Πώς θα επιλέξετε το πιο κατάλληλο αγκίστρι για τα ψαρέματα σας
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημητρης Σφαλτός
Στα ψαρέματα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει πολλά και διαφορετικά αγκίστρια. Κάθε αγκίστρι έχει κατασκευαστεί για συγκεκριμένο σκοπό και για το κατάλληλο θήραμα.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε διεξοδικά το πως θα επιλέξετε το καλύτερο αγκίστρι για τα ψαρέματα σας.
Διαβάστε περισσότερα: Πώς θα επιλέξετε το πιο κατάλληλο αγκίστρι για τα ψαρέματα σας
Πως να επιλέξετε το σωστό βαρίδι για τα ψαρέματά σας
Του Δημήτρη Σφαλτού και Χρήστου Παπαευθυμίου
Με όλη την συζήτηση που γίνεται μόνο πάνω στα δολώματα και με όλες τις διαφημιστικές εκστρατείες που γίνονται από τις εταιρίες, είναι εύκολο να αγνοηθούν απλοί παράμετροι στο ψάρεμα, παράμετροι όπως είναι η σωστή χρήση των βαριδιών.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την σωστή χρήση του κάθε βαριδιού στην κάθε κατάσταση και περίπτωση του ψαρέματος. Ειρωνεία είναι ,ότι η επιλογή του λανθασμένου τύπου βαριδιού θα μπορούσε να διώξει το ψάρι μακριά από το δόλωμα σας .
Από την άποψη της ρίψης, θα μπορούσε να κάνει αισθητή την διαφορά στην απόσταση, ή ακόμα και να μπερδευτεί πολύ εύκολα το παράμαλλο πάνω στην μανά.
Διαβάστε περισσότερα: Πως να επιλέξετε το σωστό βαρίδι για τα ψαρέματά σας
LRF : Ajing, σιλικόνες και κοκκάλια!
Του Δημήτρη Σφαλτού, Δημήτρη Παπαχρήστου,
Φωτογραφίες:Δημήτρης Παπαχρήστου, Δημήτρης Σφαλτός
Το καλοκαίρι είναι πλέον προ των πυλών, με το γεγονός αυτό να στρέφει την προσοχή και το ενδιαφέρον των ψαράδων του light game σε ένα συγκεκριμένο και πολύ αγαπημένο θήραμα. Το γνωστό σε όλους κοκκάλι! Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και μαχητικό ψάρι που μπορεί να μας χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις ,καθώς ακόμα και σε μικρά μεγέθη , γιατί κυνηγάει την λεία του με μανία και μεγάλη εκρηκτικότητα !
Σε αυτή την περίπτωση καμιά τεχνική δε φαντάζει πιο ιδανική για το ψάρεμα του κοκκαλιού από το ajing ,όπως πιο εξειδικευμένα ονομάζεται στην χώρα από όπου ξεκίνησε η τεχνική, την Ιαπωνία. Το Ajing είναι μια υποκατηγορία του light rock fishing, που χειρίζεται ακόμη πιο light εξοπλισμούς. Στο άρθρο αυτό θα δούμε το ψάρεμα του κοκκαλιού με σιλικονούχα δολώματα.
Διαβάστε περισσότερα: LRF:Ajing / Tο ψάρεμα του κοκκαλιού με σιλικόνες!
Το συναρπαστικό ψάρεμα του λούτσου με την τεχνική του Light Rock Fishing! (LRF)
Του Δημήτρη Παπαχρήστου και Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Παπαχρήστος, Δημήτρης Σφαλτός
Η άνοιξη πλέον έχει έρθει για τα καλά και οι καιρικές μεταβολές είναι εμφανείς. Οι ακτές και τα λιμάνια έχουν κατακλυστεί από τα κοπάδια του γόνου που με τη σειρά τους προσελκύουν τα μεγαλύτερα αρπακτικά στην αιγιαλίτιδα ζώνη για να τραφούν. Τα αρπακτικά ψάρια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων είναι πιο κινητικά και επιθετικά στα δολώματα μας, με πρωτεργάτες τους αδηφάγους λούτσους.
Η παροιμιώδης όμως καχυποψία τους σε πολυψαρεμένους τόπους, μας έχει κάνει να στραφούμε σε light rock τεχνικές, ειδικά για να παρουσιάσουμε μικρές σιλικόνες με φυσικό τρόπο. Εκεί είναι που τα πράγματα γίνονται εντελώς «οριακά», επικίνδυνα, αλλά και άκρως διασκεδαστικά!!!
ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ LIGHT ROCK FISHING TOYΣ ΚΕΦΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
Του Βασίλη Κοσμά
Φωτογραφίες :Νίκος Ζάρας, Βασίλης Κοσμάς, Δημήτρης Σφαλτός
O κέφαλος του γλυκού νερού είναι ένα τυπικό αφρόψαρο των γλυκών νερών, το οποίο απαντάται σε ευρεία κλιμακα σε όλη την Ελλάδα, με κάποιες μικρές παραλλαγές ανά τόπους. Ψαρεύεται εύκολα με εξοπλισμό Light Rock Fishing και μικρά τεχνητά δολώματα πολλών κατηγοριών, χαρίζοντας έντονες συγκινήσεις.
Η ευρεία εξάπλωσή του σε λίμνες και ποτάμια στην χώρα μας, η ευκολία της απιλογής του εξοπλισμού LRF/Light spinning, των τεχνητών δολωμάτων που ψαρεύεται, τον κάνουν ένα ψάρι που αξίζει να ασχοληθούν όλοι μαζί του, ακόμη και εκείνοι οι ψαράδες που δεν έχουν ξαναψαρέψει στα γλυκά νερά.
Διαβάστε περισσότερα: Ψαρεύοντας τους κέφαλους των γλυκών νερών με Light Rock Fishing
Eging και ψάρεμα καλαμαριών: Ο δεκάλογος του UV!
Του Γιώργου Δουνάκη / Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός
Σίγουρα ένα από τα πιο πρόσφατα θέματα στο ψάρεμα του καλαμαριού/Eging, είναι αυτό της χρησιμότητας του UV φωτισμού στις καλαμαριέρες μας.
Με αφορμή το θέμα για τη νέα σειρά Neon Bright της Yamashita και γενικότερα τις UV καλαμαριέρες, με ερωτήσεις αν δουλεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή ενεργοποιούνται μόνο με το ηλιακό φως, αποφάσισα να προχωρήσω σε μερικές γρήγορες επισημάνσεις.
Οι τελευταίες εύχομαι να βοηθήσουν πολλούς ψαράδες να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε ένα τεχνητό, ή μια καλαμαριέρα UV.
Διαβάστε περισσότερα: Eging και ψάρεμα καλαμαριών: Ο δεκάλογος του UV!
Eging: H εξέλιξη στο ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς με «γουρουνάκια»!
Του Δημήτρη Σφαλτού
Φωτογραφίες:Δημήτρης Σφαλτός
Τα πρώτα βήματα στην ευρεία τεχνική του ψαρέματος των καλαμαριών και της σουπιάς, έγιναν χρησιμοποιώντας τις κλασικές καλαμαριέρες τύπου «γουρουνάκι». Πρόκειται για καλαμαριέρες με σώμα που παρομοιάζει το ψάρι, με εσωτερικό έρμα/βαρίδι, και αργό ρυθμό βύθισης.
Στην συνέχεια με την εξέλιξη του Eging, ήρθαν νέες καλαμαριέρες με πολλά στοιχεία από τα κλασικά «γουρουνάκια» ,τις γαρίδες egi, και τα minnows. Τα νέα αυτά μοντέλα σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το ψάρεμα των καλαμαριών, όπως θα δείτε στην συνέχεια…
Διαβάστε περισσότερα: Eging: H εξέλιξη στο ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς με «γουρουνάκια»!
Eging: Το ψάρεμα της σουπιάς σε θολά νερά με λασπώδη βυθό , αναζητώντας την κατάλληλη καλαμαριέρα
Του Γιάννη Καμία
Φωτογραφίες:Γιάννης Καμίας, Δημήτρης Σφαλτός
Ο κάθε τόπος για το ψάρεμα του eging έχει τα δικά του μυστικά . Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το ψάρεμα της σουπιάς σε μέρη όπου η σύσταση του βυθού αποτελείται από λασπώδη υλικά και αραιή ποσειδώνια.
Βασικά έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο περιβάλλον, το όποιο δεν μας επιτρέπει καν να πατήσουμε στης παράλιες του όταν υπάρχει πλήρες υποχώρηση των υδάτων , γιατί θα βουλιάξουμε για τα καλά!
Διαβάστε περισσότερα: Eging: Το ψάρεμα της σουπιάς σε θολά νερά με λασπώδη βυθό
Εging: Επιλέγοντας τις κατάλληλες καλαμαριέρες , τους ρυθμούς βύθισης και τις πλεύσεις τους
Του Κώστα Ασβέστη
Φωτογραφίες:Κώστας Ασβέστης
Πως θα επιλέξουμε λοιπόν μια καλαμαριέρα που θα κάνει την δύσκολη δουλειά για μας? Υπάρχουν εκατοντάδες από διαφορετικές καλαμαριέρες στην αγορά για τον ψαρά του Eging. Εταιρείες και brands όπως Breaden, Yamashita, Yo-Zuri, Harimitsu Sumizoku, Megabass, Evergreen, DTD, Keystone, για να ονομάσω μερικές.
Κάθε χρονιά όλες αυτές οι κατασκευαστικές εταιρείες δημιουργούν διαφορετικά μοντέλα με διαφορετικά χρώματα, μεγέθη και ρυθμούς βύθισης. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα πιο κατάλληλα μοντέλα ,θα εφαρμόσουμε τις σωστές πλεύσεις , για να πιάσουμε περισσότερα καλαμάρια , είναι το θέμα του παρόντος άρθρου που ακολουθεί...
Πως να επιλέξετε τους καλύτερους τόπους για ψάρεμα καλαμαριών!
Του Δημήτρη Παπαχρήστου και Δημήτρη Σφαλτού
Είναι γεγονός πλέον, πως το ψάρεμα του καλαμαριού γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση στη χώρα μας. Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι ψαράδες γίνονται φίλοι της τεχνικής κατακλύζοντας τα λιμάνια και τα βράχια τους κατά κύριο λόγο, προς αναζήτηση καλαμαριών...
Ο καθένας κάνει βέβαια τη δική του προσπάθεια με τον δικό του τρόπο. Ποιοι όμως είναι οι τόποι που βρίσκονται τα καλαμάρια και γιατί τους επιλέγουμε?
© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.