Οικολογία
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

Οικολογία

potami xoris potami epitirisi carpmatchfishingΕπιτήρηση σε ποτάμι χωρίς ποτάμι!

Του Κώστα Φρίγκα

Φωτογραφίες:Κώστας Φρίγκας

Μην σας φαίνεται παράξενο, δυστυχώς είναι αλήθεια και την βιώσαμε σε εξόρμηση επιτήρησης μελών των Δ.Σ. του Α.Σ.Ε.Α.Ιωαννίνων και του Πανελλήνιου Συλλόγου Άγριας Πέστροφας & Fly Fishing “AΣΤΡΑΙΟΣ” ,με την συνδρομή βέβαια των θηροφυλάκων της 5ης ΚΟΗ-,στην περιοχή του Παρακαλάμου την 14/6/2017.

Οι παράνομες κατασκευές έκοψαν την ροή του νερού του ποταμού, και ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού...

 

enydreio kastorias carpmatchfishing 2Το μοναδικό ενυδρείο της Καστοριάς, με ψάρια και οργανισμούς από τα γλυκά νερά της Ελλάδας
Του Δημήτρη Τσομπάνου

Φωτογραφίες:Νίκος Ζάρας, Δημήτρης Σφαλτός

Το ενυδρείο της Καστοριάς αποτελεί ένα από τα νεότερα στολίδια της πόλης, πρόκειται για ένα καινοτόμο και όμορφο ενυδρείο , που φιλοξενεί ψάρια και λοιπούς οργανισμούς του γλυκού νερού της Ελλάδας, αυτόχθονα, ενδημικά και ξένα.

Είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο στα Βαλκάνια, και έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικός πόλος έλξης των επισκεπτών της πόλης, μαθητικών εκδρομών, και ταξιδιωτών. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ σαν επίσημο site,να αναδεικνύουμε τις ομορφιές της Ελλάδας μας, γιατί πραγματικά υπάρχουν θησαυροί που πρέπει να γνωρίζουμε και να ανακαλύπτουμε.

 

psarema me trata petamena psaria katastrofi yperalieysi carpmatchfishingΗ κακοδιαχείρηση των αλιευμάτων και η καταστροφή των ιχθυαποθεμάτων της Ελλάδας από τις τράτες, με τόνους πεταμένων ψαριών!

Του Νίκου Ζάρα,Δημήτρη Σφαλτού

Την περασμένη Δευτέρα, σε γνωστό λιμάνι της Αττικής, είδαμε πάλι τέρατα και σημεία! Πήγαμε για ψάρεμα με τον φίλο μας Δημήτρη ,και μετά τα μεσάνυχτα άρχισαν να οργώνουν περιμετρικά το λιμάνι οι τράτες. Αφού τελείωσαν με την καταστροφική τους καλάδα , εντελώς παράνομα, ξεκίνησαν να διαχωρίζουν την «ψαριά» τους!
Με συνοπτικές διαδικασίες είχαν ξεχωρίσει τα «πρώτα» ψάρια από τα «δεύτερα», και τα τελευταία τα ρίχνανε με φτυάρια στην θάλασσα, για να γίνουν έρμαιο των γλάρων!
Πλέον υπάρχει απόφαση της ευρωπαϊκής ένωσης , που απαγορεύει στις τράτες να πετάνε τα ψάρια στην θάλασσα, αλλά να διατίθενται στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του λαού, πράγμα που δεν γίνεται σε καμία περίπτωση στην Ελλάδα, επίτηδες!

limni-polifitou-apognvsi-apo-tin-yperalieysi-carpmatchfishingΛίμνη Πολυφύτου : Μία λίμνη σε σοβαρό αδιέξοδο , με μεγάλα προβλήματα από την υπεραλίευση

Του Δημήτρη Σφαλτού

Η Λίμνη Πολυφύτου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο έλεος της ανυπαρξίας του Ελληνικού Κράτους, καθημερινά μαστιγώνεται ανελέητα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς.

Πολλοί επαγγελματίες αλιείς με πρόσχημα το μεροκάματο, υπεραλιεύουν τη λίμνη σε σημείο αφανισμού των ψαριών, τις περισσότερες φορές με μη επιτρεπόμενα αλιευτικά εργαλεία.

epaggelmatiki-alieia-sthn-limni-kastorias-paranomies-kai-provlimata-carpmatchfishingΕπαγγελματική αλιεία στην λίμνη Oρεστιάδας (λίμνη Καστοριάς):Τα προβλήματα, οι αυθαιρεσίες και οι παρανομίες

Του Δημήτρη Τσομπάνου και  Δημήτρη Σφαλτού

Mε βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η επαγγελματική αλιεία στα εσωτερικά ύδατα της λίμνης Oρεστιάδας (λίμνη Καστοριάς),διενεργείται μόνο από επαγγελματίες ψαράδες ,που έχουν στην κατοχή τους άδεια επαγγελματικής αλιείας. Διενεργείται με αλιευτικές λέμβους ,τα λεγόμενα καστοριανά καράβια, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και πλαστικές βάρκες.
Το ξεπερασμένο πλαίσιο σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη έλεγχου από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, δημιούργησαν και εδώ στην Καστοριά ένα καθεστώς απόλυτης ασυδοσίας εκ μέρους πάρα πολλών επαγγελματιών ψαράδων, με αποτέλεσμα τις δραματικές συνέπειες στο υδάτινο σύστημα και την μείωση στους ιχθυοπληθυσμούς του.

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.