Matchfishing-big-kefalos-mullet-2-carpmatchfishingTo ψάρεμα του μεγάλου κέφαλου με bigattino και Match waggler Fishing

Toυ Χρήστου Καλαιτζή

Φωτογραφίες:Χρήστος Καλαιτζής

Για τον κέφαλο και το ψάρεμα του με την match waggler τεχνική, έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θήραμα που μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις ψαρεύοντας το με τα λεπτά εργαλεία της εξειδικευμένης τεχνικής.

Ενώ η πλειοψηφία των ψαράδων χρησιμοποιεί ψωμί για την αλιεία του κέφαλου, εμείς θα αλλάξουμε τα δεδομένα και θα τον κυνηγήσουμε με την προνύμφη μύγας, το γνωστό bigattino.

Από χρόνιες παρατηρήσεις  έχουμε δει ότι με το συγκεκριμένο δόλωμα στοχεύουμε στα μεγαλύτερα ψάρια του είδους, ψάρια τα οποία θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη μας , λόγω της συγκλονιστικής μάχης που δίνουν!

 

 

 


Σαν ψάρι ο κέφαλος είναι από τα πιο παρεξηγημένα ψάρια. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι είναι ένα «βρώμικο» ψάρι, ότι μπορεί να το φάει κανείς μόνο κάνοντάς το σούπα κι άλλες τέτοιες ανακρίβειες.

Στην πραγματικότητα το κεφαλόπουλο είναι ένα λιπαρό ψάρι και γι αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά νόστιμο τόσο στη σούπα αλλά κυρίως στα κάρβουνα.

kefaloi-matchfishing-eggleziko-carpmatchfishing

Καθαρίζοντάς το εκτός από τα εντόσθια θα βρούμε και βούρκο μιας ο κέφαλος καταπίνει ποσότητες άμμου και λάσπης μαζί με τη τροφή του, αφού τρέφεται κυρίως στο βυθό. Αυτό ίσως κάνει μερικούς να το θεωρούν βρώμικο ψάρι. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί εάν ίσχυε θα έπρεπε να διαγράψουμε τόσο τους κέφαλους, τις μουρμούρες, τα μπαρμπούνια και τα ... χοιρινά από το διαιτολόγιό μας. Το γεγονός ότι συνήθως συχνάζει και τρέφεται σε νερά τα οποία δε θα διαλέγαμε εμείς για να κάνουμε το μπάνιο μας, δεν σημαίνει ότι είναι βρώμικο ψάρι.

Το ψάρεμα του μεγάλου κέφαλου με την match τεχνική με waggler float, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον για το λόγο ότι σαν θήραμα είναι πολύ δύστροπο, καχύποπτο, δυνατό και θα χρειαστεί να δώσουμε πραγματική μάχη μέχρι ότου μπει το ψάρι στην απόχη μας.

kefaloi-sparoi-matchfishing-carpmatchfishing

Η προετοιμασία του εξοπλισμού μας, οι αρματωσιές, η μαλάγρα, η βυθομέτρηση και τέλος η «αποκωδικοποίηση» των τσιμπημάτων του κέφαλου χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ,ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στην εξόρμηση μας.

Ο MATCH WAGGLERΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 

Ο εξοπλισμός είναι λίγο πολύ γνωστός. Καλάμι match /waggler με γρήγορη δράση για καλό κάρφωμα και μηχανισμός για match waggler fishing, λεπτές βυθιζόμενες πετονιές, μικρά μακρυκόντσανα αγγιστράκια, σφεντόνα, απόχη και ότι άλλο χρειάζεται, προκειμένου να γίνει το ψάρεμα μας πιο εύκολο.

match-equipment-mullet-kefalos-carpmatchfishing

ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ

Για εμένα προσωπικά, το πιο αποδοτικό δόλωμα για την match waggler τεχνική και το ψάρεμα του μεγάλου κέφαλου είναι οι προνύμφες μύγας. Η χρήση άλλων δολωμάτων αφορούν άλλες τεχνικές ψαρέματος, όπως το απίκο ή το καθαρόαιμο bolognese. Φυσικά ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει ότι θέλει ή να κάνει τις δοκιμές του ,αλλά τίποτα κατά την γνώμη μου δε μπορεί να αντικαταστήσει την προκλητική κίνηση των bigattini στο νερό.

kefalos-bigattino-matchfishing-dolosia-carpmatchfishing

Επιπλέον η προνύμφη μύγας έχει πολύ μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, κάτι που αναζητούν διακαώς οι μεγάλοι κέφαλοι και οι μπάφες , ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προνύμφη μύγας μπορεί να αντιστέκεται καλύτερα στα τσιμπήματα από μικρόψαρα και κεφαλοπουλάκια, ενώ δίνει μεγάλο χρόνο δράσης μέσα στο νερό. Το ψωμί ή η ζύμη για παράδειγμα, με ένα τσίμπημα από οποιοδήποτε μικρόψαρο θα φύγει από το αγκίστρι μας, και θα πρέπει να το αντικαθιστούμε με το παραμικρό.

Η ΜΑΛΑΓΡΑ

Η μαλάγρα που θα επιλέξουμε για το ψάρεμα του κέφαλου πρέπει να έχει κατά βάση τα συστατικά τυρί, γάλα και σκόρδο. Καλό θα ήταν επίσης να χρησιμοποιήσουμε και ενισχυτικά γεύσης (σκόνη σκόρδου, τυριού κλπ) για να γίνει ακόμα πιο έντονο το άρωμα της μαλάγρας, προσέχοντας φυσικά να μην το παρακάνουμε.

match-gear-kefalos-mullet-carpmatchfishing

Οι μπάλες της μαλάγρας που θα φτιάξουμε, πρέπει να είναι σφιχτές, ώστε να διαλύονται σιγά σιγά στον βυθό γιατί οι μεγάλοι κέφαλοι κινούνται σε αυτόν. Μαλαγρώνουμε πετώντας στην αρχή αρκετή ποσότητα μαλάγρας και στη συνέχεια φροντίζουμε να κρατάμε το μέρος συνέχεια «αρωματισμένο», ρίχνοντας από μια δυο μπάλες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

malagra-groundbait-kefalos-match-carpmatchfishing

Στην περίπτωση που το σημείο στο οποίο ψαρεύουμε το βάθος είναι σχετικά μικρό (μέχρι 3-4 μέτρα) δε διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε και τη σφεντόνα μας ρίχνοντας μικρές ποσότητες bigattinο. Εάν το βάθος είναι μεγαλύτερο,τότε ρίχνοντας bigattinο με τη σφεντόνα ανεβάζουμε τα ψάρια ψηλότερα κάτι που δεν το θέλουμε όταν στοχεύουμε σε μεγάλους κέφαλους.

Η ΑΡΜΑΤΩΣΙΑ

Η αρματωσιά που χρησιμοποιούμε για το ψάρεμα του μεγάλου κέφαλου και γενικά για τα ψάρια που τρέφονται χαμηλά στο βυθό, πρέπει να είναι τέτοια ώστε μετά τη βολή που θα κάνουμε, να βρεθεί σχετικά γρήγορα κοντά στον πάτο. Η κατασκευή της είναι απλή. Δένουμε το στόπερ στη μάνα του μηχανισμού. Περνάμε τη στριφταροπαραμάνα με το φελλό ο οποίος πρέπει να είναι τύπου διάφανου straight 4+2 και στην άκρη κάνουμε μια θηλιά.

kefalos-mullet-match-rig-armatosia-matchfishing-carpmatchfishing

Για να προστατέψουμε τον κόμπο της θηλιάς βάζουμε από πάνω ένα μικρό βαριδάκι βάρους, όχι πάνω από 0,10gr. Το κυρίως τμήμα της αρματωσιάς είναι πετονιά fluorocarbon 0,12 χιλ, μήκους μισής οργιάς περίπου, και στις δύο άκρες κάνουμε από μια θηλιά. Από τη μια άκρη τη συνδέουμε στη μάνα και από την άλλη συνδέουμε το παράμαλο. Τα βαριδάκια τα απλώνουμε με μια απόσταση μεταξύ τους σχετικά μικρή(2-3 εκατοστά).

Προσέχουμε φυσικά να ερματίσουμε το φελλό σωστά, ώστε να στέκεται καλά στο νερό, με τη μέγιστη ευαισθησία. Το παράμαλο το κάνουμε κι αυτό από fluorocarbon 0,12 με μήκος όχι πάνω από 40cm και στην άκρη δένουμε αγκιστράκι Νο10 ή και μικρότερο.

paramala-gia-kefalo-armatosies-matchfishing-eggleziko-carpmatchfishing

Καλό είναι επίσης, να έχουμε επιπλέον έτοιμα παράμαλα ίδιου μήκους, ώστε στην περίπτωση που χρειαστεί, να αλλάξουμε παράμαλο, να κάνουμε την αλλαγή, χωρίς να χαλάσουμε τη βυθομέτρησή μας. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης αρματωσιάς είναι ότι βυθίζεται σχετικά γρήγορα, είναι αόρατη και με σωστή βυθομέτρηση, ψαρεύει ακριβώς εκεί που βόσκουν οι μεγάλοι κέφαλοι, και όχι μόνο.

ΤΟ «ΤΣΙΜΠΗΜΑ»

Αφού έχουμε ετοιμάσει αρματωσιές, μαλάγρες κλπ, ξεκινάμε το ψάρεμα μας. Είναι σημαντικό στο match ψάρεμα να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα «βουλιάγματα» του φελλού. Από το βούλιαγμα που κάνει, μπορούμε να καταλάβουμε τι ψάρι είναι αυτό που φλερτάρει με το αγκίστρι μας. Ο λόγος που κάθε ψάρι έχει και το δικό του «πάτημα» είναι γιατί κάθε ψάρι τρέφεται με διαφορετικό τρόπο και άλλα είναι πιο επιφυλακτικά, ενώ άλλα πιο παρορμητικά.

kefalos-match-waggler-eggleziko-carpmatchfishing

Συγκεκριμένα, ο μεγάλος κέφαλος όταν τρώει, έχει συνήθως το σώμα του υπό γωνία με το χαρακτηριστικό στόμα του να είναι προς τον πάτο. Όταν δει το δόλωμα μας θα προεκτείνει το στόμα του και θα αρχίζει να «πιπιλάει» τα σκουληκάκια.  Αυτή η κίνηση του κέφαλου μεταφέρεται στο φελλό που βλέπουμε εμείς στην επιφάνεια ως ένα ελαφρύ βύθισμα. Αφού δώσουμε λίγο χρόνο, ετοιμαζόμαστε να καρφώσουμε, την ώρα που βυθίζεται ο φελλός. Εκείνη την στιγμή το ψάρι έχει το δόλωμα μας στο στόμα του και σηκώνοντας το καλάμι μας απότομα καρφώνουμε το αγκίστρι στο στόμα του ψαριού.

kefalos-mullet-matchfishing-carpmatchfishing

Εάν δεν καταφέρουμε να το πιάσουμε, βγάζοντας το αγκίστρι από το νερό, παρατηρούμε ότι τα σκουληκάκια είναι «ρουφηγμένα» και έχει μείνει μόνο το δέρμα τους. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν καρφώσαμε έγκαιρα και γι αυτό φροντίζουμε το κάρφωμα να γίνεται στη σωστή στιγμή. Με λίγη εξάσκηση μαθαίνουμε εύκολα το πότε ακριβώς πρέπει να αντιδράσουμε σ’ αυτά τα ανεπαίσθητα βυθίσματα του φελλού waggler. Φυσικά δεν αποκλείεται το ψάρι να καταπιεί με τη μία το δόλωμα μας κι έτσι τα πράγματα να γίνουν πιο εύκολα.

Η ΜΑΧΗ!

Αφού πιαστεί το ψάρι στο αγκίστρι αρχίζει η πιο απολαυστική στιγμή του ψαρέματος! Τα δυνατά πατήματα του μεγάλου κέφαλου, το τράβηγμα και ο αγώνας που δίνει για τη ζωή του είναι άξια θαυμασμού. Με προσεκτικές κινήσεις και χωρίς να βιαζόμαστε «δουλεύουμε» το ψάρι παίζοντας με τα φρένα, χωρίς ωστόσο να του δώσουμε τη δυνατότητα να «πάρει κεφάλι».

Σ’ αυτό το σημείο ο εξοπλισμός είναι αυτός που κάνει τη διαφορά. Ένα καλό προοδευτικό καλάμι, ένας καλός μηχανισμός, σωστά δεσίματα και μια μακριά-ελαφριά απόχη, είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν για να βάλουμε εν τέλει το ψάρι στο ψυγείο μας.

kefalos-match-mullet-carpmatchfishing

Μην περιμένετε να κουραστεί ο κέφαλος. Είναι ίσως το μοναδικό ψάρι που κυριολεκτικά εώς την τελευταία στιγμή μάχεται τόσο έντονα για την ελευθερία του και γι αυτό το λόγο το ψάρεμα του προσφέρει έντονες συγκινήσεις.

Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ

Η ανταμοιβή στο ψάρεμα που γίνεται για χόμπι, μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο καθένας μας ευχαριστιέται το ψάρεμά του με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς λόγους. Η επιθυμία όμως να έχουμε μια καλή και νόμιμη ψαριά είναι κοινή σε όλους μας.

big-mullets-kefaloi-matchfishing-eggleziko-carpmatchfishing

Προσέχουμε πάντα να σεβόμαστε το περιβάλλον, τα ψάρια που πιάνουμε, τους νόμους, να ελευθερώνουμε τα μικρά κεφαλόπουλα για να μεγαλώσουν και να μπορέσουν να αναπαραχθούν. Το catch and release είναι βασικό, για να μπορούν και τα παιδιά μας να χαίρονται το ψάρεμα, και να υπάρχουν ακόμη μεγάλα και αξιόμαχα ψάρια.Εαν πιάσετε επίσης πολλές ετοιμόγγενες μπάφες, κάντε το καλό και ελευθερώστε μερικές , για να γεμίσουν με φρέσκο γόνο την ταλαιπωρημένη μας θάλασσα.

Σίγουρα η τύχη στο ψάρεμα του μεγάλου κέφαλου παίζει ρόλο και την χρειαζόμαστε όλοι μας. Αν για οποιαδήποτε τεχνική ψαρέματος χρειάζεται να έχει κανείς 80% τύχη και 20% τεχνική, στο match waggler ψάρεμα χρειάζεται να έχει 80% τεχνική και 20% τύχη.

kefaloi-mullets-match-carpmatchfishing

Οι μικρές λεπτομέρειες είναι πολλές φορές αυτές που θα κάνουν τη διαφορά και το ψάρεμα του κέφαλου προσφέρεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Καλή διασκέδαση!

www-carp-matchfishing-gr-logo.jpg