Eging
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

eging-sfaltos-squid-uvlight.jpg

TO ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ UV ΚΑΙ Ο ΦΩΣΦΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ EGING

Του Δημήτρη Σφαλτού

Φωτογραφιες: Δημήτρης Σφαλτός

Με την έναρξη του ψαρέματος του καλαμαριού από την ακτή, με την τεχνική του shore eging, σηματοδοτείται μια νέα ψαρευτική εποχή που μας θέλει καλά εξοπλισμένους και προετοιμασμένους.

Τα καλαμάρια κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο καχύποπτα και τσιμπάνε μίζερα στις καλαμαριέρες μας.

Στο παρόν τεχνικό άρθρο θα εξετάσουμε τα φαινόμενα του φωσφορισμού και της ακτινοβολίας uv , που διαθέτουν οι προηγμένες καλαμαριέρες, για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στο ψάρεμα του καλαμαριού.

 

Πριν μπούμε στο εξειδικευμένο κομμάτι του άρθρου, ας δούμε κάποια βασικά στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας για το καλαμάρι, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση των εννοιών..

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ

Το καλαμάρι (επιστημονική ονομασία Loligo) είναι γένος των θαλάσσιων ζώων, που ανήκουν στην οικογένεια Μυοψίδες. Διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν τα κεφαλόποδα. Υπάγεται στα μαλάκια και επίσης ανήκει στα διβράγχια και δεκάποδα.

Η κύρια τροφή του είναι τα ψάρια και οι γαρίδες. Κολυμπά διαρκώς και ζει σε κάποια απόσταση από τις ακτές.

eging-squid-egingrod.jpg

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα καλαμάρια έχουν δέκα πλοκάμια γύρω από το στόμα, από τα οποία τα δύο είναι αρκετά πιο μακριά και στην άκρη τους φέρουν βεντούζες. Τις τελευταίες τις χρησιμοποιούν ως όργανα σύλληψης.

Έχουν μήκος 20-50 εκατοστά. Στο πάνω μέρος του σώματος έχουν δύο μεγάλα μάτια και η όρασή τους είναι καλή. Στη ράχη διαθέτουν ένα ασβεστολιθικό όστρακο, το οποίο είναι διάφανο και εύκαμπτο. Στα πλάγια φέρουν δύο πτερύγια.

Έχουν χρώμα λευκό προς το μελανί και επιφανειακά λίγο καστανό. Το δέρμα του περιέχει χρωμοφόρα κύτταρα, που του επιτρέπουν να αλλάζει χρώματα με βάση τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Επίσης, η κάτω πλευρά είναι πιο ελαφριά από την επάνω, ώστε να διαθέτει το καλαμάρι το κατάλληλο καμουφλάζ από τη λεία αλλά και από τους εχθρούς του. Έχουν τρεις καρδιές.

Squid-chemoreceptors.jpg-new

Το στόμα του καλαμαριού είναι εφοδιασμένο με ένα μυτερό ράμφος σαν κέρατο, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι φτιαγμένο από χιτίνη και πρωτεΐνες και χρησιμοποιείται για να σκοτώνει και να σκίζει τη λεία του σε κομμάτια.


Στα καλαμάρια μόνο ένα μικρό υπόλειμμα του κελύφους παραμένει στο εσωτερικό του ζώου για να παρέχει στήριξη σε ένα αεροδυναμικό σώμα. Μερικά είδη καλαμαριών, είναι σε θέση να εκτελέσουν επιταχυνόμενες εκτινάξεις, με ταχύτητα 32 χιλιομέτρων την ώρα!

Εν συγκρίσει με τα μαλάκια που προϋπήρξαν ,τα καλαμάρια είναι εκπληκτικοί κολυμβητές, που τελειοποίησαν το σύστημα υδροπροώθησης των ναυτιλοειδών. Αναρροφούν νερό μέσα στο σώμα τους και μετά το διώχνουν με πίεση.

eging-chousos-squid.jpg

Τα χρωματοφόρα κύτταρα του καλαμαριού χρησιμεύουν κυρίως για καμουφλάζ αλλά μπορούν να εξυπηρετήσουν και άλλους σκοπούς, όπως η επικοινωνία, η αναπαραγωγή και η διάθεση μεταξύ τους.
Τα καλαμάρια, διαθέτουν μία μικρή μελανοκύστη που περιέχει σκούρο μελάνι, και χρησιμοποιείται για να αποτρέψει τα αρπακτικά ζώα, σαν αντιπερισπασμός.

Η ΟΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΝ ΚΑΙ Η ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

Το καλαμάρι , παρόλο που έχει πολύ καλή όραση, έχει αχρωματοψία και δεν βλέπει χρώματα. Αυτό έχει βρεθεί από μελέτες των επιστημόνων, που αποκάλυψαν την έλλειψη ελάχιστων κωνίων στα μάτια τους, οργάνων που είναι υπεύθυνα για την έγχρωμη όραση.

Τα καλαμάρια βλέπουν αποχρώσεις μεταξύ στο μαύρο και λευκό και πάρα πολλές του γκρι. Οι σκιές και τα μοτίβα που βλέπουν χρησιμεύουν για να κυνηγούνε, ακόμη και σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, σε μεγάλα βάθη.

eyes-of-squid-eging.jpg

Επίσης έχει βρεθεί από τους επιστήμονες ότι τα καλαμάρια βλέπουν τρία φάσματα στο υπεριώδες uv, μία ακτινοβολία που δεν είναι ορατή στα δικά μας μάτια. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να διακρίνει καλύτερα τις αντιθέσεις και τις αποχρώσεις, που το βοηθάνε να κυνηγάει ακόμη και στο σκοτάδι.

Τέλος έχει βρεθεί ότι το καλαμάρι στα πλοκάμια του διαθέτει ειδικούς θερμικούς υποδοχείς, μέσω των οποίων βλέπει μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας των έμβιων όντων που κολυμπούνε. Έτσι μπορούν να δούνε σαν θερμική κάμερα των σώματα των ψαριών που αναζητούνε, αρκεί να έχουνε 0,5-1 βαθμό διαφορά από την θερμοκρασία του νερού.

eging-duel-jig.jpg

Ας δούμε στην συνέχεια τι είναι ο φωσφορισμός και το φαινόμενο της ακτινοβολίας uv, για να ξέρουμε πως θα τα εκμεταλλευτούμε στο ψάρεμα των καλαμαριών με την τεχνική του shore eging.

ΦΩΣΦΟΡΙΣΜΟΣ

Είναι το φαινόμενο της εκπομπής φωτεινής ακτινοβολίας από ουσίες ή σώματα που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία, ακόμα μετά την παύση της έκθεσής τους. Η προσπίπτουσα ακτινοβολία προκαλεί στα άτομα και στα μόρια της ουσίας μια κατάσταση διέγερσης, η οποία ακολουθείται από μια επόμενη κατάσταση αποδιέγερσης με εκπομπή φωτός. Ο φωσφορισμός εκπέμπει στο ορατό φάσμα.


Οι καλαμαριέρες που φωσφορίζουν ,έχουν σώμα που περιέχει φωσφορούχο ασβέστιο. Είναι το κλασικό υλικό που παράγει το υποπράσινο φως , που βλέπουμε εμείς όταν φωτίζουμε μια καλαμαριέρα με ορατό φως. Το κλασικό υποπρασινο φως εκπέμπει στα 560-590 nm, έχω υπάρχει το μπλε glow με εκπομπή στα 470-490 nm. Πιο σπάνιο σε καλαμαριέρες είναι το κόκκινο glow, το οποίο εκπέμπει σε μεγαλύτερο εύρος nm.

Το σώμα της καλαμαριέρας βρίσκεται μέσα από το εξωτερικό πανί, το οποίο μπορεί να είναι από αραιή πλέξη, για να είναι πιο ορατό το φαινόμενο του φωσφορισμού.

yamashita-squid-jigs-eging.jpg

Όταν φωτίζουμε μια καλαμαριέρα με ορατό φως , σύμφωνα με το φαινόμενο του φωσφορισμού, θα το εκπέμπει για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό εξαρτάται από την θερμοκρασία , το βάθος του νερού, και την ποιότητα του φωσφορούχου υλικού.

Είναι τυπικό όταν φωτίζουμε μια καλαμαριέρα, το φως να λιγοστεύει με την πάροδο της ώρας και τα συνεχή πετάγματα. Τα καλαμάρια ειδικά την διάρκεια της νύχτας , έλκονται από τις φωσφορίζουσες καλαμαριέρες και δείχνουν πιο αποδοτικά αποτελέσματα, σε σχέση με τις κοινές μη φωσφορούχες. Σε μεγάλα βάθη που δεν διεισδύει το φως, φαντάζουν μονόδρομος.

uv-lights-eging.jpg

Ο φωσφορισμός εξαρτάται σημαντικά από τη θερμοκρασία του νερού, η οποία επηρεάζει την ένταση και τη διάρκεια της φωτοβολίας. Σε χαμηλές θερμοκρασίες νερού , η φωτοβολία παρουσιάζει μικρή ένταση και μικρότερη διάρκεια. Έτσι όταν κρυώνουν τα νερά, όπως προχωράει ο χειμώνας, τόσο θα μειώνεται το φως που εκπέμπουνε οι καλαμαριέρες.

Αυτό δεν είναι κακό, στατιστικά τα καλαμάρια θα πάνε πιο εύκολα σε μια καλαμαριέρα που δεν φωτίζει σαν προβολέας, αλλά έχει πολύ πιο διακριτικό φως. Το να κάνουμε την καλαμαριέρα μας να μοιάζει με φάρο, δεν είναι και το καλύτερο στο ψάρεμα. Μετά να μην παραπονιόμαστε ότι τα καλαμάρια πονηρεύουν... Όσο τα καλαμάρια θα βλέπουν συνέχεια καλαμαριέρες λαμπάδες, τόσο θα απομακρύνονται από αυτές, σε πολυψαρεμένα μέρη, αυτό είναι σίγουρο γεγονός!

eging-evergreen-squid-jigs.jpg

Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, το φως που εκπέμπεται γίνεται εντονότερο και βραχύτερης διάρκειας, ώσπου να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας στιγμιαίας λάμψης.

Τον Σεπτέμβριο, που ξεκινά δειλά δειλά το ψάρεμα του καλαμαριού με την τεχνική του shore eging, βλέπουμε ότι το φως από τις φωσφορίζουσες καλαμαριέρες είναι πολύ πιο έντονο, επειδή ακόμη τα νερά διατηρούν την υψηλή για την εποχή θερμοκρασία.

eging-squid-aris.jpg

Τυπικό παράδειγμα φωσφορίζουσας ουσίας είναι το φωσφορούχο ασβέστιο, που εκπέμπει υποπράσινο φως, όταν εκτεθεί στο φως της ημέρας. Αν και το φαινόμενο του φωσφορισμού πήρε την ονομασία του από τον φωσφόρο, το στοιχείο αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα μια φωσφορίζουσα ουσία, γιατί η φωτεινότητά του προέρχεται από χημικές διαδικασίες.

uv-light-eging-chousos.jpg

Τα βασικά μέσα για να φωτίσουμε μια καλαμαριέρα είναι ο απλός φακός, ή για τους ψαράδες ο φακός κεφαλής. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι με βάση τον ορισμό του φωσφορισμού, με ότι «φως» φωτίσουμε την καλαμαριέρα, αυτό το ίδιο μήκος κύματος και θα εκπέμψει.

Έτσι ,εάν φωτίσουμε την καλαμαριέρα από φωσφορίζων υλικό με ένα φακό uv, η τελευταία θα εκπέμψει ακτινοβολία και στο φάσμα του υπεριώδους uv, φάσμα ιδιαίτερα ορατό στα καλαμάρια.

Το θέμα είναι να βρούμε ένα γνήσιο φακό uv , όχι μόνο με μπλε led, αλλά κάποιον που να εκπέμπει σίγουρα στο υπεριώδες uv. Πριν γίνουν γνωστά όλα τα παραπάνω, φωτίζαμε τις καλαμαριέρες με φως από φακούς ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων, μια πηγή σίγουρης παροχής υπεριώδους ακτινοβολίας uv. Πολλοί επιτήδιοι έμποροι πουλάνε φακούς και καλά uv, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κοινό led , με μια μωβ ζελατίνη από πάνω.

Πλέον στο εμπόριο υπάρχουν αρκετοί φακοί uv, για να φωτίζετε τις καλαμαριέρες σας. Προσοχή ότι είναι μπλε/μωβ led, δεν είναι και υπεριώδες!!! Αναζητήστε φάκους uv πιστοποιημένους από σοβαρές εταιρίες (όχι φασόν κινέζικες...), που αναγράφουν μήκος κύματος μέχρι και 395 nm. Κάτω από τα 390 nm, ο φακός είναι άχρηστος!

uvlight-eging-jig.jpg

Ο φωσφορισμός βασίζεται στη αρχή ότι μετατρέπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή του υπεριώδους (μη ορατή), σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή του ορατού φωτός.

Αυτή είναι η αρχή που χρησιμοποίησαν και οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες για τις καλαμαριέρες. Πλέον στο εμπόριο υπάρχουν καλαμαριέρες για όλα τα γούστα και βαλάντια.

eging-dtd-jigs-calamari.jpg

Υπάρχουν καλαμαριέρες με φωσφορούχα μάτια, με ταινίες κάτω στην ουρά, με εσωτερικές ταινίες που χαρίζουν ιδιόμορφο φωσφορισμό και σχήματα. Από τις πιο αποδοτικές είναι αυτές με ήδη φωσφορίζων σώμα, συνδυασμούς με θερμαινόμενα πανιά ή με ραβδώσεις από ζώνες φωσφόρου στα πλαϊνά τους.

Η ύπαρξη μόνο ενός φωσφορίζοντος σώματος δεν σημαίνει και ταυτόχρονη επιτυχία. Εάν δεν συμβαδίζει με σωστό χρωματισμό (αναλόγως τις συνθήκες του περιβάλλοντος), κίνηση με ένα σωστό καλάμι eging, χρήση καλού νήματος και γνώση του τόπου και των κινήσεων των καλαμαριών, τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα ποτέ.

Η ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (UV)

Το υπεριώδες φως είναι μια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μικρότερα μήκη κύματος από αυτό του ορατού φωτός. Μια από τις κοινές χρήσεις της ακτινοβολίας uv είναι η αντιμικροβιακή της δράση.

Οι λαμπτήρες που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία στην ουσία ιονίζουν το οξυγόνο και παράγουν όζον, που μπορεί να θανατώσει πολλούς αναδυόμενους παθογόνους μικρο-οργανισμούς (ενυδρεία, εργαστήρια κτλ). Σε συγκεκριμένα μήκη κύματος η UV είναι μεταλλαξιογονική σε βακτήρια, ιούς και άλλους μικρο-οργανισμούς.

uvlight-fasma-eging.jpg

Οι πηγές της UV ακτινοβολίας περιλαμβάνουν τον ήλιο, το φεγγάρι έμμεσα (αντανακλά φως του ήλιου),  τα μαύρα φώτα (black lights), τις συσκευές ανίχνευσης πλαστών χαρτονομισμάτων, τις συσκευές οξυγονοκόλλησης, και τα UV λέιζερ. Στον χώρο κατασκευής των καλαμαριέρων, οι εταιρείες κατασκεύασαν σώματα, τα οποία μπορούν να απορροφήσουν το εξωτερικό φως ή το υπέρυθρο φάσμα, και να το μετατρέψουν σε υπεριώδες. Αυτές έχουν την μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε συνθήκες με καθαρό ουρανό-ξαστεριά , σε πανσέληνο, σε εξωτερικά φώτα λιμανιών/δρόμων, ή σε καθαρά βαθιά νερά. Σαν κατασκευαστικό όνομα , θα τις συναντήσετε με το όνομα keimura/uv glow.

eging-shimano-keimura.jpg 

Τα σώματά τους φαντάζουν διαφανή στα λευκά μοντέλα και δίνουν χαρακτηριστικό χρώμα, όταν τα φωτίσουμε με φακό uv. Τα μοντέλα των καλαμαριέρων που εκπέμπουν στο υπεριώδες, έχουν την χαρακτηριστική σήμανση UV πάνω στην συσκευασία τους.

Προσοχή, το υπεριώδες δεν είναι ορατό στα δικά μας μάτια!!!

Παράγοντες που επηρεάζουν την υπεριώδη ακτινοβολία

• ΤΟ ΟΖΟΝ:

Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται ισχυρά από το όζον, που βρίσκεται στα ανώτερα στρώµατα της ατμόσφαιρας (στρατόσφαιρα).

Η ελάττωση της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε όζον έχει σαν αποτέλεσµα την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο έδαφος, και αντίστροφα. Εδώ μικρή σημασία έχει στο ψάρεμα eging με τις καλαμαριέρες, διότι ακόμη και μικρή ποσότητα ακτινοβολίας φτάνει για εκπέμπει μια καλαμαριέρα στο υπεριώδες.

eging-cast.jpg


• ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ:


Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη όταν δεν υπάρχουν σύννεφα. Τα σύννεφα γενικά εξασθενίζουν την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά το πόσο αποτελεσματικά συμβαίνει αυτό, εξαρτάται από το πάχος και το είδος των νεφών.

Αραιά ή διασκορπισµένα σύννεφα έχουν πολύ µικρή επίπτωση (περίπου 10%), ενώ τα χαµηλά και µαύρα σύννεφα προκαλούν σηµαντική εξασθένιση (µέχρι και 80%). Υπό ορισμένες συνθήκες και για πολύ µικρές περιόδους µεµονωµένα και λαµπερά σύννεφα µπορούν να οδηγήσουν σε µικρή αύξηση της ακτινοβολίας.
Όταν ο ηλιακός δίσκος είναι ορατός, τότε η εξασθένιση της υπεριώδους από τα σύννεφα είναι σχεδόν αμελητέα. Εδώ έχει σημασία το ψάρεμα με τις καλαμαριέρες uv, διότι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ή σε φεγγάρι με αραιή συννεφιά, δείχνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

 eging-squid.jpg


• ΤΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ:


Η υπεριώδης ακτινοβολία γίνεται ισχυρότερη όσο αποµακρυνόµαστε κατακόρυφα από την επιφάνεια της θάλασσας, επειδή η ποσότητα των συστατικών της ατµόσφαιρας που την απορροφούν ελαττώνεται µε το ύψος. Μετρήσεις έδειξαν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αυξάνεται κατά περίπου 10% για κάθε 1000 µέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.


• ΑΝΑΚΛΑΣΕΙΣ:


Ένα αντικείμενο ή ένα άτοµο δέχεται ακτινοβολία απευθείας από τον ήλιο και διάχυτη από τον ουρανό, αλλά και από ανακλάσεις στο έδαφος. Το ποσοστό της ανακλώµενης ακτινοβολίας εξαρτάται από το είδος της επιφάνειας του εδάφους.

eging-squid-makis.jpg

• ΤΟ ΝΕΡΟ:


Περίπου το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά το νερό (π.χ. στη θάλασσα) και το 50% διεισδύει σε βάθος περίπου 3 µέτρων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να το ξέρετε, ότι κάθε σώμα και κάθε καλαμαριέρα δεν είναι πανάκεια για όλες τις συνθήκες.

Στατιστικά από τις συλλήψεις μεγάλων καλαμαριών, αυτές που έχουν γίνει με καλαμαριέρες με εκπομπή uv, είναι στα ανώτερα στρώματα της θάλασσα και στα μεσόνερα. Αυτό γίνεται με καλές συνθήκες, όπως μπουνάτσα, ήρεμη θάλασσα και καθαρό ουρανό με φεγγάρι.

eging-big-squid-calamari.jpg 


• Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ:


Σε µία ανέφελη ηµέρα, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ισχυρότερη κατά τις µεσηµεριανές από ότι κατά τις πρωινές ή απογευµατινές ώρες. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται ο ήλιος από τον ορίζοντα, τόσο πιο έντονη είναι η ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο το καλοκαίρι έχουµε εντονότερη ακτινοβολία από ότι το χειµώνα.


Το ψάρεμα του καλαμαριού με την τεχνική του  eging στην χώρα μας γίνεται περισσότερο κατά την διάρκεια της νύχτας. Τότε είναι που τα καλαμάρια βγαίνουν προς την ακτή για να τραφούνε. Η παραπάνω συνθήκη, όπως και άλλες παραπάνω, ισχύουν πιο πολύ για ψαρέματα από το σκάφος, όπου αλιεύουμε τα καλαμάρια και κατά την διάρκεια της ημέρας. Βέβαια είναι και αρκετά τα μέρη με ιδιαίτερες συνθήκες, που τα καλαμάρια τρώνε και τις μεσημεριανές ώρες, με ντάλα ήλιο. Δείτε ένα σχετικό άρθρο στο παρακάτω link:

Eging:Αλλαγή δεδομένων με ψάρεμα καλαμαριών την ημέρα!

Είναι λεπτομέρειες , που όμως για κάποιον που τις κατέχει, είναι μέγιστης σημασίας στο ψάρεμα του καλαμαριού.

uv-light-eging.jpg


Το ανθρώπινο µάτι δεν µπορεί να αντιληφθεί την υπεριώδη ακτινοβολία, άρα δεν µπορούµε να γνωρίζουµε πότε αυτή είναι ισχυρή και πότε όχι.

Γενικά ή έντασή της ακολουθεί τις µεταβολές της ορατής ακτινοβολίας που προκαλούνται π.χ. από την αλλαγή της θέσης του ήλιου σε σχέση µε τον ορίζοντα, ή από τα νέφη. Αυτό που στατιστικά βλέπουμε είναι πότε γίνονται οι συλλήψεις των καλαμαριών, με τι χρώματα και με τι σώματα που εκπέμπουν στο υπεριώδες uv.

ΦΩΣΦΟΡΟΣ Η UV?

Για μένα η επιλογή καλαμαριέρας που φωσφορίζει ή εκπέμπει ακτινοβολία uv, εξαρτάται μόνο από τις συνθήκες και τα γούστα των καλαμαριών. Υπάρχουν μέρες με φεγγάρι , με καθαρά βαθιά νερά και ξαστεριά, που οι καλαμαριέρες με ακτινοβολία uv δουλεύουν τέλεια.

eging-big-squid-sfaltos.jpg

Όταν όμως έχει ταραγμένη θάλασσα και κακό καιρό, υπάρχει αρκετή σκέδαση της ακτινοβολίας uv πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας , και έτσι μια καλαμαριέρα uv δεν δουλεύει καλά σε πιο βαθιά νερά. Μπορεί να πάρει καλαμάρια με την κίνηση ή το ζωηρό χρώμα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ο παράγοντας uv είναι ο καθοριστικός δείκτης επιτυχίας.

Ο παράγοντας φώσφορος δουλεύει καλά σε όλα τα βάθη, ακόμη και σε αυτά που δεν φτάνει η ακτινοβολία uv. Όπως προείπαμε για να αποκτήσει μια καλαμαριέρα εκπομπή uv, θα πρέπει ή να φωτίσουμε με φακό uv (να απορροφήσει ένα ποσοστό και να το εκπέμψει) ή να μετατρέψει την ήδη υπάρχουσα υπέρυθρη ακτινοβολία σε υπεριώδη uv (Keimura).

uv-light-eging-jigs.jpg-W

Εάν λάβουμε υπόψη ότι κάτω από τα 3-4 μέτρα η ακτινοβολία uv μειώνεται πάρα πολύ, ίσως θα πρέπει να δούμε το θέμα φώσφορος πιο εκτενώς.

Σε συνθήκες ημέρας, εάν ψαρεύουμε σουπιές σε καθαρά νερά ή καλαμάρια σε ανοιχτή θάλασσα με το σκάφος, οι καλαμαριέρες uv θα δουλέψουν πολύ καλά. Σε συνδυασμό πάντα και με το χρώμα του εξωτερικού πανιού, μπορούμε να κάνουμε την διαφορά στην τεχνική του eging.

eging-squid-jigs-evergreen.jpg 

Οι καλαμαριέρες με εκπομπή ακτινοβολίας uv, δυστυχώς δεν είναι και οι φθηνότερες του εμπορίου. ¨Ολες οι καλές και ποιοτικές καλαμαριέρες αναγράφουν  πάνω στο κουτί, εκτός των βασικών χαρακτηριστικών , και την ένδειξη UV. Είναι όμως κατα την γνώμη μου ένα όπλο,που στα σωστά χέρια μπορεί να κάνει την διαφορά , ειδικά σε πονηρεμένα μέρη και δύσκολες συνθήκες.


Συνοψίζοντας , η επιλογή φώσφορου ή uv, έχει να κάνει με τις συνθήκες του καιρού, την καθαρότητα των νερών, εάν το ψάρεμα είναι νυχτερινό ή ημερήσιο, το βάθος των νερών, την ύπαρξη κακοκαιρίας ή απλής συννεφιάς, και την όρεξη των καλαμαριών.

squids-gosen-carp-matchfishing-gr.jpg

Μην ξεχνάτε ότι όλες οι καλαμαριέρες έχουν εξωτερικό πανί, χρώματα, μπορεί να τους δοθεί κίνηση, και να προσελκύσουν τα καλαμάρια και με αυτά τα χαρακτηριστικά τους. Παρόλο αυτά, η ύπαρξη φωσφορούχου σώματος ή uv, μπορεί κυριολεκτικά να απογειώσει τις επιδόσεις τους σε δύσκολες περιβαντολλογικές συνθήκες και σε απαιτητικά , καχύποπτα καλαμάρια.

Να είστε όλοι καλά, με τα καλαμάρια αγκαλιά!!!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.