Casting
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

psarema palamidas casting me heavy match carpmatchfishingCasting:Ψάρεμα παλαμίδας, με άρωμα «heavy» match και predator φελλούς!!!

Του Δημήτρη Παπαχρήστου

Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός, Δημήτρης Παπαχρήστου

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στο ψάρεμα ενός πολύ δυνατού και ευκίνητου μαχητή , της παλαμίδας. Είμαι σίγουρος πως αυτή τη στιγμή η σκέψη σας έχει οδηγηθεί σε δύο πιθανές τεχνικές , το spinning ή το jigging.

Κι όμως όχι! Ξεχάστε ότι σκέφτεστε και πάμε να δούμε μαζί βήμα-βήμα μια τεχνική, με εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Και αυτή η προσέγγιση είναι πάρα πολλές απαραίτητη, γιατί οι παλαμίδες συχνά σνομπάρουν οποιοδήποτε τεχνητό δόλωμα, και τρώνε μόνο σε νωπό ψαροδόλι...

 

 

 

 

 

Η ΠΑΛΑΜΙΔΑ

Για όσους ακούνε πρώτη φορά για αυτό το ψάρι , αξίζει να αναφερθεί πως η παλαμίδα είναι ένα πελαγίσιο είδος, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των σκομβριδών και έχει συγγένεια με τα υπόλοιπα γνωστά μας τονοειδή. Διακρίνεται για την μεγάλη δύναμή της, αλλά και τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσει μέσα στο νερό, χάρη στο υδροδυναμικό της σχεδιασμό. Η κοιλιά της έχει αποχρώσεις στα χρώματα του γκρι- ασημί ,ενώ η ράχη της είναι βαθύ μπλε και κατά μήκος σχηματίζει ρίγες. Υπάρχουν αναφορές για ψάρια έως και δέκα κιλά και μήκος περί το ένα μετρό , ωστόσο στα νερά μας τα πιο συνηθισμένα μεγέθη είναι από ενάμισι έως τέσσερα κιλά, με μήκος που δεν ξεπερνά τους πενήντα με εξήντα εκατοστά.

Είναι ψάρι που ζει σε μεγάλα κοπάδια και μετακινείται συνεχώς προς αναζήτηση τροφής. Η τροφή της αποτελείται κυρίως από αφρόψαρα όπως ο γαύρος η φρίσσα και η σαρδέλα , αλλά δε λέει όχι και στα αγαπημένα μας κεφαλόποδα , τα καλαμάρια. Το γεγονός ότι ακολουθεί τις μετακινήσεις των μικρόψαρων για να τραφεί ,είναι αυτό που θα εκμεταλλευτούμε για να πετύχουμε αποδοτικά και πάνω από όλα διασκεδαστικά ψαρέματα.

palamides psarema psaria kato carpmatchfishing

Έχει παρατηρηθεί ότι εποχιακά σε πολλά λιμάνια της χωράς μας,που είναι ανοικτά και έχουν βαθιά νερά , συγκεντρώνονται μεγάλα κοπάδια μικρόψαρων σε πολύ κοντινές αποστάσεις από τους λιμενοβραχίονες. Αυτά με την σειρά τους προσελκύουν τις παλαμίδες σε πολύ προσεγγίσιμες αποστάσεις. Αυτό θα το παρατηρήσουμε βλέποντας έντονα τα συνεχόμενα κυνήγια στον αφρό.

Άλλος ένας τρόπος να αντιληφτούμε την παρουσία των τονοειδών, είναι αν στο μέρος συνηθίζαμε να πιάνουμε καλαμάρια και ξαφνικά δεν έχουμε καμία επιτυχία στις καλαμαριέρες μας. Πολλές φόρες βεβαία οι παλαμίδες πλησιάζουν τις ακτές, λόγω των επαγγελματιών που ψαρεύουν σε κοντινές αποστάσεις και μαλαγρώνουν την περιοχή.

psarema me trata petamena psaria stin thalassa carpmatchfishing

Δεν είναι άλλα από τα γνωστά μας γρι-γρι. Τα κοπάδια ακολουθούν την πορεία των αλιευτικών, διότι τρέφονται από τα ψάρια που ξεφεύγουν αλλά και από αυτά που πετιούνται ξανά στην θάλασσα διότι δεν είναι εμπορεύσιμα. Είναι σύνηθες γεγονός τα κυνήγια από παλαμίδες πίσω από τις τράτες, μόλις μπαίνουν μέσα στα λιμάνια και πετάνε με τα φτυάρια, τα μη εμπορεύσιμα ψάρια.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ

Η τεχνική που θα ψαρέψουμε είναι μια παραλλαγή από το ψάρεμα της τούρνας στα γλυκά νερά, με φελλό και ζωντανό ή νωπό δόλωμα. Κάτι σαν match-fishing, με διαφορετικό συρόμενο φελλό και με πιο χοντρά εργαλεία. Στο εξωτερικό η τεχνική ονομάζεται predator float fishing.

psarema palamidas dolomeni armatosia casting carpmatchfishing

Η τούρνα ψαρεύεται στα γλυκά νερά με medium-heavy καλάμια spinning, βάσεις στήριξης rod-pod ,και την χρήση ενός μεγάλου φελλού, τύπου Predator Float. Στο ψάρεμα της παλαμίδας από την ακτή μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε τα casting καλάμια μας, αρκεί να μην είναι υπερβολικά σκληρά στην δράση τους.
Χρειαζόμαστε καλαμιά για την τεχνική του casting ημιπαραβολικής δράσης και casting μηχανισμούς (5000-6000) ,με αργή σχέση περιστροφής και μεγάλη έλξη. Εμείς για να κάνουμε το ψάρεμα μας πιο διασκεδαστικό επιστρατεύσαμε και δίσπαστα καλαμιά από το ψάρεμα του κυπρίνου, και μηχανισμούς με διπλά φρένα για αμεσότερες αντιδράσεις .

psarema palamidas rod curve casting carpmatchfishing

Η μάνα των μηχανισμών μας κυμαίνεται από 0.30 mm μέχρι 0.35 mm καλή ποιότητας και αντοχής. Προτιμείστε πετονιές αργής βύθισης(floating), για να κατεβαίνει το δόλωμα με πιο φυσικό τρόπο στα μεσόνερα. Μια μικρή αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι τα line roller των μηχανισμών μας να λειτουργούν σωστά γιατί τα τραβήγματα τους είναι βίαια και μεγάλης διάρκειας πράγμα που θα φέρει τον εξοπλισμό μας στα όρια.

Η ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ

Η αρματωσιά μας είναι απλή στην λειτουργία της και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές του match-fishing. Δένουμε ένα stopper στη μάνα του μηχανισμού μας και έπειτα προσαρμόζουμε πάνω της μια στριφταροπαραμάνα για φελλό match, αλλά στο μεγαλύτερο μεγεθός του.

predator fishing palamidas float carpmatchfishing

Αυτό γίνεται για να ολισθαίνει πιο εύκολα ο φελλός , πάνω σε μια πιο χοντρή πετονιά, όπως αυτές που συνηθίζονται στο casting. Στη συνέχεια βάζουμε στη στριφταροπαραμάνα μας έναν φελλό τύπου predator ή εναλλακτικά κάποιον φελλό μαρκαρίσματος, γνωστό και ως marker float.Ο φελλός αυτός πέραν από το αεροδυναμικό του σχήμα, έχει μεγάλη άνωση, ικανή να μας κρατάει ένα μεγάλο ζωντανό ψάρι ή ένα ψαροδόλι.

predator floats psarema palamidas carpmatchfishing

Είναι συνήθως αμολύβωτοι, αλλά έχουν υλικό που επιτρέπει μια μακρινή βολή. Ταυτόχρονα μπορεί να αποκωδικοποιεί με μεγάλη λεπτομέρεια τις τσιμπιές των αρπακτικών .Η κεραία του σε πολλά μοντέλα είναι επίσης είναι αποσπώμενη και σε διαφόρους χρωματισμούς για να προσαρμόζεται ανάλογα με την φωτεινότητα των υδάτων.

Πολλοί predator floats (φελλοί για αρπακτικά ψάρια) έχουν φτεράκια, τα οποία σε συνδυασμό με ένα αλαφρύ αέρα περιστρέφουν το δόλωμα στα μεσόνερα, αυξάνοντας την κίνησή του. Αν ψαρεύουμε βραδύ , μπορούμε να κολλήσουμε ένα σωληνάκι και να προσαρμόσουμε επάνω τους sialum.Για τους πιο παραδοσιακούς βεβαία υπάρχει και η χρήση του γνωστού μας buldo. Αφού περάσουμε το φελλό μας, περνάμε δύο μαλακές χάντρες και δένουμε άλλη μια παραμάνα.

psarema palamidas float rig predator carpmatchfishing

Κατόπιν βάζουμε την δολωσιά μας, η οποία αποτελείται από ένα παράμαλλο τύπου pennel, με διπλά αγκίστρια ή ένα αγκίστρι και μια σαλαγγιά. Μπροστά δένουμε την μεγάλη σαλαγγιά και πίσω ένα συρόμενο αγκίστρι με στραβό κρίκο, διάστασης 2/0 και άνω.

psarema palamidas 2 predator rigs carpmatchfishing

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 2 αγκίστρια αλλά πιστεύω πως η σαλαγγιά προσφέρει πολύ καλύτερο κάρφωμα ,γιατί οι παλαμίδες συνήθως χτυπάνε πάντα στο κεφάλι του δολώματος μας. Εκεί τα δυο άγκιστρα της σαλαγγιάς που εξέχουν, μας δίνουν πιο σίγουρα καρφώματα.

psarema palamidas pennel rig carpmatchfishing

Το παράμαλλο μας κυμαίνεται από 0.60 ως 0.70 mm, fluorocarbon, ή και απλό νάιλον και δεν ξεπερνά τους 30 με 40 πόντους. Στο τέλος του παραμαλου pennel δένουμε ένα στριφτάρι, για να το περνάμε άμεσα στην παραμάνα της μάνας.  Στο ψάρεμα της παλαμίδας είναι χρήσιμο να έχουμε πολλά έτοιμα παράμαλα με δολωμένα ψάρια, τα οποία τα περνάμε αμέσως στην παραμάνα της αρματωσιάς μας, για να μην χάνουμε χρόνο όταν αρχίσουν τα τρώνε οι παλαμίδες.

palamides me casting armatosia paramana carpmatchfishing

ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ

Τα δολώματα μας δεν είναι άλλα από νωπά ψαροδόλια, όπως γόπα ,σαρδέλα ή φρίσσα. Η φρίσσα έχει αποδεδειχθεί αποδοτικότερη των άλλων, πιθανότατα λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας της σε αίμα.

psarema palamidas psarodolia casting carpmatchfishing

Για την μικρότερη καταπόνηση του δολώματος μας στις βολές χρησιμοποιούμε πάντα ελαστικό νήμα. H τεχνική βασίζεται στο αργό κατέβασμα ενός ψαροδολιού στο βυθό ή στα μεσόνερα. Οι παλαμίδες είναι αρπακτικά που κυνηγούν τα κοπάδια των μικρόψαρων, και πολύ συχνά στοχεύουν στα τραυματισμένα και νεκρά ψάρια.

psarema palamidas nima psarodoli casting carpmatchfishing

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν μέγιστο ρολό στο ψάρεμα μας. Απαραίτητη συνθήκη είναι να έχουμε τον άνεμο στην πλάτη μας. Σε αυτό το ψάρεμα θέλουμε το καιρό πάντα με το μέρος μας, γιατί πέραν από τις μακρινές βολές που επιτυγχάνουμε το δόλωμα μας καταφέρνει συνεχώς να ταξιδεύει προς τα ανοιχτά.

psarema palamidas predator float voli carpmatchfishing

Αν ανοίγουμε κατά διαστήματα το pick up του μηχανισμού μας, μπορούμε και να ανιχνεύουμε το μέρος σε μεγαλύτερη ακτίνα. Με κόντρα καιρό μην επιχειρήσετε να ψαρέψετε με αυτό τον τρόπο. Είναι βέβαιο ότι ο φελλός σε ελάχιστο χρόνο θα είναι μπροστά στα πόδια σας, και θα χαθούν τα μακρινά σημεία που κυνηγούν οι παλαμίδες. Οι ώρες ψαρέματος κυμαίνονται ανά τον τόπο. Τα καλύτερα απότελέσματα τα πήραμε ψαρεύοντας αργά το βράδυ, μέχρι και το ξημέρωμα, με τις πρώτες πρωινές ώρες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των παλαμίδων.

big palamida casting me fello predator carpmatchfishing

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ψάρεμα μας. Μετακινούμε το stopper μας διαδοχικά σε διάφορα βάθη, ώσπου να εντοπίσουμε που βρίσκονται τα ψάρια. Πάνω στην αρματωσιά δεν βάζουμε βαρίδια, εκτός εαν υπάρχουν πολλά ρεύματα. Θέλουμε το ψαροδόλι να κατεβαίνει με εντελώς φυσικό τρόπο, σαν ένα σκοτωμένο ψάρι που αργοκατεβαίνει στον βυθό. Tα αγκίστρια να βγαίνουν από το ψαροδόλι, και να είναι τοποθετημένα κοντά στο κεφάλι, εκεί που χτυπάει η παλαμίδα.

psarema palamidas dolomeno psarodoli carpmatchfishing

Τα καλάμια μας είναι καλό να στέκονται σε όσο το δυνατόν σε πιο παράλληλη στάση με τη θάλασσα και τα φρένα μας οπωσδήποτε να είναι ανοιχτό. Μεγάλη προσοχή σε αυτό, διότι κάποια καλαμιά άτυχων ψαράδων βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας για αυτό το λόγο. Δεν χάνουμε το φελλό από τα μάτια μας ,και σε περίπτωση που ο φελλός μας εξαφανιστεί χωρίς να σπαταλήσουμε χρόνο, παίρνουμε τα μπόσικα της πετονιάς και καρφώνουμε με δύναμη.

psarema palamidas pap rod curve casting carpmatchfishing

Μην περιμένετε το ψαρί απαραίτητα να πάρει φρένα , γιατί πολλές φόρες έχει πιαστεί και κολυμπάει προς το μέρος μας. Κατά τη διάρκεια της μάχης εκμεταλλευτείτε ότι το ψαρί εκ φύσεως δεν επιδιώκει να βραχώσει. Η αποχή και το γάντζος είναι πάντα διπλά μας, και δεν λείπουν ποτέ από τον εξοπλισμό μας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οι μάχες με αυτά τα ψάρια χαρίζουν πραγματικά μεγάλες συγκινήσεις. Λυγισμένα καλάμια , μεγάλες παραβολές , φρένα στο κόκκινο και η αδρεναλίνη στα ύψη. Είναι ακριβώς ότι χρειαζόμαστε και επιζητάμε από το αγαπημένο μας χόμπι. Διασκέδαση , νέες εμπειρίες και αποφόρτιση από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

psarema palamidas rod fight carpmatchfishing

Για αυτό δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε για ποιο λόγο ψαρεύουμε και να μην γινόμαστε ληστρικοί και αχόρταγοι. Δεν θα ξεχάσω το γεγονός ότι όταν μαθεύτηκε ότι τρώνε οι παλαμίδες, «πλάκωσαν» όλοι οι «μεροκαματιάρηδες» ψαράδες, οι οποίοι ψάρευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να πουλάνε τα ψάρια!!! "Δυστυχώς" όταν αρχίσουν να τρώνε οι παλαμίδες, δεν σταματάνε για αρκετές ώρες.

palamides casting carpmatchfishing

Πολλοί «ψαράδες» άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους για τα μπλεξίματα, για τα χαμένα ψάρια, για τις θέσεις στο ψάρεμα που κρατούσαν με νύχια και δόντια όλη την ημέρα με σκόπιμα στημένες βάσεις , και άλλα πολλά ευτράπελα. Δυστυχώς εκείνες τις ημέρες διαπιστώσαμε το μέγεθος του πλιάτσικου, της παράνομης πώλησης ψαριών, της «αχορταγίας», και του ψαρευτικού εξευτελισμού...

Απελευθερώνουμε τα μικρά ψάρια αν δεν είναι θανάσιμα πληγωμένα από την αρματωσιά μας, όταν είναι εφικτό. Να είστε σίγουροι ότι η θάλασσα αργά η γρήγορα θα το ανταποδώσει.

palamida casting pap big fish carpmatchfishing

Οι φωτογραφίες με τα ψάρια είναι το αποτέλεσμα της εξόρμησης σε λιμάνι , με την παρέα που αποτελούταν από 3 άτομα.Είχαμε την ευθιξία να σταματήσουμε κάποια στιγμή το ψάρεμα, γιατί πραγματικά θα το παρακάναμε, ακόμη και σαν παρέα.  Εύχομαι καλές μάχες σε όσους επιχειρήσουν το ψάρεμα αυτό και να έχετε...γερά νεύρα!

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.