Casting
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

casting me floats 2 carpmatchfishingCasting:Ψαρεύοντας σε απαιτητικούς βυθούς με Floats!

Του Νίκου Ιώβη

Όλοι μας λίγο πολύ το Float το χρησιμοποιούμε στη τεχνική του Casting. Είτε είναι σε βαθιά λιμάνια, ή σε ρηχές παραλίες που άλλοτε υπάρχει ποσειδωνία και άλλοτε βράχια.

Είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να έχει στην κασετίνα του ο κάθε παράκτιος ψαράς ,μιας και μας προσφέρει την άνεση να κυνηγήσουμε ψάρια, σε συνθήκες που η θάλασσα είναι θολή ή φουρτουνιασμένη, και όχι μόνο.
Τι είναι όμως τα floats, πως τα χρησιμοποιούμε και πού στοχεύουμε;

 


Το Float είναι ένα ακόμα εξάρτημα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμά μας. Float στα ελληνικά σημαίνει επιπλέω και αυτό μας δίνει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα εξάρτημα το όποιο έχει άνωση στο νερό, με αποτέλεσμα να σηκώνει το δόλωμα μας από το βυθό. Το αποτέλεσμα είναι ότι βοηθάει την εύκολη εύρεση του δολώματός μας από τα ψάρια ,όταν ψαρεύουμε σε βυθούς με βράχια ή φυκιάδα.

vythos float gyloi carpmatchfishing

Πως όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το υλικό; Για αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι μπορούμε να το βρούμε στο εμπόριο σε πάρα πολλά μεγέθη και σχήματα, ανάλογα με το ψάρεμα και το δόλωμα που πρόκειται να δολώσουμε.

psarema me floats armatosies carpmatchfishing

casting float rigs carpmatchfishing

Η τοποθέτησή του είναι αρκετά εύκολη. Τοποθετείται ακριβώς πίσω από το αγκίστρι μας και αμέσως μετά το δόλωμά μας. Αυτό γίνεται για να γλιτώσουμε τυχόν μπερδέματα τις πετονιάς μας. To float μπορεί να σταθεροποιηθεί με ένα stoper ελαστικό, για να μην μετακινείται μακριά από το δόλωμα. Η καλύτερη τοποθέτηση είναι ακριβώς στο τελείωμα του δολώματος.

casting acrovatis terrabite melanouria carpmatchfishing

Το αποτέλεσμα είναι πολύ απλό, αλλά και κατανοητό. Με το που ρίξουμε το παράμαλλο μας στην θάλασσα το float έχει την ιδιότητα να ανυψώνει το δόλωμα κάποια εκατοστά πάνω από τον βυθό, όσο είναι το μέγεθος του παράμαλλου μας. Ανάλογα με τον όγκο του δολώματος, βάζουμε και διαφορετικό float, για αυτό υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Τα πιο ογκώδη είναι τα μεγάλα στρογγυλά και οβάλ, τα οποία μπορούν να ανεβάσουν ακόμη και μια μάνα, ή ένα μεγάλο μονοδόλι,ή ένα κομμάτι σαρδέλας. Ειδικά για την σαρδέλα, στερεώνουμε καλά με ελαστικό νήμα, για να μην έχουμε πρόβλημα κατά την βολή.

float me sardela carpmatchfishing

Τα μικρότερα float είναι ιδανικά για μέτρια σκουλήκια, όπως ο ακροβάτης, ο αμερικάνος, το μάυρο θηκαρίσιο κτλ. Τα έντονα χρώματα των floats, με την βοήθεια ενός κινητικού σκουληκιού, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στο ψάρεμα, υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Yπάρχουν πολλά χρώματα για τα float. Από τα πιο γνωστά και αποδοτικά είναι το κόκκινο χρώμα και το κίτρινο, χωρίς να εξαιρώ τα υπόλοιπα.

floaters gfs carpmatchfishing

Τα float μπορούμε να τα καλύψουμε με υγρό προσελκυστικό άρωμα, ή να τα στοπάρουμε με φωσφορούχα σιλικονούχα στοπερ, για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά τους.  Το δόλωμα κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνεται ορατό στα θηράματα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. Κάτω από άλλες συνθήκες χωρίς τη χρήση float, το δόλωμα μας θα χανόταν μέσα σε κάποια φυκιάδα ποσειδωνίας ,ή ανάμεσα σε πέτρες και βράχια.

floats underwater psaria carpmatchfishing

Πολλές φορές το float έχει φώσφορο ή και διακριτικές αποχρώσεις ,που μας βοηθάει να κεντρίσουμε τη περιέργεια των ψαριών. Σίγουρα τα ψάρια που θα κυνηγήσουμε κατά κύριο λόγο είναι σπαροειδή, μελανούρια, τσιπούρες,λυθρίνια κ.α, ψάρια δηλαδή που βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τον βυθό, χωρίς να αποκλείουμε κάποιο τσίμπημα μουρμούρας.

mourmoura me float iovis carpmatchfishing

Φοβερή επιτυχία έχει στο βράχο και στο ψάρεμα του σαργού, μιας και το συγκεκριμένο ψάρι συνηθίζει να ορμάει σε δολώματα που βρίσκονται στον «αέρα» ,εκατοστά δηλαδή πάνω από τον βυθό.To ψάρεμα του σαργού στις περισσότερες συνθήκες με καιρό και ρεύματα, δεν εννοείται χωρίς float, σε αρκετές περιπτώσεις.

sargos me float carpmatchfishing

Aκόμη και σε συνηθισμένες αμμουδιές, μικτούς βυθούς, και λασπώδεις εκβολές ποταμών, τα float έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας, ειδικά για τις καχύποπτες τσιπούρες. Η φυσική κίνηση του δολώματος σε υποθαλάσσια ρεύματα, μας έχει δώσει αρκετά ψάρια, σε στιγμές που δεν το περιμέναμε.

tsipoura float carpmatchfishing

Επίσης μπορούμε εύκολα να κυνηγήσουμε και ψάρια όπως λαβράκια, και γοφάρια ,που συνήθως βρίσκονται στα μεσόνερα. Ο συνδυασμός ψαρέματος casting με ψαροδόλια, μπορεί να γίνει ακαταμάχητος στα αρπακτικά ψάρια.

gofari me float casting carpmatchfishing

Ο συνδυασμός σε διπλάρια ή και τριπλάρια με την τοποθέτηση floats στα ψηλά παράμαλλα ,μας δίνει την δυνατότητα να ψαρεύουμε σε διαφορετικά ύψη μέσα στη θάλασσα, και να στοχεύουμε περισσότερα είδη θηραμάτων. Μην σας κάνει εντύπωση, εαν ακόμη και στα υψηλότερα παράμαλα με floats χτυπάνε οι μουρμούρες, και όχι κάτω στον βυθό που έχουμε συνηθίσει.

moyrmoura me float gfs carpmatchfishing

Ανακεφαλαιώνοντας, τα Floats είναι ένα αξεσουάρ που μπορεί να μας ξελασπώσει ,όταν τα ψάρια που βρίσκονται στη περιοχή, δεν ψάχνουν την τροφή τους αποκλειστικά στον βυθό, αλλά βρίσκονται και κυνηγούνε στα μεσόνερα. Eίναι πολύ χρήσιμα για ψάρεμα σε απαιτητικούς βυθούς, με φυκιάδες και πέτρες, σημεία που το δόλωμα χάνεται, και τα ψάρια δεν το βρίσκουν για να τσιμπήσουν στα αγκίστριά μας.

mourmoura se aspro float carpmatchfishing

Το Float κεντρίζει την περιέργεια, προκαλεί κίνηση του δολώματος μέσω των ρευμάτων, και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Δοκιμάστε αυτά με έντονα χρώματα (κίτρινο, ροζ, πράσινο, κόκκινο, μπλε), φώσφορο, και δεν θα χάσετε, όποιο δόλωμα και αν βάλετε...

www carp matchfishing gr logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.