Casting
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

asting-gia-melanouria-velissar-NEW.jpgΠΩΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΨΑΡΕΜΑΤΑ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ CASTING

Του Δημοσθένη Βελισσάρη

Φωτογραφίες:Δημοσθένης Βελισσάρης

Το μελανούρι αποτελεί τον διακαή πόθο όσων ασχολούνται με το match waggler fishing, το απίκο, το bolognese, και το feeder fishing. Τα τελευταία χρόνια ήρθε να προστεθεί άλλη μια τεχνική για αυτό το εξαιρετικό θήραμα, το casting. Και αυτό, χάρη στα σύγχρονα εξαρτήματα που κατάφεραν να το δελεάσουν.

Όμως μόνο το casting από μόνο του, δεν φτάνει για να πιάσουμε τα μελανούρια. Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και μυστικά , που θα κάνουν την διαφορά. Ακολουθήστε μας λοιπόν...

 

 


Τα μελανούρια κυκλοφορούν κοπαδιαστά σε όλη την απόσταση που χωρίζει το βυθό της θάλασσας από την επιφάνεια, κυνηγώντας μικρά ψαράκια, όπως τα κοπάδια της αθερίνας, και ψαρεύονται από την ακτή τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Ειδικά οι τεχνικές στις οποίες χρησιμοποιείται ο φελλός, έχουν να επιδείξουν σημαντικές και εξαιρετικές ψαριές, αφού ρυθμίζοντας το ύψος της αρματωσιάς, καταφέρνουμε να φέρουμε το δόλωμα στην περιοχή που υπάρχουν τα μελανούρια.

melanouri-casting-match.jpg

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί εξαιρετικές επιτυχίες στο ψάρεμα των μελανουριών με την τεχνική του casting. Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά δύο παράγοντες: Ο ένας είναι η σημαντική παρουσία τους κοντά στην ακτή , σε αντίθεση με άλλα είδη που ο αριθμός τους συνεχώς μειώνεται.

Από πληροφορίες που είχαμε από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, αλλά και από προσωπικές παρατηρήσεις, διαπιστώνουμε ότι συνεχώς τα μελανούρια περιπολούν στις ακτές μας. Φίλοι και συνεργάτες που ψαρεύουν με την τεχνική του casting, έχουν να επιδείξουν σημαντικές και αποδοτικές ψαριές, με μεγάλα μελανούρια, στα περισσότερα μέρη της χώρας μας.

casting-gia-melanouria.jpg-

Ο δεύτερος και καθοριστικός παράγοντας είναι η χρήση των floats και pop-ups, δύο πολύ σημαντικών εξαρτημάτων για το ψάρεμα του μελανουριού. Είναι γνωστό ότι τα μελανούρια σπάνια θα τσιμπήσουν σε ένα δόλωμα, το οποίο βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας, αφού η φυσική τους τροφή βρίσκεται πάντα πάνω από τον βυθό.

Έτσι τα τελευταία χρόνια το γεγονός ότι βλέπουμε όλο και περισσότερα μελανούρια στις αρματωσιές του casting, οφείλεται καθαρά στην χρήση των υλικών που επιπλέουν, που δίνουν την δυνατότητα στο δόλωμα να ανασηκώνεται αρκετά από τον βυθό.

eksartimata-casting-melanoyria.jpg

Δύο παρεμφερή εξαρτήματα λοιπόν, τα floats και τα pop-ups, με το που εμφανίστηκαν στην αγορά, έκαναν την επανάστασή τους στην τεχνική του casting.


OI ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ

Και αυτό θέλει κάποια συζήτηση... Θα μπορούσαμε να πούμε ανεπιφύλακτα ότι οι καλύτερες ώρες για να ψαρέψουμε αυτό το εξαιρετικό και πεντανόστιμο θήραμα, είναι το σούρουπο και το ξημέρωμα. Όπως όλοι οι κυνηγοί της θάλασσας, έτσι και το μελανούρι επιλέγει τις ίδιες ώρες για να κυνηγήσει την τροφή του.

Όμως πως μπορείς να αποκλείσεις τις υπόλοιπες ώρες, ιδιαίτερα της νύχτας, αφού και τότε έχουν σημειωθεί συλλήψεις μεγάλων μελανουριών, με αποκορύφωμα την καρδιά της ήρεμης νύχτας. Ένας φαύλος κύκλος λοιπόν...

casting-malanouria-sunset.jpg

Κρατήστε στην άκρη του μυαλού σας ότι οι καλύτερες ώρες για το ψάρεμα του μελανουριού είναι το σούρουπο και το ξημέρωμα, χωρίς να αψηφήσετε τις υπόλοιπες, ιδιαίτερα τις βραδινές.

Οι καιρικές συνθήκες δεν αποτελούν πρόβλημα, αφού είναι γνωστό ότι με την τεχνική του casting μπορούμε να ψαρέψουμε μελανούρια υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ψάρια θα πιάσουμε και με έντονο κυματισμό ή ακόμη και με απόλυτη μπουνάτσα.

casting-melanouri.jpg
FLOAT KAI POP-UPS: ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

Για την χρήση , τη χρηστικότητα και την ιδιαιτερότητα αυτών των εξαιρετικών εξαρτημάτων, θα ακολουθήσουν τεχνικά θέματα για να λύσετε όλες τις απορίες σας. ¨όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμη εξάρτημα που μπορεί να βοηθήσει στο ψάρεμα του μελανουριού, αλλά για εκείνο που θα έρθει σε άμεση επαφή με το ψάρι.

Με άλλα λόγια τα floats είναι αυτά που θα «παίξουν» με το ένστικτο του ψαριού να κυνηγήσει, να αναζητήσει την τροφή του και θα το προκαλέσουν να δοκιμάσει το δόλωμά μας, αφού με τα έντονα χρώματα και την φυσική κίνηση που έχουν , προσφέρουν στο μελανούρι αυτό ακριβώς που ψάχνει.

melanouri-float.jpg

Για αυτούς τους λόγους, δεν είναι τυχαίο που το ψάρεμα του μελανουριού έχει ταυτιστεί απόλυτα με την χρήση των floats και των pop-ups.


ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ

Σε επανειλημμένες αναφορές στα δολώματα, έχουμε τονίσει ότι οποιαδήποτε ταύτιση ενός δολώματος με ένα συγκεκριμένο θήραμα, είναι υποκειμενική και παρακινδυνευμένη. Ωστόσο για τα μελανούρια θα κάνουμε μια εξαίρεση, αφού δύο είδη δολωμάτων ξεχωρίζουν σημαντικά από τα υπόλοιπα. Αν και έχουμε καταφέρει να πιάσουμε μεγάλα μελανούρια με όλων των ειδών τα δολώματα, εκείνα που πραγματικά κάνουν την διαφορά είναι το μαύρο θηκαρίσιο και το φαραώ.

dolosia-float-melanouria.jpg

Το πρώτο, ένα λεπτό μικρό σκουλήκι με έντονη γυαλάδα και ζωηρή κίνηση μέσα στο νερό, βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών του. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιώντας το μαύρο θηκαρίσιο σκουλήκι ως δόλωμα, έχουν καταγραφεί οι περισσότερες και μεγαλύτερες σε μεγέθη συλλήψεις μελανουριών.

Για το φαραώ οι συστάσεις περισσεύουν, αφού δεν νοείται μια οργανωμένη εξόρμηση για casting να μην έχει στα σύνεργα το σκουλήκι φαραώ. Είναι εξαιρετικό και στο ψάρεμα του μελανουριού και συνήθως το προτιμούν τα μεγαλύτερα του είδους.

casting-gia-melanouria-velissar.jpg

Έτσι , εάν υπάρχουν πολλά και μικρά μελανούρια στο σημείο που επιλέξαμε να ψαρέψουμε, ας δώσουμε λίγο έμφαση στο μαύρο, και εάν υπάρχουν λίγα και ευμεγέθη ψάρια, καλύτερα να προτιμήσουμε το φαραώ.

Σαφώς και έχουμε ψαρέψει τα μελανούρια και με άλλα δολώματα, όπως ο αμερικάνος, ο ακροβάτης, η κορδέλα, το μονοδόλι, όμως όλα αυτά είναι λύσεις ανάγκης και τα δύο πρώτα δολώματα που προαναφέραμε είναι αναντικατάστατα.

melanouri-velissaris.jpg

Γενικά το μελανούρι είναι ένα ψάρι που προσελκύεται εύκολα από σκουλήκια που έχουν έντονη κίνηση μέσα στο νερό και διαθέτουν αυτόματο φωσφορισμό.


ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ

Εδώ δεν έχουμε να πούμε πολλά πράγματα, το σημαντικό είναι σε όποια αρματωσιά θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε, να έχουμε οπωσδήποτε float πάνω στο παράμαλο.

siromeni-armatosia-casting-carp-matchfishing-gr.jpg 

Ο τύπος της αρματωσιάς μπορεί να αποτελείται από ένα συρόμενο μονάγκιστρο με float, ενώ εάν δουλέψουμε αρματωσιά με δύο αγκίστρια, σαν το κλασικό διπλάρι, καλό θα είναι να βάλουμε float και στα δύο παράμαλα της αρματωσιάς.

melanouria-casting-velissaris.jpg

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα δούμε να πιάνονται και δύο μελανούρια στην αρματωσιά μας! Οι 90 στις 100 συλλήψεις μελανουριών ,έγιναν με τα παράμαλα που περιείχαν float και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός, εάν λάβουμε υπόψη τα συγκεκριμένα ποσοστά.


ΤΟΠΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ-ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΩΝ

Κυριολεκτικά μπορούμε να τα συναντήσουμε παντού! Μπορούμε να τα ψαρέψουμε από παραλίες, σε απόσταση από τα δέκα μέτρα της ακτής, έως εκεί που φτάνουν μακρύτερα οι βολές μας. Το ίδιο ισχύει και από τα βράχια.

casting-vraxia-melanoyria.jpg

Αυτό που διαπίστωσα έπειτα από αλλεπάλληλα ψαρέματα είναι ότι τις πρώτες πρωινές ώρες το μελανούρι βρίσκεται σε πιο βαθιά νερά, όπου υπάρχουν φυκιάδες, κροκάλες, άγρια βράχια και γενικά μικτοί βυθοί. Εκεί αναζητά μικρά ψαράκια για να τραφεί , κινδυνεύοντας από μεγαλύτερα ψάρια, όπως οι συναγρίδες, που το αναζητούν όπως και εμείς. Αντίθετα την νύχτα έρχεται σε πιο ρηχά νερά και δεν είναι περίεργο ότι μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε ένα μέτρο νερό.

casting-melanouria-voli.jpg

Αυτό έχει μια λογική εξήγηση εάν σκεφτούμε ότι αυτά τα σημεία κατά την διάρκεια της νύχτας μαζεύουν όλα τα μικρόψαρα που απαρτίζουν την κύρια τροφή του. Εκεί τα μικρόψαρα βρίσκονται για προστασία από αρπακτικά όπως το μελανούρι, και το τελευταίο αρπάζει αυτή την ευκαιρία για να τραφεί. Κάπου εκεί στα μεσόνερα θα πρέπει να είναι και το δόλωμά μας...

melanouria.jpg

Όσα και να γράψουμε για τα χαρίσματα αυτού του εξαιρετικού μαχητή, δεν θα καταφέρουν να περιγράψουν την συγκίνηση και τις εκρήξεις αδρεναλίνης που είναι ικανό να μας χαρίσει, ανεξάρτητα το μέγεθος του.

casting-melanouri-match2.jpg

Διανύουμε την καλύτερη περίοδο και εποχή για να ψαρέψουμε μελανούρια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγείτε στην θάλασσα και να τα αναζητήσετε.

Να είστε σίγουροι ότι θα αξίζει τον κόπο!!!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.