Εισαγωγή στον κόσμο του bait boat fishing
Του Μιχάλη Ζιούρκα
Η ανάγκη των παράκτιων ψαροκυνηγών να έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα θηράματα που κατέκλυζαν κατά καιρούς τις ακτές,τους οδήγησε στο ψάρεμα τους εδώ και πολλά χρόνια. Μεγάλα πελαγίσια ψάρια όπως μαγιάτικα, τόνοι, κυνηγοί, λίτσες καθώς κ ψάρια όπως οι συναγρίδες και αρκετά άλλα πλησίαζαν τις ακτές και έσπερναν τον πανικό στα κοπάδια των μικρόψαρων και των κεφαλόποδων.
Ο παράκτιος ψαροκυνηγός χρησιμοποιώντας όσο χοντρά εργαλεία διέθετε,οδηγούμενος από το ένστικτο του κ δολώνοντας διάφορα μικρόψαρα ζωντανά ή νωπά καθώς και κεφαλόποδα,θέλησε να κυνηγήσει το όνειρο της μάχης και της κάρπωσης ενός τέτοιου θηράματος με λαμπρά πολλές φορές αποτελέσματα.
Οι δυσκολίες όμως μιας τέτοιας ψαρευτικής εξόρμησης πολλές. Η σημαντικότερη το πως θα έφτανε το δόλωμα του στο επιθυμητό σημείο. Αναγκαζόταν να πετάξει το δόλωμα του πολλές φορές με το καλάμι με αποτέλεσμα είτε αυτό να σκίζεται ή να πεθαίνει από το shock της βολής,είτε να δημιουργεί προβλήματα στον εξοπλισμό του όπως το σπάσιμο του καλαμιού.
Πολλές φορές κολυμπούσε ο ίδιος μέχρι το σημείο που ήθελε να αφήσει τη δολωμένη αρματωσιά του. Μια άλλη λύση ήταν το γνωστό σε όλους μας τελεφερίκ. Μια αρματωσιά η οποία γλιστρούσε στη μάνα του μηχανισμού κ έφτανε μέχρι το βυθό ή λίγο πιο πάνω από αυτόν. Το πρόβλημα με αυτή την αρματωσιά ήταν ότι απαιτούσε στο σημείο που ψαρεύαμε να υπάρχουν κρεμαστά νερά για να μπορέσει να δουλέψει.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην αγορά τηλεκατευθυνόμενα σκαφάκια τα οποία έχουν φέρει την επανάσταση σε αυτό το είδος ψαρέματος λύνοντας στην κυριολεξία τα χέρια του παράκτιου ψαροκυνηγού στο πρόβλημα μεταφοράς του δολώματος στο επιθυμητό σημείο.
Σκαφάκια με μεγάλη εμβέλεια κ πολύ εύκολα στο χειρισμό που έδωσαν και το όνομα τους στη συγκεκριμένη τεχνική (bait boat fishing).
Εξοπλισμός για το bait boat fishing
Καλάμια
Τα καλάμια που θα χρειαστούμε στη συγκεκριμένη τεχνική θα πρέπει να είναι 2σπαστα ή 3σπαστα,να έχουν 4-4,5 μέτρα μήκος,δράση fast-xfast και casting weight τουλάχιστον που φτάνει τα 200-250 γραμμάρια.
Ο λόγος είναι ότι στη συγκεκριμένη τεχνική θα έρθεις σίγουρα αντιμέτωπος με ψάρια με μεγάλα αποθέματα δύναμης που θα βάλουν σε σκληρή δοκιμασία το καλάμι σου.
Θα πρέπει πρώτα να ξεκολλήσεις το ψάρι από το βυθό στον οποίο έχει σημαντικό πλεονέκτημα για να καταφέρει να ξεφύγει και μετά να το σκάσεις γρήγορα αν θες να γίνει δικό σου. Το καλάμι είναι αυτό που θα αποσβέσει τα κεφάλια ενός τέτοιου ψαριού.
Ένας ακόμη λόγος είναι ότι σε δύσκολους βυθούς με πολλά σκαλώματα ένα τέτοιο καλάμι θα σε βοηθήσει πολύ στο να ξεσκαλώσεις την αρματωσιά σου σε περίπτωση κάποιου σκαλώματος.
Μηχανισμοί
Οι μηχανισμοί στη συγκεκριμένη τεχνική θα πρέπει να είναι μεγάλου μεγέθους. Θα πρέπει να έχουν μεγάλη χωρητικότητα σε πετονιά ή νήμα και δυνατά φρένα. Θα πρέπει να είναι γεμάτοι με τουλάχιστον 0,50 ή 0,60 πετονιά ή ακόμα καλύτερα κατά την άποψη μου με τουλάχιστον 60λιμπρο 8κλωνο νήμα.
Τα μέτρα τουλάχιστον 300.Ο λόγος ότι αν εσύ έχεις το δόλωμα σου στα 200 μέτρα περίπου κ το βρει ένα μεγαλο μαγιάτικο ή ένα τονοειδές να έχεις τουλάχιστον 100 μέτρα στην μπομπίνα σου για να καταφέρεις να κόψεις τα πρώτα φευγιά του.
Αρματωσιά
Τα αγκίστρια που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι μεγέθους από 2/0 έως και 7/0 ανάλογα φυσικά την εταιρεία κ το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Η αρματωσιά μας φτιαγμένη από νήμα,ακόμα κ του ίδιου του μηχανισμού για καλύτερη παρουσίαση του δολώματος μέσα στο νερό,θα αποτελείται από 1,2 ή 3 αγκίστρια ανάλογα με το μέγεθος του δολώματος.
Δολώματα
Κεφαλόπουλα,ζαργάνες,σπάροι,μελανούρια,πέρκες,χάνοι,γύλοι,καλόγριες,σουπιές, καλαμάρια,χταπόδια κ οτιδήποτε άλλο κρατάει ο τόπος που θα ψαρέψουμε εκείνη την εποχή μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως δόλωμα.
Το καλύτερο να μπορέσουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά αλλά και νωπά θα δουλέψουν καλά αρκεί να είναι φρέσκα. Δεν χρειάζεται να κολλάμε με ένα δόλωμα π.χ. τη σουπιά και άμα δεν μπορέσουμε να βρούμε να ακυρώνουμε το ψάρεμα μας.
Φυσικά θα χρειαστεί κάμποσος χρόνος κ προετοιμασία για να βρεθούν τα παραπάνω. Αν δεν έχουμε χρόνο στη διάθεση μας να συλλέξουμε δολώματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σαρδέλα, γαύρο ή φρίσσα που άνετα θα βρούμε σε κάποιο ιχθυοπωλείο ή ακόμα καλύτερα σε κάποιο κοντινό λιμάνι από κάποιο επαγγελματία που μόλις βγήκε.
Όπως καταλάβατε τα χοντρά εργαλεία κ δολώματα παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην τεχνική αυτή και για αυτό έχει επικρατήσει να λέγεται και heavy casting.Στην ουσία casting δεν υπάρχει.
Τελειώνοντας θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή κυρίως στα νεαρά παιδιά που ξεκινούν τώρα το ψάρεμα. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις το ψάρεμα κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια από την αρχή.
Υπάρχουν τεχνικές όπως το casting, το απίκο, το match fishing που θα σε κάνουν να έρθεις αντιμέτωπος με τα πρώτα σου ψάρια και σιγά σιγά θα αποκτήσεις την εμπειρία για να έρθεις αντιμέτωπος με όλο και κάτι μεγαλύτερο.
Κανένας δεν ξεκίνησε να ψαρεύει μαγιάτικα και συναγρίδες χωρίς να έχει ψαρέψει νωρίτερα τις μουρμούρες, τις τσιπούρες, τους σπάρους, τα περκόχανα και τα διάφορα άλλα ψάρια της ρηχής ζώνης.
Έχουν και αυτά τη γλύκα τους. Με μια μάσκα μπορείς εύκολα να παρατηρήσεις τις συνήθειες κάποιων ψαριών ιδίως τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες αποκτώντας περισσότερες γνώσεις.
Πέφτοντας κατευθείαν στα βαθειά ένα είναι το σίγουρο, ότι θα χαθούν λόγω απειρίας πολλά ψάρια και το χειρότερο θα φεύγουν με μια αρματωσιά καρφωμένη στα μούτρα.
Αποκτώντας σιγά σιγά εμπειρία μπορείς μετά να κυνηγήσεις το όνειρο σου. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές απόψεις. Καλό είναι ότι διαβάζεις αλλά το ψάρεμα θέλει και πειραματισμούς. Όσο ζεις μαθαίνεις. Καλός ψαροκυνηγός δεν είναι αυτός που έχει βγάλει ένα μεγάλο ψάρι ή έχει κάνει μια μεγάλη ψαριά. Καλός είναι ο συνειδητοποιημένος ψαροκυνηγός...keep fishing!!!