Μεγάλα τσαούσια: To συναρπαστικό ψάρεμα των κόκκινων γιγάντων!
Του Φίλιππου Σίντου
Φωτογραφίες: Φίλιππος Σίντος
Σήμερα θα μιλήσουμε για το ψάρεμα των μεγάλων κόκκινων γιγάντων, γνωστά ως Τσαούσια (dentex gibossus). Tα ψάρια αυτά θα τα συναντήσουμε σε μεγάλες τραγανές αλλά και γύρω σε ναυάγια , διότι αρέσκονται στο να αφήνουν τα αυγά τους κοντά σε αυτά.
Tα δολώματα μας καλό θα είναι να είναι ζωντανά, όπως το καλαμάρι και η σουπιά ,και αν δεν βρίσκουμε από αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νωπά.
Εξοπλισμός για ...γίγαντες!
Για το συγκεκριμένο ψάρεμα θα πρότεινα να χρησιμοποιήσουμε καλάμια της τάξης για μολύβι φύλακα, δηλαδή ένα καλάμι 20 - 30 λίμπρες είναι ιδανικό, ο μηχανισμός μας θα ήταν καλό να έχει μία σχέση περιστροφής της τάξεως 4 προς 1, και φυσικά τα φρένα του να είναι όσο πιο γραμμικά γίνεται.
Το νήμα του μηχανισμού μπορεί να κυμαίνεται από 0,27μμ ως 0, 30μμ, για παράμαλο θα πρότεινα από 0 52μμ έως 0, 60μμ, fluorocarbon καλής ποιότητας πάντα.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το τελείωμα του παράμαλλου,εννοώ εκεί που δένουμε τα αγκίστρια μας. Προσωπικά δεν συστήνω διπλαρωμένη πετονιά, αντίστοιχα συμβουλεύω να δέσουμε τα αγκίστρια μας με νήμα της τάξεως από 0,80μμ ως 100μμ. Αυτό γίνεται γιατί πολλές φορές σε κομμάτια τα οποία κρατάνε μεγάλα τσαούσια υπάρχουνε και μεγάλες σφυρίδες, οι οποίες εάν θα χτυπήσουν το διπλαρωμένο με πετονιά τελείωμα, είναι καταδικασμένο από τα κοφτερά τους δόντια.
Τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιήσω κυμαίνονται από το 6/0 ως και 8/0.
Οδοιπορικό και ψάρεμα τσαουσιών
Ας περάσουμε σε μία μέρα πού ξεκίνησα με σκοπό τη σύλληψη κόκκινων γιγάντων. Ήταν αρχές φθινοπώρου με βάση το ημερολόγιο που κρατάω στις ψαρευτικές εξορμήσεις μου. Το τελευταίο έλεγε πώς αυτός ο μήνας υπόσχεται πώς θα μπούνε τα μεγάλα τσαούσια στα περσινά πόστα.
Ξεκινώντας λοιπόν το οδοιπορικό μου από τα Ιωάννινα μέχρι την Ηγουμενίτσα, σε όλο το δρόμο το μυαλό μου έφερνε εικόνες, πιο καλά μάλλον αναμνήσεις της περσινής εξόρμησης, Με όλες αυτές τις όμορφες αναμνήσεις/σκέψεις ,ούτε που κατάλαβα πότε έφτασα στη γλίστρα.
Αφού έριξα το σκάφος ,ξεκίνησα θα πάρω το δρόμο για τα σημάδια που κρατάνε καλαμάρια, Αφού έφτασα στα σημεία ,δεν χρειάστηκε και πολλή ώρα για να συλλάβω 5 καλαμάρια, τα οποία ήταν ιδανικά για το ζωντανό δόλωμα που χρειαζόμαστε.
Η ώρα είχε πάει 6:30 ,αμέσως σφράγισα το δοχείο με τα ζωντανά δολώματα και χάραξα πορεία για τα υποσχόμενα στίγματα των περσινών μου εξορμήσεων.
Αξιοσημείωτο είναι πώς όσο πιο νωρίς είμαστε το χάραμα στα σημεία που κρατάει μεγάλα τσαούσια, τόσες πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να συλλάβουμε ένα καλό και μεγάλο ψάρι. Ο λόγος είναι ότι αρέσκονται να τρώνε πάρα πολύ λαίμαργα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Γύρω στις 7:00 ήμουν πάνω από το ναυάγιο, έσβησα τη μηχανή και μες στην αγωνία μου περνούσε το μυαλό μου η σκέψη εάν θα είναι εδώ τα ψάρια, ή άλλαξαν τόπο. Αμέσως κατέβασα τι βοηθητική μηχανή, γιατί αποφάσισα να ψάξω σέρνοντας μολύβι φύλακα.
Το πρώτο καλαμάρι δολώθηκε και πήρε το δρόμο για το βυθό.
Μετά από 10 λεπτά συρτής γύρω από το ναυάγιο, τα ψάρια εμφανίζονται στο Α scope του βυθόμετρου μου. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, η καρδιά άρχισε να χτυπάει δυνατά!
Είναι αυτό το συναίσθημα πού δεν περιγράφεται σε κάποιον ο όποιος δεν ψαρεύει, η οθόνη του βυθόμετρου μου δεν άργησε να γεμίσει αψίδες, όπως και το πρώτο χτύπημα ήταν γεγονός! Δυνατό και βίαιο έτσι μας έχουν συνηθίσει αυτά τα ψάρια και για αυτό φημίζονται για την απίστευτη δύναμή τους.
Μετά από 10 λεπτά μάχης ένα τσαούσι θηλυκό 8 κιλών παραδόθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας και με τη βοήθεια του γάντζου ήρθε στη βάρκα, για να μου χαρίσει αυτή τη στιγμή πού όλοι ψάχνουμε στις ψαρευτικές μας εξορμήσεις.
Αφού απόλαυσα για λίγο τον πανέμορφο γίγαντα, ένα δεύτερο καλαμάρι πήρε το δρόμο για το βυθό και το δεύτερο χτύπημα δεν άργησε να έρθει. Αυτή τη φορά όμως, ένα πιο μεγάλο ψάρι από το πρώτο με πολύ δυνατά κεφαλιά και απότομο φευγιό, με ανάγκασε να χρησιμοποιήσω και τη μηχανή στην πρόσω. Ήθελα με αυτόν τον τρόπο στα πρώτα μέτρα να αποφύγω να μου πάει να τριφτεί σε κάποια λαμαρίνα από το βυθισμένο ναρκαλιευτικό του Δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, και να μου κόψει την αρματωσιά.
Αφού απομακρύνθηκα από το ναυάγιο το πάλεψα κάθετα. Μετά από 15 λεπτά μάχης ξεπροβάλλει στην επιφάνεια ένα αρσενικό αυτή τη φορά, τα γνωστά κορωνάτα φαγγριά που λέμε. Η χαρά μου απερίγραπτη, κουρασμένο πια από τη μάχη παραδόθηκε στην αιχμηρή μύτη του γάντζου. Έσβησα τη μηχανή και σκεφτόμουν πόσο πολύ ρόλο παίζουνε οι ημερομηνίες στα μπασίματα των ψαριών…
Είχε δίκιο ο κυρ Αντώνης ,μονολογούσα μόνος μου στο σκάφος… Ένας επαγγελματίας είναι ο κυρ Αντώνης, το καλοκαίρι που δεν έχουμε καλαμάρια προμηθεύομαι σουπιές από αυτόν ,όπως ακριβώς μου είχε πει" Φίλιππα κράτα ημερομηνίες αγόρι μου, τα ψάρια είναι πιστά στο ραντεβού τους" και είχε απόλυτο δίκιο. Αφού κάπνισα ένα τσιγάρο ,ήξερα πώς έπρεπε να πάρω το δρόμο για την επιστροφή. Κάτω είχε και άλλα ψάρια, επέλεξα όμως να μη κυριεύσει η απληστία και να αφήσω τα υπόλοιπα να αποθέσουν τα αυγά τους, ούτως ώστε να ξαναδώσουμε ραντεβού και πάλι για του χρόνου.
Στο δρόμο για τη γλίστρα ο ενθουσιασμός μου τεράστιος, ένιωθα πως έχω πάρει 10 χρόνια ζωή όπως κάθε φορά πού βρίσκομαι στη θάλασσα! Βγάζοντας το σκάφος ήθελα να πω πώς πρέπει να μη μας κυριεύει ο ενθουσιασμός και η απληστία, και ξεχνάμε σημαντικά πράγματα όπως η ασφάλειά μας, έλεγχος πάντα και όχι βιασύνες, κοιτάμε αν έχουμε δέσει σωστά τη βάρκα στο τρέιλερ, εάν ανάβουν τα φώτα μας, εάν έχουμε κλείσει τα ρεύματα στο σκάφος, κτλ.
Επιστρέφοντας έκανα δυο τρία τηλέφωνα σε αυτούς που έχουμε όλοι σαν αδελφούς, για να μοιραστώ τη χαρά μου από την εξόρμηση, έτσι τελείωσε για μένα μία υπέροχη εξόρμηση.
Τώρα που ξεκινάνε και οι πτήσεις απευθείας από Ιωάννινα στη Λάρνακα και αντίστροφα, είστε ευπρόσδεκτοι να κάνουμε ψαρέματα στο Ιόνιο πέλαγος ευχαριστώ πολύ καλή χρονιά και καλές θάλασσες σε όλους!