομμένα παράμαλλα. Σκεφτήκαμε ότι κάποια μικρά ψάρια πιάστηκαν στην αρχή και κάποια κυνηγιάρικα βρισκόντουσαν εκεί και ήταν εύκολη λεία για αυτά.

sargoi auliades underwater image casting carpmatchfishing

Συνεχίσαμε αλλά αυτό συνεχίστηκε για μια ώρα ακόμα, βγάζαμε τα καλάμια έξω και τα παράμαλλα ήταν κομμένα. Λίγο αργότερα σε ένα καλάμι του Παναγιώτη έγινε πάλι το ίδιο, το καλάμι πήρε μια μικρή τσιμπιά και αμέσως άρχισε να το μαζεύει και την ώρα που το μάζευε ξαφνικά το καλάμι γονάτισε για λίγο και μετά ήταν και πάλι ελεύθερο. Συνέχισε να το φέρνει και μόλις το έβγαλε έξω αντικρίσαμε έναν μικρό σαργό που είχε πιαστεί από την ουρά αλλά ήταν άγρια δαγκωμένος, έλειπε σχεδόν όλο το κεφάλι του.

sargos fagomenos apo gofari carpmatchfishing

Καθίσαμε και σκεφτήκαμε ότι ίσως το καλύτερο θα ήταν να μην ρίξουμε για το επόμενο διάστημα κάποιο καλάμι μέσα, μήπως και τα κυνηγιάρικα φύγουν ,γιατί δεν θα μπορούσαμε να ψαρέψουμε. Δυστυχώς ο εξοπλισμός που είχαμε μαζί μας ήταν μόνο για casting και έτσι δεν μπορούσαμε τουλάχιστον να δοκιμάσουμε να ψαρέψουμε αυτά τα κυνηγιάρικα που ήταν στην περιοχή.

Μια ώρα αργότερα

Η ώρα είχε πάει σχεδόν δώδεκα το βράδυ και επιχειρήσαμε ξανά να ρίξουμε τα καλάμια, για να δούμε εάν τα κυνηγιάρικα ήταν ακόμα εκεί ή όχι. Με το που τα ρίξαμε ήμασταν σε ετοιμότητα μήπως γίνει πάλι το ίδιο, αλλά ευτυχώς δεν ξαναντιμετωπίσαμε τίποτα , έτσι καθίσαμε και περιμέναμε. Λίγο αργότερα ο οπτικός ειδοποιητής σε ένα από τα καλάμια μου έκανε ένα απότομο ανέβασμα, και κατάλαβα ότι κάποιο ψάρι είχε δοκιμάσει το δόλωμα μου. Πήρα το καλάμι, κάρφωσα και σε μερικά λεπτά μια γυαλάδα έκανε την εμφάνιση της, ήταν ένας ωραίος σαργός που είχε φάει σε φαραώ.

casting sargos float sp night fishing carpmatchfishing

Βέβαια ακόμη δεν ήμασταν ακόμα σίγουροι αν τελικά τα κυνηγιάρικα είχαν φύγει εντελώς ή όχι. Χωρίς να χάσω χρόνο ξανά δόλωσα και έκανα την βολή μου προσπαθώντας να την ρίξω περίπου στο ίδιο σημείο. Εκείνη την στιγμή πήρε μια τσιμπιά ο Παναγιώτης και τον έβλεπα από απόσταση να βγάζει έναν καλό σαργό. Μετά από τον δεύτερο σαργό υποθέσαμε ότι μάλλον τα κυνηγιαρικα είχαν φύγει και θα μας αφήναν να ψαρέψουμε.

casting sargos orange float carpmatchfishing

Δεν πέρασαν δέκα λεπτά και ήταν η σειρά του Κώστα να δει τον οπτικό του να σκαρφαλώνει έως τα δακτυλίδια του καλαμιού του. Άλλος ένας μεγαλούτσικος σαργός ήρθε στα χέρια του Κώστα και καταλάβαμε ότι οι σαργοί είχαν αρχίσει να ξεθαρρεύουν.
Η συνέχεια ήταν ανάλογη και λίγο αργότερα ο Κώστας παρατήρησε ότι σε ένα από τα καλάμια μου, η πετονιά είχε κάνει κοιλιά. Μόλις μου το είπε πήγα στο καλάμι μου, μάζεψα τα μπόσικα και κάρφωσα. Σε λίγο, άλλος ένας αξιόλογος χαρακωτός σαργός έφτασε στα χέρια μου. Πριν προλάβω να τον ξαγκιστρώσω, στο διπλανό μου καλάμι σηκώθηκε λίγο ο ειδοποιητής. Αμέσως παράτησα το καλάμι που κρατούσα ,πήγα στο διπλανό και περίμενα να δω την επόμενη κίνηση του. Μόλις παρατήρησα την μύτη του καλαμιού να τρεμοπαίζει, έπιασα το καλάμι και με ένα αστραπιαίο κάρφωμα άρχισα να το μαζεύω γρήγορα. Λίγα απότομα τραβήγματα και άλλος ένας σαργός βρήκε στις πλάκες της παραλίας. Ο συγκεκριμένος σαργός βγήκε με το float τύπου "μελισσάκι", ένα αεροδυναμικό float με πτερύγια, το οποίο μας έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα στα ψαρέματά μας, για σαργούς ,μελανούρια, και όχι μόνο.

terabite sargos float me ftera gfs carpmatchfishing

Οι επόμενες ώρες μέχρι το ξημέρωμα

Συνεχίσαμε να ψαρεύουμε, αλλά η ώρα περνούσε και δεν είχαμε δει άλλη τσιμπιά. Τι και αν βγάζαμε έξω τα καλάμια, τι και αν αλλάζαμε τα δολώματα με νέα πιο φρέσκα, απόλυτη σιγή. Μάλλον οι ορέξεις των σαργών θα συνεχιζόντουσαν στο ξημέρωμα και περιμέναμε να δούμε εάν θα επαληθευτούμε. Πριν αρχίσει σιγά σιγά να ανατέλλει ο ήλιος, τα μόνα ψάρια που έπεφταν στα δολώματα μας ήταν πέρκες και χάνοι. Τα δολώματα μας, όπως και κατά την διάρκεια της νύχτας, ήταν εφοδιασμένα με float και φοσφωρούχο προσελκυστικό .

casting acrovatis terrabite melanouria carpmatchfishing

Μόλις ξημέρωσε για τα καλά αποφασίσαμε να αρχίσουμε να μαζεύουμε ,γιατί δεν είχε νόημα πλέον. Ένα ένα μαζεύαμε τα καλάμια μας, αλλά μια έκπληξη με περίμενε λίγο πριν μαζέψω και το τελευταίο μου καλάμι. Όσο μάζευα ένα καλάμι μου είδα τον οπτικό ειδοποιητή στο μοναδικό πλέον καλάμι μου που ψάρευε ,να σηκώνετε λίγο. Υπέθεσα ότι κάποια πέρκα ή κάποιος χάνος θα ήταν. Έτσι το άφησα και συνέχισα να μαζεύω τα πράγματα μου μέχρι που ο ειδοποιητής έκανε ένα απότομο ανέβασμα και τότε κατάλαβα ότι μάλλον κάποιος σαργός έχει πιαστεί. Πήγα προς το καλάμι, το πήρα στα χέρια και άρχισα να μαζεύω, σε λίγα λεπτά έβγαλα έναν πρωινό σαργό, ο οποίος έκλεισε το αυγουστιάτικο ψάρεμα μας.

casting blue moon sargos sp carpmatchfishing

Δολώματα-αρματωσιές

Δύο ήταν τα δολώματα που χρησιμοποιήσαμε, το σκουλήκι φαραώ και τον αμερικάνο, πάντως οι σαργοί έφαγαν σε φαραώ ,εκτός από τους μικρούς στην αρχή του ψαρέματος που προτίμησαν τον αμερικάνο.
Η αρματωσιά ήταν ένα απλό μονάγκιστρο με χρήση float, float τύπου "μελισσάκι", και το παράμαλλο είχε μήκος περίπου ένα μέτρο. Η διατομή του παράμαλλου ήταν από 0,26 έως 0,28 και τα αγκίστρια ήταν Νο 2 και Νο 3. Δοκιμάσαμε το μονάγκιστρο με συρόμενο βαρίδι με χρήση sissy, αλλά και με σταθερό βαρίδι.

float melisaki casting blue moon carpmatchfishing

Σαν αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο αφού και με σταθερό και με συρόμενο, οι αρματωσιές δούλεψαν πολύ καλά. Πολύ αποτεσματικά ήταν τα float με πτερύγια , τύπου μελισσάκι, και η χρήση κολλώδους προσελκυστικού αρώματος , πάνω στα σκουλήκια μας. Ενα άλλο πολύ καλό προσελκυστικό για τους σαργούς και άλλα ψάρια γενικότερα, είναι η χρήση των φοσφωρούχων sili-cubes πάνω στο δόλωμα.

terabite amerikanos skouliki casting sargos carpmatchfishing

Πρόκειται για σιλικονούχα φοσφωρούχα κυλινδράκια, τα οποία χρησιμοποιούνται σαν "στόπερ" στο δόλωμα, και επιπλέον με το φοσφωρούχο οπτικό σήμα που δημιουργούν πάνω στο δόλωμα, εκτοξεύουν την αποτελεσματικότητα του.

sili cubes glow carpmatchfishing 

Ενα πολύ καλό συνδυαστικό προσελκυστικό είναι τα sili-cubes, μαζί με την χρήση του κολλώδους Terabite πάνω στο δόλωμα. Πρόκειται για μια τεχνική που δεν μας έχει αφήσει ποτέ παραπονεμένους, σε κάθε εξόρμηση casting που κάνουμε.

sargos casting carpmatchfishing floats

Ο βυθός

Την επόμενη μέρα προς το μεσημεράκι κατευθύνθηκα προς την παραλία αυτή, όχι για ψάρεμα, αλλά για να παρατηρήσω τον βυθό με την μάσκα. Αυτό που είδα ήταν ότι ο βυθός αποτελούνταν από πέτρες, φυκιάδες και πλάκες, ένας μικτός καταπληκτικός βυθός, που μας έδειξε ότι είναι ένας πολύ καλός ψαρότοπος, τον οποίο θα τον ξανά επισκεφτώ πάλι τους χειμωνιάτικους μήνες.

sargoi underwater image casting carpmatchfishing

www carp matchfishing gr logo.jpg

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.